Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvalehden kuolema...  (Luettu 45794 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #315 : 13.02.2025 klo 11:59:08 »

En pidä Aku Ankasta mutta se on valtavan tärkeä koska se tilataan kotiin jotta Posti, osa valtion huoltovarmuutta, kulkisi edes joka toinen arkipäivä.

Lainaan tähän itseäni, jossa lainaan Postin toimitusjohtajan haastattelua vuodelta 2019:

Lainaus
Sarjakuvalehdet ovat kärsineet lukemisilmastossa ja
mediakentässä tapahtuneesta muutoksesta eniten. Postin
toimitusjohtaja Heikki Malinen arvioi Maaseudun
Tulevaisuudelle antamassaan haastattelussa vuonna 2019
lehtien jakelun voivan loppua jopa kokonaan jo vuonna
2025.61 Toteutuessaan se tietäisi sarjakuvalehdille lopullista
kuoliniskua. Jopa Aku Ankalle?

Timo

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #316 : 13.02.2025 klo 12:34:17 »
Tämä on tietenkin myös ongelma.
Isompi kuin miltä kuulostaa.

Sarjakuva, lehtimuodossa, on halpa ja "arvoton". Viihteellinen. Massatuote ja monelle mistä tulee pyrkiä eroon  jotta oltaisiin muutakin kuin " sarjakuva ei ole vain lapsille/Aku Ankkaa" keskustelussa. Kaikki foorumilla ovat käyneet keskustelun ja alkavat tässä 10-60 vuoden kohdalla kyllästyä toistamaan itseään.

Silti jokainen nostaa Puupää- hattu ja Sarjakuva-Finlandian kohdalla mikä ei täytä kunkin määritelmää ansiokkaasta työstä ja onko strippikokooma tarpeeksi tai onko teos riittävän taiteellinen vai sittenkin liian viihteellinen.

Keskustelu käydään ikiaikaisesta alemmuuskompleksista käsin. Kalenterista löytyy Kirjan ja ruusun päivä ja jopa tanssin päivä. Ei sarjakuvaa.
Oscarit lähetetään maassamme säännöllisesti mutta tuuri käy jos mikään media uutisoi Puupää-hatun saajan. Meillä on Eisner palkittuja joista on mediassa vähemmän kuin näyttelijästä joka on ollut ruotsalaisessa rikossarjassa sivuroolissa jaksossa.

Yleisin ratkaisu on omien huomioiden mukaan ollut syyttää muita sarjispiirien sisällä, avoimesti tai selkäänpuukottamalla. Sarjakuva nousisi jos ei olisi tätä viihteellistä/kaupallista ryönää ja sen luiskaotsaisia lukijoita ja tekijöitä joiden kypsä vastaus on että sarjakuva saavuttaisi ansaitun paikkansa jos taidesarjakuva ei veisi kaikkea happea ja jos joko piirroksista saisi selvää tai tarinassa olisi mitään pointtia.

Ja ulkomaisista käännetään ne väärät viemään niiden hyvien sarjakuvien tila kaupoista ja käännöstuista.

Riita on aina helpompi. Olen oikeassa joten sinä väärässä - mentaliteetti elää ja voi hyvin. Ihmisluonteessa on hyviäkin piirteitä, mutta usein niitä saa etsimällä etsiä.
Itse en ole sen parempi. Samalla naiivilla tavalla aiemmat sarjakuvaa ja sen asiaa ajavat eivät ole "onnistuneet" vaikka on Puupää palkinto ja erinäisiä festareita eri puolilla Suomea. Itsekin olen muutamaa ollut rakentamassa ja auttamassa, rajallisesti mutta kuitenkin.

Tajuan myös että osaltaan ongelma on aika.

Ei nykynuoriso tiedä mitä oli esim 70-90-luvulla. R-kisokit oli väärällään sarjakuvalehtiä ja muita lehtiä. Sieltä pystyi vuokraamaan VHS-elokuvan, lotto-kuponkiin ei tarttenut henkkareita tai ikärajaa. sai ostaa merkkareita eli merirosvokarkkeja 10 pennillä/kpl ja oli myös 5 pennin karkkeja. Mitä nykyään saat 5 pennillä...vuoden 1980 5 penniä vastaa nykyään 3 senttiä. Voi niitä aikoja!

Totta,osa on nostalgiaa ja lapsena/ ennen oli paremmin.

Ennen yhteiskunta ja maailma olivat eri tilassa. VHS ja sarjakuva olivat rajatumpien mahdollisuuksien osa. Molemmissa tapauksissa taustalla oli myös politiikka. Molemmat edustivat myös kapitalismia ja länttä imperialistisen hegemoniansa kautta. Mutta vaikkei sarjakuva nykyään saakaan samoja tukija ja apuja kuin nykytaiteen Rothkot ja Pollockit niillä oli erilainen taloudellinen status. Kyllä 1970- ja 1990-luvuilla halpa massatuote lehdet makuloitiin mutta kvartaalilla oli pienempi vaikutus kuin nykyään.

Usein mainittu kirjasto tuskin rakentuisi instituutioksi joka se on nykyään, sitä vastustettaisiin samoista syistä kuin silloinkin. Miksi kaikkien pitäisi saada lukea ilmaiseksi? Tähänkö yhteiset ( lue minun) rahat pitäisi käyttää?

Rinnastanko juuri kirjastoa, kouluja, palokuntaa, poliisia ja pelastuslaitosta terveydenhuollon ohella sarjakuviin ja sarjakuvalehti? Kyllä. On, on aamulääkkeet on otettu mutta uusilla sarjakuvilla on sama kynnys kuin noilla asioilla. Näen itse kulttuurin osana ihmisyyttä tai kuten nykyisin sanotaan huoltovarmuutta. Osana tietoa joka turvaa olemassaolon siinä kuin vesi ja ravintolat. Toki painottuu eri kohtaan Maslowin tarvehierarkiassa mutta siellä on.

Pitkä kantama ja hidas aika ovat nähdäkseni ratkaisu. Kyllä, USA Japani ja Franko-Belgialainen alue ovat erilaisia yhteiskuntia kuin omamme, mutta niiden lainalaisuudet samalla kentällä ovat osviitta miten rakentaa ratkaisu. Ruotsi on kuitenkin verrokkimaa. Tuplattu väkimäärä, mutta ei yksin se.
Agent X9 yhä elossa, Mustanaamio yhä elossa. Eivät ole myyntimenestyksiä mutta ne ja kaupalliset huumorilehdet joissa on paikallisten tekijöiden töille tilas näyttää kyntensä, oppia ala taitoineen.
Se on nähdäkseni se miten muualla on saatu tekijöitä, lukijoita ja se vakaampi kulttuurinen ekologia.  Kaikki ei ole hyvää, laadukasta ja taiteellisesti ansiokasta mutta sitä on.
Jos Ruotsi pystyy siihen miksei Suomi?

Se jos jollain on idea miten moinen pitkäjänteinen suunnitelma saadaan myytyä ja rahoitettua olen pelkkänä korvana. Kuulen myös miksi olen väärässä eikä voi mitenkään toteutua tai miksi sarjakuva on meillä niin elinvoimainen että moisen yrittäminen olisi vain virhe. Itse en näe että vähintään kolmen vuosikymmenen muutoksen korjaaminen tapahtuisi juurikaan lyhyemmässä ajassa merkittävästi. Uusi lanseeraus on uusi usein vielä kahdeksan ja kymmenen vuoden kohdalla.

Sarjakuvan saamiseksi koulujen opetusohjelmaan pidän vaikeampana ja vielä pidempänä tienä. Vaikka onkin kuvataidetta on sarjakuva myös lukemista. Vähemmän sarjakuvaa on vähemmän kirjallisuutta. Vähemmän kulttuuria on vähemmän empatiaa.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2025 klo 18:40:38 kirjoittanut Curtvile »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #317 : 13.02.2025 klo 13:01:31 »
Mihin jätit kirjastot? On kirjastolaitos onneksi on vielä, mutta omien huomioiden mukaan marginaalisempi nykyisin kuin vaikka 10-15 vuotta sitten. Kirjastomäärärahat myös muistuttavat enemmän metsälintua ennen apokalypsia. Joka vuosi pienenee vähän mutta tarjottavan määrä ei.

Olisi liian helppoa syyttää älylaitteita, pelejä ja internjettiä.
R-kioskit on markkinoitu sinä monopolina joka kattaa maan, ynnättynä s-ja k-kauppaketjujen kanssa jotta voidaan purkaa olemassa olevia julkishallinnon tiloja ja henkilöstöä.

Kirjastot ja erikoisliikkeet ovat valtavan tärkeitä, mutta ilman huoltoasemien ja ruokakauppojen ja kioskien tarjontaa eivät edes tekohengitystä.

Onneksi optimistinen luonteeni muistaa miten hyvin mm Akateemisen yrityskauppa elävöitti liikettä...
Muistaakseni Kvaakissakin on ollut juttua siitä kun Sanoma myi R-kioskit norskeille. Uudella omistajalla oli joku ylevä idea siitä että ketju kukoistaa noutokahvien voimalla, kun sama konsepti oli toiminut viime vuosisadalla Norjassa. Sitä edellinen iso muutos oli luukkukioskien muuttaminen sisään käveltäviksi. Ja siinä välissä kauppojen aukiolo vapautettiin, niin että Ärrän "kilpailuvaltiksi" jäi ainoastaan kalliimmat hinnat. Jälkikäteen on helppo onnitella Sanomaa loistavista ja oikeaaikaisista kaupoista.

Kirjastoja aina kehutaan, mutta nehän on muutettu ainakin Helsingissä jonkilaisiksi avopäiväkodeiksi ja porakonelainaamoiksi. Samaan aikaan kun hankinta/tilaus -määrärahoja leikataan joka vuosi.

Maailma muuttuu ja lehdet (sarjakuvat) ovat jääneet jossain määrin tämän muutoksen jalkoihin.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #318 : 13.02.2025 klo 13:47:57 »
Muistaakseni Kvaakissakin on ollut juttua siitä kun Sanoma myi R-kioskit norskeille. Uudella omistajalla oli joku ylevä idea siitä että ketju kukoistaa noutokahvien voimalla, kun sama konsepti oli toiminut viime vuosisadalla Norjassa. Sitä edellinen iso muutos oli luukkukioskien muuttaminen sisään käveltäviksi. Ja siinä välissä kauppojen aukiolo vapautettiin, niin että Ärrän "kilpailuvaltiksi" jäi ainoastaan kalliimmat hinnat. Jälkikäteen on helppo onnitella Sanomaa loistavista ja oikeaaikaisista kaupoista.

Kirjastoja aina kehutaan, mutta nehän on muutettu ainakin Helsingissä jonkilaisiksi avopäiväkodeiksi ja porakonelainaamoiksi. Samaan aikaan kun hankinta/tilaus -määrärahoja leikataan joka vuosi.


Samalla kaavalla siirryttiin teräväpiirto ja Digi-aikaan television lähetysverkossa joka rakennettiin ja kun valmis silloinen Sipilän hallitus myi sen mutta "sentään Eurooppaan". Nykyisin on Australian omistuksessa.

Muutosta aina on, kirjastojen muutos enemmän tai vähemmän noin maanlaajuisesti. Kirjojen ja lehtien lisäksi netin käyttöpaikka, polkupyörä lainaamo ja kaikkien kulttuuritoimen asioiden perusratkaisu. Liikuntahallissa ei voi, siellä on kotijoukkueen harkat.
Ollut aikamme kuva. Pitkään.

Toki suomalainen tapa on roikuttaa päätä ja todeta että näin kävi, ohi on. Minusta kun sarjakuvan tila on vakaa mutta kehno. Hyvä että tulee uusintana klassikoita ja niitä mitä olisi pitänyt tulla jo vuosia ellei vuosikymmeniä sitten. Se on hyvä.
Mutta kun se ei ihan riitä.
Karrikoiden näen että potilas nimeltä sarjakuva on sairaalassa koska ei pärjää ilman. Minusta kaipaisi kuntoutuksen ja monipuolisemman ruokavalion. Osan mielestä näin on hyvä, miksi sairaala muuttaisi mitään ja osasta voitaisiin siirtyä saattohoidon pariin tai sitten amputoinnin kautta saataisiin lisäaikaa.
Eittämättä omat kantani kuulostavat muille " onhan sillä jalat murtuneet mutta jos kuitenkin puolimaraton? Varmasti paranisi" argumentointia edustavilta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #319 : 13.02.2025 klo 15:12:35 »
Kirjastoja aina kehutaan, mutta nehän on muutettu

Kahden lapsen isänä voin sanoa, ettei maailmalla ole mitään niin upeaa kuin Espoon Lippulaivan kirjasto, jota jäin suuresti kaipaamaan palattuamme maailmalle.

Turvallinen, valvottu ympäristö jossa lapset kohtaavat toisiaan pelaten pöytätennistä, bilistä ja video-/tietokonepelejä, jossa vietetään aikaa eri kerhotoiminnan/aktiviteettien sekä tietysti sarjakuvien parissa, ja josta palataan kotiin syli täynnä mangaa ja muuta sarjakuvaa on iso sydän.

Bonuksena lasteni englannin kielen taito kehittyi niin valtavasti, että täällä sitä muiden vanhempien suulla on moneen kertaan ihmetelty.

Suomi on monessa suhteessa niin lapsivihamielinen yhteiskunta, että on hämmästyttävää kuinka se on kyennyt tuottamaan nykymuotoisen kirjaston. Ja kaiken päälle niin ne vain aikuisetkin näyttivät lasten seassa onnistuvan löytämään kirjansa ja lehtisalinsa, ihan kuin ennen vanhaan. Eikä itsekään tarvinnut ostaa tulostinta ja skanneria, kun niille oli tarvetta.