.. ehkä vaikeata löytää. Tässäpä pari suositusta :
Micron PIGMA (Sakura). Pitäisi olla arkistokestävää. Jostakin 0,1 alkaen niitä yleensä löytää. (Hmm, Googlaamalla en vielä löytänyt ketään joka myy. Outoa.) On näemmä eri värejäkin!
ARTLINE Drawing System. Samoja kokoja suurin piirtein. Näistä en osaa paremmuudesta tai kestävyydestä erottaa. Jälkimmäisiä on nippu tuolla ja noin +12 v. vanha Pigma 0.2 toimii edelleen .. Kumittamista kestää, vain
hyvin lievää haallistusta voi ilmetä jos julmetusti hinkkaa. Mutta jos on hyvä paperi tai kartonki niin takuulla kestää.
Ja Artline-tusseja on paksumpiakin huopakärjillä, laatukamaa ne on. Mutta, jos käytät peitelakkaa tai peitevalkoista niin en osaa sanoa (=en muista, kun yritän välttää ja tietsikalla saa paremmin korjailtua) liuottaako mitkään litkut tuota. Ei kyllä pitäisi!
Tässä nappaus asian puitteista Puhe-Kuplasta, Heikki Kaukorannan saamasta viestistä :
Hyvinkään kulttuurihistorialliselle osastolle hankittiin arkistokäyttöön
(ei valokuvien eikä esineistön merkitsemiseen)
- lyijykyniä
- Edding 1880, ominaisuudet: "pigment ink, lightfast"
- Sakuran Pigma Micron, "#1 archival ink for acid-free environments, waterproof and fade proof"
- Marvy Uchidan Pigmented Calligraphy Quality memory book markers "archival quality ink, acid free/non-toxic, Photo Activity Tested PAT (Photo Safe), lightfast, Water resistant, Conforms to ASTM D-4236"
Tussikynät valittiin seuraavin perustein
- muste on pigmenttipohjainen (pigment ink) eikä väripohjainen (dye ink). Pigmenttimuste on valon- ja vedenkestoltaan väripohjaisia musteita parempi. Kynät eivät sisällä liuottimia.
- kalligrafiakynässä maininta valokuvaaktiviteettitestin PAT läpäisystä ja että se täyttää amerikkalaisen standardin ASTM vaatimukset. Kansainvälisiä standardeja voi ostaa SFS:ltä ja ne löytyvät isoimmista kirjastoista.
Kynän valinta riippuu sen käyttötarkoituksesta. Useimmiten ns lyijykynä eli grafiittikynä on paras vaihtoehto. Tussikynistä paras vaihtoehto on India ink, jota käytetään Rothring-tyyppisissä täytettävissä kynissä tai perinteisessä mustekynässä. Amerikkalainen, valokuvien säilymistä pitkään tutkinut Henry Wilhelm suosittelee Koh-I-Noor Black Rapidomat Ink no. 374-F-mustetta. Wilhelmin kotisivut löytyvät osoitteesta
http://www.wilhelm-research.com Arkistokelpoisten materiaalien valinta on aina hankalaa. Yritysten tarjoamat "arkistokelpoiset" tuotteet eivät aina välttämättä sovellu museokäyttöön. --
Nettikaupat -linkeistä näitä yllämainittuja pitäisi ainakin löytää. Jos ei ole ihan lähimmässa tarvikepuodissa.
-- j --
edit #1 : näkyvämpi otsikko.
edit #2 : turhat jupinat pois.