Kirjoittaja Aihe: Piirtäjän osa mediamurroksessa  (Luettu 24593 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hazart

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 171
  • YARRRR!
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #30 : 29.05.2009 klo 01:11:59 »
Ota riski ja kokeile. Tiedät sitten ainakin, että miten homma toimii oikeasti käytännössä. Nämä "musta tuntuu" pohdinnat eivät välttämättä kohtaa todellisuutta. Ei täällä nälkään kuole kuitenkaan, joten on varaa kokeilla vaikka vuoden päivät. Elämä on liian lyhyt, että kannattaisi koko ajan elää varman päälle - peloistaan käsin.

 8]

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #31 : 29.05.2009 klo 17:03:07 »
Mjoo, se on kyllä totta ettei Suomessa sentään kadulle joudu jos kaikki meneekin pieleen.

V3§a V1tikain3n

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 009
  • kersanttinapalm.com/
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #32 : 02.09.2009 klo 10:55:32 »
Juju on siinä että kun osuuskunnassa on yli 7 jäsentä, ei ole yrittäjä, ja on oikeutettu samanlaiseen sosiaaliturvaan kuin ihmisihmisetki jos ei työt riitä. Osuuskunnan kautta hoituu laajemmat vähennysmahdollisuudet ja simmoset seikat.

Sen perustaminen maksaa kyllä, mutta olemassaoleviinkin voinee liittyä. Ehkä tästä on jo ollut juttua, en ehdi nyt penkoa ketjuja.

Keijo puhuu asiaa. Perustettiin pari vuotta sitten OK Sarjakuva osuukunta, vain viisi jäsentä mutta tällä ei ollut merkitystä kun kaikilla oli vakityöt. Alkuun kismitti kun kaikki maksoi, mutta eipä enää harmita kun firma on ollut pystyssä ja homma pyörii omalla painollaan. Silloin kun mitään ei tehdä, firma on pöytälaatikossa eikä elämöi, ja silloin kun tehdään niin firma hoitaa rahaliikenteen niin ei säry ovet ja ikkunat kun rahavirrat valtoimenaan vyöryy (sarkasmia, joko joku alkoi kadehtia?)

Mutta työttömänä kannattaa tietysti katsoa että on seitsemän henkeä porukassa.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #33 : 03.12.2009 klo 12:27:23 »
Ei nyt liity suoraan sarjakuviin, mutta kun näistä osuuskunta-asioista on täällä puhuttu niin jaanpa kanssanne osuustoimintalehden artikkelin aiheesta.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 498
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #34 : 04.12.2009 klo 14:16:18 »
Olis kiva jos joku asiansa osaava kirjoittaisi vastaavan ja seikkaperäisesti opastavan jutun sarjakuvanäkökulmasta vaikkapa Sarjainfoon. Tai Kvaakiin.

Timo

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #35 : 08.01.2010 klo 17:38:09 »
Enpä taida perustaa uutta ketjua. Ranskan kaavaileman "google-vero" on aika mielenkiintoinen juttu.

"Mainostuloja verottamalla rahoitettaisiin muun muassa sanomalehtiä ja kulttuuria."
Kovasti vaan tätäkin vastustetaan.
Quadrature du net -nettijärjestö: "Vero tukisi vanhakantaista kulttuuritoimintaa ja tekisi nettiyrityksistä syntipukkeja."
Vielä kun tietäisi mitä se vanhakantainen kulttuuritoiminta on. Tarkoitetaanko sillä mahdollisesti jotakin sellaista josta taiteilija saa tuloja eli palkkaa työstään?

Saa nähdä miten tuo tuosta kehittyy/vesittyy.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Piirtäjä ei osaa mediamurretta
« Vastaus #36 : 13.01.2011 klo 20:27:28 »
Hei,
tämä on varmaan oikea ketju.

Pitäisi ryhtyä piirtämään seuraavaa albumia, mutta rakenteellisesti se ei oikein toimi perinteisenä lehtijatkiksena. Kuitenkin haluaisin sen jotenkin ulos kaikkien luettavaksi jo työvaiheessa, vaikka sitten vain kuullakseni keskustelua siitä.

Olen miettinyt vakavasti, että viikoittainen kaksisivuinen yhtenä scrollina netissä voisi toimia. Silloin albumi pyörisi noin 30 viikkoa, ellei sitten välillä tulisi enemmän ja pidempiä ja välillä vähemmän ja  pienempiä episodeja. Mutta mikä ympäristöksi?

Oma domain on, sellaiseen ehkä saisi mainosbanneria ja vaikkapa maksullisia linkkejä tms pientä rahaa? Noista en tiedä mitään. Sitten on Sarjakuvablogit, joka on oikein sympaattinen paikka mutta mainokset sielläkin, ja niistä mainoksista en ainakaan itse kostu pennin jeniä. Lisäksi Sarjakuvablogit vaatii enemmän kuin ohjelmoinnin alkeet jotta sivut saa toimiviksi ja esimerkiksi hakusanat ja linkit pois kuvan päältä. Ja entäs jos joku tulee lukemaan, kestääkö trafiikki kun paikassa jo on tosi hyviä ja suosittuja nimenomaan blogeja? Laittaisin sinne ennemmin albumin oheisblogin.

Oma domaini siis on. Osuuskuntakin on, yhdistys myös ja alitoiminimi. Jotenkin varmaan vois saada jo tässä vaiheessa palkkaa työstä. Mutta miten?

Neuvokaa piirtäjää mediamurroksessa. En halua olla ahne, mutta rahatta on paha piirtää kun nälkä iskee...

Kivi

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #37 : 11.03.2011 klo 18:07:34 »
Kivi kysyy nyt että miten saisi ilmaisesta netistä herutettua rahaa itselleen? Hienosti sanottuna kyse on siitä että pitäisi löytyä joku muu ansaintamalli kuin apuraha (tai mesenaatti). Jos tähän olisi selkeä vastaus sarjakuvien jakelu ja kustantaminen olisi siirtynyt nettiin jo paljon isommassa mitassa kuin mitä se on...

Kun jätetään sarjaan liittyvä oheistuotteiden myynti sivuun, mieleen tulee nopeasti ajateltuna ainakin neljä perustekniikkaa. Valitettavasti mulla ei ole ajantasaisia linkkejä jakaa, mutta mestojen etsiminen ja asioiden selvittely tästä eteenpäin ei pitäisi olla ylivoimaista. :-) Käy myös Kvaakin piraattiketjussa tai Piraattipuolueen sivulla lukemassa miten helppoa kysymäsi homma lopulta on, kun asian oikein oivaltaa.

1. Pyydät lukijoilta lahjoituksia (asentamalla sivulle vaikkapa Paypal -nappulan, muitakin donate -systeemeitä kai on...)
Tämä perustuu siis siihen että lukijat maksavat siitä silkasta ilosta että saavat vastakin lukea hengentuotettasi. Kvaakissa asiaa on käsitelty aika vähän. Kvaakilaisista ainakin JJNääsillä on kuitenkin kokemusta tästä. Voit myös käydä tutkimassa Sosiaalisesti rajoittuneiden tai muiden menestyneiden nettisarjisten systeemejä taikka perehtyä alan kirjallisuuteen.

2. Ruinaat tulevilta lukijoilta rahoituksen kirjaprojektille (tämäkin perustuu lahjoitukseen, mutta näyttäytyy selkeämmin hankkeena, jota ihmiset joko tukevat tai sitten ei. Asialle omistautuneita, siis erilaisia ruohonjuuritason projekteja promoavia/esitteleviä/listaavia nettisivuja lienee ainakin muutama. PIraattiketjussa tästä muistaakseni kohistiin vallankkumouksellisena juttuna.)
Kun tietty lahjoitussumma on kasassa, lupaat pullauttaa albumin ulos ja vaikkapa toimittaa sen kaikille tietyn summan lahjoittaneille.

3. Liityt johonkin portaaliin, jonka sateenvarjon alla julkaistaan paljon muitakin sarjoja kuin sinun juttuasi. Tämä portaali sitten maksaa sinulle esimerkiksi kävijämäärien perusteela tai sitten könttäsummaa. Kuten arvata saattaa eri mestojen käytännöt vaihtelevat. Osa saattaa vaatia lukijoilta rekisteröitymistä tai vaikka kuukausimaksua, mutta myös mainosrahoitteisia portaaleja lienee olemassa. (Tässä "kustantajavetoisessa" mallissa ulkoistat mainosmyynnin ja kenties muutakin jollekin toiselle. Ja ruusuisessa mielikuvassa suuruuden ekonomia auttaa näin pientä piirtäjää.)

4. Myyt sarjakuvasi oheen mainoksia tai hankit sponsorin jota mainostat. Vaihtoehtoja ja säätöjä on taas paljon. Googlen mainokset lienee kaikkein helpoin ja tuote-/logosijoittelu kaikkein kinkkisin tie. Kohderyhmäajattelu kuitenkin on se juttu mikä tässä rulettaa.

Edellämainituja tekniikoita voi luonnollisesti yrittää yhdistellä voiton maksimoimiseksi. Ja oho. Ilmeisin meinasi unohtua...

5. Myyt sarjasi printtijulkaisun sijaan johonkin nettijulkaisuun tai portaaliin.

Huomaa myös että maailmalla on kokeiltu (mm. Scott McCloud) mallia, jossa annetaan ilmaiseksi pieni täky ja yritetään sitten vaihtaa maksusuoritukseen (edelleen digitaalinen) sarjan piilotettu loppuosa. Tätä mallia en kuitenkaan suosittele kokeilemaan. Ja jos kuitenkin uhmaat suositustani, niin optimoi sarjasi iPadille ja laita se myyntiin Applen kauppaan.
Lisäksi esim. Deviantartista pystyt myymään graffaasi printteinä, jotka DA hoitaa asiakkaalle. ...Jos joku ostaa...

Ennen kuin alat julkaista, tee julkaisusuunnitelman lisäksi realistinen suunnitelma siitä miten markkinoit nettisarjistasi. Ja mieti oletko muiden kulujen päälle valmis sijoittamaan jotakin myös markkinointiin. Huomaa, että oli julkaisutahtisi mikä hyvänsä, sen on syytä pitää.

Helpolla ei raha tule, se vaatii ainakin työtä ja aikaa. Mutta toisaalta.... onhan meillä täällä sitten myös nämä maailmanlaajuiset markkinatTM . Lycka till!

EDIT: Asiaahan on käsitelty näköjään jonkin verran myös tässä ketjussa.
« Viimeksi muokattu: 15.03.2011 klo 07:33:25 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 498
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #38 : 13.03.2011 klo 21:01:00 »

2. Ruinaat tulevilta lukijoilta rahoituksen kirjaprojektille (tämäkin perustuu lahjoitukseen, mutta näyttäytyy selkeämmin hankkeena, jota ihmiset joko tukevat tai sitten ei. Asialle omistautuneita, siis erilaisia ruohonjuuritason projekteja promoavia/esitteleviä/listaavia nettisivuja lienee ainakin muutama.

Lainaus
Sandawe.com is the first community comic strip publishing house to be based on "crowdfunding".
Näyttely Brysselin sarjakuvakeskuksessa.
Lainaus
It allows comic strip authors to pursue projects financed and promoted by internet users (known in Belgium as "édinautes"). The first album published, “Que Justice soit (mal) faite !”, was funded by 141 édinautes who invested sums ranging from €10 to €1900.

Mahdollisuuksieni mukaan aion tutustua näyttelyyn ensi viikolla.

Timo

Emppu

  • Vieras
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #39 : 15.03.2011 klo 11:47:36 »
Uudempiakin opuksia on, kuten Guigar kumppaneineen tekemä "Webcomics" Imagelta (ko. yhteisöstäkin löytää paljon hyödyllistä, ainakin siitä aspektista, jos ihan kokematon on websarjakuvien pyörimisestä, mutta maksaa 30 dollaria vuodessa). Tietenkin, kun tällainen perusnegatiivinen ihminen olen, koin kirjan ongelmaksi lähinnä sen, että koko konkkaronkka tekee strippejä (joka osittain näkyy myös tekstistä), mutta eniten juuri sen, että kyseessä on jenkkijulkaisu (veikkaan kuitenkin, että Brittilän conkulttuuri on pikkasen isompaa skaalaa kuin Suomen puolitusinainen). Plussana taasen toi, että antaa hyvän kattauksen siihen käytäntöön, mitä tulee websarjiksien ylläpidosta, markkinoinnista ja jossain määrin sitäkin, että miten rahastaa mokomalla (mutta jälleen, tässä korostautui taas strippisarjakuvien olemassa olo).
Tosin jos jonkun aikaa jaksaa odotella, samanlaista opusta ois tulossaTemplar AZ:n tekijältä, Spike Trott...hamkö se oli, ei muista, ei käytä niin paljon sukunimeänsä kuin etunimeänsä. Itse ainakin odottelen, koska kyseessä on kuitenkin näitä ainoita kavereita, joka tulee toimeen romaanimuotoisen nettisarjakuvansa tuotoilla (Jenkki sekin, mutta silti...!).

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #40 : 15.03.2011 klo 14:23:52 »
Näyttely Brysselin sarjakuvakeskuksessa.
Mahdollisuuksieni mukaan aion tutustua näyttelyyn ensi viikolla.

Muista sitten että Sarjakuvantekijöiden jäsenkortilla pääsee ilmaiseksi sisään, ja kunniavieraan kohtelun kera vieläpä. Viimeksi käydessä tuota näyttelyä vasta pystytettiin, mutta olihan paikalla muuta, mm. eurooppalaisen sarjakuvan historia jossa loisti mm kuuluisa ranskalainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta.
:-D

Paljon kiitoksia Reimalle ja Empulle ajatuksista. Tää mediamurros on mulle vielä vähän kysymysmerkki, osin siksikin että nään jo iän takia (kuten Reimakin) pidemmän jatkumon siinä miten asiat ovat muuttuneet ja saattavat muuttua edelleen. Selvää on kuitenkin, että kun jotain on julkistettu, sitä ei enää voi vetää takaisin, joten kaikki toimet mitä teokseen haluaa kohdistaa on mietittävä jo etukäteen.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 498
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #41 : 20.03.2011 klo 18:02:29 »
Näyttely Brysselin sarjakuvakeskuksessa.
Mahdollisuuksieni mukaan aion tutustua näyttelyyn ensi viikolla.

Muista sitten että Sarjakuvantekijöiden jäsenkortilla pääsee ilmaiseksi sisään,

Niin pääsee, mutta enpä sittenkään saanut tällä kertaa itseäni tuonne CBBD:hen asti raahattua. Jo yksin Hergén museoon meni yli viisi tuntia. Plus matkat Louvain-la-Neuveen ja takaisin ja olihan sielläkin vielä yksi himputin Slumberland joka piti seuloa läpi.

Timo

Timo

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #42 : 20.03.2011 klo 18:35:32 »
1. Pyydät lukijoilta lahjoituksia (asentamalla sivulle vaikkapa Paypal -nappulan, muitakin donate -systeemeitä kai on...)
Tämä perustuu siis siihen että lukijat maksavat siitä silkasta ilosta että saavat vastakin lukea hengentuotettasi.

2. Ruinaat tulevilta lukijoilta rahoituksen kirjaprojektille (tämäkin perustuu lahjoitukseen, mutta näyttäytyy selkeämmin hankkeena, jota ihmiset joko tukevat tai sitten ei. Asialle omistautuneita, siis erilaisia ruohonjuuritason projekteja promoavia/esitteleviä/listaavia nettisivuja lienee ainakin muutama. PIraattiketjussa tästä muistaakseni kohistiin vallankkumouksellisena juttuna.)
Kun tietty lahjoitussumma on kasassa, lupaat pullauttaa albumin ulos ja vaikkapa toimittaa sen kaikille tietyn summan lahjoittaneille.

Näissä ansaintamalleissa on itseäni aina kiinnostanut verottajan suhtautuminen asiaan. Eli lähinnä lasketaanko noi tulot palkka- vai myyntituloksi ja kuinka niitä sitten käytännössä verotetaan - ihanko vain oman ilmoituksen pohjalta? Ei kai käsitellä ainakaan rahankeräyksenä, johon olisi hankittava erillinen lupa?

Oikeastaan mistään löytänyt asiaan liittyvää infoa.
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

tertsi

  • Vieras
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #43 : 20.03.2011 klo 21:35:56 »
Jo yksin Hergén museoon meni yli viisi tuntia.
Sarjainfostako saamme sitten lukea tästä Hergé-museosta enemmänkin?
« Viimeksi muokattu: 20.03.2011 klo 21:41:31 kirjoittanut Tertsi »

Emppu

  • Vieras
Vs: Piirtäjän osa mediamurroksessa
« Vastaus #44 : 21.03.2011 klo 01:46:53 »
Onko apurahoille sitten jotkut erityiset systeemit, että ne pitää olla tietyiltä osapuolilta lahjoitettuja, että ne lasketaan apurahoiksi?
Veikkaisin kuitenkin, että mm. Kickstarterin kohdalla saattas mennä läpi tuollainen ainakin, koska vaikka siinä monesta lähteestä onkin lahjoitettu rahaa, sen rahan lahjoittaja paperilla on lopulta yksi ja sama, eli Kickstarter.