Kirjoittaja Aihe: Benoît Sokal – Ankardo  (Luettu 87963 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #165 : 19.09.2014 klo 00:15:12 »
Ankkavanhus ja meri oli ensimmäinen Ankardoni, jonka luettuani innostuin lukemaan koko sarjan. Arvatkaa vain ihmettelinkö pitkään sitä, miksei mikään muu alppari muistuta tyyliltään Ankkavanhusta ja merta...

Tykkäsin nimittäin siitä alpparista. Tykästyin heti siihen Herttuattareen ja satiiri toimi mielestäni oikein hyvin. Ja vähän nauraakin sai niille todellisuuden momo-kaloille jotka ovat kyllä aika...viehättäviä kaikin puolin.  ;D En menisi siis tuomitsemaan millään tavalla tätä alpparia koska se oli portaalini Ankardon maailmaan.

Mutta joo. Rasputinin merkki ja Usvahäät ovat vanhoista Ankardoista parhaat, muista en ole pahemmin hullaantunut. Porvarisnaisen hillitön charmi, Unelma horisontissa, Salaisuuksien tunkio (jos se oli se tarina jossa Ankardo aikamatkustaa niin sitten olen muistanut oikein) ja Erään komisarion tarina olivat pettymyksiä muuten mainiossa sarjassa. Hoitajan veriset kädet, Kauhujen kanava (sillä suklaabelgillä on asenne kohdillaan), Tuhkien taival ja Houkutuslintu olivat mieleeni, mutta parhain Ankardo on mielestäni Hukkunut saari. Kinkkinen mysteeri, huumoria ja synkkyyttä. Loistava loppu.

Ankardoissa on hyvät hahmot, etenkin Herttuatar ja Rasputin, mutta ainoa hahmo, joka kismittää joka alpparissa jossa esiintyy, on Puputti. Jos Puputin saisi veks, niin lukukokemus olisi autuaampi.  :D
« Viimeksi muokattu: 24.09.2014 klo 00:16:55 kirjoittanut Taru Leutokalma »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #166 : 19.09.2014 klo 20:52:05 »
Kiitoksia.
En ole tismalleen samaa mieltä kanssasi mutta on hauska kuulla miten sellainen joka lähestyy Ankardoa noin päin tarinat kokee.

Itse kun on diggaillut jo Tapiirin ja Koiran paluun ajoista lähtien, perspektiivi on eri.
Kokemus on eri, Sokalin kanssa molemmista nuorista vihaisista miehistä on tullut vanhempia vihaisia miehiä.

Itsekään en välitä Puputista mutta juuri edellämainitun takia Puputti kuuluu Ankardoon.
Sitä oppii että joistain saa silti saman kuin ihmisestäkin.

Ajan mittaan oppii ettei se ole mustaa huumoria vaan yksinkertaisesti absurdin todellisuuden väsynyttä havainnointia.


Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #167 : 19.09.2014 klo 22:01:13 »
Jukka Laine poisti jalat suustani. Jäärät ovat tylyjä mutta se uusi näkökulma on aina meille tervetullutta.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #168 : 20.09.2014 klo 00:54:54 »
Ankkavanhus ja meri oli ensimmäinen Ankardoni

Jossain vaiheessa olin huolissani, että tuovatko vanhojen jäärien uudet tarinat sarjalle (Ankardon lisäksi mm. Natasha ja Yoko Tsuno) uusia lukijoita vai pyritäänkö vain säilyttämään vanhat. Tämä on siis positiivinen signaali. Vaikka Ankakardon kohdalla olin tästä asiasta ehkä kaikkein vähiten huolissani, sillä niin vahvoja ovat Sokalin pari viimeistä albumia olleet. Olkoonkin, että Ankkavanhus ja meri on vähän... outo.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #169 : 20.09.2014 klo 13:27:44 »
Äläkä vaan Taru lopeta tänne kirjoittamista kuten monet nuoret ihmiset ovat täällä tehneet. Me vanhat jäärät arvostamme uutta näkökulmaa, eli tätä että näet pitkän juoksun täysin toisesta näkökulmasta.

Hehheh, no koettakaapa sitten vaan, "vanhat jäärät", kestää tällaisen untuvikon kommentteja.  ;)

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #170 : 20.09.2014 klo 14:13:11 »
Kiinnostavan uusi näkökulma kyllä nostaa Hukkunut saari suosikiksi, kun oma perspektiivi on sama kuin Curtvilella. Mutta olihan se kyllä hyvä, ja tuo heikoimpien lista saa kyllä myös nyökyttelyä aikaan, mukava että sarja on parantanut taas tasoaan.

Ja Puputin ansio hahmona on olla ärsyttävä :)

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #171 : 21.09.2014 klo 12:22:25 »
Ehkäpä tekijä pelkää, että lukijat saattaisivat kokea jonkun "ei ärsyttäväksi tarkoitetun hahmon" ärsyttävänä ja tekee siksi varman päälle hahmon, joka on tarkoituksellisesti ärsyttävä, jotta lukijat eivät tämän varjolla huomaisikaan kuinka ärsyttäviä muut hahmot oikeastaan ovat?  ::) Toistaiseksi Ankardossa ei ole kukaan muu tietoisesti ärsyttänyt kuin Puputti...


Mutta niin. Vaikuttaisi siltä, että valintani Hukkuneesta Saaresta herättää pikkuisen ihmetystä. Koetan vielä perustella siitä lisää.

Kuten jo kerroin, aloitin Ankardot nurinkurisessa järjestyksessä. Sellainen on vähän tyylinäni vaikka tiedänkin, kuinka paljon parempi olisi lukea sarjaa oikeassa järjestyksessä, ykkösestä viimeisimpään. Ja Ankkavanhus ja Meri jätti positiivisen mielikuvan koko sarjasta. Sen jälkeen luin sarjaa vähän hujan hajan sieltä sun täältä ja luin viisi vanhinta alpparia vasta myöhemmin uudempien jälkeen.

Blacksadit, joita luin ennen Ankardoa, vaikuttavat vähän mielikuvaani Ankardoon. Blacksadit ovat ehkä jollakin tavalla verrattavissa Ankardoon, vaikka sarjat eroavat sitten muuten. Blacksadeista jäi suunnilleen sellainen lyhyesti selitetty mielikuva, että "nämä ovat niitä karuja ja synkkiä" koska ne ovat pysyneet samantyylisinä koko ajan. Koska aloitin Ankardot viimeisimmistä alkaen, niistä jäi nopeasti sellainen mielikuva, että "nämä eroavat Blacksadeista sen verran, että ovat paljon kevyempiä ja humoristisempia". Elelin tällaisissa harhaluuloissa jonkun aikaa, ennen kun niitten vanhimpien tarinoitten jälkeen valkeni, että alkuperäinen analyysini meni rankasti päin männikköä. Ankardohan on vieläkin rujompi kuin Blacksad! Tai ainakin joskus oli.

Koiran paluun, Rasputinin merkin, Lempeän kuoleman, Usvahäiden ja muitten tämäntyylisten alpparien jälkeen muutin tietenkin näkökulmaani. Mutta kyllähän se hieman hankalaa oli, kun oli tottunut siihen uudempaan perustyyliin. Ja sarjahan eroaa melko radikaalistikin alkupuoleltaan ja loppupuoleltaa. Siksi olen eristänyt nämä kaksi omiin lahkoihinsa.

Sitten on tietenkin vielä sellaisetkin perustelut, että kaikki kokevat toki sarjikset eri tavalla, joku saa jostain jutusta kiksejä, joku saa jostain toisesta. Vanhoissa Ankardoissa on mieleenjäävä tunnelmointi, asennetta, karuutta monin verroin enemmän ja parempi kuvitus. Tarinatkin ovat omaperäisiä, enimmäkseen ennalta-arvaamattomia ja jopa hieman tarunhohtoisia (ihmisiäkin kun oli mukana). Uudemmissa on selkeämmin esillä se satiiri ja nyky-yhteiskunnalliset asenteet ja periaatteet. Meno on kyynistä ja tylyä (vaikka olihan se sitä jo vanhemmissakin alppareissa). Itse pidän pikkuisen enemmän ironissävytteisestä satiirista kuin absurdista ja tylystä maailmankaikkeudesta, mutta ymmärrän toki lukijat, jotka antavat sarjalle nostalgiapisteensä. Jos olisin samalla taajuudella, tekisin niin varmaan itsekin, mutta harmi vain että olen sitä sukupolvea joka missasi Tapiirin.

Hukkunut Saari on mielestäni osittain sen vanhan Ankardon tyylin mukaan menevä, osittain vaihdos uudempaan eli kahden tyylin neutraali ja toimiva risteytys. Tarina oli tosi hyvä, vaikka arvasinkin pääsyyllisen, niin koko juonen jujua en tajunnut vaikka merkkejä oli ihan kiitettävästi näkyvillä. Hahmot olivat erinomaisesti mietitty viimeisen päälle. Juoni oli jännittävä ja mukaansatempaava, joissakin Ankardoissa on ollut hieman vaikeuksia pitää mielenkiintoa yllä loppuun asti. Se mainio tutkijamummeli omine tutkimuksineen ja Ankardon piikittelyn kohteena oli parodiaa A. Christien neiti Marplesta, tokihan sellaisestakin nyt pisteitä tulee! Mutta mikä teki myös vaikutuksen: painostava, mutta silti välinpitämättömän seesteinen tunnelma ja kyllästynyt asenne kaikkeen. Vaikka saarella pyörii murhaaja, loppupeleissä sillä ei ole kovinkaan paljoa merkitystä. Lopussakaan ei tule mustavalkoista paasausta vaan kaikki päättyy jotenkin mystisesti, kuin millään ei edelleenkään olisi piirunkaan verran väliä. Koin Hukkuneen Saaren melkein jopa filosofisena ja se iski ja lujaa. Muut Ankardot eivät ole säväyttäneet samalla tavalla kuin tämä.



Jeskamandeer, saako tästä sepustuksesta kukaan mitään tolkkua? Toivottavasti saa!  :-\ Jäärät, päätän lyhyehkön, pohdiskelevan analyysini ja perusteluni tähän, siitä saa vapaasti repiä mitä tahansa kysymyksiä tai mietteitä. ^-^











Clavia Z

  • Kummajainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 764
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #172 : 21.09.2014 klo 13:15:02 »
No huh, tuosta vuodatuksesta innostuneena minun oli pakko keskeyttää luonnosteluvaiheessa olevan sarjissivuni kanssa puuhailu, kaivaa Hukkunut saari uudelleen hyllystä ja perehtyä siihen. Kun se ensimmäisellä lukukerralla oli minulle vain yksi Ankardo muiden joukossa, niin nyt tarina sai päässäni jo enemmän jälkeä aikaiseksi. Oiva, rikkeettömästi kerrottu mysteeri, jossa on tosiaan oma tunnelmansa. Apaattisia, vääjäämättömästi etenevän kohtalon hyväksyneitä henkiöhahmoja joilla on kaikilla silti oma osuutensa koko sopassa.

Sokalin viivassakin on vielä eloa. Ei ollut kohta oleva enää. Oikeastaan jo seuraavassa albumissa, Kauhujen kanavassa, alkoi liika kliinisyys viedä terää.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #173 : 21.09.2014 klo 13:33:41 »
Hei, Minä olen curt ja vuosikymmenten ajan karun ja absurdin maailmankuvan omistaja ihan reaalimaailmassakin.

Kiitos Taru kun avasit lisää kantojasi, helpottaa tullkitsemista. Luonnollisestikin jokaisen oma subjektiivinen kokemus on aina se aito ja oikea, mutta itse näen asian hieman eri tavalla. En paljoa mutta hieman.

Tavallaan se ero vanhojen Ankardojen ja tuoreempien välillä ei ole satiiri, se säilyy ennallaan ainoastaan sävy muuttuu, vaan minusta ero on se miten itsekin jaksoi nuorempana ja vihaisena koettaa puhua ihmisille järkeä, herätellä, käydä mielenosoituksissa ja allekirjoittaa adresseja.
Vanhemmiten tekee kyllä saman mutta ei valehtele itselleen ja muille että muuttaisi maailmaa niillä pennin hyrrän vertaa.
Kyse ei ole väliinpitämättömyydestä vaan itsesuojelumekanismista.

Kyynisyys ei lisäänny vaan pysyy samana, kuuminta paloa vaan hieman leikkaa alas ja elämistäkin jatkaa lähinnä siksi että vaikka bauhausista saa halvalla paksua köyttä maailmassa on niin monta Puputtia joiden elämästä haluaa tehdä omalla olemassaolollaan mahdollisimman vaikeaa ja helvetillistä.

Ei Ankardoissa, Blacksadissa tai muissa noireissa, Suomessa sarjispuolelta on nähty oikeastaan vain Sin Cityt (lyhytikäisessä Agentti X9ssä suomeksi pieleenkäännetty 100 Bullets kun jäi pahasti vaiheeseen) silti ole kyse luovuttamismentaliteetista tai julman ja absurdin maailman romantisoinnista.
Luovuttamishenki saa jäädä yhteiskuntamme vaarallisille nuorille ja vanhoille idealisteille mustavalkoisine maailmankuvineen ja epätodennäköisine käsitykseneen omasta arvostaan.

Ankardoja ja muita mainittuja noirsarjakuvia lukee koska ne eivät intä maailman olevan kaunis koska se on hyvä, pullantuoksuiset jumalat ja muut satuolennot oikeita  ja politiikan olevan yhteisten asioiden hoitoa.
Koska niiden maailmassa kukaan ei jaksa uskoa valheeseen "koska olemme samanlaisia olemme arvokkaita". Me olemme kaikki samanarvoisia sosiaaalisesta taustasta tai sukupuolesta, seksuaalisesta suuntaumuksesta tai puoluekannasta , etnisyydestä ja kansallisuudesta huolimatta. Meidän kaikkien arvo on vaan nolla ja elämä täysin tarkoituksetonta.

Ja se itsessään tekee maailmasta ajoittain kauniin. Kaikkine virheineenkin.

Tuo välittyy itselle muistakin Ankardoista kuin Hukkuneesta saaresta. Ankardojen henkilöhahmot ovat juuri niitä, henkilöitä.

Itse luen Ankardoja  sattumanvaraisesti läpi fiilispohjalta noin vuosittain ja nostalgian kultaamien muistojen sijasta niistä kumpuaa tuo sama enemmän nihilistinen humanismi.

Pidän sarjan lämpimästä humoristisesta otteesta. Siitä jossa kilistetään lasia laivan kannella kaverin kanssa kun tietää että samassa veneessä ollaan.
Tiedostaen tasan tarkkaan että paatin kyljessä lukee joko Titanic tai Estonia.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #174 : 21.09.2014 klo 14:05:55 »
Onko Ankardo antropomorfinen Sin City?

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #175 : 21.09.2014 klo 14:17:44 »
Jossain määrin minusta.
Tausta on sama. Pitkälti myös prosessin kannalta, Blacksad ja 100 Bullets kun ovat kirjoittajan ja piirtäjän yhteistöitä.
Ankardo ja Sin City ovat yhden tekijän visioita, toki Miller sai Lynn Varleyltä kansiin väritysapuja, mutta molempien kohdalla perinne on samoissa juurissa.

Molemmat olivat myös alunperin mustavalkoisia ja molempien aikana tekijä on vaihtanut kuvallista ilmaisuaan.

Sokalin kohdalla näissä uudemmissa on myös väripaletin muutos yksi tekijä, piirrosjälki on nykyisin pelkistetympi mutta värimaailma kirkkaampi valoisampi kun aivan alkupäässä rosoiseen viivaan sekoittui tarkoituksellisen rapaisen ankea värimaailma.

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #176 : 21.09.2014 klo 19:46:23 »
Hei, Minä olen curt ja vuosikymmenten ajan karun ja absurdin maailmankuvan omistaja ihan reaalimaailmassakin.

Tuo välittyy itselle muistakin Ankardoista kuin Hukkuneesta saaresta. Ankardojen henkilöhahmot ovat juuri niitä, henkilöitä.

Hei Curt, en mene kiistämään ensimmäistä lausettasi, sen verran nihilistisenpuoleista settiä tuli...

Nyökyttelin ihan näkökantaasi, mutta tuosta toisesta lainaamastani lauseesta on pakko vielä täsmentää varmuuden vuoksi etten toki siis tarkoittanut, että pidin PELKÄSTÄÄN Hukkuneen Saaren henkilöitä hyvinä - Ankardoissa on ollut joka alpparissa näitä hyviä hahmoja.

Sin Cityistä en ole kuullutkaan. Pitänee perehtyä asiaan paremmin.


Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #177 : 21.09.2014 klo 19:58:39 »

Sin Cityistä en ole kuullutkaan. Pitänee perehtyä asiaan paremmin.



Toki kannattaa mutta jollet jo tunne niin ennemmin tarraa kiinni Bryan Talbotin Grandville-sarjakuvaan.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #178 : 21.09.2014 klo 20:43:05 »
Satiirista ja muusta, ne ensimmäiset albumithan vellovat yleisessä maailmantuskassa ja "miksi kaiken kauniin täytyy kuolla"-asenteessa siinä missä myöhemmät ovat keskittyneet tarkemmin yksittäisiin ilmiöihin (joista tulee aika ajoin pohdittua että onko Belgia kussut Sokalin muroihin jotenkin erityisellä tavalla vai onko tässä yleistä kitkeryyttä), keventyvällä huumorilla toki.

Vähän joutuu tietysti kysymään että jos lukisin nyt ensi kertaa noita tarinoita Koiran paluusta Usvahäihin niin olisivatko yhtä vaikuttavia vai tuntuisivatko itsetarkoituksellisen pateettisilta (tai, no, eihän itsetarkoituksellinen pateettisuus toki vieläkään huono asia ole).

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Benoît Sokal – Ankardo
« Vastaus #179 : 21.09.2014 klo 20:49:40 »
Satiirista ja muusta, ne ensimmäiset albumithan vellovat yleisessä maailmantuskassa ja "miksi kaiken kauniin täytyy kuolla"-asenteessa siinä missä myöhemmät ovat keskittyneet tarkemmin yksittäisiin ilmiöihin (joista tulee aika ajoin pohdittua että onko Belgia kussut Sokalin muroihin jotenkin erityisellä tavalla vai onko tässä yleistä kitkeryyttä), keventyvällä huumorilla toki.


Niinpä, Sokalin belgi-vitsit herättävät itsessänikin juuri tuon saman fiiliksen. Ankardojen toistuva dilemma.