Humanoids/DC:n Chaland anthology 2.
Selkeän viivan mestari Yves Chalandin kaksi albumia Vacances à Budabest ja F.52 yhteenkoottuina.
Odotin tavallista ligne clair -kamaa, eli koreaa mutta ah-niin-tyylikästä visuaalista ilmaisua ilman sen kummempaa substanssia, korkeintaan jotain postmodernia juonikikkailua retroasenteella. Mutta yllätyin todella positiivisesti. Herran ainoa suomennos Gottfried Bouillonilaisen testamentti oli pelkkää sormiharjoittelua, mitätön pikku preludi näihin alppareihin verrattuna.
Tarinoiden ulkoinen habitus on franco-belgo-hergeläis-jijéläistä humoristista seikkailusarjaa. Mutta tarinat ovat vallan muuta kuin hilpeitä pikku seikkailunpalasia. Päähenkilöt Freddy Lombard ja Sweep sekä parivaljakon mukana jostain syystä viihtyvä pirtsakka naishahmo Dina ovat melko värittömiä ilmestyksiä, perinteen mukaisesti. Eli normaaleja 1940-50-lukujen lombardialais-albumeitten töyhtöpää-nökönenä -hahmoja.
Vahvuus piilee tarinoissa ja sivuhahmoissa. Vacances à Budabest eli Holiday in Budabest sijoittuu vuoteen 1956 ja kertoo Unkarin kansannoususta ja muutamista sen jalkoihin jäävistä ihmisistä, mm. 15-vuotias kommunisteja vihaava Laszlo sukulaisineen. Albumin lopussa onkin lainattu Chalandin haastattelua "I came about "Holiday in Budabest" because I realized that none of the comics from the '50s, Tintin, Spirou etc, had addressed the events in Budabest, the crushing of the rebellion by the Russian tanks, even though Hungary is right next door, only 400 kilometers away. Those comics were about current events, but they just never mentioned it. It was a dream subject. I looked back at the comics from the time, and I just felt that this was a book that should have been written back then".
Verratkaapa tätä kuvaa Tuhatkaunon tapauksen vastaavan oloiseen kohtaukseen.Albumi onkin kuin pastissi tuon ajan sarjakuvista, tarinaltaan vain syvempi ja hiukan synkempi. Rankkojakaan tilanteita ei arastella.

Toinen albumi kuvastelee 1950-luvun futurististeknologista optimismia. Huiman iso ja futuristisesti muotoiltu stratosfääri-matkustajakone F.52 on lähdössä matkalle Pariisista Australiaan.
Päähenkilömme ovat koneessa työntekijöinä mukana. Jälleen sivuhenkilöissä ja tarinassa on jutun vahvuus. Koneen matkustajia rennoin vedoin kuvatessa tragiikkaa yhdistetään komiikkaan taitavasti. Kuvakerronta ja väritys luo uhkaavaakin tunnelmaa. Ja kaikki on vielä niin pirun tyylikästä!
Jossain perinteisen huumoriseikkailualpparin ja Herra Jeanin välimaastossa pyöritään. Suosittelen!
Valitettavaa on että F.52 jäi Chalandin viimeiseksi työksi. Taiteilija kuoli vain 33-vuotiaana auto-onnettomuudessa vuonna 1990. Mihin olisikaan kehittynyt seuraavien 15 vuoden aikana!?
Vielä valitettavampaa on että Chalandia ei pahemmin Suomessa tunneta, Sarjainfo ei esitellyt miestä edes huimimpaan Ligne Claire -buumin aikana 1983-90. Vain Bouillonilaisen arvio ja kuolinimoitus.
Timo