Tuossa jutussa puhutaan bande dessinéestä. Oletan, että se tarkoittaa Ranskassa myytyjä sarjakuvia (5000 myymälästä kerätty tiedot). Sitten ranskalaisia sarjakuvia myydään vielä Belgiassa, Kanadassa ja Sveitsissäkin.
Joo, mutta ymmärsin että kyse on siis sarjakuvamarkkinasta. Kyse on siis ranskankielisestä, ei välttämättä Ranskassa tehdystä sarjakuvasta. Ranskalaiset erottelevat kaiken lisäksi vielä mangatyyppisen ja amerikkalaisen, lähinnä supersankarisarjakuvan omiksi piirakanpaloiksi ja seuraavat niidenkin kehitystä. Itse ihmettelin jo vajaa 15 vuotta sitten sitä miten paljon, tai miten iso prosenttiosuus aasialaisella sarjakuvalla oli. (En jaksa kaivaa postasinko silloin piirakoita tänne Kvaakiin, luultavasti)
Artikkelin lopussa kuitenkin todetaan, että "Kohta Ranskassa ei voi ansaita elantoaan sarjakuvia kustantamalla". (Joann Sfar)
Joten jotain ongelmaa sielläkin on.
Niin. Syitä tuohon voi olla monia, mutta yksi sellainen, mikä on itsellekin tullut Suomessa vastaan muutamaan kertaan (90-luvun puolivälissä kotimaiset sarjakuva-albumit ja tämän vuosituhannen puolella sanaristikkolehdet, joskus 2007-8 mangapokkarit) on markkinoiden kyllästyminen. Se tarkoittaa sitä että kun kustantajat katsovat tilastoista että: "hei, tämäntyyppisillä julkaisuilla on ollut viime vuosina kasvua nimikemäärissä, ne varmasti menevät kaupaksi...", ja pökkäävät sitten lisää saman tyylisiä tuotteita markkinoille. Se että jotakin kustannetaan paljon, tai kuluttajat käyttävät paljon euroja, ei VÄLTTÄMÄTTÄ tarkoita että toiminta olisi kaikille kustantajille taloudellisesti kestävää.
No, ainakin -95 kasvaneeseen suomialppareiden määrään vaikutti muutkin syyt. Ja aika yllättävää että Sfarin kaltainen tuottelias tekijä sanoo noin.
Kustannusala(kin) on kyllä kummallinen. Tosi monet asiat siihen vaikuttavat, megatrendeistä, nopeasyklisempään muotiin ja teknisestä kehityksestä sekä kustantajien keskinäisestä kilpailusta aina tekijöiden lahjakkuuteen ja silkkaan tuuriin asti. Mikään pysy ennallaan,ja kustantajat vain yrittävät parhaansa mukaan arvailla tulevaisuutta ja "lyövät vetoa" siitä mikä saattaisi kannattaa.