Kirjoittaja Aihe: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri  (Luettu 16922 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Pauli Heikkilä

  • Jäsen
  • Viestejä: 14
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #15 : 24.05.2010 klo 14:58:44 »
(...) jos alussa ei olisikaan ollut varaa ammattilaisiin, niin kyllä Pahkiksella olisi huippusuosionsa aikana varmaan ollut varaa maksaa myös kunnon palkkioita. Tämän sanon tietämättä sen enempää palkkiopolitiikasta. :)  Isoin nimi Pahkiksen listoilla taisi olla Juntunen.

Luulenpa eli oletan, että palkkiot olivat nimestä riippumatta samalla tasolla - mikä se sitten kulloinkin olikin...

Pitää toisaalta muistaa, että kyllähän Pahkasika oli varsin tyyris tehdä, kun 64 sivussa per lätty ei ollut yhtään maksettua ilmoitusta ja kaikki oli täyttä ihmiskäsin tehtyä tavaraa puolikovin värikansin ja liimasidottuna.

- Pauli H.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #16 : 24.05.2010 klo 15:21:35 »
Kyllä Pahkis huippuaikoina ihan kelvolliset palkkiot maksoi.
Mun vähäinen kokemus on tosiaan ajalta ennen huippusuosiota ja sen jälkeen. Potsilla oli muistaakseni kiinteä sivutaksa. Ehkä samaa tasoa kuin Myrkyllä ja Punaniskalla, jos oikein muistan. Muutaman satasen per sivu.

Sitten jossain vaiheessa joku yritti vielä sitä Sikaposti -lehteä jolla ei ollut mitään tekemistä Pahkiksen kanssa.

esim. Pirttisalon sarjat olivat rankkaa underground-tavaraa, paljon rankempaa kuin seuralehdissä.
Siis Seura -lehdessä?  :) Itse en mieltänyt Pahkista koskaan undergroundiksi. Muistelen jopa että tämä oli myös päätoimittajan artikuloima juttu. Että lehteen ei haluttu liian rankkaa kamaa. Mutta eipä sitä "alkuaikoina" kovin undergroundia lehtiä ollut muutenkaan. Siis sisältönsä puolesta. Joku Sladdi oli kumminkin aika kiltti. Altti Papinsaari julkaisi jokusen numeron Nänniä ja se taisi olla rankinta mitä löytyi. Nallen lehtien ohella. Ja sitten tuli Läjän X. Nänniin ja X:n Manninenkin teki juttuja.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #17 : 24.05.2010 klo 15:29:24 »
Kun Pahkista jälkikäteen katselee, tajuaa että huomattavin muutos tapahtui siirryttäessä tietokonetaittoon, johon Markku tykästyi työlään "leikkaa ja liimaa"-tekniikan jälkeen 80-luvun puolivälissä. Kuvitus oli edelleen sitä samaa röpeltävää itseänsä, vaikka tietysti piirtäjät vuosien varrella kehittyivät. Silti Markku saattoi hyväksyä aika alkeellistakin viivaa sisältävän sarjan, jos se vain oli hänestä hauska ja/tai kiinnostava.

Yhteenvetona voisi kai sanoa, että komeista kansista, siistimmästä taitosta ja pikku hiljaa kehittyneestä piirrosjäljestä huolimatta Pahkis säilytti tietyn "pienlehtimäisyytensä" hamaan loppuun saakka. Ja sehän lienee ollut tarkoituskin...

Niin, eikös eräs kalleimmalla tehtyjä kansilayouteja Suomessa ole 7 Päivää -lehden kansimalli, jonka pitää luoda sellainen pienimmän yhteisen nimittäjän illuusio ettei alkeellisinkaan saksienomistaja siitä vieraannu, vaan säilyttää illuusionsa että "tämän olisin minäkin osannut"? Tosiasiassa takana on vahvaa ammattitaitoa vaativa suunnittelu, tai kuten Dolly Parton sanoi: "Te ette voi aavistaakaan kuinka kalliiksi tulee näyttää näin halvalta."

Tietty poikakerhohenki on elänyt Pahkasian mukana alusta alkaen, ja se on myös monesti ollut sen pelastus ja puolustus; tekijät ovat kuitenkin tehneet jotain muuta kuin vain lehteä, jonkin muun kuin vain palkkansa eteen. Tai kuten Pahkasian "Savo-Karjalan Matkaoppaassa" kerrotaan, vapaasti muistellen (ei ole nyt lähdeteosta käsillä): Pahkasian maine on maakunnissa niin kovaa valuuttaa että kaikenlaiset vennuhiltuset yrittävät iskeä pikkutyttöjä väittäen olevansa ellei Pahkasian toimittajia, nin ainakin julkaisulistalla. Tms. No, Vennun, sittemmin siis Finlandia-palkitun valokuvaaja Vertti Teräsvuoren kunniaksi on sanottava, että hän todellakin oli lähettänyt pilapiirroksiaan Pahkikseen, niitä vain ei ollut vielä julkaistu. Tosiaan, kuten Pauli muisteleekin, Pahkasika taisi maksaa aina juuri niin reilusti kuin rahaa oli, joskus enemmän ja joskus vähemmän, mutta periaatteessa kaikille samalla mitalla. Luulisin. Iso levikki ei vielä tuonut rikkautta kun Tapiiriinkin piti investoida. Kuitenkin, on hienoa että huumorilehden toimittaminen ja siihen liittyvä krääsä- ja  pilailuvälinekauppa ovat kyenneet tuomaan toimeentulon yhdelle, joskus useammallekin kulttuurivaikuttajalle maassamme.

Pysyypähän poissa oikeista töistä,
;-)

Kivi

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #18 : 24.05.2010 klo 15:43:13 »
Vuonna -80 rynnistimme yltiökapitalistisesti R-kioskeihin sillä gobeliinikantisella.
Muistaakos kukaan kyseisen gobeliinin nimeä/tekijää?

Lapsuudessahan noita roikkui yhden jos toisen kämpän seinillä.
Jotenkin itse assosioin sen voimakkaasti Baddingin Sulamit kappaleeseen...


Niin ja kyseinen numero oli eka Pahkis joka koskaan tuli vastaan; kerrassaan mainio numero! Sitten pitikin odotella numeroon 12 (vielä parempi numero -liekö jopa kaikista paras?) että lehti tuli uudelleen vastaan.

211163

  • Jäsen
  • Viestejä: 486
  • Kvaak!
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #19 : 24.05.2010 klo 17:37:34 »
Muistaakos kukaan kyseisen gobeliinin nimeä/tekijää?
Taisipa olla "Sabiinitarten ryöstö". Roikkui tosiaan mummolankin seinällä.

Jari Lehtinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 011
  • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #20 : 24.05.2010 klo 18:50:53 »
Vanhat pierut jorisevat, osa 969875:

Muistan ensimmäisen itse ostamani Pahkasian. Se oli numero, jonka kannessa komeili kiiltokuvaromanssipari. K-kupan kassalla kassaneiti väänti suunsa uskomattomaan ilmeeseen, joka sisälsi 25% vastenmielisyyttä, 15% epäuskoisuutta, 20% uteliaisuutta, 30% moraalista närkästyksen kiihkoa, ja 10% täydellistä ihmetystä. Ehdin jo ajatella, että nähtävästi tässä liikkeessä minulle ei kyseistä lehteä myydä.

Kaverilleni kävi vielä hauskemmin. Olimme puhuneet koulussa päiväkausia uskaltaisiko hän ostaa Pahkasian. Kun hän lopulta pani toimeksi ja lähti kioskille, niin heti kioskille päästyään kulman takaa kaarsi poliisiauto. Hän jätti ostoksensa seuraavaan päivään.

Kun nyt sanotaan, että eihän Pahkasika mitään kovaa tavaraa nyt ollut, niin hei haloo: Vuosi oli 1982 ja maa oli Kekkoslovakian kansantasavalta. Kahta vuotta aiemmin ei tv-yleisölle saatu näyttää kuinka 80-vuotias presidentti, jolla oli 140-vuotiaan kunto, takelteli sanoissaan, vaikka kymmenet tuhannet ihmiset olivat olleet tapauksen silminnäkijöinä stadionilla. Ei mistään puhuttu, pelättiin vain. (Kulttuurihistoriallisesti kiintoisa tosiseikka saattaa olla sekin, että vasta vuonna 1988 kuulin ensimmäistä kertaa isoäidiltäni, että hän oli ollut sota-aikana lottana kasarmin puhelinvaihteen sentraalisantrana. "Mikset ole kertonut aiemmin?" "Nyt vasta uskallan sanoa.")

Eipä silti, näihin vanhoihin hyviin aikoihin ollaan paraikaa täyttä vauhtia palaamassa, mutta se taitaa olla toisen riitelyn aihe. 
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

tertsi

  • Vieras
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #21 : 24.05.2010 klo 18:56:48 »
Pahkasika ei iskenyt yhtään. En ole koskaan ostanut yhtään numeroa. Yks kaverini oli suuri fani, joten lehtiä on tullut kylläkin selailtua jonkin verran.
Meikäläisen 80-luvun lehdet oli Pilote ja A Suivre.

Tapiiri sen sijaan oli jopa unelmien täyttymys. Mahtava lehti. No, sen kävi sitten niin kuin kävi.

Kaivaten muistan.

Mooch

  • Vieras
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #22 : 25.05.2010 klo 11:24:16 »
Lainaus
Ei mistään puhuttu, pelättiin vain.
Hoh hoijaa. Eiköhän nää pelkotilat kerro enemmän Jarista ja kaverista kuin siitä millainen Suomi oli tuolloin. Itse koen että Suomi oli aika samanlainen maa silloin kuin nykyään, elektroniikkaa ja elintasoa vain on nyt enemmän. Rokkia ja Pahkasikoja sai ostaa ihan vapaasti. Kekkoslovakia-termiä voisi ihan yhtä hyvin käyttää nyky-Suomesta, olisi ihan yhtä osuvaa. Kekkosslovakia-termi kuvaa paremmin 50-lukua, silloinhan sitä nimeä käytettiin.
Ja eiks romanssipari-Pahkasika ilmestynyt ennen vuotta -82.
(Ja Kekkonen olisi kyllä pitänyt vaihtaa kaksoisolentoon jo viimeistään -78, oli se vähän liian pitkään remmissä).

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #23 : 25.05.2010 klo 13:21:11 »
Hoh hoijaa. Eiköhän nää pelkotilat kerro enemmän Jarista ja kaverista kuin siitä millainen Suomi oli tuolloin. Itse koen että Suomi oli aika samanlainen maa silloin kuin nykyään, elektroniikkaa ja elintasoa vain on nyt enemmän.

Et tainnut olla poliittisesti kovin aktiivinen?

Kyllä aika ennen Koiviston presidenttikautta oli hyvin monella lailla erilaista, ihan arkielämässä. Nykyään sitä ei aina muistakaan, tai jos muistaa miettii että "eihän se näin voinut olla". Mutta olipa vaan, sodanjälkeinen infrastruktuuri oli voimissaan 80-luvun alkuun asti ja "suomettuminen", Finlandisierung, saneli mitä julkisuudessa sanottiin. Meille oli iso juttu äänestää koko jengillä Koivistoa, kun viimeinkin olimme äänestysiässä.

Ensimmäiset Pahkasikani olivat niitä vahasmonisteita, vuotta tai kahta vanhemman soittajakaverin huoneessa luettuja, seinällä oli Pahkiksen kalenteri jossa kuminaama väänteli kasvojaan, ne kai ostettiin Ladylandista kuten Jymyt ja Huulet, Wolinskin ja Pichardin "Paulette" ja Crepaxin "Mieletön talo", kun ensin oli kerätty rohkeutta mennä sllaiseen, melkein pornokauppaan. Muistelen, että Pahkasialla ja Uusi Laulu -lehdellä oli yhteinen toimisto Fredan kulmassa, nykyistä Coronaa vastapäätä, sinne menin toiveikkaana poikana viemään biisiehdokkaita "Suomen huonoimmat esitykset" -kokoomakasetille, jolle en kuitenkaan päässyt; sieltä tuli sitten omat numerot saatua, ja kaupan päälle kasoittain Billy Carterin kuvalla varustettuja "Keskiolut R-kioskeihin" -tarroja. Sitten alkoikin kioskimyynti, ja Pahkiksesta jokaisen kaljoitteluretken oheislukemistoa, jolle joukolla hirnuttiin.

Hauska sattuma, juuri kuukausi sitten siirsin wc-kirjastooni luettavaksi ison kasan alkupään Pahkiksia ja kaikki Tapiirit.

Kivi
« Viimeksi muokattu: 25.05.2010 klo 13:24:58 kirjoittanut [kivi] »

Pauli Heikkilä

  • Jäsen
  • Viestejä: 14
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #24 : 25.05.2010 klo 13:48:02 »
Taisipa olla "Sabiinitarten ryöstö". Roikkui tosiaan mummolankin seinällä.

Pitänee korjata. Gobeliinin nimi on "Ryöstö seraljista" - aihehan on itämainen. Sabiinitarten ryöstö sen sijaan tapahtui antiikin Roomassa.

- Pauli H.

Mooch

  • Vieras
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #25 : 25.05.2010 klo 14:13:09 »
Lainaus
Et tainnut olla poliittisesti kovin aktiivinen?
Lainaus
"suomettuminen", Finlandisierung, saneli mitä julkisuudessa sanottiin
En ollut poliittisesti aktiivinen. Kiitos, että kerroit minulle mitä on suomettuminen. Tähän asti luulin että se on sitä kun kaloille tulee suomut.
Onpa hyvä että en ollut poliittisesti aktiivinen, kun te (ilmeisesti?) poliittisesti aktiiviset elitte pelon vallassa ja me normaalit ihan vaan elettiin arkea aika lailla samanlaisesti kuin nykyäänkin pelkäämättä. Nyky-yhteiskunnassa olisi paljon enemmän pelon aiheita. Enemmistö taviksista tuohon aikaan tuskin oli paljonkaan poliittisesti aktiivisempia kuin nykyään. Muita kuin Kekkostakin olisi vaaleissa saanut äänestää, mutta kun ihmiset halusivat äänestää Kekkosta.

Minäkin pidän Pahkasiasta.

Pauli Heikkilä

  • Jäsen
  • Viestejä: 14
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #26 : 25.05.2010 klo 14:14:41 »
Itse en mieltänyt Pahkista koskaan undergroundiksi. Muistelen jopa että tämä oli myös päätoimittajan artikuloima juttu. Että lehteen ei haluttu liian rankkaa kamaa.

Duoda, duoda... About -56 syntyneinä olimme suht ensimmäistä tv-, kioskikirjallisuus- ja sarjakuvasukupolvea Suomessa. Kenellä kolisi Monty Python, kenellä Jerry Cotton, mutta kaikilla kolisi Jymy ja Huuli ja Suomen Talvisota ja Virtanen. Yksi suuri vaikuttaja oli myös vanha Mad.

Markun irtiotto undergroundista - tai pikemminkin sellaiseksi mielletystä - oli tietoista: ei haluttu lähteä liian räyhäävälle eikä pornahtavalle linjalle, koska se ei vaan miellyttänyt, eikä sellaista vääränsävyistä leimaa haluttu heti otsaan. Itse kutsuin Pahkasikaa jääräpäisesti "käsitetaiteeksi"...

Pirttisalon sarjat olivatkin jotain aivan muuta: undergroundia käsitteen syvimmässä merkityksessä.

- Pauli H.

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #27 : 25.05.2010 klo 14:41:20 »
Kiitos, että kerroit minulle mitä on suomettuminen. Tähän asti luulin että se on sitä kun kaloille tulee suomut.
Onpa hyvä että en ollut poliittisesti aktiivinen, kun te (ilmeisesti?) poliittisesti aktiiviset elitte pelon vallassa ja me normaalit ihan vaan elettiin arkea aika lailla samanlaisesti kuin nykyäänkin pelkäämättä. Nyky-yhteiskunnassa olisi paljon enemmän pelon aiheita. Enemmistö taviksista tuohon aikaan tuskin oli paljonkaan poliittisesti aktiivisempia kuin nykyään. Muita kuin Kekkostakin olisi vaaleissa saanut äänestää, mutta kun ihmiset halusivat äänestää Kekkosta.

Suomettuminen oli sitä että leikitään että Kekkonen puhuu totta, ja ollaan uskovinamme mitä itänaapuri sanoo, jos oikein muistan. Vastineeksi pääsi Leningradiin missä mikään ei maksanut mitään, syömään ruplilla Astorian salissa kuin keisari ikään.
;-P

Nyky-yhteiskunnassa onkin paljon enemmän pelättävää, mutta siitä tuolla toisella alueella, politiikka-ketjussa. Nyt muistelen minäkin mieluummin, kuinka lauantaisin matkustin #14 johdinbussilla Töölön kirjaston musiikkiosastolle kuuntelemaan yhä uudestaan Virtasen "Haloo" -albumia, ja kuinka luokkatoverini Reidar toi kansakouluun Suomen Talvisodan levyn musiikintunnille, ilmeisesti juuri koska äiti oli kieltänyt.
« Viimeksi muokattu: 25.05.2010 klo 14:43:24 kirjoittanut [kivi] »

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #28 : 25.05.2010 klo 20:09:26 »
Unohtakaa nyt se Kekkonen ja istukaa kuuntelemaan suomalaisen sarjakuvan historiaa!

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Pahkasika, seuralehdet ja Tapiiri
« Vastaus #29 : 25.05.2010 klo 23:15:34 »
Puhutaan Kekkosesta sitten kun jostain löytyy Urkin piirtämiä sarjakuvia  :P

Timo