Kirjoittaja Aihe: Skannaus ja viivat  (Luettu 92211 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Ile Ruokola

  • kuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 96
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #210 : 29.06.2011 klo 22:06:05 »
Mites sen liimapaperin saa sitten irti pöydästä? Lähteekö kastelemalla?


Ei tar pöytään laittaa kiinni. Olen liimannut vesiväripaperit vähän reilun A3n kokoiseen vanerilevyyn. Kuka nyt tarvii minkäkin kokoisen levyn. Ei vänkyröi ja siitä saa liimapaperit tarpeellisessa määrin irti sitten vaikka kirurginveitsellä, kun on ensin leikannut valmiin kuvan pois.
Mun vaneri on ylijäämää muista puuhista ja 9 mm paksu. Vähempikin varmasti riittää jäykkyydeltään ja kätevämpiäkin taustoja maailmasta varmaan löytyy. Mielikuvittelua.

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #211 : 29.06.2011 klo 22:10:21 »
Mites sen liimapaperin saa sitten irti pöydästä? Lähteekö kastelemalla?

Joo, vaikka. Se on samanlaista liimaa kuin postimerkeissä.

Ruokolan vinkki vanerilevystä on ihan hyvä. Mä olen yleensä tarvinnut tuota pingotusta valopöydän kanssa niin oon ensin pingottanut akvarellipaperin pöytään, sitten paperin kuivuttua leikannut yhden sivun auki ja ujuttanut luonnokset alle. Tää on se perinteinen käsityömetodi sarjakuvien värityksessä, jonka Tarmo Koivisto joskus vuonna kirves opetti.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #212 : 01.07.2011 klo 09:15:16 »
Pikavinkki: Jos paperi on ohutta, älä läträä vaan tee varjostukset ja valokohdat pastelliliidulla ja vedä fiksatiivi päälle.
Tai pehmeällä lyikkärillä tai jollain. Mutta jälki ei tietenkään ole samaa kuin laveerauksessa. Lähimmäs ohennettua tussia pääsee markkereilla (vaalea muutamaan kertaan työstäen) eikä paperin silloin pitäisi kupruilla. Huono paperi ei kyllä välttämättä taas kestä markkerin kärjen mekaanista rasitusta vaan pinta lähtee rullautumaan puhki.

Tuossa Inkan ongelmassahan suurempi harmi on kai se että jos varjostus on samalla paperilla kuin viiva, myös piirrosviiva alkaa aaltoilla. Jos tekee laveerauksen (vaikka valopöydällä) eri paperille ei pieni kupruilu minusta haittaa. Jäljenhän on tarkoituskin olla elävää. Silloin vaan kuluu tuplamäärä paperia.  :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Inka

  • Jäsen
  • Viestejä: 90
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #213 : 01.07.2011 klo 13:15:31 »

Maalarinteippi ei muuten oikein toimi tuossa läpikotaisin-kastelemisessa, vaan tarvitset ikkunaliimapaperia. Hyvät uutiset: se on tosi halpaa. Eli kastele paperi ennen piirtämistä kunnolla niin että se on oikeasti kuprulla, sitten vedä se kostutetulla ikkunaliimapaperilla joka laidalta pöytään kiinni. Kun paperi kuivuu, se on sileä kuin lasi, ja kestää myös vedellä läträämisen.

  Wuhuu, kaapista löytyy kassillinen vanhaa ikkunaliimapaperia! Toivottavasti en ole hävittänyt sitä... Täytyy koittaa onko se vielä toimivaa.

 En kyllä tiedä, kestääkö tuo halpispaperi lotraamisen. Koitin laittaa sivut painoon. En haluaisi tehdä pastelleilla kun juuri tämä, musteen jälki miellyttää.

 Liitteenä skannattu sivu jossa rypistymisen ongelma näkyy. Ei kyllä tavallaan haittaa kyseisessä sivussa, kun sen kuuluu muutenkin kuvata ryppyistä mummoa  ;D

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #214 : 01.07.2011 klo 13:17:51 »
Efektihän on aika jännä! :)

Timo

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #215 : 03.07.2011 klo 21:13:31 »
Tai pehmeällä lyikkärillä tai jollain. Mutta jälki ei tietenkään ole samaa kuin laveerauksessa. Lähimmäs ohennettua tussia pääsee markkereilla (vaalea muutamaan kertaan työstäen) eikä paperin silloin pitäisi kupruilla

Lyijykynää voi laveerata sytytinbensalla, mutta kannattaa varoa tulipaloa, jopa suoraa auringonvaloa näin kesähelteillä. Tulenarkaa hommaa.

Lewis

  • Jäsen
  • Viestejä: 360
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #216 : 04.07.2011 klo 22:02:06 »
Miten saisin parhaimman laadun, kun skannais (koneella väritettävät) mustavalkokuvat, jotka julkaistaan niin netissä kuin lehdissä ym. mahdollisilla tahoilla?
Dpi ja tiedostomuoto olis ihan hyvä tietää. Kovinkaan isojakaan tiedostoja ei sais tulla, joten oisko tiffi?

Etukäteen kiittäen, Joonas

Ps. Eli olen kesätöissä kaupungin ympäristövirastossa, piirrän kuvia mm. Selkämeren kansallispuistojulkaisuihin. Elikkä erinomainen harjoittelupaikka sivutoimiselle sarjispiirtäjälle! Muutenkin Rauman kaupunki tuntuu olevan kovin suopea kuvittajille ja jopa sarjispiirtäjillekin..

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #217 : 04.07.2011 klo 22:14:52 »
Miten saisin parhaimman laadun, kun skannais (koneella väritettävät) mustavalkokuvat, jotka julkaistaan niin netissä kuin lehdissä ym. mahdollisilla tahoilla?

Skannaa 600dpi/julkaisukoko niin resoluutio riittää niin 1-bit mustaan painotuotteeseen kuin 300dpi 8bit värikuvaan. Tarkinta jälkeä painoon saat kun asemoit (vaikkapa InDesignissä) värit omana kuvanaan 300dpi 8-bit CMYK .tiffeinä ja niiden päälle 600dpi 1-bit .tiffinä viivat ja eksporttaat .pdf:ksi.

Nettijulkaisu käsitellään loppuun asti 300dpi RGB .tiffinä ja lopuksi pudotetaan reso 72dpi:hin ja kuvan leveys sopivaksi, vaikkapa 600px - 800px leveäksi. Nettiversio tallennetaan .jpg:ksi Save For Web and Devices -valikon kautta niin kaikki turha jää pois ja tulee kevyt nettitiedosto.

Kivi
« Viimeksi muokattu: 04.07.2011 klo 22:18:03 kirjoittanut [kivi] »

Lewis

  • Jäsen
  • Viestejä: 360
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #218 : 04.07.2011 klo 22:20:39 »
Kiitos paljon nopeasta ja kattavasta vastauksesta Kivi!
Kyllä tällä pitäisi pärjäillä.

-Joonas

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Nanna - kettutyttö
« Vastaus #219 : 30.10.2011 klo 07:49:05 »
Piirrän sarjakuvan A4-kokoon, skannaan sen niin skarpisti kuin pystyn (about 500dpi), poistan harmaasävyt ja lähetän kuvan lzw-tiffinä väritettäväksi.

Alempana tulee hiukan teknistä jargoniaa ja puran omaa tuohtumustani, kun hienot sarjakuvataiteen helmet, jos Aku Ankan Taskukirjoja voi sellaiseksi sanoa, tuhotaan sen jälkeen kun taiteilija on päästänyt ne käsistään.

Tässä tiivistettynä: Jos originaalisi on vaaka-A4 sentin marginaaleilla, skannaa mainittu tussaus resoluutiolla 600 - 800 dpi, jolloin julkaisukoon resoluutioksi tulee 900-1200 dpi. Mieluummin suurempi luvuista.

Kaikkiin painomenetelmiin suositellaan viivakuvien julkaisuresoluutioksi 1200 dpi, myös sanomalehtiin. Aiheesta tarkemmin kvaakin Skannaus- ja viivat -osiossa.

Ja tässä jargoniaa:

Vielä 80-luvulla ammattireprot tekivät kaikki skannaustyöt, jolloin ei ollut käytännössä ollenkaan pikselöitymis/rasteroituminen-ongelmia. Ne tulivat kun reprot putosivat pois, ja skannaustyö siirtyi työpöydille. Pix/Ras-ongelmat näkyvät selvimmin, kun ostaa uudehkoja Aku Ankan Taskukirjoja tai selaa vaikka Aamulehden tai Hesarin sarjakuvasivua. Jopa jotkut syndikaatit neuvovat että 400dpi riittää kaikkeen. Ei riitä. On kummallista että tahot, joilla on rahaa kuin roskaa, tekevät niin karkeita virheitä.

Jos siis stripin piirtää vaaka-A4:lle, jossa on sentin marginaalit ja skannaa sen 500 dpi:llä, julkaisukoon resoluutioksi tulee 745 dpi (jos julkaistaan 18,6 cm leveänä, kuten yleensä). 745 dpi on hiukan alakanttiin, jos tussausresoluutiosuosituksia (julkaisukoossa 1200dpi) kuunnellaan.

Jos haluaa että resoluutio on suositusten mukainen 1200 dpi julkaisukoossa, täytyy edellämainitun kaltainen A4 skannata resoluutiolla 806 dpi.

Testieni mukaan jos julkaisukoon resoluutio on 900 dpi, normaalissa aikakauslehdessä (hiukan huokoinen G-print-paperi) pikselöityminen ei näy paljain silmin (ainakaan minun silmin, kun tarkistin juuri uusimmasta Osuustoiminta-lehdestä). Suurennuslasilla saattaa näkyä. Jos paperilaatua parannetaan vielä tästä, (esim. Galerie Art Gloss), silloin saattaa tarkkasilmäisimmät nähdä pikseleitä paljain silminkin, mutta suurennuslasilla aika varmasti.

En ole testannut näin alhaista resoluutiota, mutta luulisin että 745 dpi:n julkaisukoon resoluutio aikakauslehdessä näkyy pikselöityneenä paljain silmin, muttei huomiotaherättävästi.

Sanomalehti on niin huokoinen että painomuste leviää enemmän, jolloin todennäköisesti pikselöityminen näkyy paljain silmin vasta 600-700 dpi:n alittavissa. Sanomalehtipapereissakin on eroja. Esim. Jokilaakso on vaaleaa, kiinteämpää paperia kuin vaikka Hesari, joten Jokilaaksossa on syytä käyttää hiukan suurempaa resoluutiota.

Jos haluaa olla varma, ettei pikselöitymistä havaitse millään yleisimmällä paperilaadulla ainakaan paljain silmin, on syytä käyttää tussauksessa julkaisukoon resoluutiota välillä 900-1200dpi. Skannausresoluutio on eri juttu, se pitää laskea tai kokeilla Photoshopilla, ja riippuu originaalikoosta.

Kirjapainojen (laser)painolevytulostimet tulostavat kaikki väripellit (CMYK color plates) tarkkuudella 1000-3600 dpi mm. juuri sen takia että pikselöityminen vältetään.

Ylläolevat resoluutio-ohjeet koskevat siis vain tussauksen skannaamista. Väritys on oma juttuna, jolle riittää 160-300 dpi:n julkaisukoon resoluutio. 160 dpi riittää sanomalehdelle, 300 dpi aikakauslehdelle. Mieluummin taas isompi luvuista, eli 300 dpi, että sama tiedosto käy riippumatta painopaperista.
« Viimeksi muokattu: 30.10.2011 klo 17:34:24 kirjoittanut Timo Kähkönen »

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: Nanna - kettutyttö
« Vastaus #220 : 30.10.2011 klo 08:44:58 »
En ole testannut näin alhaista resoluutiota, mutta luulisin että 745 dpi:n julkaisukoon resoluutio aikakauslehdessä näkyy pikselöityneenä paljain silmin, muttei huomiotaherättävästi.
Olen aina tehnyt sarjani 600 dpin julkaisuresoluutiolla, eikä vielä ole tullut vastaan pikselöitymistä, jonka olisin huomannut selvästi paljaalla silmällä (apuvälineitä en ole käyttänyt, joten en tiedä, jos esim. suurennuslasilla näkyisi). Julkaisuja on kuitenkin erilaisissa aikakauslehdissä ollut, jotka ovat käyttäneet erilaista paperia. Ehkä mä teen jotain väärin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Nanna - kettutyttö
« Vastaus #221 : 30.10.2011 klo 10:18:35 »
Sanomalehti on niin huokoinen että painomuste leviää enemmän, jolloin todennäköisesti pikselöityminen näkyy paljain silmin vasta 600-700 dpi:n alittavissa.

Jep, sanomalehtipaperille "tarkkaa" linjaviivaa saa jo 400dpi:llä, mutta aikakauslehtipaperissa se näkyy rumasti pikselöityneenä. 600 dpi on hyvä nyrkkisääntö. Mutta mitä tulee 1200 dpi:n resoihin, että niistä päästäisiin nauttimaan pitäis olla litopaino käytössä. Aikoinaan Suomen Kuvalehti ja Pirkka painettiin litolla. Nykyään taitaa olla kaikki painot offseteja, ja offset-painossa taas ei paljon yli 600 dpi resosta ole hyötyä kun tekniikka ei pysty sitä toistamaan, vaikka olis kuinka kiiltävä paperi. Voipa olla niinkin, että jos tekee liian tarkan originaalin, pettymys on kova kun yksityiskohdat katoaa.

Veikkaisin, että nykyisen painojäljen suurin ongelma on siinä, ettei osata asemoida eriresoisia kuvia päällekkäin, vaan 8-bitin syvyisen 300dpi cmy-värityksen päälle lämätään se musta 1-bittinen kuva pudotettuna 300 dpi:hin. Tähän viittaisi sekin, että Ankoissa, varsinkin hollantilaisessa AA-Ekstrassa ja joskus uusissa taskareissa on mustan alla selvästi tyhjää, eli K-mustaa ei painetakaan overprintina!!!???

En tiedä, mutta epäilen näin.

Muoks: Tää varmaan lähtee tästä omaan ketjuunsa, ja puhutaan taas cityketuista, eiks? Jatka hyvää työtä, Tuuli.
K
« Viimeksi muokattu: 30.10.2011 klo 10:20:17 kirjoittanut [kivi] »

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Nanna - kettutyttö
« Vastaus #222 : 30.10.2011 klo 16:18:14 »
600 dpi on hyvä nyrkkisääntö. Mutta mitä tulee 1200 dpi:n resoihin, että niistä päästäisiin nauttimaan pitäis olla litopaino käytössä.
Mutta miksi kirjapainot ja niiden prepress-osastot sitten hankkivat 1800-3600 dpi:n painolevytulostimia (http://www.kta.fi/piste/piste_3_2001.pdf, sivu 3)? Jos 600 dpi riittäisi kaikkiin offset-tarkoituksiin, voisivat tehdä painolevyt 200 euron laserilla verrattuna satojen tuhansien eurojen painolevytulostimiin. Luulisi, että viestinnän siirtyminen painetusta sanasta muille alustoille tekisi kirjapainoista hyvinkin kustannuskriittisiä.

Sivulla http://www.genesis-equipment.com/productslink_Refurbished-Platesetters_2.aspx on useita painolevytulostimia, jopa 4000 dpi. Siellä on myös lpi-lukemia "up to 200 lpi", mutta ne tarkoittavat rasteripisteiden määrää tuumalla, mikä on eri juttu kuin dpi. Ihan turhaanhan tällaisia myydään, kun 600 dpi kvaakkilaisten mukaan riittää??

Veikkaisin, että nykyisen painojäljen suurin ongelma on siinä, ettei osata asemoida eriresoisia kuvia päällekkäin, vaan 8-bitin syvyisen 300dpi cmy-värityksen päälle lämätään se musta 1-bittinen kuva pudotettuna 300 dpi:hin.
Tämän allekirjoitan täysin.
« Viimeksi muokattu: 30.10.2011 klo 16:53:46 kirjoittanut Timo Kähkönen »

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Nanna - kettutyttö
« Vastaus #223 : 30.10.2011 klo 16:29:46 »
Olen aina tehnyt sarjani 600 dpin julkaisuresoluutiolla, eikä vielä ole tullut vastaan pikselöitymistä, jonka olisin huomannut selvästi paljaalla silmällä (apuvälineitä en ole käyttänyt, joten en tiedä, jos esim. suurennuslasilla näkyisi).

Suurennuslasia painoammattilaiset käyttävät kun katsovat onko teknisiä virheitä. Ei brassaillakseen tai ollakseen pilkuntarkkoja vaan ammattimaisen viileästi vain todetakseen onko painotuote tai painolevy teknisesti onnistunut. Jos tussiviivan pikselöityminen näkyy suurennuslasilla, kyseessä on tekninen virhe - painoammattilaisen näkökulmasta. Jos piirtäjä skannaa 400dpi:nä ja painoammattilainen on sitä mieltä että reso ei riitä, kumpi on oikeassa? Itse luottaisin painoammattilaisen sanaan.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Skannaus ja viivat
« Vastaus #224 : 30.10.2011 klo 17:25:53 »
Skannaa 600dpi/julkaisukoko niin resoluutio riittää niin 1-bit mustaan painotuotteeseen kuin 300dpi 8bit värikuvaan.

Stop stop stop! Pitäisin tärkeänä painolaadun varmistamiseksi, ettei kukaan sarjakuva-ammattilaisena itseään pitävä suosittelisi resoluutioksi alle 1200 dpi. Painoammattilaiset suosittelevat 1200dpi julkaisukoon resoluutiota. 600 dpi on tekninen virhe, älä käytä sitä.

Kaikki painotalot, sanomalehdistä taidepanoihin suosittelevat 1200 dpi:tä. Keräsin vähän linkkejä eri painotalojen aineisto-ohjeista. Miksi painoammattilaiset antavat tällaisia suosituksia? Huvin vuoksi, brassaillakseen, kiusatakseen sarjakuvapiirtäjiä? Painoammattilaisten silmien alla liikkuu tuhansia eri painotuotteita vuodessa, luulisi että siinä ajassa ehtisi huomata jos 1200 dpi on liikaa. Mutta vuodesta toiseen, suosituksena on pysynyt 1200 dpi.

Kivi on erittäin mukava ihminen, jota en halua missään tapauksessa suututtaa, mutta rohkenisin kysyä kaikessa ystävyydessä, mihin tämä ajatus 600dpi:n riittävyydestä perustuu, pelkkiin omiin havaintoihin piirtäjän uran aikana vai pitkäaikaiseen työskentelyyn kirjapainossa tai reprossa?

Lähteet:
http://sanomapaino.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=93 :
"Kuvien resoluutio 200 dpi coldset-, 300 dpi heatset sävykuville ja 1200 dpi viivakuville (grafiikka)."

http://www.sanomalehdet.fi/files/347/94952_SLL_TekijanOpas_280x400_LR.pdf :
"Viivakuvien resoluution on oltava huomattavasti sävykuvan resoluutiota suurempi – esim. 1200 dpi."

http://www.artprint.fi/Artprint.aspx?id=21&pid=21&pid1=21 :
"Kuvien resoluutio on riittävä, sävykuvat 300-350 dpi ja viivakuvat 1200- 2400 dpi."

http://www.offsetkolmio.fi/Pohjakuvat/ok-aineistoohjeet.pdf :
"Painettavien väri- ja harmaasävykuvien resoluution tulee olla vähintään 300 dpi. Viivakuvien resoluutio on 1200 dpi."

http://www.sana.fi/ilmoittajille/sahkoisen_aineiston_ohjeet/ :
"Sävykuvien resoluution tulee olla 170 dpi ja viivakuvien 1200 dpi lopullisessa koossa."

http://www.kspaino.fi/aineisto-ohje :
"resoluutio: sävykuva 300 dpi, viivakuva 1200 dpi"

http://www.scanseri.fi/i/ohjeita_ja_suosituksia_painotyon_ostajalle.pdf :
"Viivakuvien resoluutiosuositus on 1200 dpi kaikilla painomenetelmillä."

Siis jopa sanomalehdet suosittelevat 1200 dpi:tä:
Google-haku: aineisto-ohjeet 1200 dpi sanomalehti
« Viimeksi muokattu: 30.10.2011 klo 17:42:29 kirjoittanut Timo Kähkönen »