Kirjoittaja Aihe: Planetes  (Luettu 30094 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Planetes
« : 21.09.2005 klo 16:48:32 »
Planetes on mainittu siellä täällä Kvaakissa, mutta mitään yhtenäistä keskustelua ei näkyisi olevan joten siitä voisi keskustella vaikka omassa osiossaan.

Sarjisfestareilta tarttui Planetes 1. mukaan. Aika hienosti piirretty, mutta ei mua ihan vakuuttanut. Myyjän lupaama filosofisuus oli aika pinnallista ja kerronta ennalta-arvattavaa. Anime-versiota en ole nähnyt mutta voisin kuvitella sen sellaisena toimivan. Parasta sarjassa oli tunnelma. Ja kansi.

Onko Planetesia tullut enemmän kuin 4 osaa, ja muuttuuko juttu jatkossa huonommaksi/paremmaksi?

pallo-kala

  • Vieras
Re: Planetes
« Vastaus #1 : 21.09.2005 klo 17:15:36 »
Onko Planetesia tullut enemmän kuin 4 osaa, ja muuttuuko juttu jatkossa huonommaksi/paremmaksi?

onkohan kukaan muu kuullut tästä "planetista"? ???

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Re: Planetes
« Vastaus #2 : 21.09.2005 klo 19:17:11 »
Planetesia on käsittääkseni vain ne 4 osaa, tai oikeastaan viisi, sillä nelonenhan on jaettu kahteen osaan.

Ainakin piirrosjälki paranee ensimmäisen alpparin jälkeen. En nyt tiedä kuinka syvällinen tuon olisi tarkoitus olla, mutta myöhemmin tulee mukaan enemmänkin pohdintoja, ei kovin yleismaailmallisia vaan lähinnä henkilöitä koskevia. Itse pidin sarjasta juuri hahmojen takia, mitään kauhean raskasta luettavaa se ei ole. Omasta mielestäni parhaat jutut tulevat vasta myöhemmin, mutta jos ensimmäinen osa ei iske ollenkaan... en osaa sanoa iskeekö jatkossakaan. Taisin itse lukea kakkosen ja tykästyin kunnolla vasta sitten.

Animea en ole nähnyt ensimmäistä osaa pidemmälle, mutta kuulemma poikkeaa hieman mangasta. Ostokynnyskin oli matalampi sarjan lyhyyden takia. :D

Tero Mäntylä

  • Peliohjelmoija?
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 074
Re: Planetes
« Vastaus #3 : 21.09.2005 klo 20:12:44 »
Sarjisfestareilta tarttui Planetes 1. mukaan. Aika hienosti piirretty, mutta ei mua ihan vakuuttanut. Myyjän lupaama filosofisuus oli aika pinnallista ja kerronta ennalta-arvattavaa. Anime-versiota en ole nähnyt mutta voisin kuvitella sen sellaisena toimivan. Parasta sarjassa oli tunnelma. Ja kansi.

Anime on tutumpi. Tullut nähdyksi ehkä puoleen väliin. Filosofiseksi en kyllä varsinaisesti animen perusteella luennehtisi vaikka olihan siellä syvällisempiä jaksoja joukossa. Itse pidin Planetesista lähinnä aika matalan teknisen tason avaruusteknologian kuvauksena. Jostain syystä aurinkokunnan sisällä pysyttelevät avaruusjutun kiinnostavat minua joissa teknologia muistuttaa vielä selvästi meidän avaruusteknologiaa.

PTJ Uusitalo

  • Mediaholisti
  • Jäsen
  • Viestejä: 910
Re: Planetes
« Vastaus #4 : 21.09.2005 klo 20:59:43 »
Planetes

Kosminen roskakuskiremmi seikkailee

Monien mielestä Makoto Yukimuran Planetes on ensimmäinen oikeasti hyvä scifimanga, joka koskaan on tehty. Eiköhän se sillä tullutkin jo selväksi.
    On vuosi 2075, ja avaruuteen on muodostumassa hiljalleen kokonaisia yhteiskuntia. Kuussa on kaupunkeja ja kiertoradalla liikennettä, ja avaruudessa käynti alkaa olla yhtä yksinkertaista kuin Atlantin yli lentäminen. Astronauttina olo on nykyään samanlainen työ kuin kaikki muutkin. Koska eetteriin on kuitenkin kertynyt viimeisen sadan vuoden aikana valtavasti romua ja lisää tulee päivittäin, monien työpanosta tarvitaan vähemmän hohdokkaisiin hommiin.

Avaruudessa kukaan ei arvosta työtäsi

    Planetes keskittyy lähinnä romunkeräysalus DS-12:n, ”Toy Boxin”, miehistöön ja arkisiin edesottamuksiin. Japanilainen Hachimaki halajaa omaa avaruusalusta, minkä takia hän aikoo seurata isänsä jalanjälkiä ja päästä ensimmäisen miehitetyn Jupiter-lennon miehistöön. Venäläinen Yuri seuloo avaruutta toivoen löytävänsä aikoinaan sukkulaonnettomuudessa menehtyneelle vaimolleen kuuluneen kompassin. Amerikkalainen Fee taas pitää hommaansa työnä muiden joukossa ja pyrkii pääsemään mahdollisimman usein kotiin miehensä ja poikansa luokse. Myöhemmin tähän sekalaiseen seurakuntaan liittyy myös aluksi vain Tanabeksi kutsuttu nuori Ai, jonka viehättävän vanhanaikainen unelma on aina ollut vain päästä avaruuteen.
    Ai tusinagundamiako odotitte? Ei; Planetes on henkisen kasvun tarina. Ensiksi mielenrauhansa saa Yuri, myöhemmin muutkin. Hachimaki, jolle Jupiterista muotoutuu pakkomielle, tajuaa lopulta, että Maakin on vain osa avaruutta – tästäkin huolimatta hän unohtaa lopulta, miksi alun perin halusi Jupiteriin lähteä. Suurimman mullistuksen työyhteisöön aiheuttaa naiivin puhdasmoraalinen Ai, joka opettaa myös muille näkemyksiään pehmeistä arvoista. Pitääkö takaisin kiertoradalle ajautunut vanha hauta-arkku lingota takaisin avaruuteen vai ei? Saako aluksessa pitää kissoja?
    Feekin muistaa koiria pitävän ja kuonokoppia vihaavan poikansa avulla, ettei auktoriteetteja ole pakko aina totella – mutta loppujen lopuksi hänkin on hukassa aina siihen asti, että oppii tuomaan kotiin koiran. Aivan niin, koiran.
    Planetesin tunnelma on ihmisläheinen, ja sellaisena manga on varsin ainutlaatuinen. Se kertoo suuria tarinoita pienen ihmisen näkökulmasta, ja katsanto on raadollinen. Ympäristöaktivistit räjäyttelevät tupakkahuoneita ja jahtaavat Jupiteriin lähtijöitä, ja Hachimakin aluskin on lopulta vain haave muiden joukossa.
    Muslimiastronautti rukoilee uskollisesti Marsin taivaalla näkyvää pientä sinistä länttiä kohden. Jupiterin-aluksen kapteeni saa vatsahaavan yrittäessään keksiä puhetta, jota koko maailma tulee kuuntelemaan livenä ja jota tullaan siteeraamaan sanakirjoissa satoja vuosia. Veteraaniastronautti päättää huolehtia itse omasta kohtalostaan sairastuttuaan syöpään, joka pakottaisi hänet luopumaan elämästä avaruudesta. Eikä sillä, onko tötterötukkainen Baron oikeasti muukalainen niin kuin väittää vai ei, ole oikeastaan mitään väliä. Oletteko katsoneet elokuvan K-Pax?
    Loppua kohden tarinaan alkaa kertyä enemmän suurilinjaisempia piirteitä kansainvälisen avaruusasekriisin, sodan ja Jupiter-lennon tutkimusonnettomuudesta vastuussa olevan, kovin etäiseksi jäävän johtaja Werner Locksmithin muodossa, vaikka tarinan olisi voinut suoda jatkuvan samoilla linjoilla loppuun asti. Tätäkin kuitenkin käsitellään samasta näkökulmasta kuin kaikkea muutakin: mitä yksi ihminen voi asialle tehdä?
 
Yksityiskohtien kauneutta

 Jos mangaa lukee scifinä, se on ehdottomasti täynnä sense of wonderia. Se on realistinen (mitä nyt rakettirepusta kuuluu vähän suhinaa…), ja tekniikka voisi todellakin olla 70 vuoden päästä tuon näköistä. Planetes on paitsi kaunis, myös järkyttävän uskottavanoloinen visio tulevaisuudesta. Sivuhuomautuksina tarjottu faktatieto menee alas näppärästi kaiken muun ohessa.
    Henkilöhahmot ovat eheitä. Uusia tuttavuuksia esitellään hiljakseen, ja heidän luonteenpiirteensä luonnostellaan parilla vedolla. Taustoja luodaan ja henkilökuvia syvennetään satunnaisten takaumien kautta. Hachimakin isä, masentunutta poikaansa pornolehdillä pommittava Goro, on riemastuttava tuttavuus; tämän vaimo, vuosien avaruusmatkoilla viilettävää miestään kotona pompottava mutta syvästi rakastava Haruko piristävä poikkeus perinteiseen kotirouvakuvaan; Feen poika Albert murrosikäisen kapinan perikuva; Ain vanhemmat kerrassaan rakastettavia.
    Visuaalisesti mangan taso vaihtelee. Viitseliäiden yksityiskohtien määrä alkaa joskus huimata, ja silloin tällöin loihdittu tilan ja tunnelman tuntu ovat upeita: Nonon Hachimakille näyttämä tähtimeri, Ain lapsuudenkodin tuulimyllypuisto ja varikset, sanapelin pelaaminen aluksen rungolla istuen, moottoritiellä ohi pyyhkäisevät rekat… Välillä taas tekijä on kyllästynyt ja töhertänyt vähän miten sattuu. Ensimmäisessä osassa hänen piirtotyylinsäkin vielä heittelehtii, ja Hachimakikin on jostain syystä blondi pallinaama. Mutta kyllä se siitä.
    Tokyopopin julkaisukin on laadukas. Värillisinä printatut alkusivut ovat upeita ja kannet tyylikkäitä, ja painojälki on ehdottoman ensiluokkaista – kaikki harmaasävyt näkyvät kauniisti. Loppuliitteiksi ladatut tietoiskut voivat olla vähän raskasta luettavaa, mutta eihän niitä pakko lukea ole. Silloin tällöin tarjoillut neliruutuiset stripit taas ovat mukavia kevennyksiä. Merikurkku! Super Mario!
    Mikä sitten on loppupäätelmä? Kaukana voi olla kiva käydä, mutta loppujen lopuksi on aina mukava palata kotiin. Eräät vain joutuvat matkaamaan hieman kauemmas kuin muut sen tajutakseen.

    Suositeltavaa kaikille, jotka pitävät scifistä edes hiukkasen, ja myös niille jotka ovat ikänsä nähneet vain hömppäscifiä ja luulevat sen pohjalta tietävänsä genrestä kaiken. Suositeltavaa myös kaikille ihmisille, jotka ovat ikinä tunteneet olevansa hukassa elämänsä kanssa. Eipä silti, yhtä hyvin se sopii myös sellaisille jotka eivät ole niin tunteneet. Planetes on mestariteos, ja useimpien sellaisten tapaan sopiva lähes kaikille. Myös sen animeadaptaatio ajaa asiansa ihan kelvollisesti.
    Osia on neljä; viimeinen jostain syystä kahdessa osassa, jotka on kyllä kivoilla lisäbonuksilla lihotettu ihan yhtä paksuiksi kuin muutkin.

(Julkaistu Otakussa 3/2005.)
« Viimeksi muokattu: 12.08.2007 klo 15:56:08 kirjoittanut PTJ Uusitalo »

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Re: Planetes
« Vastaus #5 : 04.01.2006 klo 21:19:19 »
Kävin ostamassa sitten loputkin Planetesit. Jotenkin ajattelin aiemmin niitä olevan kuusi, mutta täällä kerrotun pohjalta niitä on sitten nuo viisi erillistä kirjaa. Joululomalla luin kaksi ensimmäistä ja näin avaruusoopperan aktiivisena kuulijana tykkäsin kovasti. Mitenköhän edes kehuisin tuota tunnelmaa tässä sarjakuvassa, se on aika lailla ruutujen välissä? Paljon jätetään lukijan oman mielikuvituksen varaan ja juuri siksi minusta tässä on sitä oikeaa henkeä, mitä tieteissarjakuvalta voi odottaa.

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Re: Planetes
« Vastaus #6 : 01.08.2007 klo 13:56:17 »
Ensimmäinen osa vakuutti ihan kunnon scifinä. Jos enimmäkseen pienimuotoinen, tunteellinen ja rankkuuksia välttelevä scifi miellyttää. Piirrosjälki ei ainakaan vielä päätä huimannut, mangalta osaa odottaa jo niin hienoa teknologian kuvausta että tässä se oli lähinnä tyydyttävää. Henkilöt oli paikoitellen piirretty suorastaan heikosti. Tunneskaalaa ei oikein ollut naama peruslukemilla- ja villin riemu/raivokohtausasennon välillä. Mutta kun sisältö on hyvää, kaikenlaisen piirrosjäljen sulattaa kyllä. Mukavaa tietää että tää on rajallinen sarja, eikä tarvii kerätä kuuttakymmentä osaa. Ja olipa muuten ensimmäinen "originaaliin" lukusuuntaan lukemani manga. Äkkiä siihen tottui. Aivojen haastaminen on jo tässä iässä tarpeellista.
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Re: Planetes
« Vastaus #7 : 01.08.2007 klo 17:47:27 »
Jos sarja kiinnostaa niin kannattaa blokata itselleen loputkin numerot sillä lähes kaikista osista (2, 3 sekä 4/1) on ollut painos luppu jo kuukausia.

bgt

  • Jäsen
  • Viestejä: 604
  • Grrr....
Re: Planetes
« Vastaus #8 : 12.08.2007 klo 12:20:59 »
Animen olen katsonut pariin kertaan läpi. Yksi suosikkisarjoistani. Hahmot ovat sellaisia ikimuistoisia. Ehkä jossain määrin kaavamaisia, mutta eivät kuitenkaan liian pinnallisia. Loistava romanttinen anime. Ja etenkin animeksi tällä sarjalla on se bonus, että sillä on ihan oikea loppu ja se on tuotettu loppuun asti.

Suurempaa filosofiaa ei tosiaan ainakaan anime tarjonnut. Poliittista kannanottoa kolmannen maailman nykytilanteesta ja ympäristön saastuttamisesta kyllä löytyy, sekä rakkauden olemuksen pohdintaa. Jos kaipaa enemmän filosofiaa, niin animepuolelta löytyy kevyttä keittiöfilosofiaa viihdyttävässä muodossa Ergo Proxystä.
Also spracht Blau Tiger.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Planetes
« Vastaus #9 : 12.01.2011 klo 16:03:35 »
Suomeksi Planetes siis huhtikuussa (ks. Akateeminen). Punaisen jättiläisen putiikista.

Tästä taidettiin tulevien sarjakuvien ketjussa jo mainitakin...


haplo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 531
Vs: Planetes
« Vastaus #10 : 12.01.2011 klo 18:02:48 »
Planetes on kyllä tiedossa olevista vuoden ensimmäisen puolikkaan sarjakuvista odotetuin yhdessä WSOY:n Minun Kiinani ja Sangatsun Chi's Sweet Homen kanssa. Saa nähdä jääkö tässä muuhun englanninkieliseen kuin Gottfredsoniin rahaakaan. Kuinkas minua nyt näin hellitään?

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Planetes
« Vastaus #11 : 12.01.2011 klo 18:07:46 »
Planetes on kyllä tiedossa olevista vuoden ensimmäisen puolikkaan sarjakuvista odotetuin yhdessä WSOY:n Minun Kiinani ja Sangatsun Chi's Sweet Homen kanssa. Saa nähdä jääkö tässä muuhun englanninkieliseen kuin Gottfredsoniin rahaakaan. Kuinkas minua nyt näin hellitään?

Vanha viisaus "Valo tulee idästä" pitää nyt paikkansa. Kovin on Aasia-painotteista!

PJ

  • Jäsen
  • Viestejä: 327
  • AG / Punainen jättiläinen
Vs: Planetes
« Vastaus #12 : 25.01.2011 klo 16:23:19 »
Punainen jättiläinen julkaisee Makoto Yukimuran Planetes-nimisen mangan huhtikuusta 2011 alkaen.

Sarjan esittely:
Tila, joka laajenee äärettömyyteen, jossa aika muuttuu merkityksettömäksi... Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän viettää vuosikausia avaruudessa? Mikä on tärkeää? Tämä on tarina avaruuden roskakuskeista, jotka viettävät suurimman osan elämästään painottomuudessa ja joutuvat kohtaamaan itsensä ja menneisyytensä.

Ilmestymisaikataulu: 1. osa huhtikuussa
Ilmestymistahti: 2 kk:n välein
Genre: scifi/draama
Osia: 4
Sivuja/osa: n. 240
Hinta: 6,90 (sis. 9 % alv)
Ikäsuositus: 14+
Muoto muuttuu, sisältö pysyy.
-Antero Ruusuvuori, 2007

janne luokkanen

  • Jäsen
  • Viestejä: 514
Vs: Planetes
« Vastaus #13 : 25.01.2011 klo 21:21:58 »
Woot woot! Piirretty tullu katottua ja nyt saa lukea sarjiksen.

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Planetes
« Vastaus #14 : 31.01.2011 klo 14:24:21 »
Tyypillistä että heti kun suomeksi tulee aikuisempi sarja joka itseä kiinnostaisi löytyy se jo hyllystä englanniksi... ja moneen kertaan luettuna. ;)

Ei vaan, hyvä päätös, toivottavasti sarjan löytävät myös ne jotka eivät mangaa erityisesti harrasta. Luulisin että se menee hyvin myös sarjakuvaharrastajille yleensä. (Sen sijaan en usko perus-mangateinin juurikaan innostuvan tästä.)