Kirjoittaja Aihe: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?  (Luettu 35667 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 815
  • /* You are not expected to understand this. */
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #45 : 30.03.2005 klo 13:52:10 »
Se että sarjakuvia luetaan ei voi olla huono asia. Ilman kalsariheeboja sarjakuva olisi yhä undergroundkulttuuria ja sanomalehtien pilakuvia.

Nåj men huh huh! Entäs Tintti? Corto Maltese? Spirit? Tenavat? Pulteri? Piko ja Fantasio? Joonas? Nemi? König? Barks? Muumit? Modesty Blaise? Chris Ware? jne.. jne..

Tuotanoinaa, VesaK:lla on pointti, mutta todellisuudessa jos kalsarisankarit eivät olisi vallanneet estradia, joku muu olisi. Ehkä meillä olisi ollut hyllyn täydeltä Tintti-klooneja 90-luvulla ja ranskisyhtiöt olisivat vallanneet maailman -- tai sitten jokin muu.

Yksittäiset trendit eivät ole ehkä ennustettavissa, mutta se että trendejä tulee, on.  ;D
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #46 : 30.03.2005 klo 14:22:36 »
Nåj men huh huh! Entäs Tintti? Corto Maltese? Spirit? Tenavat? Pulteri? Piko ja Fantasio? Joonas? Nemi? König? Barks? Muumit? Modesty Blaise? Chris Ware? jne.. jne..

Tintti kerran kuussa ilmestyvänä lehtenä, piirtäjänä jotkut muut kuin Herge? Uh, otan mieluummin supersankarit... Tai Chris Warea ja Königiä 10-vuotiaalle pojannassulle kerran kuussa?

En tiedä muista, mutta itse aloitin sarjakuvat Akuilla jo 6-vuotiaana ja jatkoin supersankarien kautta Eurooppalaiseen sarjakuvaan. Jos tämä jatkumo olisi katkennut 9-12 iässä, en olisi koskaan löytänyt Bilalia ja Prattia. Kaikki eivät tällaista kasvua käy lävitse, mutta iso osa käy. Aku Ankankaan markkinaosuus ei olisi niin suuri kuin nyt, sillä Disney tuskin olisi panostanut mihinkään niin marginaaliseen kuin sarjakuva (senkään vertaa mitä se nyt tekee) ellei supersankarit olisi pitäneet kyseistä taiteenlajia myyntitilastoissa.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #47 : 30.03.2005 klo 14:34:13 »
Tarkoitan, että ei näin voi sanoa, koska eihän tämä millään keinoin pidä paikkaansa:
"Ilman kalsariheeboja sarjakuva olisi yhä undergroundkulttuuria ja sanomalehtien pilakuvia."

Eikä niiinkään voi sanoa, että supperheeroot olisivat jotenkin tärvänneeet sarjakuvamaailman.  Jos ei olisi amerikkalaisia supersankarisarjakuvia, olisi muunmaalaisia supersankarisarjakuvia. Niinkuin on iisraelilaisia ja turkkilaisia Tarzaneitakin.

Mutta jos nyt jostain syystä niitä ei olisi keksittty, niin kyllä kaikki luettelemani sarjakuvat ja tekijät olisivat silti olemassa. Disney eli Western Publ. toki kääri aivan kivasti rahnaa sarjakuvilla, varsinkin 40- ja 50-luvulla (levikki noin 3 miljoonaa kpl per numero!), ja kaikki kustantajat muutkin ennenkuin tuli teevee...

Ehäkä nyt sitte luettaisiin merirosvosarjakuvia, mistä pääsenkin aasinsillan yri ratsastamaan: Isaac Le Pirate eli Maalari ja merirosvo on ihan hiivatin hyvä sarjakuva!   
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #48 : 31.03.2005 klo 12:06:40 »
Lainaanpa itseäni kun tekstiäni kommentoineet ehtivät kokonaan unohtaa sen alkuosan:
Olen tässä viime aikoina yrittänyt hieman katsastella supersankareiden aikaa edeltäneitä sarjiksia. Tuntuu että supersankarisarjakuvan synty on (Comics Coden ohella) ollut yksi historian negatiivisimmin vaikuttaneista asioista sarjakuvailmaisun kehityksen kannalta.

Toki tuo oli huolimaton heitto. Mutta... superheebot veivät ilmaisun ääripäästä toiseen. Hassusta ryppyotsaiseen ja väkivaltaiseen. Japuhun nyt tosiaan vain jenkki meiningistä, silä en usko että eurooppalainen sarjakuva olisi voinut saavuttaa maailmalla samanlaista hegemoniaa vaikka supersankareita ei olisi keksittykään.

Sota vaikutti ja kaikki, ei siinä mitään, ja kyllä Comics Code oli varmasti suurin syypää se kuohitsi loputkin rippeet mitä supersankarit eivät olleet ehtineet tuhota. 10-20 ja-30 luvuilla tehtiin paljon hyvää(kin) sarjakuvaa. Kehitys ikäänkuin taantui sodan aikaan ja vasta 60-luvun lopulla alkoi näkyä merkkejä elpymisestä, jota sitten pikku hiljaa tapahtuikin -70 ja -80 luvun mittaan. Mutta undergroundin jälkeen kehitys on ollut nähdäkseni yksittäisten käsikirjoittajien, kuten eism. Millerin ja Mooren harteilla. Eihän siinä mitään, toki maailmaa voidaan peilata kalsareiden läpi, mutta loppuuko se pelleily ikinä?  :)

Ehkäpä tosiaan Disney olisi (sarjakuvan näkökulmasta) ilman Supermanin keksimistä maailmalla samassa kuosissa kuin se on Suomessa, ja ehkä on sittenkin parempi, että tämä meni näin. Miksei Rymy eetu aiheuttanut Suomessa piippua polttavien raappahousuisten "supersankareiden" aaltoa? (Elmo lienee sen ainoa seuraaja?) Jos ja jos ja jos.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #49 : 01.04.2005 klo 19:33:39 »
epäilen että ilman eurooppalaisia (ja mahdollisesti japanilaisia) sarjakuva olisi taidemuotona jo kuollut. supersankarit ovat sairaus ja niitä lukevat luuserit  saastaa joita vastaan olisi jo heti 60-luvulla pitänyt laittaa Marshall Law
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Rami Rautkorpi

  • Has been
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 986
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #50 : 01.04.2005 klo 19:37:42 »
supersankarit ovat sairaus ja niitä lukevat luuserit  saastaa joita vastaan olisi jo heti 60-luvulla pitänyt laittaa Marshall Law

Et sinä minua huijaa. Aprillia, vai mitä?
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #51 : 01.04.2005 klo 20:59:48 »
goddamn, my cover is blown. todellisuudessa minulla on Suomen suurin kokoelma Hämähäkki-Aivo - ja Vihreä Peräruiske - lehtiä joita säilytän humidorissa
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #52 : 19.04.2005 klo 14:09:28 »
Reima, nyt ei pidä unohtaa että supersankarit popularisoivat nimenomaan sarjakuvalehdet.
Sarjakuvalehdet (comic books?!) oli tosiaan keksitty jo ennen Supermania. En siltikään näe että miten lehtimuodon popularisointi olisi ollut sarjakuvailmaisun kehityksen kannalta hyvä asia? Kaupallisuus (suuri suosio) on positiivista jos sen mukana kustantajat tuovat markkinoille myös vaihtoehtoja ja tekevät kokeiluja. Supersankarimeiningeissä (ja Comics Codessa) vaihtoehdot on lähinnä tukahdutettu.
Vesa jo tuossa vastasikin ihan pätevästi, mutta totean nyt vielä, että supersankarisarjakuva asetti alalle sellaisia de facto -standardeja, että minusta ilman niitäkin olisi voitu elää. Standardoinnilla oli toki myös hyviä puolia, kuten sweat shop -tyyppinen mestari-kisälli -tekijäkulttuuri. Väitteeni konkretisoituu esimerkiksi siinä, että (50 vuotta myöhemmin) Bryan Talbotin läpimurtosarjan (Luther Arkwrigt) jenkkiversio tekee aika moista väkivaltaa alkuperäiselle teokselle. Vain koska se haluttiin pakata samaan ilmaisulliseen muottiin kuin muukin tuuba. Samoin mangan lokalisointi jenkkimarkkinoille johtaa usein aika rankkoihin toimenpiteisiin.

Silloin kun kustannuspuolella asetetaan kaupalliset visuaaliset ratkaisut taiteellisten visuaalisten ratkaisujen edelle, niin kyse on mielestäni ilmaisun jonkinasteisesta rajoittamisesta. Supersankarit toivat sarjakuvaan mukanaan saman tyyppisiä sisällöllisiä ja temaattisia rajoituksia kuin mitkä näkyvät sarjakuvailmaisussa. Säänöt ja rajoitukset ovat kirjoittamattomia, mutta niitä on.

Kuten sanottu, vaihtoehtoisia menneisyyksiä ja tulevaisuuksia ei voi tuntea. Hong Kongissa "supersankarit" jyräävät ihan yhtä lailla kuin Amerikassa, vaikkakin eri syistä ja erilaiselta kulttuuri- ja talouspohjalta. Hong Kong ei kuitenkaan päälliköi maailman sarjakuvamarkkinoita niin kuin esim. Marvel ja DC. Pointtini oli se, että ennen WWII Pohjois-Amerikkalainen sarjakuva oli tyylikirjoltaan sangen rikasta ja siinä oli nähtävissä useita erilaisia kehityssuuntia (myös taiteellisempaan ja vakavampaan sarjakuvaan visuaalisesti ja sisällöllisesti keskittyviä). Sota aika sitten degeneroi meiningit (pitkäksi ajaksi) 10-vuotiaan henkiselle tasolle.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #53 : 19.04.2005 klo 22:17:43 »
En voi väittää, ettenkö olisi tätä teemaa, "Onko supersankarisarjakuva pilannut  tai rajoittanut (Pohjois-Amerikkalaista) sarjakuvaa?" miettinyt ja aiheesta joidenkin kanssa väitellyt, enkä voi väittää, etteikö minua kovasti ihmetytä se dominanssi mikä jenkeissä genrellä on, mutta haukutaanko siinä silti väärää puuta...?

Minä itse pidän enemmän anglo-amerikkalaisesta sarjakuvakerronnasta kuin eurooppalaisesta, minua itseäni inspiroi britti-jenkkityypit (kuvapuolelta McKean, Maleev, Sienkiewicz, Mack, Williams, Hitch ja vaikka ketkä, kirjoittajista jotkut Grant Morrisonit ja Milliganit ja miksei omalla viihteellisellä tavallaan Millar ja Elliskin).

 Kaikki edellämainitut ovat tuttuja supersankaripuolelta, ainoastaan McKean on tehnyt siihen täyden pesäeron. Varmasti nämä lahjakkuudet mielellään tekisivät sarjakuvaa muutakin kuin supersellaista, niinkuin jonkin verran tekevätkin, ja varmasti heidän nimellään menee/ menisi kaupaksi muukin materiaali, mutta näillä lahjakkuuksilla on (joku sanoisi perverssi) kiinnostus supergenreen, syystä tai toisesta.

Vaikka supersankari-genre sinällään on asetelmallisesti erittäin lapsellinen ja naiivi, tarjoaa sen hirveän hyvän alustan mielikuvitukselle. Minusta paras supersankarisarjakuva on mielikuvituksen ylistystä, sekä  tekijöiden että lukijan taholta. Toisaalta näillä älykkökirjoittajilla kuten Morrisonilla on selvän postmodernistinen asennoituminen supersankaritouhuun, ja se pistetään överiksi ja käännetään ylösalaisin - se tarjoaa tavallaan puhtoisia arkkityyppejä, joita vääntämällä voi kommentoida kultuurin yleisiä konventioita ja uskomuksia.

Ja se että supersankarit ovat leimallisesti sarjakuvan ilmiö  ( vaikka yhä tihenevään tahtiin se ollaan vesittämässä valkokankaalla) on minusta jotenkin hieno asia. En tiedä mitenkä joku Platoon tai Barry Lyndon tai Kuningasjätkä toimisivatkaan sarjakuvina, siis ihan genretasolla. Eikä minusta supermeiningit oikein toimi valkokankaalla.

Jenkkisarjakuva, kuten muukin populäärituotanto nojaa tietysti ylipäänsä ihan liikaa genreihin, onhan ne olemassa eurooppalaisessa tuotannossakin, mutta ehkä kuitenkin väljemmässä muodossa.

Mutta keskustelun aiheeseen tarkemmin palaten; kuten todettu, asioiden jossittelu suhteessa jo tapahtuneeseen on aika hyödytöntä. Eurooppalainen sarjakuva on saanut kehittyä ilman paineita supersankarigenreen, ja se on mitä on, monimuotoista, mutta aika konventionalisoitunutta. Se mikä anglo-amerikkalaisessa mainstream -sarjakuvassa on hienoa, on sen kerronnalliset innovaatiot ja kehitys. Toisaalta jenkkialternative on luonut vahvan omaelämänkerrallis-realistislähtöisen sarjakuvan suunnan, joka Euroopassakin on omaksuttu.

Se mikä on harmillista, on ettei Jenkeissä kuulemma oikein ole saatavana eurooppalaista sarjakuvaa, mene tiedä.

Mutta noin ylipäänsä, minä koen että sarjakuva on taiteenalana aivan lapsenkengissään, ja tekijöiden pitäisi kyseenalaistaa kaikki konventiot, ei vaan genretasolla, vaan ylipäänsä sen suhteen mitä sarjakuva on ja mitä se voi olla. Greenaway on pyrkimys tekemään elokuvalle saman kuin Picasso ja Braque maalaustaiteelle, kovin harvat yrittävät samaa sarjakuvalle. Suomalaisista Hagelberg on tuossa mielessä kaikkein edistyksellisin.

Sarjakuvan historiahan ei millään tavalla kahlitse sen tulevaisuutta!

Ja kuten sanottu, minua pyrkimyksissäni sarjakuvan avantgardeen inspiroi enemmän jenkkimainstream kuin jotkut väsähtäneet Tardit tai Tintit.

Teppo Holmqvist

  • Jäsen
  • Viestejä: 113
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #54 : 20.04.2005 klo 11:02:38 »
Sinänsä en kyllä ymmärrä jatkuvaa supersankarisarjakuvien syyttämistä Comics Coden syntymisestä. Se kyllä tapahtui niiden takia, mutta jos niitä ei olisi ollut, se olisi mitä luultavammin tapahtunut jonkin muun takia. Yhdysvaltojen poliittinen ja kulttuurillinen ilmapiiri oli 50-luvulla niin ahdistunut, että siinä oltaisiin hyökätty mitä tahansa sillä hetkellä suosittua sarjakuvaa vastaan ja löydetty "moraalisesti rappioitavaa" materiaalia. Tätä kuvaa jo sekin että Codea suunnitelleet voimat ja Dr. Wertham löysivät Comics Codeen eniten tulta EC Comicsista, jonka kauhu-, pulp- ja sotatarinat oltiin suunnattu vanhemmalle ikäpolvelle. Jopa Mad tuomittiin rappiolliseksi materiaaliksi. Eli kyllä syyt olisivat löytyneet tavalla tai toisella, olipa suosiossa ollut sitten kalsaripelle, pyssyä heiluttavan konna, ihmissusi tai surrealistisia unia näkevä Lontoolainen pikkupoika. 

« Viimeksi muokattu: 20.04.2005 klo 11:04:54 kirjoittanut Teppo Holmqvist »

Teppo Holmqvist

  • Jäsen
  • Viestejä: 113
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #55 : 20.04.2005 klo 12:40:19 »
Code syntyi kyllä sarjakuvayhtiöiden yhteisellä sopimuksella moraalinvartijoiden sauhuamisen vuoksi.

No juu, niinhän se on. Mutta pointti on se, että Dr. Wertham olisi nostanut härkäsestä kärpäsen ihan minkä tahansa sarjakuvan suhteen.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #56 : 20.04.2005 klo 13:03:16 »
Sinänsä en kyllä ymmärrä jatkuvaa supersankarisarjakuvien syyttämistä Comics Coden syntymisestä.
Sillä perusteella mitä muistan tämän ketjun keskusteluista, sinä olet ainoa joka näin teki. :)
Infantino muuten nostaa muistelmissaan senaattori Estes Kefauverin Werthamin rinnalle tässä jahdissa. Hän veti aika tarkkaan 61 vuotta sitten, televisiossa kuulustelua jossa Bill Gaines yritti puolustaa EC:n linjaa. Wertham aloitti vainon mutta Kefauver iski sen lopullisen niitin.

Tardin tai Tintin(Hergén) nostaminen esimerkeiksi väsähtäneestä eurosarjakuvasta on mielestäni sama kuin jos sanoisi, että Jack Kirby ja Stan Lee olisi parempi unohtaa, sillä he eivät saaneet urallaan aikaan muuta kuin tusinaavaraa. :)

Veltin pointti myyttisistä sankareista on hyvä. Niillehän on ollut tunnetusti tarvetta ihmiskunnan historiassa (muodossa jos toisessakin). Ja se että jutalaiset taiteilijat loivat übermenshin on yksi sarjakuvahistorian hienoimmista tarinoista. Allekirjoitan myös ajatuksesi siitä, että superhemmot toimivat mainiona peilinä vinolle naamalle (niin kuin vaikkapa uudessa Supreme Powerissa).
Samoin (postmodernien) engelsmannien panos supersankarigenreen on hyvä nostaa esiin. Mitä se meininki olisi siellä ilman brittitekijöitä (Moebiuskin yritti...). Eihän ameriikassa ole vielä 80-90 luvuilla ollut omasta takaa oikeastaan kuin Miller ja Mazzuchelli. Vanhat sedät olivat kovia, mutta aika urautuneita.
Onko vielä liian aikaista alkaa luetella 2000-luvun merkittävimpiä UUSIA supersankaritekijöitä? Tai onko heitä ensinkään? Ainakin Ellis lienee aloittanut jo 90-luvulla. Millarista en ole varma. Milloin J.M.Straczynski ui sarjakuvapuolelle?

Mainitsit kuitenkin myös genren uudistamisen. Avantgardismi (tuo mainio vanha sana jolle ei oikein ole löytynyt korvaajaa) on kuitenkin ollut mielestäni supersankarien (tai yltiökaupallisuuden?) vuoksi ameriikassa heikoilla sitten -30 luvun. Toinen puoli keskustelunavauksestani koski nimen omaan visuaalista sarjakuvailmaisua. Sarjakuvan merkkikieltä. Sen "standardointi" tiettyihin "työkalupakkiin" iskettyihin merkintöihin takaa sen että laaja lukijakunta pystyy helposti omaksumaan tarinoiden sisällön. Tai ainakin sen pintatason.

Epäilenpä, että mainitsemasi jenkkialternative on sikäläisillä sarjakuvamarkkinoilla suhteessa suurin piirtein samassa asemassa kuin kotimaiset omakustanteet meillä täällä Suomessa. Taloudellisesti merkitys on zippo, eikäi niistä tekijöistä juuri ole haastamaan tai uudistmaan genreäkään, sillä suurin osa ei osaa piirtää edes auttavasti. Tai ei ainakaan näitä uudistajia ole ollut ennen -90 luvun puolta väliä. Sen jälkeenhän alettiin nostaa alternativehemmoja ikään kuin friikkishow -meiningillä tekemään joitakin satunnaisia sarjoja.
Onneksi siellä (USA:ssa) on kuitenkin ollut muitakin kaupallisesti menestyviä lajityyppejä (esim. Kauhu ja huumori/parodia), niin että supersankareille on löytynyt edes jonkinlainen vastapooli. 
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

jussi mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 198
  • Kvaak!
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #57 : 20.04.2005 klo 14:10:57 »

Samoin (postmodernien) engelsmannien panos supersankarigenreen on hyvä nostaa esiin. Mitä se meininki olisi siellä ilman brittitekijöitä (Moebiuskin yritti...). Eihän ameriikassa ole vielä 80-90 luvuilla ollut omasta takaa oikeastaan kuin Miller ja Mazzuchelli. Vanhat sedät olivat kovia, mutta aika urautuneita.

Epäilenpä, että mainitsemasi jenkkialternative on sikäläisillä sarjakuvamarkkinoilla suhteessa suurin piirtein samassa asemassa kuin kotimaiset omakustanteet meillä täällä Suomessa. Taloudellisesti merkitys on zippo, eikäi niistä tekijöistä juuri ole haastamaan tai uudistmaan genreäkään, sillä suurin osa ei osaa piirtää edes auttavasti. Tai ei ainakaan näitä uudistajia ole ollut ennen -90 luvun puolta väliä. Sen jälkeenhän alettiin nostaa alternativehemmoja ikään kuin friikkishow -meiningillä tekemään joitakin satunnaisia sarjoja.


Supersankarien yksi hyvä puoli kuitenkin oli, että sitä kautta pääsivät pinnalle juuri mm. yllämainitut herrat. Päästyään supersankarituotantokoneistoon sisälle he oppivat tietyn muodon ja pystyivät aika tehokkaasti kehittämään omaa tyyliään sen puitteissa. Omaa tyyliään he pääsivät sitten myöhemmässä tuotannossaan venyttämään ja sen ohessa toisaalta rikkomaan tuttuja raameja. Heiltä tietysti löytyi kykyjä, näkemystä ja tahtoa poistua tutusta ja turvallisesta systeemistä.

Kyllä 80-luvulla ameriikkalaiseen mainstream-sarjakuvaan alkoi muutenkin tulla nuoria tekijöitä, joista osa ilmeisesti käytti supersankareja ainoastaan ponnahduslautana omiin juttuihinsa. Eli he siirtyivät aika nopeasti omien projektien pariin. Akkiä mieleen tulee sellaisia kuin Jon J. Muth (Moonshadow), Charles Vess (mm. Spider-man), Paul Chadwick (Dazzler, myöh. Concrete), Bill Sienkiewicz (Moon Knight, New Mutants). Kaikista ei tietenkään tullut Millerin kaltaisia superstaroja. Vanhoissa sedissäkin oli tuolloin se hyvä puoli, että he tuottivat vielä tasalaatuista sarjakuvaa. Tuollaiset vanhat sedät puuttuvat mielestäni nykysarjakuvasta.

Myös Independent-sarjakuva oli mielestäni jenkkilässä 80-luvulla suht' vahvaa. Tosin ei ehkä kaupallisesti, mutta kustantajilta mm. First, Pacific, Eclipse, Fantagraphics löytyi ainakin jossain määrin kunnianhimoa, näkemystä ja innostusta. Eivätkä he olleet Comics Codeen sidottuja. Firstillä pääsi mm. Howard Chaykin toteuttamaan itseään, Eclipse oli tuomassa Alan Moorea amerikkalaisten tietoisuuteen yms. Tämä loi pohjaa sille, että esim. Millerille ja kumppaneille löytyi myöhemmin muitakin kustantajia kuin Marvel Tai DC.

Kuitenkin 90-luvulla tietyt superstara-tekijät vaikuttivat sarjakuvan kehitykseen siinä mielessä negatiivisesti, että sarjakuvia alettiin enenevissä määrin ostaa sekä markkinoida tekijän perusteella ja sen sisällön merkitys väheni entisestään.   

 

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #58 : 21.04.2005 klo 22:16:13 »

Tardin tai Tintin(Hergén) nostaminen esimerkeiksi väsähtäneestä eurosarjakuvasta on mielestäni sama kuin jos sanoisi, että Jack Kirby ja Stan Lee olisi parempi unohtaa, sillä he eivät saaneet urallaan aikaan muuta kuin tusinaavaraa. :)

...


Mainitsit kuitenkin myös genren uudistamisen. Avantgardismi (tuo mainio vanha sana jolle ei oikein ole löytynyt korvaajaa) on kuitenkin ollut mielestäni supersankarien (tai yltiökaupallisuuden?) vuoksi ameriikassa heikoilla sitten -30 luvun. Toinen puoli keskustelunavauksestani koski nimen omaan visuaalista sarjakuvailmaisua. Sarjakuvan merkkikieltä. Sen "standardointi" tiettyihin "työkalupakkiin" iskettyihin merkintöihin takaa sen että laaja lukijakunta pystyy helposti omaksumaan tarinoiden sisällön. Tai ainakin sen pintatason.
...
Epäilenpä, että mainitsemasi jenkkialternative on sikäläisillä sarjakuvamarkkinoilla suhteessa suurin piirtein samassa asemassa kuin kotimaiset omakustanteet meillä täällä Suomessa.
...
Onneksi siellä (USA:ssa) on kuitenkin ollut muitakin kaupallisesti menestyviä lajityyppejä (esim. Kauhu ja huumori/parodia), niin että supersankareille on löytynyt edes jonkinlainen vastapooli. 

Niin, kaipa Tardille ja Hergélle kuuluu oma paikkansa eurooppalaisen sarjakuvan historiassa, heidän dissaamisensa tässä liittyi lähinnä siihen, että heidän edustamansa perinteinen sarjakuvakerronta, tai sen seuraaminen, on mielestäni hidastamassa sarjakuvakerronnan kehittymistä eteenpäin. Minä olen Tinttini ja Tardini joskus lukenut, mutta ne vaan eivät tarjoa minulle nykyisin kovinkaan mitään. Liekö laadullisesti supersankarisarjakuva sen parempaa, ainakaan usein... ehkä siellä kuitenkin on niitä mainitsemiani idearikkaita kirjoittajia.

Ja minua kiinnostaa se jenkkisarjakuvien kerronta ( en nyt tarkoita kymmenen sivun potku ja nyrkkikohtauksia tai Playboysta kopioituja naisten poseerauskuvia), vaan sitä miten aikaa, henkilöiden toimintaa ja monella tasolla liikkuvaa juonta kuvataan. Ylipäänsä rytmiä, joka on tiiviimpi ja nopeammin leikattua, siinä missä Tardilla on monasti kaksi kuvaa sivulla, joihin on lätkäisty isot palikat narratiivista tekstiä. Sellainen ei minusta ole sarjakuvan kannalta kovin kehittynyttä.

Mutta tuo on tietysti aika henkilökohtainen visio, ja arvostelma, siitä mikä on hyvää ja kiinnostavaa sarjakuvallisesti.

Olet, Reima, siinä tietysti aivan oikeassa, ettei supersankarisarjakuva sinällään mitenkään ruoki tai rohkaise avantgardea, varmaan rankasti päinvastoin. Hirvittävän tiukat raamithan useimmiten genressä tuntuu olevan tyylillisesti: muskeleita pitää olla ja naisilla muotoja, ja ruutusommitteluissa ja tussaustyylissä pyritään imitoimaan kulloistakin kuumaa nimeä.

Silti siltä saralta on noussut monia hyvin persoonallisia tekijöitä - ehkä siksi, että se on ollut ainoa genre, jota on voinut tehdä palkkatyönä. Vertigo -linjaa saamme tietysti kiittää siitä että persoonalliset tekijät ovat saaneet toteuttaa visioitaan supersankarigenren kahlitsematta. Mutta myös supersankarigenren sisälläkin joitakin persoonallisia tekijöitä arvostetaan, aiemmin tässä keskustelussa mainituilla huippukirjoittajanimillä lienee aika suuret vapaudet toteuttaa aika villejäkin ideoita, vaikka markkina-arvoltaan suurimmissa nimikkeissä linjat olisivatkin tiukat. Kent Williams, George Pratt, Ted McKeever, Sienkiewicz ja monia muita visionäärejä pidetään samaten arvossa, vaikka heidän tyylinsä ei skideihin niin helposti uppoaisikaan.

Mutta olet siis siinä kyllä oikeassa, että supersankarisarjakuva pääasiassa on aika homogeenista, luovaa ilmaisua rohkaisematonta. Että se minun avantgarde-ideani suhteessa supersankarisarjakuvaan tulee tietysti aika kieroa kautta, ja korkeintaan muutamiin tekijöihin liittyen. Ja edelleen saattaa olla, että jenkkilän sarjakuvan yksipuolinen maailma on saanut monet potentiaaliset lahjakkuudet siirtymään ihan muille osaamisen alueille.

Ja kuten sanoit, jenkkialternative ei kovin monille ole tarjonnut vakaita tuloja, vaan se on ollut enemmän harrastelijamaista, aatteellista toimintaa.

MUTTA, siltikin, 80-luvulta alkaen supersankarisarjakuvan piirissä on tapahtunut ihan merkittävimpiä innovaatioita ja kehitysaskelia, osaltaan selkeä vallitseva skeema tarjosi nuorille kyvyille hyvän kohteen kapinoida ja muuttaa sitä sisältä käsin. Ja jostakin syystä kaikkein suurimmatkin nimet, Miller, Moore ja Gaimankin, tekevät edelleen supersankarisarjakuvaa, kaikkea muuta kokeiltuaan.

Uskoakseni genre itsessään ei ole nykyisin se rajoite, suuret yhtiöt sitä ilmeisesti usein ovat, Marvelilla ja DC:llä tuntuu vaihtelevan aika paljon vuodesta toiseen kuinka laajat vapaudet ne antavat  tekijöilleen.

Ja vielä lopuksi, varmasti sarjakuvan visuaalisuus olisi paljon monimuotoisempaa, laajemman genrekirjon vallitessa, mutta kuten viittasin eurooppalaiseen sarjakuvaan, se ei välttämättä tarkoita kerronnallisen kielen kehittymistä....

« Viimeksi muokattu: 21.04.2005 klo 22:41:57 kirjoittanut Veltti »

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re: Onko supersankarisarjakuva jälleen nousussa?
« Vastaus #59 : 28.04.2005 klo 11:56:48 »
Pistänpä taas vaihteeksi vähän myyntitilastoja. Eli Comiconin month-to-month -vertailuja. Tällä kertaa vertailussa on jopa neljän vuoden takaiset lehdet, joten homma on paljon kiinnostavampaa.
DC:llä oli taas huono kuukausi kun suurin osa hiteistä uupui (Superman/Batman, GL: Rebirth) ja siksi Marvel kaappasi maaliskuussa jopa 23 paikkaa top-25:stä.
Huhtikuun ja yleensä kesän myyntiluvut ovatkin sitten kiinnostavia, kun DC pukkaa ulos koko joukon Crisis-minisarjojaan, jotka johtavat suureen Infinity Crisikseen varmaankin joskus syksyllä ja Marvel suoltaa House of M:ää. Tukkiutuvatko markkinat vai nähdäänkö valtavia myyntivoittoja?
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva