Linkittämäsi Ankalliskatemian ohje on hyvä alku.
...
Se, ymmärtääkö joku esim. tuon ylläolevan ilman sanakirjaa tai Google-kääntäjää, voi myös olla testi onko ko. henkilö kypsä käsikirjoittajaksi. On sanonta, että mopolla ei mennä moottoritielle.
Sampsa tietää mistä puhuu :-)
Haluaisin kuitenkin palata tuohon Ankallisakatemian ohjeistukseen. Käsikirjoitus- ja synopsisesimerkit siellä ovat sellaisia, etten ainakaan mä olettaisi niiden perusteella saavani visiotani läpi. Tämä vaatii ehkä vähän selitystä: Ajatellaan kuvausta
"Aku istuu toimistossa kirjoituskone edessään. Mikki, joka seisoo hänestä oikealle, nappaa koneesta paperin. Mortti seisoo ovensuussa ja katsoo Mikkiä. Aku näyttää aika yllättyneeltä.
Mikki: "Olipa kerran..." Heh heh! Onpa omaperäistä, Aku.Käsikirjoituksessa tärkeää on korostaa olennaisia asioita. Se, missä Mikki seisoo, ei ole olennaista, ei myöskään Mortin katseen suunta. Saman käsikirjoituksen voisi tehdä vaikka seuraavasti:
Sivu 1 ruutu 1 - INT Akun työhuone (tarkoittaa että sisätiloissa, interior, ulkona on EXT, exterior, näillä merkitään geneerisiä [= tarkemmin määrittelemättömiä] taustoja; vastaavasti voidaan sanoa vaikka EXT Akun piha)
- Aku kirjoittaa koneella. Mikki ja Mortti saapuvat paikalle. Mikki tempaisee Akun koneesta paperin ja alkaa lukea sitä, Mortti on hämillään setänsä käytöksestä.
MIKKI:
"Olipa kerran..." Heh heh! Onpa omaperäistä, Aku
AKU:
!
SFX (tarkoittaa ääniefektejä, sound effects) kirjoituskoneesta tempaistava paperi: RRIIIPS
Tuo ylläoleva on sellaista elokuvamaailmasta tuttua standardikäsikirjoitusta, jonka muotoiluun on olemassa oikeita ohjelmiakin, esimerkiksi suosittu celtx
https://www.celtx.com/index.htmlMutta teitpä käsikirjoituksen miten vain, keskity olennaiseen. Naseva sanailu katoaa matkalla jos et ole kirjoittanut dialogia englanniksi, sen sijaan tekstin sisältö säilyy. Kun olet tehnyt tekstin, tiivistä. Jos haluat, kuten Ankallisakatemiassa, kertoa millainen kuva on muodoltaan ja rakenteeltaan, piirrä se malliksi (tosin siitä ei makseta erillistä piirrospalkkiota). Jos teet käsikirjoitusta vakiintuneeseen julkaisuun kuten Ankkaan, piirtäjät ovat todennäköisesti pitkän linjan ammattilaisia joilla on joka tapauksessa oma näkemyksensä siitä miten piirros toteutetaan. On silti tärkeää että yrität innostaa heitä tekemällä mahdollisimman vauhdikkaan, hauskan, hyvin suunnitellun ja omaperäisen tarinan. Silloin kaikilla on hauskempaa.
Ja vielä kerran, tiivistä kerrontaa, mutta väljennä esillepanoa niin että kaikesta saa selvää. Älä kirjoita kaikkea yhteen pötköön vaan erota asiat toisistaan.
Onnea matkaan.