Etusivun
crossover-artikkeli käsittelee myös markkinatilannetta. Artikkelissa käsittelin omia huomioitani tekemättä asiasta sen suurempaa tiedettä. Kun takana on useampi vuosikymmen talouden nousu- ja laskukausia, asiaa voidaan tarkastella vankemmalta pohjalta, mutta toistaiseksi crossover näyttäisi indikoivan sarjakuvateollisuuden ylikuumentumista.
Mielenkiintoinen sivujuonne kannaltani syntyi, kun maailmantalous ja sitä kautta markkinatilanne myös sarjakuvateollisuuden kannalta muuttui. Muokkasin tekstiä hieman tilannetta vastaavaksi, mutta ajankohtaisempi tästä olisi tullut, mikäli olisin työstänyt tekstin nopeammassa aikataulussa julkaisukuntoon.
Sisältöön liittyen mainittakoon, ettei Dark Horse ensimmäisenä keksinyt hyödyntää elokuvia, se vain teki sen suuressa mittakaavassa ja raivasi itselleen varsin menestyneesti tilan varteenotettavana toimijana, ei ainoastaan niche-julkaisijana.
Tuoreimmista tulijoista IDW on noussut viidennelle sijalle ja kymmenen parhaan joukossa ovat myös Avatar Press ja merkittävän nopeasti noussut Dynamite Entertainment. Niitä yhdistää selvästi tukeutuminen samaan sapluunaan, jota Dark Horse käytti aiemmin eli lisenssisarjat ovat keskeisessä osassa. Avatarilta valitsin kauhulisenssit, mutta sillä on myös lisenssit, kuten
Ropocop ja
Stargåte SG-1.
Elokuvia ja lisenssejä hyödyntävät kyllä muutkin, Imagella on esimerkiksi
Tomb Raider -lisenssi. Pienimmillä toimijoilla kyseiset lisenssit ovat kuitenkin keskeisemmässä roolissa. Sen sijaan artikkelissa sivuutetut pikkupelurit kuten DDP ja Liquid Comics (entinen Virgin Comics) ovat profiloituneet hieman omalla tavallaan, eivätkä lisenssisarjat ole yhtä näkyvässä osassa niiden julkaisuohjelmassa.
Käsityksen
markkinaosuuksista vuodelta 2008 antavat Diamondin sivut havainnollisina diagrammeina. Esittelyn Suomessa
tuntemattomista kustantamoista voi lukea lyhyesti summattuna myös Diamondin sivuilta.
Tarkkasilmäisimmät havaitsevat jälkimmäisestä, että perustamisvuosissa on ristiriitaisuuksia, mutta käytin johdonmukaisuuden vuoksi Wikipediassa ilmoitettuja perustamisvuosia. Tarkkaan en asiaa tunne, mutta käsittääkseni näistä useammalla on omakustannetaustaa ajalta ennen varsinaista yhtiöittämistä. Tällöin varsinaisen perustamisvuoden sijaan kyse on toiminnan käynnistämisvuodesta.
Crossover-seikkailuista voi keskustella
tässä ketjussa.
---
Kaikki kommentit ja kritiikki artikkeliin liittyen on tervetullutta. Artikkelia voi ruotia myös ilman yhteyttä käsiteltyyn aiheeseen
tässä ketjussa.