Uskon että nämä Kalkkaro-seikkailut toimivat paremmin juuri liuskoissa, kuin albumeina tai pokkareina.
Tietyssä mielessä kyllä johtuen siitä että Kalkkaro on alunperin strippisarjakuva.
Yksirivinen (seikkailu)sarjakuva kun ei mahdollista ruutujaolla tapahtuvaa kerronnallisten tekniikoiden täyttä hyödyntämistä.
Bill Wattersonin Calvin & Hobbes (Lassi ja Leevi) toki mursi tätä mutta sunnuntailiitekerronta ei niin vakiintunut ole Suomen sanomalehtikentällä.
Liuskaformaatti onkin paras juuri sanomalehtistripin kerronnan muuhun (kuin sanomalehti-)julkaisuun.
Hiljan kirpputorilta löytämäni Stan Lynden The new adventures of Rick O'Shay and Hipshot: The price of fame book two lehti kuin alleviivaa väitettä.
Vaikka tätä olikin mm. Mustanaamioissa julkaistu lehtikokoisena strippiformaatin kaava tekee sinänsä hyvistä strippiriveistä tasapaksun hengettömän oloisen, kaavamaisen.
Alunperinkin lehtikokoon tehty Price of fame osoitti että kertojan- ja piirtäjänlahjat toimivat myös lehtiformaatissa.
Vaikka Hiltusella itsellään onkin piirtotaidoistaan kypsempi ja itseironisemman kriittinen ote kuin useimmilla faneillaan niin sama pätee. Vala Auringolle ja Aavetanssi osoittavat kyvyn lännengenren sisällä romaanimuotoiseen kerrontaan kun taas Herrasmieskostaja otti kaiken irti korkkariformaatista.
Jännästi kyllä Rick O'Shayn henkilödynamiikka päähahmojen osalta vastaa Kalkkaron duoa.
Liuskaformaatti ei ole yksin nostalgisoivaa eksentrisyyttä (ja epäilen että osin taloudellisesti kannattavampi julkaisumuoto) vaan toimivin strippisarjakuvan malli.
Kalkkaron tarinat sopisivat minusta muihinkin muotoihin, silloin toki taide ja kerrontatekniikka olisivat eri, mutta tällä mennään.