Ihan kiinnostaisi tietää,että miten varmistutte originaalin aitoudesta kun olette
sitä ostamassa?
Ovat niin tyyriitä ja kysyntä kovaa, että varmaan jotkut yrittävät myydä myös kopioita.
Aitoustodistuksetkin voidaan kopioida,joten eivät nekään takaa kohteen aitoutta.
Aitoustodistusten merkitystä en ole koskaan ymmärtänyt: jos joku vaivautuu tekemään taideväärennöksen, niin silloin tuollaisen kupongin printtaaminen siihen lisäksi on aika vaivatonta...
Toistaiseksi varsinaisia julkaistujen töiden originaaleja on väärennetty aika vähän. Töiden arvo on pääosin sen verran alhainen, että ei ole kenellekään kauhean mielekästä. (Vielä?)
Minulle tosin joku sanoi, että joka ikinen lännessä myytävä manga-originaali (mitä ylipäätään on liikkeellä vähän) on väärennetty, koska aitojen saaminen käsiinsä vain olisi puhtaasti mahdotonta. Tästä en tiedä, mitä ajatella: jos näin on, niin silloin kyseessä todellakin olisivat tällaiset oikein kovan luokan taideväärennökset, joista ei paljain silmin pysty löytämään mitään puutteita. Mutta länsimaisella puolella tällaisia ei vielä ole tullut vastaan.
Sarjakuvissa kun on yksi suuri etu tässä asiassa verrattuna esim. maalaustaiteeseen: työt on tehty julkaistaviksi. Joten jos mielit jotain originaalia, voit itse kaivaa esiin sen julkaistun version ja katsoa omin silmin, täsmääkö se. (Tiedän joidenkin keräilijöiden epäilyttävissä tapauksissa photoshopanneen kohteiden kuvat päällekkäin ja vertailleen viiva viivalta, osuuko kohdalle).
Maalaustaiteen puolella, monissa tapauksissa paljon korkeampien hintojen piirissä, ollaan itse asiassa paljon enemmän pelkkien olettamusten, henkilökohtaisten todistelujen ja "asiantuntijalausuntojen" ympäröimiä: sarjakuvissa on paljon helpompi käyttää ihan vain omaa arvostelukykyään, koska töiden julkaistut versiot ovat helposti saatavilla.
Se missä sarjakuvapuolella todella liikkuu paljon väärennöksiä ovat, samaten kuin maalauspuolella, luonnokset yms. nopeat piirrokset. Toisinsanoen työt, mitä ei ole julkaistu, joita on vaikeampi jäljittää - ja jotka on helpommin kopioitavissa.
Eli siis tämmöiset omistuspiirrokset mitä sarjakuvapiirtäjät tekevät festareilla tai lähettävät vastauksena ihailijakirjeisiin.
Euroopassa on ruvennut liikkumaan paljon ainakin Hergén ja Uderzon väärennettyjä omistuspiirroksia. (Niin paljon, että itse esim. en uskaltaisi semmoista ostaa, ellen tuntisi myyjää hyvin ja/tai saisi todella hyvää todistusta sen alkuperästä). Amerikassa erityisen väärennettyjä ovat Bill Watterson, Gary Larson, Charles Addams ja Dr. Seuss. (Erityisesti suositaan piirtäjiä, joilla on yksinkertainen tyyli, mutta töiden harvinaisuuden vuoksi suuri rahallinen arvo... ymmärrettävistä syistä).
Yleensä nämä kuitenkin ovat sangen räikeitä tapauksia: tyyli on selvästi pielessä, kuvat piirretty aikakaudesta riippumatta huopakynillä ja usein kopioitu jostain julkaistusta piirroksesta.
Amerikan ebayllä ainakin yksi tunnettu väärennösten kauppaaja on "Gallery on the Baum". Tästä kaverista on tehty mm. useita juttuja lehtiin, joissa hänen toimintansa paljastetaan, mutta tyyppi jatkaa siitä huolimatta. Mikä kertoo siitä, että ebay ei kyllä kauppapaikkana ota asioista mitään vastuuta, kun edes näillä todistuksilla tätä kaveria ei ole suljettu sivuilta pois. Eli kyllä siellä ainakin siis mennään ostajan omalla vastuulla.