Ghost world on varmaan viimeisin tunnehermoja värähdyttänyt sarjakuvalukukokemus täälläkin.
Muuten liikutuksen hetkiä on muistin mukaan löytynyt hyvinkin yllättävistä paikoista. Ken Parker -jakso Koira ja metsämies oli yksi. Uskollinen koira -teema ollaan käsitelty ilman tavallista siirappia. Toimii. Samaan koira -kastiin menee ikimuistoinen Barks juttu jossa Roope pelastaa rekikoiran jäistä vaikka tietää niin tehdessään menettävänsä koko omaisuutensa. Rauli Badding Somerjoki muisteli kyynelsilmin samaa kohtausta. Juttu oli napattu jopa Badding leffaan. Lewis Trondheim on yhdessä sarjassaan onnistunut kahdeksassa (8) ruudussa kertomaan Barksin sarjojen kaikki tunnelmat todella kauniisti. Siinä päähenkilö työpöytänsä ääressä (Trondheim itse) on masentunut (ulkona on pilvistä). Hän ottaa hyllystä sarjakuvan ja kulkee läpi Barksin sarjojen maailman jännityksen ja hauskuuden, ilon ja surun, ja palaa pöytänsä ääreen elpyneenä, iloisena (ulkona paistaa aurinko). Yksinkertainen juttu, mutta hyvin tehty ja paras Barks-tribuutti ikinä ja liikuttava (se pitää nähdä!). Että näinhän se on, vau.

Don Rosalla on ollut myös pari mukavaa juttua. Yhdessä jaksossa hän kuvasi Roopen vanhan isän kuoleman kauniisti. Disney -sarjoissa tämmöisiä ei odota tapaavansa ja iskee siksi ehkä sitäkin vahvemmin. Ja koko Life and Times -kokonaisuus kasvatti Roopen hahmon inhimillisiin ulottuvuuksiin. Viimeksi Dream of the life time -jakso (etenkin sen loppu) oli vahva juttu.
Muita tapauksia on sitten semmoisissa, joista tämmöisiä osaa odottaakin. Muutamat Eisnerin myöhäiskauden jutut. Phoebe Gloecnerin Minnies 3'rd lover oli jopa kylmäävä. olen lukenut jutun jostain, mutta en muista mistä, jos joku tietää missä (kokoelmassa?) se on voisin hankkia. Olisko Twisted Sister kakkosessa?
Sitten on tietysti semmoisiakin tapauksia, että tietää että tämän pitäisi olla hurjan liikuttava juttu, mutta eipä vain kosketa millään lailla. En kerro mitä ne oli, etteivät ko. juttujen ystävät turhaan mielipahastu.
Sarjakuvat ja muu taide tuottavat sitten tietenkin muitakin fiiliksiä. Juttu voi kolista nokkelan, nerokkaan rakenteensa vuoksi, vaikkei se muuta viilistä tuottaisikaan kuin sen "juma, et tää on rakennettu hyvin" ajatuksen. Chester Brownin Ed klovni oli suurelta osaltaan tällainen, vaikka oli siinä muutakin. Playboy tarinoita ei kolahtanut ollenkaan (hups, nyt mainitsin yhden...) Dan Clowesilla on näitä huippuhienoja tarinoita ja onhan tätä vaikka mitä kaikkea.
Sarjakuva voi huvittaa, liikuttaa, olla jännittävä, nokkela ja ties mitä. Ja löytyipä näitä sitten vaikka ns. roskasta, niin antaa tulla vaan. Tärkeintä on tuntea jotain eikä ajatella että tämähän on paskaa, ei tästä saa tykätä.
Kalervo Palsasta en koskaan saanut mitään inhoreaktioita. Etäännyttävän rujo kuvitus auttoi siinä. (kuvitelkaa tilalle vaikka tomppafinlandimainen fotorealistisen kliininen kuvaus, kuis sitten kävisi?)Lähinnä se toi mustan naurun huulille. Eläkeläinen ei kyllä vanhene, toimii aina.
Timo