Onpa näköjään tässä ketjussa jo aika kattavasti käsitelty aihetta. (Ei tosin kovin selkeästi, mutta aina ei voi voittaa.)
Vielä pari selvennystä ja hieman lisätietoa siis:
Tässä Keijon edellisellä sivulla mainostama keskustelu, tarkin kirjoitus eli hyvä selvitys löytyy sivun lopusta.
Täältä taas löytyy asiaa osuuskunnista....J
a täältä arvonlisäerovelvollisuudesta. Näkyy olevan omakin ketjunsa
freelanceriudesta, mutta eläkkeistä ei taida olla... Paitsi tämä
Eläkkeistä ja apurahoista, jonka juuri uudelleennimesin

Jannen huomoio siitä että on mahdollista olla osa-aikainen yrittäjä on hyvä. Asia kannattaa kuitenkin selvittää verottajan ja Kelan kanssa jo heti alkuun. Koska nämä instanssit toimivat eri paikkakunnilla vähän eri tavalla.
Se että työnantaja haluaa sinun kirjoittavan laskun yrityksenä (oli se sitten toiminimi, OY, osuuskunta tms.) tarkoittaa periaatteessa sitä että sinulta kysyttäisiin (ks. tuo eka linkki) ennakkoperintärekisteriotetta. Tämä taas johtuu siitä että että silloin "yrityks tietää" että sen ei tarvitse huolehtia niistä ns. sivukuluista. Freekun status on tässä mielessä epäselvelmpi vaikkakaan ei epämääräisempi tai laittomampi, mutta siihen ei kannata mennä nyt sen tarkemmin.
Eläkeasia on ennen kaikkea sinun oma asiasi. Eli siitä kannattaa ja pitää ottaa selvää jos aikoo alalla toimia. Jos on muita, oikeita työpaikkoja, sellaisia joista tulee isompi osa tuloista, tästä ei tarvitse välittää (ellei mainittu tuhansien eurojen vuosituloraja kuvitustusduuneista ylity).
Yrityksestä ja yrittäjyydestä eroon pääseminen, mitä edellyttää esimerkikiksi virallisesti työttömäksi ryhtyminen ja monet muut sosiaalietuudet, vaihtelee sen mukaan millainen yritys on kyseessä.
Toiminimiyrittäjyydestä pääsee eroon noin vuodessa parissa, eli kun tilikausi tai tässä tapauksessa verovuosi päättyy, voit osoittaa että verotettavaa tuloa ei yritystoiminnasta enää ole. Firma jätetään sitten vaan "pöytälaatikkoon" tai täytellään verottajalle ja yritysrekisteriin erinäiset purkupaperit (jolloin se lakkaa totaalisesti olemasta).
Osakeyhtiöstä kunnialla eroon pääseminen taas on yksi hankalimmista hommista mitä nykymaailmassa on. (Vaikka en kyllä tiedä onko se uusi laki tullut nyt parin vuoden aikana voimaan, jonka tätä piti helpotta). Periaatteessa osakeyhtiö loppuu konkurssiin ja siinä tarvitaan sitten selvitysmiestä. Eli paljon sellaista "hauskaa" paperinpyöritystä ja kulunkia on tiedossa.
Jos nyt joku vielä haluaa jotain tästä aiheesta tietää, eikä asia meinaa aueta näitä ketjuja tai mainittua
Graafkon eväät -kirjaa lukemalla, niin yksityiskohtainen, omakohtainen ja eritelty kysymys voisi olla parempi heittää kuin epämääräinen, mikä on paras firmavaihtoehto -kysymys.

Edit, vähän linkkejä...