Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvalehden kuolema...  (Luettu 45622 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #285 : 20.01.2025 klo 15:05:51 »
Suomesta on tietoisesti tapettu lehti formaattina.
Tämän voi ymmärtää monella tavalla. Mutta totta tuo on siinä mielessä että lukijat ovat tietoisesti jättäneet ostamatta ja tilaamatta lehdet. Kuka mistäkin syystä.  :) Ja selvyyden vuoksi. Itse pidän edelleenkin lehtiformaattia parhaana alustana sarjakuvalle ja muillekin harrastamillani aloilla. Olen vain harmikseni jäänyt marginaaliin.  :(

Levyjen ja elokuvatallenteiden myynti on jo pitkään ollut menneiden aikojen juttu. Paitsi ettei.
Levykauppa Äxän kannattaa ottaa valikoimiin koska suoratoistosta ei löydy kaikkea ja se ei pelastakaan kaikkea.
On hyvä että on poikkeuksia, kuten Turun Sarjakuvakauppa. Harmi vain että ne ovat todellakin vain kuriositeetteja, eivät alan pelastajia.

Diamondin mallissa oli ja on ongelmia, mutta kuten sanottua sinne saattoi omakustantajakin tarjota myyntiin ja tavoittaa ilman mainostajien ja somekampanjoinnin vaivoja. Ja koska juridiikka on arkijärjen vastakohta chapter 11 ei ole meidän konkurssimme jossa kaikki myydään ja katsotaan montako ja miten pitkää liiketoimintakieltoa napsuu totta että vain ~10% chapter 11 firmoista jää pystyyn mutta muistan kuinka liki 30 vuotta sitten Marvel oli samassa jamassa. Erehdyin käyttämään luontaista sarkasmia, mutta se on yhä suurimpia amerikkalaisia sarjakuvakustantamoja eikä varsinaisesti pieni maailman mittakaavassa myöskään.

Silloin moni kilisteli superkalsaroinnin kuolemalle vaikkei sitä tänään myöntäisi.
En ole tähänkään perehtynyt, mutta olen siinä luulossa että Marvelin pelasti pikemminkin oikeat ratkaisut leffamaailmassa kuin se että sarjakuvalehdet olisivat yht'äkkiä alkaneet trendata. Ja esim. pelilisenssit...
Viime vuosina on käsittääkseni alettu liikkuvan kuvan puolella hieman tympääntyä supersankarileffoihin ja sarjoihin. Jos näin on, on mielenkiintoista seurata kuinka leffojen imussa eläneen lehtipuolen käy? Toki monien epäonnistumisien jälkeen lehdet on saatu jotenkin siirrettyä digiaikaan, mutta missä vaiheessä printti muuttuu pelkäksi riippakiveksi?
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #286 : 20.01.2025 klo 15:44:54 »
Oletin että ollaan samalla sivulla, sarjakuvalehdet ovat parhaita ja Turun sarjakuvakaupan kaltaiset liikkeet myös.

Tästä;
En ole tähänkään perehtynyt, mutta olen siinä luulossa että Marvelin pelasti pikemminkin oikeat ratkaisut leffamaailmassa kuin se että sarjakuvalehdet olisivat yht'äkkiä alkaneet trendata. Ja esim. pelilisenssit...
Viime vuosina on käsittääkseni alettu liikkuvan kuvan puolella hieman tympääntyä supersankarileffoihin ja sarjoihin. Jos näin on, on mielenkiintoista seurata kuinka leffojen imussa eläneen lehtipuolen käy? Toki monien epäonnistumisien jälkeen lehdet on saatu jotenkin siirrettyä digiaikaan, mutta missä vaiheessä printti muuttuu pelkäksi riippakiveksi?

On pakko olla eri mieltä. Toki mm Hämähäkkimies lisenssin myynti Sonylle toi sen 5 miljoonaa $ velkojen maksuun mutta katsotaan suht tuoretta (kirjoitushetkellä) ja melko kansantajuista eikä ekonomisti höpöjargonia sisältävää artikkelia
https://screenrant.com/dc-comics-sales-marvel-2024-market-growth/#:~:text=Marvel%20Comics%20took%20a%20significant,Marvel's%20loss%20became%20DC's%20gain.

Eli lyhyesti neljännellä kvartaalilla ( miten vaikeaa on käyttää neljännestä tai loppuvuotta? Haloo talousspedet!) Marvelin osuus myynnistä laski 39.9% sta 33,3%een

Ne ovat prosentteja. Mikä on kokonaisluku?
No täällä
https://www.cognitivemarketresearch.com/comic-book-market-report?srsltid=AfmBOopbrcCRqyXfvady9SpUVNs6BIN-ufJIWleh7lKr4YCnOVdpUXbK

Lasketaan maailman laajuiseksi sarjakuvamarkkinan kooksi USD 10670.55 miljoonaa ja pelkästään Yhdysvalloissa 2590.12 miljoonaa dollaria eli kolmasosa kahdesta miljardista. Vähintään.
Ja oli markkina-alue mikä vaan ennustavat vähintään 7% kasvua seuraavien seitsemän vuoden aikana.
Mutta itketään täällä sarjakuvalehden kuolemaa.
Markkinatutkimus en tekstiä on paljon mutta tätä enklanninkielistä möngerrystä arvostin:
Lainaus
The non-digital segment is set to rise over the projected period. The printed word has numerous compelling advantages over reading on a screen. It is easier on the eyes, comfortable to browse, and comes with a certain durability that the moderately impermanent and effortlessly edited digital text does not have.

« Viimeksi muokattu: 20.01.2025 klo 15:46:31 kirjoittanut Curtvile »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #287 : 20.01.2025 klo 17:07:10 »
Ja mitä kotimaan asioihin tulee...
Joku selkeästi fiksumpi ja paremmin perillä oleva korjatkoon, mutta käsittääkseni vaikka kirjojen ALV nousee  10%sta 14%in niin lehdillä pysyy 10%  ALV
Neljä prosenttia asiaa tuskin ratkaisee ja logiikka on sama kuin muissakin linjauksissa ollut " järki? Mikä järki?" mutta tämähän on kannuste lehtiin.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #288 : 20.01.2025 klo 18:07:42 »
Tarkoitat ehkä että lehtien maksamien palkkioden vuoksi ne ovat sarjakuvantekijöille taloudellisesti kannattavampia kuin albumit. Näinhän se tosiaan oli ennen sarjakuvalehden kuolemaa. Omakustantajallekaan lehden tekeminen ei enää postimaksujen vuoksi ja muiden listaamiesi syiden vuoksi ole mahdollinen vaihtoehto. Joissain tapauksissa albumi voi olla... mahdollinen. Albumiformaatti pyristelee printissä hieman pidemmälle kuin lehdet.
Tässähän sekoittuvat Suomen ja Yhdysvaltojen tilanteet. Sarjakuvien myynti on näissä hieman erilaista, vaikka kummassakin maassa nykyisin enimmäkseen aika marginaalia. Yhdysvalloissa kuitenkin isompien markkinoiden ansiosta sikäläisessä kontekstissa pienemmälläkin kustantajalla on ollut toimintamahdollisuuksia paremmin kuin meillä Suomessa. Ja vaikka Yhdysvalloissakin supersankarikokoelmien myynti (kirjakaupoissa) on tullut yleisemmäksi, kustantamot kuittaavat sarjakuvan tekokustannukset kuitenkin siellä edelleen aika pitkälle lehtimyynnillä. Eli ensin sarja ulos lehtenä ja sitten kokoelmana (elikkäs graphic novelina) kirjakauppoihin ja muualle. Ensijulkaisun eli lehden yhteydessä kustantamo maksaa (jos maksaa) tekijöille tehtyjen sivujen pohjalta palkkiot. Kokoelmien kohdalla sitten palkkio on käytännössä rojaltit, jotka juoksee myynnin pohjalta.

Lainaus
Mutta jos ja kun suurin levittäjä kippaa, niin kertoohan sekin jo jotakin siitä että ala saattaa olla kuolemassa. Ehkä tilalle tulee tai jo on muita levittäjiä (en tunne asiaa), mutta onhan tämä joka tapauksessa taas sekä kauppiaiden että kustantajien näkökulmasta harppaus kohti epävarmempia aikoja.
Diamondin kohdalla tilanne on monimutkaisempi. Se ei ole ollut se suurin levittäjä enää pariin vuoteen, kun isot kustantamot siirtyivät käyttämään (taas) muita jakelijoita. Diamondin kuolema ei siis niinkään johdu siitä, että yhdysvaltalainen sarjakuvateollisuus olisi nyt yhtäkkiä kokemassa kuolemaa, vaan siitä, että kustantamot ovat siirtyneet eri jakelijoille sen sijaan, että (lähes) kaikki olisivat yhden jakelijan tallissa.
Mutta käytännössä isojen kustantamoiden siirtyminen pois Diamondin tallista johti myös siihen, että enää ei ole niin hyviä myyntilukuja kuin aikaisemmin. Myyntitilastot pitää etsiä eri toimijoilta, eikä kaikki edes anna sitä tietoa. Tosin jo Diamondin aikana kokonaiskuva oli haastavampi, koska sen antamat tilausmäärät kertoivat vain siitä, mitä sarjakuvakaupat tilaavat, ei siitä, mitä ihmiset oikeasti ostavat. Lisäksi moni kustantamo toimitti julkaisunsa kirjakauppoihin ja mahdollisiin lehtipisteisiin muita väyliä.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #289 : 21.01.2025 klo 10:54:27 »
Tässähän sekoittuvat Suomen ja Yhdysvaltojen tilanteet. Sarjakuvien myynti on näissä hieman erilaista, vaikka kummassakin maassa nykyisin enimmäkseen aika marginaalia. Yhdysvalloissa kuitenkin isompien markkinoiden ansiosta sikäläisessä kontekstissa pienemmälläkin kustantajalla on ollut toimintamahdollisuuksia paremmin kuin meillä Suomessa. Ja vaikka Yhdysvalloissakin supersankarikokoelmien myynti (kirjakaupoissa) on tullut yleisemmäksi, kustantamot kuittaavat sarjakuvan tekokustannukset kuitenkin siellä edelleen aika pitkälle lehtimyynnillä. Eli ensin sarja ulos lehtenä ja sitten kokoelmana (elikkäs graphic novelina) kirjakauppoihin ja muualle. Ensijulkaisun eli lehden yhteydessä kustantamo maksaa (jos maksaa) tekijöille tehtyjen sivujen pohjalta palkkiot.
Hyvä että lehdet siellä jotenkin kannattavat. Se että palkkio tekijöille katetaan lehtien myynnillä ei tietenkään riittäisi sille että kustannustoimintaa harjoitettaisiin. Pitäisi saada myös voittoa. Tässä sitten digipuoli ja liikkuva kuva tekee siitä lopulta businesta. Nuo tilastothan eivät avaa sitä miten printin myynnin kehitys on rakennettu. Pelkästään inflaation seuraaminen tuo jo muutaman prosentin kasvua. Enemmän voidaan sitten tehdä säätämällä tuotteiden hintoja ja lisäarvoa. Yksinkertaistaen siis painottamalla paksumpia kovakantisia ohuiden halpojen lehtien sijaan. Tähänhän kehitys on suomessakin käytännössä mennyt. Paksut keräilyarvoa sisältävät kirjat auttavat kustantajia pysymään mukana leikissä. Kappalemääräisesti sarjakuvia voidaan myydä murto osa siitä mitä 20-30 vuotta sitten, mutta euroissa markkina voi silti olla jonkin verran suurempi. Ainakin vielä hetken.

Oletteko nähneet arvioita siitä mitä Diamondin tilanne vaikuttaa sarjakuvan kivijalkakauppoihin? Tai siitä miten postitusmaksut USA:ssa ovat kehittyneet?

Mutta käytännössä isojen kustantamoiden siirtyminen pois Diamondin tallista johti myös siihen, että enää ei ole niin hyviä myyntilukuja kuin aikaisemmin. Myyntitilastot pitää etsiä eri toimijoilta, eikä kaikki edes anna sitä tietoa. Tosin jo Diamondin aikana kokonaiskuva oli haastavampi, koska sen antamat tilausmäärät kertoivat vain siitä, mitä sarjakuvakaupat tilaavat, ei siitä, mitä ihmiset oikeasti ostavat. Lisäksi moni kustantamo toimitti julkaisunsa kirjakauppoihin ja mahdollisiin lehtipisteisiin muita väyliä.
Suomessahan ei ole koskaan oikein ollut käytettävissä sarjakuvamarkkinaa vuositasolla kuvaavia vertailulukuja. Markkina toisaalta on ollut niin pieni että siihen ei ole kiinnitetty laajempaa huomiota. Lisäksi meillä on ollut nämä pari kenttää dominoivaa kustantajaa (Hesarin yhtiö ja Egmont), jotka eivät ole lukujaan halunneet kuin satunnaisesti paljastaa.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Antti Valkama

  • Jäsen
  • Viestejä: 899
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #290 : 24.01.2025 klo 20:17:59 »
Ja vaikka Yhdysvalloissakin supersankarikokoelmien myynti (kirjakaupoissa) on tullut yleisemmäksi, kustantamot kuittaavat sarjakuvan tekokustannukset kuitenkin siellä edelleen aika pitkälle lehtimyynnillä. Eli ensin sarja ulos lehtenä ja sitten kokoelmana (elikkäs graphic novelina) kirjakauppoihin ja muualle. Ensijulkaisun eli lehden yhteydessä kustantamo maksaa (jos maksaa) tekijöille tehtyjen sivujen pohjalta palkkiot. Kokoelmien kohdalla sitten palkkio on käytännössä rojaltit, jotka juoksee myynnin pohjalta.

Tämä on Japanissa hauskasti päinvastoin. Kovimmat tekijät varmasti saavat reilusti rahaa jo lehtijulkaisusta, mutta jos vaurastua tahtoo, useimmille pokkarijulkaisut ovat välttämättömyys.

Lisäksi siellä on tietenkin mahdollista saada tekijänoikeustuloja myös kaikenlaisista lisäjutuista kuten spin offeista, animaatioista ja oheistuotteista, jos teos menestyy tarpeeksi. Jenkeissä tämä ei varmaan ole käytännössä mahdollista, kun markkinoita vallitsevat firmojen (eikä tekijöiden) omistamat isot brändit?

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #291 : 24.01.2025 klo 23:24:52 »

Lisäksi siellä on tietenkin mahdollista saada tekijänoikeustuloja myös kaikenlaisista lisäjutuista kuten spin offeista, animaatioista ja oheistuotteista, jos teos menestyy tarpeeksi. Jenkeissä tämä ei varmaan ole käytännössä mahdollista, kun markkinoita vallitsevat firmojen (eikä tekijöiden) omistamat isot brändit?

Juu ja ei.
Totta absoluuttisesti isoimmat ovat Marvel ja DC mutta eivät enää viimeiseen ~30 vuoteen normi. Jo 1980-luvulla Eastman ja Laird sekä Pinit ja mm Dave Sim omistivat luomuksensa ja kaikki sitä myöten tulevat rahulit.
Mihin dinaarinsa ja dollarit käyttivät, no se vähän vaihteli.
Mutta viimeistään Imagen myötä tekijät hyötyvät suoraan, sikäli kun asiansa osaavat. Samahan pätee niin mangoihin kuin pottunokkiin, kaikki ei ole hyvää ja siitä hyvästäkään kaikki ei menesty kaupallisesti.

Robert Kirkman, Mark Millar ja voimakaksikko Ed Brubaker ja Sean Phillips tulevat heti mieleen eivätkä ole ainoita.

Suurin osa tekijöistä meillä, Euroopassa, Japanissa ja jenkeissä ei ole huippumenestyjiä.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #292 : 28.01.2025 klo 14:36:12 »
Kovimmat tekijät varmasti saavat reilusti rahaa jo lehtijulkaisusta, mutta jos vaurastua tahtoo, useimmille pokkarijulkaisut ovat välttämättömyys.

omistivat luomuksensa ja kaikki sitä myöten tulevat rahulit.
Ollaan nyt sivussa ketjun aiheesta ja ei olla. Käsittääkseni varsinkin USAssa se vauraus on tullut jostain muualta kuin lehdistä.  Tai no, lehti on tapa demota ideaa ja oikeuksien myynti muihin medioihin on tapa rahastaa se idea. Alkuperäinen kysymykseni tai väitteeni olikin, että sikäli kun lehteä mediana ajetaan alas se vaikuttaa paljon muuhunkin, eli siihen minkä verran paremmin myyvät, muut alat, saavat kannibalisoitua sarjakuvaa. ...Tai jos niin halutaan sanoa, tuettua sen myyntiä.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #293 : 28.01.2025 klo 18:21:20 »
Ollaan nyt sivussa ketjun aiheesta ja ei olla. Käsittääkseni varsinkin USAssa se vauraus on tullut jostain muualta kuin lehdistä.  Tai no, lehti on tapa demota ideaa ja oikeuksien myynti muihin medioihin on tapa rahastaa se idea. Alkuperäinen kysymykseni tai väitteeni olikin, että sikäli kun lehteä mediana ajetaan alas se vaikuttaa paljon muuhunkin, eli siihen minkä verran paremmin myyvät, muut alat, saavat kannibalisoitua sarjakuvaa. ...Tai jos niin halutaan sanoa, tuettua sen myyntiä.

Nyt keskustelusta tulee mieleen se vanha Mitchell & Webb kasku kuinka maatalous on tapa rikastua tyhjästä tyyliin kun on kanoja kanat tekevät munia ja kun eivät tee munia ne voi tappaa ja on ilmaista lihaa.

USA on erilainen ympäristö kuten myös Japani ja Ranska. Vaikka maailma on tavallaan homogenisempi kuin ennen eroja on. On myös historialliset tekijät, mitä ja minkälaisia sarjakuvia saa ja pitää kehua ja hyväksyä mitä ei. Kaikki arvottavat näiden keksittyjen rintamalinjojen mukaan minne kulttuurisotien akselilla sijoittuu.

On ryhmiä joille on ihan sama, amerikkalainen sarjakuva on paskaa ja paskinta ovat suoersankarit. Niistä puhutaan tulppaanikuplan tapaisena ilmiönä joka menee ohi ja sitä ei sitten enää muistella kuin " ironisesti". Vähän kuten pulisonkeja ja leveälahkeisia housuja tai 1980- luvulla heitettyä rasistista vitsiä.

Lehdissä liikkuu yhä rahaa. Ei tietenkään enää kuten 1960-1990-luvuilla. Totta kai potti on pienempi koska on konsolipelejä, appejar, streamauspalveluita, pornosivustoja, somehaasteita kokonaisuus on eri. Aiemmin jos oli elokuva se pyöri tietyn aikaa elokuvissa ja mitään tallennetta ei tullut joko ollenkaan tai puolen vuoden vuoden syklin päästä. Jos halusi palata sen maailmaan oli sarjakuva tai kirja. Kyse ei ollut onko juuri se suoratoistosta hankittu omaan talouteen.

Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana on ajettu digitalisaatiota. Ja kuinka netti sovelluksineen voittaa printin, Bluetooth poistaa ne harmittavaiset johdot ja kaikesta asioinnista tulee helpompaa ja tauotonta.. kuten työelämästä. Kunhan päivität luurisi ( jolla ei juuri soiteta, vanhusten ja viranomaisten juttu).

Mutta vaikka tämä koskee vain Yhdysvaltain tilannetta comichron tilastot kertovat kasvusta vuonna 2023
https://www.comichron.com/monthlycomicssales/2023.html

Vuodesta 2024 ei tilastointia ole vielä ja koska osa pohjaa Diamondin tietoihin siellä on juuri nyt muut kiireet.

Suomessakin on yhä lehtiä. Ei montaa, mutta on. Ja olet oikeassa että ne isot rahat liikkuvat lisenssi asioissa.
Sarjakuvan voi tehdä yksi tai kaksi ihmistä. Kyniä ja paperia tai sopivaa digipiirtopöytää käyttäen voivat tuoda eloon ympäristön, henkilöt ja juonen. Elokuva vaatii kamerat, kuvauspaikkoja, infraa, greenscreeneja, jälkituotantoa, näyttelijöitä. Totta kai siinä on isommat rahat, kulut ovat ihan eri luokkaa.

Kaikki täällä tietävät sarjakuvalehden syntyneen sanomalehtien parhaan osuuden sarjakuvien siirtymisestä itsekseen ja siten nähdään sarjakuvalehden kuolevan kuten printtimedian koska nykyisin on influenssereita ja blogeja ja vlogeja ja niissä on omat kuplat joissa pysyminen auttaa uskomaan että maailma on kuten uskoo.

Sarjakuvia sangen vähän tehneenä on törmännyt siihen että monilla ihmisillä ei ole mitään käsitystä miten kertoa tarinoita tai todellisuutta. Kulunein ja kliseisin väsynein kuvio on monelle ihmetyksen aihe ja isossa kuvassa se lienee sarjakuvan ja sarjakuvalehden tulevaisuus. Suhteellisen helppo ja edullinen tapa kokeilla ideoita.
Sitä ei nykyisellä tekoäly korjaa kaiken fiksata hetkessä, jos koskaan.

Ilman Charles M Schulzin sarjakuvia ei olisi miljoonia Ressu ja Kaustinen pipoja, paitoja, pyjamoita, pehmoleluja ja pussinsulkijoita ja muuta muovikrääsää. Tyynenmeren alueella yhä ajautuu rantaan muovisia Karvinen tuotteita siitä reilun vuosikymmenen takaisesta rahtilaivan uppoamisests. Kaikki eivät ole Karvinen tai Tenavat. Suurimman osan kohdalla on suloinen unohdus. Tietenkin uusien sarjojen ja kannattavuuden määrä pienenee mitä aiemmin joku istutetaan välkkyvän ruudun eteen ja se on kaiken alfa ja omega.
Videoiden piti tappaa elokuvateatteri ja kirjat nyt ainakin. Elokuvien harrastajat vannovat fyysisten tallenteiden nimiin syystä.
Siinä missä sähköinen digitallenne voi koska tahansa kadota pilvestä fyysinen ei ole niin arka ulkoisille häiriöille.

Itselleni on mystistä käydä toisaalla Euroopassa ja todeta että lehtiä ja kirjoja kannattaa myydä. Sillä ei ökyrikastu. Mutta tilanne ei muutu, totta pandemia pisti tätäkin alaa maihin mutta ihan sama jos lehtien myynnistä esittää kasvulukuja " siinähän on kuitenkin ne mangat ja graafiset romaanit mukana" no ei, nekin kasvoivat ovat siinä samassa tilastossa jota ei klikata tai lueta.

Takana on usein juuri ajattelu että jos lehdet, varsinkin ne joiden klikkiin en tietenkään itse kuulu koska olen sentään arvoni tunteva ihminen, saadaan loppumaan niin se kaikki hyvä ja fiksu mistä minä  pidän nousee kukoistamaan ja tienaa kaikki rahat ja olemme yhteinäiskulttuurissa jossa vihdoin asiat ovat hyvin. Tämä tuntuu olevan yleinen fantasia joka vertautuu fantasioihin " pärjäisin hyvin tappelussa kuutta vastaan" ja " pystyn tyydyttämään seksuaalisesti useita henkilöitä" niin varmasti.
Mutta muista on aina helpompi löytää vika kuin itsestään ja omasta viiteryhmästä.

Tällä päivämäärällä sarjakuvalehti hakusanalla lehtipiste ja muut tilaa lehti sivustot tarjoavat 9-34 eri nimekettä. Anime lehti on usein jota en laskisi enkä aivan ole Aku Ankan ja Ryhmä Haun ydinkohderyhmää.
Isolla osalla mukana toki ulkomaisia sekä jo lakkautettujen lehtien tietoja.

Mitenkään muuttumattomana en Suomen kohdalla asiaa pidä. Koetan itse osaltani olla tekemättä eutanasiaa vielä elossa olevalle.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #294 : 28.01.2025 klo 18:57:14 »
Tällä päivämäärällä sarjakuvalehti hakusanalla lehtipiste ja muut tilaa lehti sivustot tarjoavat 9-34 eri nimekettä. Anime lehti on usein jota en laskisi enkä aivan ole Aku Ankan ja Ryhmä Haun ydinkohderyhmää.
Isolla osalla mukana toki ulkomaisia sekä jo lakkautettujen lehtien tietoja.
Mulla Lehtipiste löytää 4 sarjakuvalehteä. Joista 1 suomalainen Frozen (se muuten tulee tilattuna kai jotenkin ihmeellisesti vuorotellen Prinsessan kanssa, noin muistelen jostain mainoksesta)

Suomessa ilmestyvät sarjakuvalehdet voisi tässä kai luetellakin
Aku Ankka 50krt/v
Aku Ankka Junior 12krt/v
Aku Ankka Klassikko 12krt(?)/v
Frozen/Prinsessa 12krt/v
Bamse-lehti ilmestyy 16 kertaa vuodessa. Vuosikerrassa on 4 tuplanumeroa. Sarjakuvaa julkaisee Egmont. Eli käytännössä 12numeroa vuodessa.
Spider-Man 12 krt/vuosi

Siinäpä ne. Kuusi kappaletta. Enemmän kuitenkin kuin olisin uskonut. En kuitenkaan pidä tilannettä hyvänä.

Muutama sivu tai vuosi sitten taidettiinkin jo keskustella Ranskan lehtitilanteesta.

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #295 : 28.01.2025 klo 19:38:54 »
Suomessa ilmestyvät sarjakuvalehdet voisi tässä kai luetellakin
Aku Ankka 50krt/v
Aku Ankka Junior 12krt/v
Aku Ankka Klassikko 12krt(?)/v
Frozen/Prinsessa 12krt/v
Bamse-lehti ilmestyy 16 kertaa vuodessa. Vuosikerrassa on 4 tuplanumeroa. Sarjakuvaa julkaisee Egmont. Eli käytännössä 12numeroa vuodessa.
Spider-Man 12 krt/vuosi

Plus ainakin Garfield ja Hevoshullu. Pokkarimuodossa sitten tietysti Texit, Korkkarit, Lännentie, Aku Ankan taskarit ja mangat.

Frozen kuuluu Prinsessaan. Prinsessa on puuhalehti eikä sarjakuvalehti, mutta se toki sisältää sarjakuvia. Muitakin samanlaisia puuhalehtiä on.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #296 : 28.01.2025 klo 20:05:27 »

(Eikä tietenkään sisällä Sarjaria tai Kutia tms joita varten pitää nähdä erillistä vaivaa)

Ei, minustakaan tilanne ei ole hyvä.
Parantamisen varaa on reilusti.
Kuolema se ei ole vielä.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #297 : 30.01.2025 klo 14:33:23 »
(Eikä tietenkään sisällä Sarjaria tai Kutia tms joita varten pitää nähdä erillistä vaivaa)
Aika pitkään tässä pienempien lehtien listsassa roikkui myös Kalkkaro. Ei roiku enää.

Muumi lopetettiin viime vuonna. Olen tätä asiaa miettinyt paljon viime aikoina ja julkaisin videonkin aiheesta. Jäähyväiset printille.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #298 : 30.01.2025 klo 23:13:29 »
Aika pitkään tässä pienempien lehtien listsassa roikkui myös Kalkkaro. Ei roiku enää.

Niin ja Läskimooses, mutta molemmat loppuivat ihan luonnollisesti siihen, että kaikki julkaistava oli julkaistu. Sillä ei ole mitään tekemistä "sarjakuvalehden kuoleman" kanssa, paitsi toki sen verran, että molemmat olemassaolollaan todistivat päinvastaista.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #299 : 31.01.2025 klo 01:07:57 »

Muumi lopetettiin viime vuonna. Olen tätä asiaa miettinyt paljon viime aikoina ja julkaisin videonkin aiheesta. Jäähyväiset printille.

Vaikka videosi ajattelussa voin suurimman osan allekirjoittaa, printillä on vaikeat hetket paitsi edessä juuri nyt niin vastakin, niin eniten siinä että nyt, nyt jos koska on aika tukea jotain jos vaan mitenkään voi.
Tilaamalla, irtonumero-ostoksin ja jos mahdollista kivijalkaliikkeistä.

Niin ja Läskimooses, mutta molemmat loppuivat ihan luonnollisesti siihen, että kaikki julkaistava oli julkaistu. Sillä ei ole mitään tekemistä "sarjakuvalehden kuoleman" kanssa, paitsi toki sen verran, että molemmat olemassaolollaan todistivat päinvastaista.

Juuri tämä. Liuska lehti oli jo edesmennyt. Formaatti oli olemassa traktaattien maailmassa eikä muuten. Rahasampo ei ollut kyseessä. Tekijä ja kustantaja oman käsitykseni mukaan tekivät tämän lähinnä kukttuuritekona. Ne mainitut posti-ja painokuiut söivät nk voitot. Asian oikeasti tietävät korjatkoon.
Itse en tähän mennessä ole läski Mooseksen kohdalla löytänyt muuta positiivista sanottavaa kuin että osaltaan pitää sarjakuvaa hengissä. Kaikille niille joiden käsitys sarjakuvasta on eri kuin omani.
Läskimooses ja kuti eivät ole tähän mennessä olleet minulle. Hyvä niin, jollekin ne ovat. Joku löytää itsensä tyylinsä ja innoituksen niistä.
Toisille se on Tex Willer, Korkeajännitys tai Aku Ankka.
Jokainen etsii omansa ja tukee sitä. Viimaa, Sarjaria, Hevoshullua, mikä kunkin venettä liikuttaa.