Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)  (Luettu 49386 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #45 : 28.10.2003 klo 09:58:22 »
Yhden sarjiskurssin vetäneenä olen saanut kuvan, että tietoko- ja muut videopelit kiinnostavat nykynuorisoa enemmän kuin sarjikset. Ovatko sarjakuvat jo siinä asemassa kuin väkisin koulussa luetetut, joskin loistavat, kirjat omassa lapsuudessa (about 80-luku)?

Enpä usko. Vuosikaudet sarjakuvaa opettaneena oon itsekin huomanut, että joskus kurssi vaan on niin täpinässä jostakin asiasta, olipa se peli kuten nykyään tai skeittilauta kuten 80-luvulla, tai isän lupaama mopopyörä, että on paras sovittaa opetus tosiasioihin.

Gutenbergin veljeksiä syytettiin omana aikanaan siitä, että painettu sana syrjäyttää kertomaperinteen ja ihmisistä tulee mielikuvituksettomia, ja lisäksi muistittomia zombeja kun tietoa ei tarvitse enää varastoida päässä.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #46 : 28.10.2003 klo 10:08:56 »
Gutenbergin veljeksiä syytettiin omana aikanaan siitä, että muistittomia zombeja kun tietoa ei tarvitse enää varastoida päässä.

Juu, piti odottaa Ollilan aikaa, nettiä ja Nokiaa ennen kuin tuo toteutui. Enää ei tarvitse varastoida päähän kuin pari salasanaa ja pin-koodia. ;)

Foxtrotin huomio on oikea. Mutta mitä vanhempia lapsia kurssilla on, sitä enemmän korostuu kertomus ja sellaisen rakentaminen. Tässä mielessä elokuva ja video olivat vielä helpompia "vihollisia" sarjakuvalle. Ihmisen tarvetta kertomiseen ja kertomusten kuuntelemiseen tai lukemiseen, ei kuitenkaan pelitkään kokonaan pysty (ainakaan vähään aikaan) tyydyttämään. Sarjakuva on ihmiselle hyvin luonnollinen tapa säilöä kertomus tai kokemus. Siinä mielessä sarjakuva on mediana vahva.
« Viimeksi muokattu: 28.10.2003 klo 10:12:41 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Foxtrot

  • Jäsen
  • Viestejä: 380
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #47 : 28.10.2003 klo 17:26:01 »
Mutta mitä vanhempia lapsia kurssilla on, sitä enemmän korostuu kertomus ja sellaisen rakentaminen. Tässä mielessä elokuva ja video olivat vielä helpompia "vihollisia" sarjakuvalle. Ihmisen tarvetta kertomiseen ja kertomusten kuuntelemiseen tai lukemiseen, ei kuitenkaan pelitkään kokonaan pysty (ainakaan vähään aikaan) tyydyttämään. Sarjakuva on ihmiselle hyvin luonnollinen tapa säilöä kertomus tai kokemus. Siinä mielessä sarjakuva on mediana vahva.
Pelitkin kykenevät ja pyrkivät jonkinlaiseen tarinankerrontaan, varsinkin tietoisesti juonellisiksi rakennetut. Myös johonkin valmiiseen juoneen, kuten elokuvaan, pohjautuvat pelit saattavat emokytköksensä kanssa olla kertovia. Sama pätee myös täysin juonettomiin teoksiin (pelejä tarkoitan, mutta se on ehdottomasti laajennettavissa koskemaan muitakin teoksia), joissa on tavallaan uusi dramaturgia, rakenne, jossa juoni ei ole aiheen käsittelyä tai teoksen kuljetusta organisoiva periaate. Tällaista uutta dramaturgista ajattelua esiintyy ainakin paikoitellen teatterin kentällä. Uudet dramaturgiat ovat moninainen joukko eli en puhu vain jostain yhdestä tietystä kaavasta. Toteuttamisen keinot ovat valittavissa ja sovellettavissa kulloisenkin työstettävän aiheen ja materiaalin mukaan.

Takaisin peleihin ja sarjakuviin. Itse  muistan täydentäneeni c64-ajalla pelien palikkamaailmoja tarinallisemmiksi kokemuksiksi olipa tarinan mahdollisuuteen annettu tietoisesti viitteitä ja mahdollisuuksia tai ei. Ensimmäisen pitkän sarjakuvan piirsin suoraan Yiear Kung-fu -pelin innoittamana. Tappelut sijoittuivat kylläkin tarinallisempaan ympäristöön kuin pelissä, mutta vastustajat kohdattiin pelin järjestyksessä. Peli asetti hahmojen ja sarjakuvan piirtämisen suhteen mielenkiintoisen haasteen, koska pääsimme pelissä vain noin viidenteen tai kuudenteen vastustajaan asti ja tuossa pelissähän seuraava vastustaja oli aina uusi yllätys, sitä ei esitelty etukäteen. Tässä vaiheessa sarjakuva sai jatkaa omillaan eli otin itse ohjat käsiini ja aloin keksiä uusia hahmoja.

Vanha Kehno

  • Jäsen
  • Viestejä: 39
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #48 : 02.09.2006 klo 02:19:54 »
Vau. Tämä keskustelu muuttui niin älykkääksi, että kielikin taisi vaihtua latinaksi. Ainakin minä putosin kärryiltä. Jos aihe on edelleen "ovatko sarjakuvat taidetta", niin eikö mikätahansa kultuurillinen ilmaisu VOI OLLA TAIDETTA, jos se vain on tarpeeksi tasokasta? Miksi taulu voisi olla yhtään sen enempää taidetta, kuin sarjakuva? Mikä ihmeen oikeus tauluilla on isotella ja rehennellä taiteellisuudellaan ja sotkeä sarjakuvia maahan. Molemmat ovat piirtämällä/maalaamalla/joku-muu-mikä-tyylillä tehtyjä teoksia.

Jos tämä asia on jo tullut ilmi, niin pyydän anteeksi ja kieriskelen säkkikankaaseen puettuna tuhkakasassa.

Eikös Dali väittänyt että kaikki minkä taiteilija sylkee on taidetta. Ja J Karjalainen että me ollaan taiteilijoita kaikki. Kinaaminenhan
käy kait siitä mikä on hyvää ja mikä ei. Se taas on mielipidekysymys
jota ei voi ratkaista (paitsi nyrkeillä). Mutta ainakin voidaan katsoa
mikä on kestävää.
Siis joku jonkun kirjoittama Matti Nykäsen elämäkerta on taidetta ja jos sitä luetaan vielä 400 vuoden kuluttuakin niin merkittävää
taidetta. (Kuuluu jokaiseen kotiin heti raamatun viereen...)
Ja Don Quijote on taidetta  ja kun sitä on jo aika kauan lueskeltu
niin merkittävää sellaista. Eihän sen silti tarvitse hyvä olla - It's only
Cervantes but I like it.
Sarjakuvilla ei ole vielä niin pitkää perspektiiviä; mikä 50 vuotta
vanha sarja olisi relevantti yhä tänään - paitsi tietysti sarjakuvan
oman kehityksen kannalta.
Itse kyllä uskon että parin sadan vuoden kuluttua vielä julkaistaan
Barksin valitut, muttei enää koottuja. (Kootut voi olla mansikoissaan
silloin,oikein heilimöidä, kantsii ehkä sijoittaa...)

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #49 : 02.09.2006 klo 11:34:11 »
Complete Peanutsia eli Tenavat-stribbejä 50 vuoden takaa selailin, ja suurin osa jutuistahan oli siis justiinsa tätä päivää. Ei ihminen mikskään muutu, vaikka erilaista roinaa ja "tietoa" tulee lisää, kaikki kulkee sykleinä.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #50 : 02.09.2006 klo 12:05:57 »
eikö mikätahansa kultuurillinen ilmaisu VOI OLLA TAIDETTA, jos se vain on tarpeeksi tasokasta?

Sanokaahan aihetta opiskelleet, eikö ole itseasiassa niin, että nimitys "taide" ei ota mitään kantaa tekeleen tasokkuuteen? Siis kaikki taiteeksi tarkoitettu on taidetta. Mutta jonkun 1700-luvun jälkeen on kulttuurin levittäminen käynyt halvaksi ja kuvio sotkeentunut. Conan O' Brienin show ei selvästi ole taidetta. Mutta jos ihmetellään mikä on taidetta, niin mikä sitten on viihdettä? Antiikin komediat, Alexandre Dumasin kirjat, kauniita pukuja esittelevät öljyvärimaalaukset, nämähän ovat olleet yläluokalle tarkoitettua viihdettä, vai eikö?

Kaikkiahan ärsyttävät elitistit, jotka eivät hyväksy mitään mikä haiskahtaa helpolta ja viihdyttävältä. Nykyisin on myös "viihteen" pyhyydestä kiinni pitäviä puristeja, joille kaikki "taiteelta" haiskahtava on saatanasta. Molemmat ryhmät yrittävät väkinäisen raa'asti tuoda selvyyttä hallitsemattoman monimutkaiseen kuvioon. Sanathan ovat aina epämääräisiä ja merkityksiltään muuttuvia keskustelun työkaluja. "Taiteen" ja "viihteen" eksakti määrittely saattaa olla melkoista ajanhaaskausta.
« Viimeksi muokattu: 02.09.2006 klo 12:18:13 kirjoittanut pertti jarla »
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #51 : 02.09.2006 klo 12:15:13 »
Mielestäni kaikki mitä ihminen tekee (vaikka tänne qvaakkiin kirjoittelu) on viihdettä. Taide ja viihde ja lusikka ja haarukka ja aspiriini ja hammasrattaat ovat kaikki kehitetty helpottamaan - viihdyttämään - ihmisen eloa tällä planeetalla. Sitten kun ihminen ei viihtymistä enää kaipaa, hän onkin jo vainaa.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Jari Lehtinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 011
  • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Re:Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #52 : 05.09.2006 klo 16:46:39 »
Sanokaahan aihetta opiskelleet, eikö ole itseasiassa niin, että nimitys "taide" ei ota mitään kantaa tekeleen tasokkuuteen? Siis kaikki taiteeksi tarkoitettu on taidetta. Mutta jonkun 1700-luvun jälkeen on kulttuurin levittäminen käynyt halvaksi ja kuvio sotkeentunut.

Noina aikoina se tapahtui. Klassismi oli ilmeisesti viimeinen aikakausi, jolloin tekijöiden keskuudessa laajassa mitassa otettiin vielä vakavasti antiikista periytyvät ajatukset hyvästä ja huonosta, laadusta, parhaudesta.

Nykyisessä estetiikassa taiteen määritelmää ei kehitetä juuri ollenkaan aikalaisten tai kuolleiden faaraoiden arvostusten perustalle, vaan tutkitaan mikä on yleisön saataville asetetun teoksen käyttötarkoitus. Taideluomus on instrumentti, joka tuottaa yleisössä taide-elämyksen. Mikä on tietysti tautologiaa, ja siksi juuri vastaansanomattoman loogista.

Toisin sanoen kysymys siitä, mikä on hyvää tai huonoa taidetta, on taiteenfilosofiassa jäänyt täysin ratkaisematta. Ei sikäli, etteikö yritystä olisi ollut.

Jos kiinnostaa, pikainen katsaus siitä miten tähän tultiin:

R.G.Collingwood (Principles of Art, 1938).
Oxfordilaisena ja ennen kaikkea filosofina Collingwood kuluttaa paljon aikaa selventääkseen englannin kieleen sisältyvää ongelmaa miten erottaa toisistaan taide ja taito. "Art of Magic" on suurta taitoa vaativaa esiintymistä, jota suoritetaan yleisön edessä, mutta se ei ole C.n mielestä sitä, mitä tarkoitamme, kun puhumme taideluomuksista. Ehkäpä niin. Miksi sitten ei, voisi kysyä. On kysyttykin.

Collingwood katsoo, että musikaaliesitys eroaa taikurin esityksestä, koska taideteoksessa "ilmaistaan tunteita/tuntemuksia". Tämä on hänen ehdotuksensa taiteen kriteeriksi. Nyt herää kysymys, mitä tuntemuksia ilmaistaan sillä, että monsieur Duchamps kuskaa pisuaarin galleriaan. Collingwood ei pysty tarjoamaan vastausta. Joten areenalle saapuu...

Monroe Beardsley: Aesthetics (1958)
Beardsleyä kuvaa hyvin, että hänen ensimmäinen huomattava teoksensa oli nimeltään "Käytännöllinen logiikka". "Käytännöllinen" tarkoitti tässä "sumeaa logiikkaa" jonka suurenmoinen oivallus oli niinkin typerän kuuloinen kuin että asiat eivät välttämättä ole vain kyllä tai vain ei. 2500 vuotta länsimaista ajattelua, ja tässä on vihdoin filosofian suursaavutus, johon päädyttiin vasta kun kaikki muut ehdottomuudet oli osoitettu järjenvastaisiksi. Jaahas.

Käytännön sovellus tästä on, että esineillä ja asioilla voi olla monta eri funktiota. Vaasi on hyödyllinen esine, jossa pidetään kukkia, mutta sitä voi tarkastella myös taide-esineenä. Tapio Wirkkalan vaasit ovat ehdottomasti taide-esineitä, koska niissä ei voi pitää kukkia, kuten Kari Suomalainen huomautti. Tästä oli hyvin lyhyt askel siihen, että joku tulisi ja toteaisi, että...

George Dickie: Aesthetics - An Introduction (1971)
Kaikki mitä tuodaan tarjolle taiteena, on taidetta. Käytännönläheisen amerikkalaisen koulukunnan huomattava edustaja, filosofi John Dewey totesi jo aikoinaan, että "jos joku runoilija esittää sanateoksen runona, silloin se on runo, sanoivat muut runoilijat mitä tahansa". Modernina amerikkalaisena Dickielle ei tuota ongelmia unohtaa kaikki, mitä ennen on asiasta sanottu. Muinaiset ja klassiset taiteenteoriat on luotu maailmassa, jossa taiteena esitettiin tietynlaisia teoksia. Modernissa taiteessa esitetään taiteena aivan toisenlaisia teoksia. Heureka, asia on tavattoman yksinkertainen: Taide on sitä, mitä tuodaan tarjolle taiteena! (Institutionaalinen taiteenteoria)

Duchampsin pisuaarissa ei ole Dickielle mitään epäselvää. Se on asetettu näytteille taiteena, jolloin sitä sopii arvioida taiteena. Arvio voi olla vähemmän mairitteleva, mutta se on näytteilleasettajan ongelma.

Suuren yleisön silmissä tässä ei ole kuitenkaan mitään hauskaa. Filosofi David Novitz on tehnyt sen äärimmäisen epäomaperäisen havainnon, että kun keskustelussa kyseenalaistetaan, onko jokin taidetta vai ei, puhutaan melkein kaikesta muusta paitsi taiteen määritelmästä. Taidekritiikki sekoittuu vahvasti yhteiskuntakritiikkiin, jossa arvostellaan yhteiskuntaa, jossa luodaan tietynlaista taidetta. Novitzin mukaan olennaista on, että sellainen keskustelu ei anna aineksia luoda taiteen määritelmää.

Sarjakuvien kannalta kriittiisin kysymys saattaisi kuulua, onko sanomalehti sellainen foorumi, jonka sisältö tuodaan tarjolle  taiteeksi tarkoitettuna. Jokin tässäkin taas mättää. On taas uuden taiteenteorian aika.
« Viimeksi muokattu: 05.09.2006 klo 16:49:05 kirjoittanut Jari Lehtinen »
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #53 : 05.09.2006 klo 19:59:24 »
No katsos tieteessä ihminen pyrkii perustelemaan todellisuutta koskevat väitteensä. Taiteessa sitä ei vaadita, sillä taide hyväksyy intuition todellisuuden haltuunottamisen välineeksi. Se on paikallaan sillä intuitivisesti ihminen pystyy oivaltamaan todellisuuta moninkertaisesti monipuolisemmin kuin tieteellisesti. Kumpikin on kuitenkin todellisuuteen orientoitumisen välineitä. Viihe ja uskonto ei, ne on todellisuuteen sopeutumisen välineitä.

Piber

  • Sopuli
  • Jäsen
  • Viestejä: 618
  • yuubervärkki
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #54 : 17.11.2006 klo 15:22:45 »
Pistää aina vihaksi tälläise keskustelut ja alan oikeasti pitämään teitä kaikkia aivan homehtuneina muumioitunena mummoina ja pappoina. >:(
Piirtäjälle se on tapa toteuttaa itseään.
Lukijalle... lukijalle sillä ei ole mitäään väliä onko se taidetta.
Minä luen sarjakuvaa koska sitä on kiva lukea ja se on hauskaa ajanvietettä.
Jos haluan oppia itseäni menen lukemaan sanakirjaa.
Tai oikeastaan koko mailmasta pitäisi poistaa sana taide.
Kuka on määrittelemään mitä taide on ja mitä taiteen pitäisi sisältää.
Ei kukaan.
Vaikka Elokuvassa olisi kuinka paljon ideaa ja sanomaa niin onko se siltikään taidetta?!!
Älkää miettikö edes tälläisiä asiota niin säästytään paljolta turhalta päänvaivalta.

Tuukka Saturi

  • Sosiaalilehmä
  • Jäsen
  • Viestejä: 638
  • "That's a fact Jack!"
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #55 : 26.12.2006 klo 13:57:39 »
Onhan Suomessa jo virallisesti hyväksytty sarjakuva taiteenlajiksi. Vai muistanko, olenko ymmärtänyt väärin? Minusta se ei silti tarkoita sitä, että sarjakuvan PITÄÄ olla taidetta.
Minusta sarjakuvan ja taidesarjakuvan välillä on selkeä ero. Sanomalehtistripit nyt eivät ihan heti taidetta muistuta, kun taas tämän vuotinen kemin novellivoittaja ei muistuttanut edes sarjakuvaa.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #56 : 26.12.2006 klo 18:27:39 »
Mestari Aika on paras kriitikko...

Flemming Andersen

  • Vieras
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #57 : 27.12.2006 klo 00:16:41 »
Yhtä paljon se on taidetta kuin vaikkapa tanssi, jalkapallo tai kokkaaminen. Sitähän se on kun pystyy ilmaisemaan itseään... ja kun se vaatii taitoa. Eikö?

Tuukka Saturi

  • Sosiaalilehmä
  • Jäsen
  • Viestejä: 638
  • "That's a fact Jack!"
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #58 : 27.12.2006 klo 12:56:00 »
Yhtä paljon se on taidetta kuin vaikkapa tanssi, jalkapallo tai kokkaaminen. Sitähän se on kun pystyy ilmaisemaan itseään... ja kun se vaatii taitoa. Eikö?

Ihan hyvä määritelmä.

ARock

  • Ope, joka strippisarjistakin tuhertelee
  • Jäsen
  • Viestejä: 70
  • Eipä mulla muuta.
Re: Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? :)
« Vastaus #59 : 03.01.2007 klo 09:18:52 »
Mun mielestä sarjakuva on taidetta aivan samassa mitassa kuin muutkin taiteen muodot.

Laki nyt saattaa olla HIEMAN huononkuuloinen määrittelyn apukeino, kun taiteesta puhutaan :) mutta sanonpa silti, et tekijänoikeuslaki kyllä sisältää sarjakuvat, kun teoksista puhutaan - kunhan siis jotakin omaa sarjakuvaa tekee.

Laki (1§) sanoo:

"Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen... olkoonpa se... muu kuvataiteen teos..."

Jos tämän jälkeen sanotaan, että joku on lain mukaan taiteellinen teos mutta samalla se ei kuitenkaan olisi taidetta, kuulostaa ainakin mun mielestä kummalliselta jos ei sitten muuta.

Toki kyseessä on edelleen laki, joka ei voi kulttuuria rajata, mutta kyllähän lainsäädäntö tehdään kuitenkin yhteiskunnan heijastumaksi ja lait alunperinkin ovat ihmisten käyttäytymisestä lähtöisin.