Aiemmin tässä ketjussa spekuloin sitä, miksi kulta-ajan sankarit ovat DC:llä olleet niin paljon näkyvämpiä kuin Marvelilla. Google ei ainakaan ensi yrityksillä paljastanut, olisiko taustalla vaikkapa jonkinlainen toimittajaportaan ukaasi. JSA:ta käsittelevän Wikipedia-artkkelin mukaan tällainen koitui JSA:n ensimmäisen Crisis on Infinite Earthsin jälkeisen oman lehden kohtaloksi. Oltiin sitä mieltä, ettei DC:n tulisi keskittyä eläkeikäisiin sankareihin, vaikka lehti oli ainakin nettitietojen mukaan suosittu. Ottaen huomioon Marvelin alkuaikojen (ja osin myöhemmänkin ajan) menestyneimpien lehtien rakentuneen juuri nuorten sankarien seikkailuille voi hyvin kuvitella, että vastaavanlainen linjanveto olisi ollut mahdollinen myös siellä.
Tämä linja onkin DC:llä pitänyt siinä mielessä, että JSA:n myöhemmissä versioissa alkuperäisjäsenistöstä on ollut jäljellä vain muutama tyyppi ja loput ovat olemukseltaan, voimiltaan tai periaatteiltaan kulta-ajan JSA:laisia muistuttavia uudempia luomuksia. Marvel yritti jokunen vuosi sitten hiukan vastaavaa konseptia New Invaders-sarjassa (jossa kulta-ajan hahmot tosiaan saivat näkyvyyttä), mutta porukka ei saanut oikein ilmaa siipien alle.
Toinen syy Marvelin passiivisuuteen kulta-ajan perinnön vaalimisessa voisi olla tämän ajan sankareiden vahvat siteet toiseen maailmansotaan, jotka ajan kuluessa vaativat selittämistä, kun yhdeksänkymppisten naamiomiesten vetreys pitäisi jotenkin perustella.
Alkuperäisen JSA:n kohdallahan tämä ongelma ehti aktualisoitua, mutta ohitettiin viittaamalla siihen, että jossain tarinassa tiimin jäsenet saivat taistelussa taikavoimaista vihollista vastaan itseensä Porvoon mitalla maagista energiaa, joka piti heidät nuorekkaina. Lieneekö tämäkin ollut Roy Thomasin keksintöä? Zero Hour-crossoverin aikana tarinan päävihulainen sitten imi tämän energian pois, muutama sankari kupsahti, eikä JSA:n vanha kaarti olekaan sen jälkeen seikkaillut kovin monilukuisena nykyaikaan sijoittuvissa tarinoissa.
Kolmantena mahdollisena tekijänä nostaisin esiin potentiaaliset jatkumo-ongelmat, joihin Kapteeni Amerikan kohdalla jo viittasin ja joista Jukkakin on tainut Kvaakissa joskus puhua taannoisen, muuten enimmäkseen Maa-2:ta käsitelleen artikkelinsa yhteydessä. Toisaalta Marvelillakin on retconnattu niin paljon kaikenlaista, ettei tilanne muutamasta lisäselityksestä enää paljoa varmaan pahenisi. Satunnainen lukija ei pääse kärryille helposti nytkään.
Edellä esittämäni on pääosin spekulointia, joten varman tiedon haltijat saavat mieluusti jakaa viisauttaan muillekin. Muuten toivon pohdiskelun jatkuvan!