Kirjoittaja Aihe: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?  (Luettu 4898 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

U-3000

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« : 10.11.2013 klo 22:08:39 »
Moro,

Olen jo vuosia selaillut kvaak-foorumia satunnaisesti, mutta nyt vasta rekisteröidyin. Mielessäni on kysymys, johon kaipaisin asiantuntijan näkemystä.

Tekeillä on albumin mittainen (64 sivuinen), englanninkielinen underground-seikkailu/fantasiasarjakuva aikuisille. Olen suunnitellut sen julkaistavaksi A4-koossa, ehkäpä jonkin pienen ulkomaisen kustantajan kautta (koska kielikin on englanti). Siis jos tuuri käy!

Useampia sivuja jo tehneenä, haluaisin nyt tietää ovatko nämä sivuni edes teknisesti oikeassa mitassa tai siis riittävän kokoisia/tasoisia julkaisua varten. Kaikki valmiit kolmisenkymmentä sivua ovat toistaiseksi BMP-tiedostomuodossa ja yhden yksittäisen sivun (tiedoston) mitat ovat seuraavanlaiset:

esimerkki_sivu_1.BMP
-Dimensions: 2480 x 3508 Pixels - 8,245 x 11,662 Inches
-Pixels Per Inch: 300
-Pixel depth/colors: 24/16 Million
-Image: 25487 K

Tuollaiset tiedot ilmoittaa siis piirto-ohjelma (PSP 7). Käsin piirretyn mustavalkokuvan skannauksen jälkeen käytän kuvankäsittelyssä vuorotellen antiikkista Paint Shop Pro:ta sekä väritykseen ilmaista Twisted Brushia. Köyhän taiteilijan välineistö ei todellakaan ole paras mahdollinen... Mutta kyllä näilläkin on jo sarjakuvaa syntynyt.

Ainakin A-neloselle printattuna, tavallisella väriprintterillä (muste, ei laser) yksittäisten sivujen tarkkuus näyttää omaan silmääni ihan sopivalta. Tulostettu kuva kun skaalautuu sen verran pieneksi, etten näe mitään pikselöitymistä. 300 DPI on käsittääkseni minimivaatimus painokelpoiseen sivuun. Mutta onko tuo PPI (eli Pixels Per Inch) sitten riittävä tuohon vaadittuun DPI:hin? Olen aivan ulalla näistä.

Tiedostomuoto BMP ei taida olla ihan se, mihin nämä originaalisivut kannattaa tallettaa.. Siis sitten, kun joskus ehkä pääsisi lähettämään niitä eteenpäin kustantajalle. Mikähän se paras formaatti olisi?

Summa summarum: Nyt ennen kuin jatkan projektia eteenpäin, olisi hyvä tietää ihan varmuudella, kelpaako yllä kuvatun tasoinen jälki teknisessä mielessä kustantamoille ja painettavaksi asti. Osaisiko joku kenties ystävällisesti kommentoida ja selvittää asiaa?

terveisin,
Unski 3000  :)

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #1 : 10.11.2013 klo 22:26:10 »
Kiva kun rekisteröidyit kvaakkiin. Tervetuloa!
Uskon, että tälläisissä asioissa saat täältä apua.  Esimerkiksi Reima Mäkinen,  Kivi Larmola ja Timo Ronkainen osaavat varmasti auttaa sinua näissä tärkeissä asioissa. Ai niin. Reima Mäkinen varmasti osaa auttaa, sillä hän on kirjoittanut useita kirjoja mm. Mangan harmaasävyt jne. Tuollaisissa kirjoissa usein käsitellään skannauksia ja muita painoteknillisiä asioita.  Uskon että täältä saat apua moneen pulmaan. Voit laittaa privat viestejäkin mutta varmasti ne jotka tietävät näistä kysymistäsi asioista vastaavat tännekkin.
« Viimeksi muokattu: 11.11.2013 klo 14:04:49 kirjoittanut Orjan May »

Ville Manninen

  • Jäsen
  • Viestejä: 150
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #2 : 10.11.2013 klo 22:31:02 »
Jostain tuolta Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus -osiosta varmaan löytyy useampikin ketju missä aihetta on puitu, mutta lyhyt vastaus: 300 ppi riittää ja varmin tiedostomuoto on tiff.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #3 : 10.11.2013 klo 22:51:00 »
Jos on värit ja ääriviiva samalla paperilla 300dpi toimii hyvin. Jos taas olet tehnyt perinteisen mustan tussiviivan erikseen ja lisäät värit koneella, kannattaa pistää ääriviivat korkeammalla resoluutiolla, 600-1200dpi ja tallentaa värit erikseen 300dpi:nä jolloin saat ääriviivoista vielä skarpimpia. Aiheesta tarkemmin täällä.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #4 : 11.11.2013 klo 13:55:08 »
Jep. Et kertonut onko tuo mv vai värityö? Oletan että mv ja silloin 300dpi:n tarkkuus ei riitä. Värioriginaalille se riittäisi, mutta silloin myös tekstaus, joka on olletenkin tehty mustalla rasteroituu painettaessa ja on rasittavaa lukea. Väripiirros pitäisi myös skannauksen käsitellä niin että valkoiseksi tarkoitettu alue todella olisi myös painettaessa valkoinen.

Unohda rgb, tallenna 1-bittisenä tiffinä (kuvatiedostossa vain mustia tai valkeita pikseleitä). En tiedä uusista PSP-versioista, saatat joutua hankkimaan ohjelman joka tuota tukee.

Tulostustestit suosittaisin tekemään mv-laserilla. Hieman riippuu kyseisen laserin tarkkuudesta, mutta jos se on vähintään 600x600 dpi ja kuva näyttää olevan ok. Se on OK. Tarkista luupilla jos epäilet silmiäsi.


Et myöskään kertonut originaaliesi kokoa? Yksinkertaisin ohje on: jos on tarkoitus painaa A4:nä, skannaa A4 originaali mv-tilassa vähintään 600dpinä tai A3 originaali 400dpinä. Vaikka tuon Janne T:n tarjoileman linkin/ketjun kautta saat sitten syvällisempää tietoa.  :)

...Ja tämä tarkkuus siis tarvitaan jotta vinot viivat ja rasterit näyttäisivät silmään palikoitumattomilta.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #5 : 11.11.2013 klo 15:19:16 »
Värittämisestä tuossa puhuttiin, joten värisarjasta lienee kyse.

Reima tuossa jo melko hyvin listasi asioita. Aihehan on loputon suo ja ymmärrettävästi Kvaakissa aihetta sivuavien keskustelujen lukeminen saa helposti aivan ymmälleen. Helppoa oli ennen vanhaan, kun piirrettiin ja väritettiin käsin...

Itse sanoisin, että julkaisukoossa 300 dpi on juuri ja juuri riittävä. Sillä ne sivut yleensä painetaan joka tapauksessa, ellei tekijä ole kikkaillut mustan viivan ja värien kanssa.

Jos asian pyrkii tekemään yksinkertaisesti, niin Reiman ehdottamat skannaustarkkuudet eri kokoisille piirroksille ovat ok. Itse skannaan A3-sivun kahtena osana 600 dpi tarkkuudella. Jos teet ja värität sivut siinä koossa, se antaa pelivaraa pienentämiseen sitten kun julkaisu on ajankohtainen. Musta viiva on mahdollista erottaa kuvasta jälkeenpäinkin.

Minusta sivut voi värittää RGB-moodissakin, jos ohjelmasi eivät tue kirjapainoissa käytettävia CMYK-värejä. RGB:n voi muuntaa CMYK:iksi jälkeenpäin. Siinä vaiheessa voit pyytää apua joltakulta, joka hallitsee homman. Jos kustantaja löytyy, niin asian ei luulisi olevan ongelma. Tärkeintä on, että alkuperäiset kuvat ovat tarpeeksi tarkkoja, mikä mahdollistaa paremmin erilaiset muokkaukset.

TIF on aika hyvä ja yleinen tallennusmuoto lopullisille kuville. Se ei tuota lisää söhryä kuviin, kuten esim JPG.

Jos skannaat mustavalkoisena, eli 1-bittisenä, säilytä myös mustavalkokuva erillisenä. Jos skannaat harmaasävyillä (tai väreillä), muuta kuva sen jälkeen mustavalkoiseksi ja tallenna sekin versio. Sitten muunnat sen taas värilliseksi, ja värität. Näin musta säilyy tarkkarajaisena, eikä reunoiltaan pehmeänä.

Tapoja on (melkein) yhtä monta kuin tekijöitäkin....

 

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #6 : 11.11.2013 klo 15:31:45 »
Aiheesta tarkemmin täällä.

Tuota ketjua lukiessa pitää muistaa että Kähköseltä menee lpi ja dpi sekaisin. Lpi on "linjaa tuumalla", dpi taas "pistettä neliötuumalla", ja ne ovat aivan eri asia, eivätkä vastaa toisiaan numeerisestikaan. Sävykuvien offsetpainamisessa puhutaan linjoista, kaikessa digitaalisessa kuvankäsittelyssä (poislukien vektorigrafiikan joka ei muutenkaan kuulu aiheeseen) pisteistä.

Piti vaan muistuttaa, kun näemmä keskustelu oli noilla linjoilla tuolla jatkunut...

Kivi

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #7 : 11.11.2013 klo 15:42:40 »
Juu, Lpi on eri asia, mutta siitä ei varmaan tarvitse tässä välittää. Dpi (dots per inch) ja ppi (pixels per inch) taas ovat lähempänä toisiaan. Dpi:tä käytetään tulostamisessa, ppi taas kai tarkoittaa lähinnä ruudun tarkkuutta. Mutta käytännössä melko lailla sama asia.

No, ainakin oma Canon-skannerini käyttää tarkkuuden määrityksessä dpi-yksikköjä, eli se on hyvä skannaustarkkuuden määrittämiseen. 600 dpi on hyvä lähtökohta, voi olla enemmänkin, tai jos originaali on kovin suuri, niin vähemmänkin.

Esim Photoshop sitten käyttää kuvan tarkkuudesta termiä ppi, mutta kyse on tavallaan niistä samoista pisteistä. Kun skannaat 600 dpi:n tarkkuudella, kuva on koneella tarkkuudeltaan 600 ppi. Kun sen sitten tulostaa tarkkuudella 600 dpi, niin koko on sama kuin alkuperäisen piirroksen.

Tähän liittyy varmasti paljon muutakin, mutta noin yksinkertaistettuna se menee noin.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #8 : 11.11.2013 klo 19:37:03 »
Persana, nythän vasta huomasin että tämä rihma on väärässä osastossa! KAUHEETA! Ylläpito voinee jossain vaiheessa siirtää tuonne Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus -osastoon?


Toki tämän osaston kuvauksessa lukee "julkaistaville töille asetetut vaatimukset" joka pitäisi ehkä muuttaa muotoon "julkaistavien töiden sisältöä koskeva pohdinta" ihan vaan väärinkäsitysten välttämiseksi....
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #9 : 11.11.2013 klo 20:09:26 »
Persana, nythän vasta huomasin että tämä rihma on väärässä osastossa! KAUHEETA! Ylläpito voinee jossain vaiheessa siirtää tuonne Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus -osastoon?


Toki tämän osaston kuvauksessa lukee "julkaistaville töille asetetut vaatimukset" joka pitäisi ehkä muuttaa muotoon "julkaistavien töiden sisältöä koskeva pohdinta" ihan vaan väärinkäsitysten välttämiseksi....

Siirretty taikasauvan heilautuksella.

Kuvaus sisältää implisiittisesti myös pohdinnan, kun asiaa hetken pohdin.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #10 : 11.11.2013 klo 20:25:47 »
Kuvaus sisältää implisiittisesti myös pohdinnan, kun asiaa hetken pohdin.
Jos jaksat vielä hetken pohtia...

"julkaistaville töille asetetut vaatimukset" voidaan helposti tulkita tarkoittavan filen tai kuvan teknisiä vaatimuksia, ja SE ei ole Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot -alueen heiniä. Ei. Sana "julkaisu/julkaiseminen" viittaa tuossa julkaisemisen bisnes- ja hallinnointipuoleen, tuottamiseen ei tekniikkaan, mitä seikkaa alueen kuvauksen pitäisi selventää.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

U-3000

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #11 : 12.11.2013 klo 20:42:22 »
Kiitokset kaikille vastanneille neuvoista!  :) Sori että avasin aiheen väärään ketjuun, mutta asiahan oli nopeasti korjattu.

Palatakseni asiaan... Tekeillä oleva sarjakuvani on siis väreissä. On erittäin huojentavaa kuulla, ettei tarvitse tuon resoluution vuoksi alkaa työstää jo tehtyjä sivuja uudestaan. Mikäli nyt vedin kommenteista oikeansuuntaisen johtopäätöksen.

Mitään huipputarkkaa kuvanlaatua en tämän kyseisen projektin osalta tavoittelekaan. Minulle riittää tässä vaiheessa teoreettinen tieto siitä, että julkaisukynnys on mahdollista ylittää, ja jos se tuolla edellä kuvaamallani tiedoston pikselimäärällä käy, niin se riittää minulle.

Työtapani on varmastikin lähempänä tietokonegrafiikkaa kuin ns. perinteistä (mustavalkoista) sarjakuvaa. Ruutujen ja sivujen hahmottelu alkaa kuitenkin aina siitä, että ensin piirrän ne kynällä ja paperilla. Sitten jatkan työtä digitaalisesti.

Nämä skannatut mustavalko A4:set (paperit siis) ovat kai tavallaan originaaleja, koska yhden albumisivun jokainen yksittäinen ruutu on aluksi piirretty A4-paperille niin suureksi kuin mahtuu. Näistä yksittäisistä ruuduista syntyy sitten kokonainen sivu vasta tietokoneen piirto-ohjelmassa. Tämä työskentelytapa on minulle mieluisampi, kuin jos yrittäisin tehdä koko sivua kerrallaan esim. A3-kokoon käsin paperille.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #12 : 12.11.2013 klo 22:35:11 »
Palatakseni asiaan... Tekeillä oleva sarjakuvani on siis väreissä. On erittäin huojentavaa kuulla, ettei tarvitse tuon resoluution vuoksi alkaa työstää jo tehtyjä sivuja uudestaan. Mikäli nyt vedin kommenteista oikeansuuntaisen johtopäätöksen.
Eiköhän tuo onnistu. Kannattaa kuitenkin vahvasti harkita sitä että laittaa tekstit vasta taittovaiheessa vektoreina/fontteina siihen päälle.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

U-3000

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #13 : 13.11.2013 klo 12:20:42 »
Eli jos tekisin rasterigrafiikkakuvan (=sivun) päälle tekstit omalle layerilleen, joka olisi vektorigrafiikkaa, niin eikö silloin pitäisi olla jokin muu tiedostomuoto kuin TIFF? Siis sellainen, joka tukisi kahdentyyppistä graafista tietoa. Mikä tiedostomuoto olisi tässä tapauksessa soveliain? Vai käykö TIFF tähänkin?

Vanha Paint Shoppini tuskin tukee tuota ominaisuutta, mutta minulla olisi kyllä mahdollisuus käyttää yhtä vuoden 2008 MacBook Pro:ta tuohon kuvan ja tekstin yhdistämiseen, siihen varmaan löytyy joku ohjelma.

Tein joskus vuosia sitten oman fontin tätä albumia varten jollain hyvin simppelillä shareware-ohjelmalla, mutta sitä ei enää mistään löydy... Voisin hyvinkin tehdä kirjasimet uudelleen tämän uuden tiedon valossa. Fontin kirjainvälit jäivät sillä softalla muutenkin hienosäätämättä, on kyllä ollut häiritsevää hioa puhekuplan tekstejä käsin, pikselitasolla.

Mikä olisi tällä hetkellä soveliain ohjelma fontin tekoon? Siis PC:lle ja Windows XP:lle, hintaluokassa alle sata euroa?
 

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Riittävä kuvantarkkuus julkaisua varten?
« Vastaus #14 : 13.11.2013 klo 12:28:42 »
Eli jos tekisin rasterigrafiikkakuvan (=sivun) päälle tekstit omalle layerilleen, joka olisi vektorigrafiikkaa, niin eikö silloin pitäisi olla jokin muu tiedostomuoto kuin TIFF? Siis sellainen, joka tukisi kahdentyyppistä graafista tietoa. Mikä tiedostomuoto olisi tässä tapauksessa soveliain? Vai käykö TIFF tähänkin?

Vanha Paint Shoppini tuskin tukee tuota ominaisuutta, mutta minulla olisi kyllä mahdollisuus käyttää yhtä vuoden 2008 MacBook Pro:ta tuohon kuvan ja tekstin yhdistämiseen, siihen varmaan löytyy joku ohjelma.

Tein joskus vuosia sitten oman fontin tätä albumia varten jollain hyvin simppelillä shareware-ohjelmalla, mutta sitä ei enää mistään löydy... Voisin hyvinkin tehdä kirjasimet uudelleen tämän uuden tiedon valossa. Fontin kirjainvälit jäivät sillä softalla muutenkin hienosäätämättä, on kyllä ollut häiritsevää hioa puhekuplan tekstejä käsin, pikselitasolla.

Mikä olisi tällä hetkellä soveliain ohjelma fontin tekoon? Siis PC:lle ja Windows XP:lle, hintaluokassa alle sata euroa?
 

Saatko tehtyä kuvasta bitmapin - eli 1-bittisen mustavalkotiedoston? Silloin voisit käyttää esimerkiksi Timo Kähkösen online-pdf-ohjelmaa, jossa tekisit teksteistä oman 600-1200 dpi bitmap-tiedoston (tussaustiedosto) ja liittäisit sen muuhun kuvaan (väritystiedosto). Ohjelman yhteydessä taitaa olla melko hyvät ohjeet pdf-työkalun käyttämiseen. Toisaalta - jos joudut joka tapauksessa yhditelemään layereita, melkein samalla vaivalla tekisit sekä teksteistä että ääriviivasta yhden, korkeampiresoluutioisen bitmap-tiedoston :P
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi