Kirjoittaja Aihe: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari  (Luettu 166178 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #120 : 03.06.2012 klo 10:56:26 »
Leppäsen mielipiteet ovat raikas tuulahdus ummettuneessa sisäsiittoisessa suomalaisessa sarjakuvamaailmassa.

Hän on oikeassa Rannasta ja Lekasta, molemmat ovat törkeän huonoja piirtäjiä.

Suomalaisen seikkailusarjakuvan tai muun perinteisen sarjakuvan tila on huono. Eikä tekijöitä ole montaa. Nuoria tekijöitä ei juurikaan ole tullut esille jotka osaisivat ko. sarjakuvagenren tai satsaisivat siihen.

Suomalainen strippisarjakuva voi hyvin ja ns. taidesarjakuva (ne surullisen kuuluisat tikku-ukot, sun muut tahrat papereilla) joka on vallitseva suuntaus Suomessa.

Sarjakuvasta voisi todeta niin kuin monesta muutakin populaarijutusta, että kun  asia muuttuu kulttuuriksi ja se yhteiskunnallistetaan (eli aletaan jakamaan  mm taideapurahjoa), niin kyseinen asia pilataan.

Mutta asialle ei voi mitään ja hyvin piirretty perinteinen suomalainen sarjakuva on painumassa unholaan ja taidesarjakuva on vallassa. Nyt tarvittaisiin "vastarintaliikettä" ummettuneen suomalaisen sarjakuvakentän pelikentille.
« Viimeksi muokattu: 03.06.2012 klo 10:58:58 kirjoittanut Dennis »
Je suis alle kuuden euron pizza!

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 854
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #121 : 03.06.2012 klo 11:13:19 »
Lueskelin vasta nyt nuo Leppäsen tekstit. Ihan hyvää pohjaa keskustelulle.

Leppäseen pätee aika pitkälle ajatus jonka lähteen olen valitettavasti unohtanut: "Kurinalaiset vihaavat kurittomia yli kaiken."
Leppänen ei pidä siitä että asia joka hänelle on vakava, rakas ja tärkeä, joillekin muille  
Lainaus
...sarjakuvan suhteen ja mieltävät sen vain leikkikaluksi tai villerantamaiseksi anarkismiksi...

Väärin tykätty?
Jep. Tästä juuri on kyse. Myönnän että minäkin ajattelen noin. Kovin koirakoulu tuli tosin käytyä jo noin 10 vuotta sitten Joanna Rubin Drangerin "sarjakuvien" kanssa.
Joidenkin uudempien sarjakuvien suhteen vain ihmettelen että mistä lukijat pitävät kun he tykästyvät johonkin sarjaan jonka viehätystä itse en näe. Joissakin tapauksissa on oltava kyse samaistumisesta sarjakuvan (ja sen tekijän) maailmaan pikemminkin kuin sarjan itsensä tarjoamiin ideoihin (vitseihin) tai grafiikkaan. Tärkeää on siis se mitä työ edustaa ei niinkään se miltä se näyttää. On kivaa kun tässä sekavassa maailmassa edes joku sarja jollain tasolla resonoi omaan ajatusmaailmaan. Leppäsen suosima seikkailu ja fantasia puolestaan näyttää tismalleen siltä mitä se edustaa. Hänhän itsekin myöntää tämän:
Lainaus
Ideoista en sano mitään, koska sarjakuvassa on päällisin puolin kysymys sen ulkoasusta.

Leppäsen sanoin
Lainaus
kotitekoista, naiivisti työstettyä raakilesarjakuvaa
Kuvaa aika hyvin monia nykysarjakuvia. Ristiriita helposti, puolivahingossa syntyneen ja sydänveri & perspiraatio -menetelmällä syntyneen välillä on ilmeinen. Silloin jos/kun edellinen sattuu pärjäämään kaupallisesti paremmin kuin jälkimmäinen kyseessä tuntuisi olevan jo suoranainen vääryys. Vaan eipä ole, sillä jokainenhan saa tehdä ja tykätä sitä mitä haluaa. Leppänenkin varmasti olisi mieluummin iloinen hulivili, joka ei ota pulttia vähän kaikesta (tyyliin "Ovikin aukaistiin perinteisesti oikealla avaimella, eikä jollakin hemmetin muovilapulla.") jos vain pystyisi.

En ole nähnyt Kemin näyttelyä, mutta myönnän itsekin ihmetelleeni tekijänimien perusteella jonkin verran näyttelyn kokoajien (kokoajan?) tapaa määritellä seikkailusarjakuva. Leppäsen määritelmä (realistisesti piirretty mainstream) on nykyään jo liian kapea, mutta toisaalta, koska näyttelyssä ilmeisesti haluttiin esitellä lähinnä ammattimaisia tekijöitä, jouduttiin teemaa sopivien tekijöiden puutteessa laventamaan. Merkkerjä seikkailusarjakuvan(kin) noususuhdanteen jatkumisesta onneksi edelleen näkyy.  
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jari Lehtinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 948
  • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #122 : 03.06.2012 klo 13:12:18 »
Mietin tässä, että kyllähän Janssoneiden Muumeissa seikkaillaan hyvinkin paljon, ajalliset ja maantieteelliset rajat rikotaan ja kaikki on mahdollista.

1950-lukulaisesti määritelty seikkailusarjakuva on tietysti toinen juttu. Siinä pitää olla merirosvoja, lännenmiehiä, viidakoita, lentokoneita, ehkä ravisteltu martini. Jos ravisteltu martini jätetään laskuista, niin näistä aineksista saadaan Barksin Roope Ankka.

Huomattavin eurooppalainen seikkailusarjakuva saattaa olla Corto Maltese. Sitäkään ei aina pidetä ensisijaisesti seikkailusarjakuvana.
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 776
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #123 : 03.06.2012 klo 13:49:04 »
Reiman kiteytys osuu maaliinsa erittäin tarkasti.

KTL on helppo leimata vanhaksi äksyksi ja katkeraksi mieheksi jolla ei ole mitään fiksua sanottavaa tai siis:
Väärin tykätty?
mutta toisin päin.
Väärin olla tykkäämättä.

molemmin puolin veräjää kun on vahvan mielipiteen omaavia ihmisiä ja ennen muuta vahva mielipide ei todellakaan edellytä asiohin perehtymistä.
Aina ei tarvitse olla synnitön, joskus piisaa se että niitä kiviä vaan sattuu olemaan käsillä niin miksei nyt sitten nakkelisi, eikös?

epäilemättä asiaan vaikuttaa myös ikivanhat hampaankoloon jääneet kaunat molemmin puolin asia jonka vatvominen tuskin edesauttaa kummankaan osapuolen asiaa suuntaan tai toiseen.

Sarjakuvaa on enemmän kuin vain jommallakumman osapuolen makuun tai mieleen mahtuu. Useimmiten se kun vielä, Molemmin puolin, pohjaa ennakkoluuloon tai "paskaa lukemattakin" asenteeseen.

Mustavalkoista asennetta löytyy molemmilta, perusinhimillinen piirre.


Asko AA

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 677
  • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #124 : 03.06.2012 klo 14:00:39 »
Suomalainen strippisarjakuva voi hyvin ja ns. taidesarjakuva (ne surullisen kuuluisat tikku-ukot, sun muut tahrat papereilla) joka on vallitseva suuntaus Suomessa.
Mutta asialle ei voi mitään ja hyvin piirretty perinteinen suomalainen sarjakuva on painumassa unholaan ja taidesarjakuva on vallassa. Nyt tarvittaisiin "vastarintaliikettä" ummettuneen suomalaisen sarjakuvakentän pelikentille.

Kannattaisi edes huvikseen tsekata, mitä tälle "unohdetulle" suuntaukselle kuuluu, niin voisi ainakin lievittää omaa ummetustaan. Pelkästään Ville Tietäväisen "Näkymättömien käsien" saama huomio kumoaa väitteet valtasuuntauksen tai asenteiden rajautuneisuudesta. Hiltusen "Kalkkaro" pyörii sanomalehdissä ja ilmestyy myös liuskalehtinä. Jouko Nuoran "Kultainen nuoruus" voitti suuren albumikisan, eikä vähiten hienon ja huolellisen piirrostaiteen ansiosta. Ainakin Tarmo (ja Topi) Koivisto, Hannu Lukkarinen ja Anssi Rauhala tekevät koko ajan graafisesti hyvää työtä.
Koska "hyvin piirretty perinteinen suomalainen sarjakuva" olisi parempia aikoja elänyt?

Eikä Leppästä ja Joonasta ole unohdettu eikä heidän taidettaan aliarvostettu käsittääkseni koskaan. Kari T:n ummehtuneet mielipiteet ja heppoisehkot yleistykset ovat toki saaneet ansaitsemaansa vastakritiikkiä, mutta siinäkin on aina mukana tervettä respektiä hänen työtään kohtaan.
« Viimeksi muokattu: 03.06.2012 klo 14:17:17 kirjoittanut Asko AA »
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 139
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #125 : 03.06.2012 klo 14:13:33 »
Dennisin kaltaisten foorumikirjoittelijoiden jutut ymmärrän hyvin mutta sitä en, että ammattilaiset julkisesti pilkkaavat toisiaan. Leppänen vaikuttaa hyvin surulliselta hahmolta.

Joka kerta myös hämmästyn, kun joku joka tuntee sarjakuvaa heittää väitteen, ettei Ville Ranta osaisi piirtää. Kenen tahansa sarjakuvia pidempään seuranneen (varsinkin jos on vielä itse piirustustaitoinen) pitäisi kyllä nähdä, että Ranta on erinomainen piirtäjä. Täysin eri asia on se, piirtääkö Ranta sellaisella tyylillä mikä omaa silmää miellyttää.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 854
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #126 : 03.06.2012 klo 14:41:02 »
Dennisin kaltaisten foorumikirjoittelijoiden jutut ymmärrän hyvin mutta sitä en, että ammattilaiset julkisesti pilkkaavat toisiaan.
Tässäkin mielessä sarjakuva on lähestynyt muita taiteita, kirjallisuutta ja kuvataidetta. Niiden piirissä toisten julkinen tai selän takana tapahtuva väheksyminen ei ole ollenkaan poikkeuksellista. Itse asiassa ammattilaisilla on rasitteena samoista rahoista kilpaileminen, toimeentulo niukkuuden markkinoilla ja se väkisinkin aiheuttaa henkistä hinkausta.

On myös selvää että kun viihdettä tarkastellaan taiteen kriteereillä (tai päin vastoin) tullaan vääriin johtopäätöksiin. Siinä mielessä Leppäsen näkökulma on oikea, että sarjakuvaa ei osata vielä lukea ja tulkita taiteena (vaan sitä tarjotaan ja kulutetaan enimäkseen viihteenä). Ne teoksiset, joilla olisi vähän syvempiäkin ulottuvuuksia joko sivuutetaan tai sitten ne vain jäävät leijumaan limboon. Vastoin Leppäsen oletusta, "raakilesarjakuva" taas näyttää onnistuvan viihteen saralla varsin hyvin (usein pelkästään imitoimalla joitakin taiteen konventioita).

Henk. koht. minua on vaivannut pitkään se että Leppänen ei ottanut vastaan Puupääkotsaa silloin kun sitä tarjottiin. Lienen kuullut syynkin jo moneen kertaan mutta olen sen aina onnistunut unohtamaan. Yhtä kaikki, en osaa päättää oliko se älyttömän viileä vaiko todella typerä teko? Tässä Leppänen siis onnistui performanssitaiteilijana. :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 776
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #127 : 03.06.2012 klo 14:44:01 »
Dennisin kaltaisten foorumikirjoittelijoiden jutut ymmärrän hyvin mutta sitä en, että ammattilaiset julkisesti pilkkaavat toisiaan. Leppänen vaikuttaa hyvin surulliselta hahmolta.

mutta ihmisiä ne ammattilaisetkin ovat.
 ja vaikka hyvää tarkoitatkin ei, halaaminen ei auta.
Kukaan ei halua olla holhottu tai sääliteltelty.

Julkinen pilkkaaminen on noloa, mutta toisaalta sillä on etunsa. Arvostan sitä joka puukottaa edestä, ei selän takaa.
Parempana näen että pidetään etäisyys eikä puukoteta vaan pysytään poissa. Maailma on pieni mutta pakkoko sitten on tunkea väkisin toisen nokille?
Omissa oloissaan pysymisessä on se että silloin kaikki tahot voivat vaalia omaa musta-valkoista maailmankuvaansa ja uskoa että totuuksia on vain yksi oikea.

Rannalla on omat ansionsa ja osaa piirtää omalla tyylillään, josta en piittaa, mutta on jättänyt itseni täysin kylmäksi töillään sisällöllisestikin.
Sivuja on paljon asiaa vähän.
Eipä silti KTLn ekat Wiggenit ja varsinkin Raiden olivat minusta hyviä. painotukseni on ekat Wiggenit.
Siinä mielessä nykyisellään herrat ovat vertailukelpoisia, kummallakaan ei ole mitään mielenkiintoista tai haastavaa sanottavaa (ja nyt se merkittävä asia) minulle.

Kummankaan kerronta ei haasta minua lukijana tai kokijana ammatillisesti ja taiteellisesti on parempia ja kiinnostavampia tekijöitä liikkeellä. Monille tosin kumpainenkin on parasta ikinä ja se heille suotakoon.

toki jos kumpikaan(Ranta tai Leppänen) päättää tehdä jotain uutta tajunnanräjäyttävää hyvä ja hienoa, mahdotontahan se ei ole.
Itse en kyllä sitä kummaltakaan näyttöjen pohjalla enää odota.
Kiva jos osoittavat oletukseni virheeliseksi


Vakio

  • Jäsen
  • Viestejä: 48
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #128 : 03.06.2012 klo 15:15:25 »
Henk. koht. minua on vaivannut pitkään se että Leppänen ei ottanut vastaan Puupääkotsaa silloin kun sitä tarjottiin. Lienen kuullut syynkin jo moneen kertaan mutta olen sen aina onnistunut unohtamaan. Yhtä kaikki, en osaa päättää oliko se älyttömän viileä vaiko todella typerä teko? Tässä Leppänen siis onnistui performanssitaiteilijana. :)
Asiaa selvitellään Leppäsen omilla sivuilla: PUUPÄÄHATTUSKANDAALI

"Koska vastausta kaivattiin pikaisesti, ilmoitin heti, etten ottaisi hattua vastaan. Se ei kiinnostanut minua mitenkään ja kirjoitin vastaukseeni vain, "ettei hattu sopinut profiiliini" ihan huumorimielessä. Olin nähnyt televisiosta edellisen hatunsaajan ilveilevän älyttömän näköisenä hattunsa kanssa ja koko puuha vaikutti pelkältä pelleilyltä. Kyseessä oli pilakuviensa ansiosta ansioitunut Kari Suomalainen, joka oli tehnyt sarjakuvia joskus silloin, kun en itse vielä niitä ymmärtänyt." (lisää linkin takana)

Maailmassa monta on ärsyttävää asiaa. Hassuja hattuja ja hotellin avainkortteja.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 139
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #129 : 03.06.2012 klo 15:54:26 »
Siinä mielessä nykyisellään herrat ovat vertailukelpoisia, kummallakaan ei ole mitään mielenkiintoista tai haastavaa sanottavaa (ja nyt se merkittävä asia) minulle.

Nimenomaan tuo viimeinen sana on merkittävä. Itse pidän sekä Leppäsen että Rannan parhaista töistä kovasti. Molempien tuotannossa on myös paljon sellaista mistä en piittaa. Maailmassa on myös paljon sarjakuvaa, joka jättää minut täysin kylmäksi, mutta en keksi yhtään todellista syytä miksi niiden sarjakuvien tekeminen pitäisi lopettaa. Väitteet siitä, että "taidesarjakuvan" "menestys" veisi rahan ja huomion pois realistisesti piirretyltä seikkailusarjakuvalta on todella absurdi.

Fakta on, että kuka tahansa joka Suomessa tekee tarpeeksi hyvää sarjakuvaa saa sen kyllä julki. Mutta, seitsenvuotisen pienkustantajaurani aikana enpä muista että minulle olisi juurikaan tultu tyrkyttämään erinomaista seikkailusarjakuvaa. Muutaman harvan poikkeuksen (Anssi Rauhalan Paluu rajan takaa ja Sinisalo-Rautkorven Fasilitaattori) julkaisupäätöksiä ei tarvinnut montaa sekuntia miettiä.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 776
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #130 : 03.06.2012 klo 16:06:05 »
täytyy tunnustaa ettei ole tullut mieleeni että sinulle tarjottaisi seikkailusarjakuvaa. Vaikea yhdistää tätä brändiisi, kuten mainosimmeiset sanoisivat.
Mutta omapa virheeni ajatella näin, vaikka on tismalleen sama kuin mitä itse sanoin: aiempi näyttö vaikuttaa.

Koin nuo enemmän poikkeukseksi normista ja kustantamon linjasta mutta jos syy onkin tarjonta se selittää asian.




Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 139
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #131 : 03.06.2012 klo 16:46:10 »
täytyy tunnustaa ettei ole tullut mieleeni että sinulle tarjottaisi seikkailusarjakuvaa. Vaikea yhdistää tätä brändiisi, kuten mainosimmeiset sanoisivat.

Niinkö? Hassua. Manninen, Sihvonen, Cocco Bill, Maan mies Marsissa, Kalkkaro, Rauhala, Fasilitaattori, Rivo Länsi, Kynä... Seikkailusarjakuvaa kaikki tyynni!

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 776
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #132 : 03.06.2012 klo 17:08:38 »
Niinkö? Hassua. Manninen, Sihvonen, Cocco Bill, Maan mies Marsissa, Kalkkaro, Rauhala, Fasilitaattori, Rivo Länsi, Kynä... Seikkailusarjakuvaa kaikki tyynni!

en itse kyllä kaikkea Sihvosta pysty laskemaan seikkailusarjakuvaan ja Mannisella toki Ellen Helldor on mitä puhtainta mutta Cocco Bill ja kapteeni Kuolio ovat yhtä paljon seikkailusarjakuvaa kuin Jopet tai Borgtronit.
Tai sanoisitko bussikuskille päivää saati 144 kertaa.

tulkintakysymys.

Itse kyllä ottaisin Leppäseltä ennemmin uutta seikkailusarjakuvaa kuin kommentaaria, vaikken asiaan voikaan vaikuttaa.

Janne Kuusinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 920
  • I.L.S.J.K.P.(R)
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #133 : 03.06.2012 klo 17:14:21 »
Sarjakuvapuolella leppäset, musiikkipuolella jazz-poliisit.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #134 : 03.06.2012 klo 19:03:24 »
Dennisin kaltaisten foorumikirjoittelijoiden jutut ymmärrän hyvin mutta sitä en, että ammattilaiset julkisesti pilkkaavat toisiaan. Leppänen vaikuttaa hyvin surulliselta hahmolta.

Joka kerta myös hämmästyn, kun joku joka tuntee sarjakuvaa heittää väitteen, ettei Ville Ranta osaisi piirtää. Kenen tahansa sarjakuvia pidempään seuranneen (varsinkin jos on vielä itse piirustustaitoinen) pitäisi kyllä nähdä, että Ranta on erinomainen piirtäjä. Täysin eri asia on se, piirtääkö Ranta sellaisella tyylillä mikä omaa silmää miellyttää.


Eikö myös ammattilaiset voi sanoa reilusti omaa mielipidettään siitä, että jos jokin asia mättää sarjakuva kentällä. Minusta Kari Leppänen ei pilkkaa ketään vaan sanoo kuinka hän omakohtaisesti kokee nykypäivän sarjakuvan Suomessa.  Lähinnä Kari Leppänen kritisoi taiteellista tasoa kommenteissaan.  Monien niiden tekijöiden tuotokset, joita nostetaan median puolelta korkeisiin sfääreihin ovat kuitenkin pohjimmiltaan sieluttomia tekeleitä jotka on nähty ja koettu aikaisemmin.  Näin on aika usein. Jos Suomessa olisi ammattitaitoa löydettävissä muutakin, kuin sitä tavallista linjaa joka nyt on vallitsevana, olisimme  vuosia vuosia sitten nähneet teoksia realismin puolella.  Missä on kaikki realismsin taitajat? Tätä seikkaa  Kari Leppänen käsitykseni mukaan persoonallisella ja suoralla kommentoinnillaan kuuluttaa ja tietenkään kaikki eivät pidä tuollaisesta arkumetoinnista, mutta totta hän puhuu. Usein on niin, että totuus sattuu tavalla tai toisella.
Jos puhutaan realistisesta sarjakuvasta...niin missä muuten tämän tyylin taitajat ovat? Suomessa on tällä hetkellä kaksi rautaista ammattilaista jotka ovat juuri Kari Leppänen ja eläkkeellä oleva maestro "Joonas", joka piirtää edelleen. Muut..myös Petri Hiltunen tulevat hyvin kaukana heidän perässään. Kun nämä kaksi alansa huippua lopettavat uransa, niin siihen päättyy yksi aikakausi sarjakuvan historiassa Suomessa. Realistisen sarjakuvan aikakausi on ikävä kyllä silloin ohitse. Uusia varteenotattavia tekijöitä ei ole ilmaantunut sarjakuvamme universumiin ja pelkään, että huonolta näyttää tulevaisuus tässä suhteessa Suomessa. Muun linjan tekijöitä kasvaa kuin sieniä sateella joka tietenkin on hienoa ja toivottavaakin.

Ja sitten se,  miksi Kari Leppänen kieltäytyi puupäähatusta on ihan toinen juttu. Hän kertoo siitä ihan seikkaperäisesti sivuillaan jos joku haluaa sieltä lukea. Eikä Kari Leppänen ole mikään surullinen mies. Laukoo vaan asiapitoista tekstii ja tarkoituksena herättää mehevää keskustelua puolin ja toisin.

Jonkun on uskallettava sanoa asiat suoraan ja sen Kari Leppänen todella osaa.
« Viimeksi muokattu: 03.06.2012 klo 19:17:14 kirjoittanut Orjan May »