Vaikka Rojun tarinat ei ihan noin pahoiksi mene, niin ainakin hän näyttää olevansa ainoa täysijärkinen ja fiksu henkilö
Tuollaista vastakkainasettelua, mitkä itseäni ovat ärsyttäneet, on ollut häiritsevässä määrin Pauli Kallion uudemmassa tuotannossa. Lähinnä noissa Sarja-Infossa ja TV-lehdessä julkaistuissa sarjakuvissa. Tietenkin niissä on myös mukana itseironiaa, muttei tarpeeksi, jotta se sama konsepti innostaisi enää sadannessa kierrätyksessä.
Menetin hetkeksi uskoni kokonaan Pauliin, kunnes löysin hyllystäni ensimmäisen Kramppeja ja Nyrjähdyksiä- albumin. Ooh, oikeita oivalluksia ja elävää sisältöä. Nyt kun ikää on vähän karttunut, jotkut jutut avautuvat vielä paremmin. Ja kyllä, Christer Nuutinen on sen piirtäjistä suvereenisti paras, piirrokset synkkaavat yksi yhteen sisällön kanssa.
Dupuyn ja Berberianin "Päiväkirja Albumista" nökötti pidemmän tovin lukemattomana hyllyssäni. Olin sitä joskus aloittanut, jolloin kävi hermoille se Berberianin jälkiviisas diivailu tyyliin "olen-taiteilija-jota-kukaan-ei-ymmärrä-joten-voin-tehdä-kaikista-muista-litteitä-karikatyyrejä-ja-perustella-sen-rehellisyytenä-kärsin-kuin-jeesus" kirjan ensimmäisessä osiossa. Pääsin tällä kertaa sitä pidemmälle ja kyllähän niitä parempia vitsejä ja itsellenauramisiakin sitten tuli, kuten myös traagisempiakin elementtejä. Pitää varmaan tutustua Jeanin elämäänkin tässä kun ehtii.
En tiedä kuinka paljon olet Rojun tuotantoon perehtynyt, mutta kyllä niissä minusta paljon muitakin lähestymistapoja on löydettävissä. Jos joku juttu tuntuu jättäneen pysyvän arven, kehoittaisin lukemaan Killofferin omaelämänkerrallisia tarinoita, joissa Rojun hahmoon tulee myös heikkouksia. Olikohan yksi ainakin Napa kakkosessa, pitäisi löytyä kirjastosta. Tai vaikkapa hauska kuvaus Angoulemen reissusta Ville Rannan luonnoskirjasta:
http://www.villeranta.com/luonnokset/ang0.htmlTässä olisi myös yksi esimerkki, jonka voi tulkita ylimieliseksi tärkeilyksi, mutta pikemminkin kyseessä on kuvaus siitä kuinka joutavista asoista voi saada hikeä pintaan. Hahmot on hassun joustavia.
http://www.nbl.fi/~nbl436/