Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => : Petteri Oja 24.04.2005 klo 12:40:43

: Battler Britton
: Petteri Oja 24.04.2005 klo 12:40:43
Huhtikuulla iskee Robert Hereward "Battler" Britton omassa pokkarissaan, jossa sisältönä herran Suomen-debyytti, vuoden 1962 pokkari "BB:n uudet seikkailut" (kenties jopa tekstinovelleineen) sekä yksi ennen julkaisematon seikkailu.

Nyt sitä saa, nyt sitä saa!

(http://www.perunamaa.net/sarjakuvarock/britton_pieni.jpg)

Jälleen on mukana Moog Konttisen esipuhe ja kaikkea mukavaa sälää, jopa Askon lupailema BB-tekstinovelli. Hugo Prattiakin on yhden tarinan verran, joten kaikki "vakavamman" sarjakuvan ystävätkin joutuvat hankkimaan tämän.  ;)

Ja syksyksi lupaillaan Rick Randomia ja Jet-Ace Logania, joten ilmeisesti myynti on kuin onkin ollut tyydyttävää.

EDIT: Tämmöisessä ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2469.0) oli jo hieman puhetta Brittonista.
: Re: Battler Britton
: Reima Mäkinen 26.04.2005 klo 10:47:10
Löytyykö tästä jöötistä juttua piirtäjistä?  Wallace Wood teki aikanaan myös aika mielenkiintoista sotasarjakuvaa. Niitä saattaisi olla jopa eksynyt näihin.
: Re: Battler Britton
: Lurker 28.04.2005 klo 12:20:51
Robert Hereward Britton on nimeään myöten isänmaallinen mies...

Olisiko tässä keskimmäisen nimen lisämerkitys,
>> Hereward (http://www.lincolnshire-web.co.uk/lincolnshire-illustrious/hereward_wake.htm) kun lienee jokin muinainen suuri saksikuningas.

Jos kansitaiteesta tykkäätte, kts. >> http://hem.bredband.net/b103656/battler.htm
: Re: Battler Britton
: Asko AA 28.04.2005 klo 14:34:01
Hereward[/url] kun lienee jokin muinainen suuri saksikuningas.

Hyvä huomio – Roope Taistelija Hereward Brittti.

Itsekin mietin, missä 60-luvun sarjakuvajulkaisussa jo poikasena aikoinaan luin Herewardin legendasta. Kertokoon ken tietää voi.
Liekö jotain Robin Hoodin juhlakirjoja, joissa oli iloisia veikkoja johtavan mr. Locksleyn ohella sarjakuvastooreja mm. Raivoisan Rolandin, Rob Royn ja ristiretkeläisten historiallisista seikkailuista.

"Whodunit?"
"The Battler did it!"
: Re: Battler Britton
: Lurker 30.04.2005 klo 10:38:58
Hyvä huomio – Roope Taistelija Hereward Brittti.

Itsekin mietin, missä 60-luvun sarjakuvajulkaisussa jo poikasena aikoinaan luin Herewardin legendasta. Kertokoon ken tietää voi.
Liekö jotain Robin Hoodin juhlakirjoja, joissa oli iloisia veikkoja johtavan mr. Locksleyn ohella sarjakuvastooreja mm. Raivoisan Rolandin, Rob Royn ja ristiretkeläisten historiallisista seikkailuista.

"Whodunit?"
"The Battler did it!"

Kuninkaallisissa suvuissahan nimi kulkee usein mukana toisena nimenä...

Brittonilla on myös liuta mitaleita. Fleetway julkaisi -61 kirjan Battler Britton. A second collection of some of the war-time exploits of Wing-Commander Robert Hereward Britton DSO, DFC and Bar, Croix de Guerre. (256 sivua). Onkohan tämä ollut pohjana suomeksi julkaistulle teokselle  BATTLER BRITTONIN UUDET SEIKKAILUT  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2469.msg43021), josta on Kvaakissakin keskusteltu.

Croix de Guerren Britton lienee saanut muukalaislegioonasta. Hänhän palveli myös Perun laivastossa.

On olemassa muuten toinenkin Perun perukoilta saapunut suuri brittilegenda: karhuherra Paddington.  ;)

: Re: Battler Britton
: Matti Karjalainen 30.04.2005 klo 11:59:26
Pitänee ostaa tuo pokkari ihan nostalgiamielessä. Yläasteella sotilasilmailu kiinnosti (no joo, kiinnostaa se vieläkin), ja Battler Brittonin seikkailuja tuli luettua antikvariaatista kannetuista Siivet- lehdistä. Varmaan jokunen löytyy edelleen varaston kätköistä.

Croix de Guerren Britton lienee saanut muukalaislegioonasta. Hänhän palveli myös Perun laivastossa.

Mielenkiintoista. Miten ihmeessä Britton Etelä-Amerikkaan päätyi?

On olemassa muuten toinenkin Perun perukoilta saapunut suuri brittilegenda: karhuherra Paddington.

Juuh. "Please look after this bear". Olen tykännyt Paddingtonista juuri tuon tietyn peribrittiläisyyden vuoksi, mutta kaikki eivät ilmeisesti ole samaa mieltä. Muistelisin lukeneeni, että jotkut tahot olivat ottaneet yhteyttä karhun "isään" ja ilmaisseet paheksuntansa sen vuoksi, ettei karhun lähipiirissä elä pahemmin etnisten vähemmistöjen edustajia, vaikka Englanti monikulttuurinen onkin.

Menipä melkoisesti sivu aiheen.
: Re: Battler Britton
: Asko AA 30.04.2005 klo 14:38:55
Battler Britton. A second collection of some of the war-time exploits of Wing-Commander Robert Hereward Britton DSO, DFC and Bar, Croix de Guerre. (256 sivua). Onkohan tämä ollut pohjana suomeksi julkaistulle teokselle.
Hänhän palveli myös Perun laivastossa.

Törmäsin samaan julkaisuun nettilautaillessani ja oletan ilman muuta, että samasta opuksesta ovat alkujaan peräisin nyt julkaistuun Battleriin sovelletut suomipokkarin (1962) "uudet seikkailut".

Mitä sotakokemuksiin tulee, uusintajulkaisuun valitun KJ 12/58 -seikkailujen dialogi kiteyttää asian:
Brittien tiedustelueversti: – Everstiluutnantti Britton... Entinen Perun laivaston luutnantti ja muukalaislegioonan kapteeni?
Battler: Kyllä, sir!
E: – Meri-, maa- ja ilmavoimat... ...siinä on nuorelle miehelle melkoinen kokemus...!
Tulijan kasvot venyivät hymyyn...
B: Kävin brittiläisen laivastokoulun... Sain paikan Perusta... Siellä tuli vallankumous, ja oli viisainta lähteä... jouduin Afrikkaan... Ja sitten Englannin ilmavoimiin. Loput tiedättekin!

Siinähän se oli! Tyhjentävästi "peru"steltuna – aselajit saadaan puolihuolimattomasti haltuun, kun on tarpeeksi määrätietoinen veikko ja tietytsi oikeaan aikaan oikeassa paikassa.



: Re: Battler Britton
: Lurker 01.05.2005 klo 09:28:24
Brittonin mitaleista vielä, DSO (http://www.theaerodrome.com/medals/gbritain/dso.php) on Distinguished Service Order, upseereille myönnettävä urhoollisuusmitali taistelusta vihollista vastaan, DFC (http://www.theaerodrome.com/medals/gbritain/dfc.php) on Distinguished Flying Cross ja sen saa osoitetusta urheudesta, rohkeudesta ja omistautumisesta (heh, heh) lentotehtävässä vihollista vastaan - erityisestä urheudesta vielä hopeapalkin kera kuten Brittonilla, totta kai.
: Re: Battler Britton
: Asko AA 01.05.2005 klo 12:37:57
- erityisestä urheudesta vielä hopeapalkin kera kuten Brittonilla, totta kai.

Jäi oikein vaivaamaan tuo everstiluutnantin tittelikin, joka siis vastaa ilmavoimien Wing-Commanderia. Useinhan Battler esitellään pykälää alempana majurina (RAF: Squadron Leader), joka toki jossain vaiheessa ylennettäisiin kumuloituvien giganttisten urotöiden ansioista.

Mutta että heti esittelyjaksossa Lieutenant Colonel... siinä lienee menty rehvakkaasti asioiden edelle, enkä usko kääntäjänkään mokailleen.
: Re: Battler Britton
: Janne 02.05.2005 klo 08:38:49
Itse tutustuin korkkareihin 70-luvun loppupuolella ja sitä hiukan varhaisempi tuotantokin tuli jossain vaiheessa tutuksi. Brittoneita en muista lukeneeni kuin muutaman läpyskän ennen tätä. Kyseessä on siis suorastaan yleissivistävä pakkaus! Moogin artikkeli oli mielenkiintoista luottevaa. Vaan artikkelin kuvat olivat turhan pieniä. Kuvatekstien lukemiseen olisi tarvittu melkeimpä suurennuslasi (ei pitäisi vielä ikänäönkään vaivata...). Kuvan terävyys yllätti postiviisisesti. Hienosti koottu pokkari!
: Re: Battler Britton
: Petteri Oja 02.05.2005 klo 11:33:45
Ilmojen kasakka on myös Moogin suomentama, se tieto oli jäänyt Korkkarista pois.

Herra Konttinen on muutenkin ollut ahkerana: suunnilleen kuukauden päästä ilmestyy Jatkosotakorkkari, jonka on piirtänyt Samson ja käsikirjoittanut Moog!
: Re: Battler Britton
: echramath 02.05.2005 klo 22:59:53
Korkeajännitystä olen minäkin lukenut enemmän kuin riittävästi, mutta itse Battler olikin vallan uusi tuttavuus. Voi pyhä isä. Myöhemmissä korkkareissa kun sentään briteillekin kävi välillä hullusti ja homma oli muutenkin enemmän tyypillisen sotaelokuvan kuvastoa. Battler sen sijaan näyttäisi yksinään tappavan miljoona sakemannia ihan keskenään ja kun joku teutooni onnistuu teutaroimaan Spitfiren tantereeseen, ihan joka Battler laskeutuu melko siististi veteen ja on pian laivaston veneessä juomassa kaakaota.

Nauroin myös saksalaisen hävittäjän kutsumista natsipaatiksi.
: Re: Battler Britton
: Lurker 03.05.2005 klo 12:24:41
Siinä Hugo Prattin piirtämässä kultajutussa saksalaisilla oli ajoneuvojen katon päällä ihmeellisen näköisiä häkkyröitä. Ensin luulin, että ne olisivat olleet jonkinlaisia suojaritilöitä mutta sitten törmäsin sivulle >>http://www.tactical-link.com/WWII_NVIS.htm.

Onkohan kyse jonkinlaisesta radioantennista?

(http://www.tactical-link.com/images/stkfz232c.jpg)
]http://www.tactical-link.com/images/stkfz232c.jpg (http://www.tactical-link.com/images/stkfz232c.jpg[/sup)
: Re: Battler Britton
: Lurker 31.10.2005 klo 19:47:53
Nyt katsomaan, artikkelini Wikipediassa paljastaa mm. ensimmäisen Korkkarissa julkaistun Battler Brittonin piirtäjän.

Kts. http://fi.wikipedia.org/wiki/Battler_Britton
: Re: Battler Britton
: Lönkka 24.04.2006 klo 17:00:40
Olen nimennyt erään ilmataisteluliikkeen "Battler Brittoniksi" jo vuosia sitten.

Näin tehdään Battler Brittonit:
kun viholliskone on perässä vedetään huimaa syöksyä kohti pintaa ja oikaistaan viime hetkellä jolloin inha natsi ei tietenkään ehdi oikaista ja törmää maahan.

Junnuna tuntui siltä että tuota kikkaa käytettiin jos ei nyt Brittoneissa niin Korkkareissa ja Siivissä kyllästymiseen asti.


No eihän tuo varsinainen liike ole jos vaikka Immelmanniin vertaa, mutta kuitenkin...
: Re: Battler Britton
: Curtvile 24.04.2006 klo 17:05:13
IPC firmalla on nostetta.
Britton, Thunder Jaxon ja Albion.
Ennis makselee nuoruuden innoituksilleen velkoja takaisin. Ovat nyt amerikoissa keskittyneet tuohon viimeiseen "hyvään" sotaan.
Brittonilla menee lujaa: Ennis ja Timppa tekemässä samasta kaverista sarjakuvaa suht samaan aikaan.
Jung nauraa partaansa irti haudassaan.
: Re: Battler Britton
: VesaK 02.05.2006 klo 14:46:16
Haastattelin Heikki Porkolaa tuossa viikonloppuna, ja Kemin sarjakuvafestivaalien isäntämies mm. totesi pitävänsä edelleen oikeusmurhana, ettei Kalervo Palsa voittanut aikoinaan Kemin sarjakuvakilpaa teoksellaan "Battler Britton ja operaatio Proteesi".
Muu tuomaristo ei oikein tajunnut Palsan "hampaatonta" ironiaa. Sarja on kuitenkin eittämättä paras BB:n seikkailu mitä olen koskaan lukenut. Ks. albumi "Kuolema ja intohimo" (Kemin Sarjakuvakeskus, 2.painos 2002.) 
: Re: Battler Britton
: Curtvile 03.08.2006 klo 09:54:21
Battler Britton täyttää 50 vuotta ja laskeutuu Amerikan manterelle:

BATTLER BRITTON #1
Written by Garth Ennis
Art by Colin Wilson
Cover by Garry Leach
WildStorm celebrates Battler Britton's 50th anniversary with this rollicking 5-issue miniseries from the hallowed halls of IPC, the legendary home of England's greatest comics creations!
As the Nazis rain terror throughout Europe, Allied forces are on the run in North Africa. It's October 1942 and Rommel's Panzers are unrelenting in their pursuit. Wing Commander Robert "Battler" Britton of the RAF and his squadron have been dispatched to an American airstrip to spearhead a joint action against Hitler's war machine. Now they must survive taunts, threats, and assaults…and that's just from the Yanks!
On sale July 6 o 1 of 5 o 32 pg, FC, $2.99 US Edited by Scott Dunbier

Ensimmäinen Battler Britton luettu.
Voi olla että Garth Ennis on maineensa vanki. Voi olla että tarinat muistuttavat jossain määrin toisiaan.
Pidän Colin Wilsonin piirrostyylistä mutta Ennis on panostanut tarinaan.
Ei, Battler Britton ei vieläkään ole moniulotteinen henkilöhahmo, mutta itse sarjakuva ei ole niin yksioikoinen kuin voisi olettaa.
Varsinkin liittolaisten välinen jännite tuodaan hienosti ja luonnollisesti esiin.
Vertailukohta ei ole Karkeajännityksinä suomennetut Adventures of Rifle brigade vaan Enemy Ace:War in Heaven ja war storiesit.
: Re: Battler Britton
: Lurker 03.08.2006 klo 10:08:32
Ennisin B. Britton ilmestyy varmaan suomeksikin ErikoisSpesiaaliKorkkarina? Joohan.
: Re: Battler Britton
: jhkj 11.08.2006 klo 17:11:06
Ennisin Brittonin ekan jakson luin eilen illalla. Huomaa että Ennis paneutuu tähän hieman vakavammin. Mies taitaa olla aika kova Britton fani ainakin kun lukee miehen sepustukset lopusta. Ei siis mitään pieruhuumoria. Ennis osaa kirjoittaa hyvin vaikka mies tunnetaankin kakkahuumorimiehenä.

Kassellaan mitä loput osat tuo tullessaan.
: Re: Battler Britton
: VesaK 09.12.2006 klo 15:35:29
Niin, ja piipahtaapa BB myös "Mannerheim ja ihmissyöjätiikerissä".
Tämä cameo kuulemma suuresti huvitti nykyistä suomalaista kenraalikuntaa. Pitäisiköhän tarkistaa käsityksiäni upseereista, jos he kerran tajuavat sentään sarjakuvan päälle. No ei.
H. Römpötti taas ei tykännyt moisesta "korkkari-karnevalisoinnista" (HS 06.12.06). Tosikko.
: Re: Battler Britton
: Curtvile 09.12.2006 klo 22:29:50
H. Römpötti taas ei tykännyt moisesta "korkkari-karnevalisoinnista" (HS 06.12.06). Tosikko.

Pitäisköhän tarkistaa käsitystäni Römpötistä? no ei.
Olenhan tosikko.

VesaK ei kyllä turhaan mainosta Marski & epävegaani-ylisuuri katti teosta.
Battler Britton osuus oli paitsi kaunis myös aito ja hervoton.
Mutta se on toinen tarina.
: Vs: Battler Britton
: Petteri Oja 11.10.2007 klo 10:12:28
Huomenna hän tulee!

(http://www.perunamaa.net/sarjakuvarock/moog/bbsavotta-pieni.jpg)
: Vs: Battler Britton
: Tarkkis 11.10.2007 klo 11:18:27
Mahtaisikohan kenelläkään olemaan tarkempaa tietoa läpyskän hinnasta? Ihan vaan että tietäisin tarvitseeko myydä sieluni tuon hankkimiseen, vai että riittääkö tyttöystävän sielu.
: Vs: Battler Britton
: Lurker 11.10.2007 klo 12:56:15
Alkuperäisversion tarkkaan tavanneena totean, että jos Moog on tästä kunnialla suoriutunut (mitä en ollenkaan epäile), vuoden kääntäjäpalkinto kuuluu hänelle! Ainakin nimi on hiton hieno...!
: Vs: Battler Britton
: Petteri Oja 11.10.2007 klo 13:50:56
Hän tulikin jo tänään! Hinta on 10,90.
: Vs: Battler Britton
: Tarkkis 11.10.2007 klo 15:14:03
Hän tulikin jo tänään! Hinta on 10,90.

Krääh, täytynee siis myydä myös vasta pilkkeenä silmäkulmassa olevan jälkikasvunkin sielut saatanalle, notta rahat tuohon saan...
: Vs: Battler Britton
: Janne 11.10.2007 klo 20:42:58
Selasin kaupassa. En raaskinut ostaa, niin kallis oli. Mutta jumagegga, että oli komeaa jälkeä. Olen jostain syystä pitänyt Brittonia heikompana sotaseikkailuna kuin tavallista korkkaria. Noin ylivertainen sotilas on epärealistinen ja ärsyttävä. Silti se piirros oli niin hienoa, että jonain kauniina päivänä saatankin vielä investoida tuohon.
: Vs: Battler Britton
: Lurker 11.10.2007 klo 20:49:58
Noin ylivertainen sotilas on epärealistinen ja ärsyttävä.

Vaikka Britton on toki ylivertainen (ja ärsyttäväkin) myös tässä kirjassa, niin kyseessä on kuitenkin postmodernissa kontekstissa suoritettu diskursiivinen tulkinta, joka on hyvin erilainen kuin vanhat Korkkarit ja Pilotit.
: Vs: Battler Britton
: Janne 11.10.2007 klo 20:57:11
Hyvä juttu. Tämä tieto lisää ostohalukkuuttani.
: Vs: Battler Britton
: Tarkkis 11.10.2007 klo 21:18:16
Nonni, se sitten tuli ja meni. Naisenperkele tuli duunista kotiin ja istui sitten ensitöikseen lehden päälle niin, että koko lehden selkämys repesi ja samaa myötä liimaus petti. Kiitti v...

Noh huomenna hakemaan korvaava ehjä kappale.
: Vs: Battler Britton
: pertti jarla 11.10.2007 klo 22:44:08
Vaikka Britton on toki ylivertainen (ja ärsyttäväkin) myös tässä kirjassa, niin kyseessä on kuitenkin postmodernissa kontekstissa suoritettu diskursiivinen tulkinta,

---> kartan kuin ruttoa
: Vs: Battler Britton
: Feikki 11.10.2007 klo 22:59:43
Kävin nappaamassa tuon päivällä huomista junamatkaa varten. Ensimmäisen kerran tutustuin Brittoniin joskus 10-vuotiaana, kun isäni uskoi omat kallisarvoiset lehtensä minulle. En vaan millään malttaisi odottaa huomiseen asti.
: Vs: Battler Britton
: Jyrki Vainio 11.10.2007 klo 23:58:14
Hei hoo! Tämmöinen pisti heti tänään lehtihyllyssä silmään, vaikka en tiennyt edes odotella. Hienoa nähdä taas Colin Wilsonia, mieshän on täysi mestari. (Sääli, ettei Turun kirjamessujen vieras ollutkaan tämä uusiseelantilais-australialainen piirtäjätaituri, vaan samanniminen veteraanikirjailija Kanadasta...)

Wilson on taas ikuisena kameleonttina löytänyt uuden vaihteen tyylistään. Onko ketään piirtäjää, joka yhtä kattavasti olisi käynyt läpi maailman (noh, länsimaiden) kaikki mahdolliset sarjakuvakulttuurit? Mieshän on piirtänyt nyt siis Wildstormille ja Vertigolle, Star Warsia Dark Horselle, Judge Dreddiä Englantiin, Tex Willeriä Italiaan, Blueberryä ja omia albumeita Ranskaan.
Aika ylittämätön suoritus - mutta valitettavasti moisen hajonnan tuloksena mies ei ole tainnut oikein missään lyödä läpi niin isona nimenä kuin taidot ansaitsisivat.
: Vs: Battler Britton
: puppeli 13.10.2007 klo 11:11:01
mä ostin tän heti kun mä näin että Garth Ennis oli kirjoittanut tän. Mutta täytyy sanoa että se oli aikamoinen pettymys. Ehkä jos mä olisin lukenut sen englanniksi se olisi varmaan toiminut paremmin, mutta nyt kaikki Ennisin kuuluisat aksentit oli kadonneet käännettäessä :(

Eli ei kannata ostaa jos on vaan kiinostunut lukemaan Garth Ennisin kynäilemiä tarinoita (tässä lehdessä ei ole mitään Ennisin tyypillisiä kieroja kohtauksia tai hänen mestarillisia aksentteja)
: Vs: Battler Britton
: Lurker 13.10.2007 klo 13:25:32
Nonni, se sitten tuli ja meni. Naisenperkele tuli duunista kotiin ja istui sitten ensitöikseen lehden päälle niin, että koko lehden selkämys repesi ja samaa myötä liimaus petti. Kiitti v...

Häh häh! Tää on tätä sukupuolten välistä taistoa... feministi iski perstuntumalla Brittonia päin pläsiä!

Mutta oikeesti, kyseessä on eri hieno läpyskä. Jokaisessa jaksossa esitellään jokin uusi jänskä lentskari, tarinassa edetään vaikeuksien kautta voittoon, mutta tappiot ovat kovat.. Ja Battler on nyt tosi kovis. Sankarin uustulkintakin on toki kohdettaan kunnioittava.

Ai niin, jenkit ovat aika uunoja britteihin verrattuna.
: Vs: Battler Britton
: Ossi Hiekkala 13.10.2007 klo 18:13:34
No jopas oli kova paketti. Wilson on todellakin mestarillinen piirtäjä. Lentokohtausten liikkeen ja ulottuvuuden tuntu on vaikuttava. Sota on raakaa eikä sellaista peruskorkkarien kolkkapoikaseikkailuja. Battler on uskottavampi hemmo kuin vanhoissa jutuissa. Väritys toimii hienosti ja tarinakin on sotajutuksi hyvä vaikkakin varsin perusjuonesta veistetty. Tätä kun saisi tällä kokoonpanolla enemmänkin niin tokihan ostaisin.
: Vs: Battler Britton
: Ossi Hiekkala 14.10.2007 klo 11:48:47
Ja Colin Wilsonilla on myös blogi: http://wilco4400.blogspot.com/

Huvittavaa, että esittelylootassa lukee:
No, I'm not THAT Colin Wilson, the writer of The Outsider and all those other books. I'm the comics Colin Wilson, with original stories published in the USA, UK and France...

Ja minä olin tietysti n. viisi sekuntia tohkeissani Turun kirjamessuilla kun sain kuulla, että Colin Wilson esiintyy siellä. Valitettavasti se oli SE kirjailija-Colin Wilson. Joku toinen oli tohkeissaan hänestä eikä ymmärtänyt miksi en ollutkaan niin vaikuttunut.
: Vs: Battler Britton
: Hege 18.10.2007 klo 20:59:19
Täältä tulee kyllä tuplapeukku tälle julkaisulle. Jälki moitteeton, tarina hyvä, kuvitus loistava. Olen nyt lukenut sen viisi kertaa, ja kestää lukukertoja hyvin, kuvissa on ihmeellistä imua.
Sivuhavaintona täydellinen äänitehosteiden puuttuminen, mikä tuntuu tekevän tästä sarjakuvasta entistä äänekkäämpää.
: Vs: Battler Britton
: Asko AA 18.10.2007 klo 21:51:38
Sivuhavaintona täydellinen äänitehosteiden puuttuminen, mikä tuntuu tekevän tästä sarjakuvasta entistä äänekkäämpää.

Hyvä havainto!
Itse en asiaa tullut ajatelleeksikaan, kun se meuhu ja mekkala tuntui todellakin olevan niin vaffasti läsnä. Tämähän on ollut se perustavan laatuinen ero amerikkalais-perinteisen sota/action-sarjakuvan ja brittien sarjakuva-Libraryjen välillä.

Ja efektittömän kerronnan periaate on usein täytynyt ajaa kotimaisiin tekijöihin, kuten Hiltuseen, Moogiin ja Rasiin. Vieläkin riipaisee, kun Moogin kässärissä oli eri konetyyppien ja asetyyppien mukaiset äänitehosteet mukana. Tekisi mieli painattaa bonus-kelmu, johon painettuja ääniefektejä voisi itse asemoida kuviin "kommenttiraitana".
: Vs: Battler Britton
: Antti Vainio 25.10.2007 klo 17:30:25
Tunsin saaneeni vastinetta rahoille kaikin tavoin. Oma arvio osuu johonkin täällä esitettyjen arvioiden väliin, minusta se ei ollut mikään mullistava teos, Ennisin War Storiesit on miellyttänyt enemmän tylyn asenteen vuoksi mutta peruskorkkariin verrattunahan nämä ovat mudan ja verenmakuista realismia. Britton on sankarihahmona vaan yksinkertaisesti tylsä, mukava että siihenkin on saatu jotain särmää.

Piiroksesta, värityksestä ja teknisestä puolesta ei moitteen sanaa.

Kun Ennisin dialogi perustuu niin paljon englanninkielen vivahteisiin niin minusta tämä oli miehekäs suoritus. Mietin vain noita omituisia alaviitteitä (kolme tonnia = 3000 metriä jotta tyhmempikin Korkkarilukija tajuaisi missä mennään). Oliko ne noin hauskoja  alkuperäisinä vai onko tämä kääntäjän älynväläys. Vieraannuttava efekti mutta nauratti ja muistelen että lapsena lukiessa korkkareita oli vähän samanlainen olo. Niissähän oli hölmöjä repliikkejä tyyliin  joku luennoi  että Tigerpanzer on saksaa ja tarkoittaa tiikeritankkia tms. Voi ihme, älä!
: Vs: Battler Britton
: pappa-sami 26.10.2007 klo 09:49:20
Pitkän linjan Wilson-diggarina (Rogue Trooper!) hankin Savotan vaikka en muuten ole juurikaan R-kioskilta luettavaa ostanut. Jysäys taisi olla edellinen. Kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta kelpuutan tämän kyllä hyllyyn Blueberryjen viereen. Paperin laadussa hieman valittamista mutta se kuulunee kioskipuolella asiaan.

Yllättäen punainen lanka katosi parissa kohtaa niin pahasti, että piti palata taaksepäin. Ihan alussa en meinannut millään uskoa että

Lisäksi ilmataistelun tuoksinassa olivat radiosta kuuluvat viestit omissa orvoissa kuplissaan pitkin ruutua. Se lisäsi tietenkin kaoottista tunnelmaa, mutta kun 

Hiton hieno savotta on onnistunut käännös. Mutta mielestäni olisi show voitu sitten sisäsivuillakin kääntää systemaattisesti savotaksi.

(kolme tonnia = 3000 metriä jotta tyhmempikin Korkkarilukija tajuaisi missä mennään).

Tuossa kohtaa on varmaan jenkeille pitänyt vääntää monenko jalan korkeudessa lennellään.
: Vs: Battler Britton
: Rac 26.10.2007 klo 19:34:14
Paperin laadussa hieman valittamista mutta se kuulunee kioskipuolella asiaan.

10 kertaa parempaa kuin muissa samanlaisissa julkaisuissa tällä hetkellä. Emmää muuta valittamista keksi, kuin että ainakin omassa kopiossa oli siellä sun täällä jotain ilmakuplan tapaisia ihmeellisiä lönttikohtia,
: Vs: Battler Britton
: pertti jarla 26.10.2007 klo 19:41:21
Mainio albumi, pidän aavikkojutuista. Yksittäiset ruudut ovat jotakuinkin yhtä hienoja kuin parhaimmissa Ilmojen Korkkareissa ja Siivissä, mutta muodostavat yhdessä parempaa sarjakuvakerrontaa. Käsikirjoitus on ihan toimivaa ja viihdyttävää tavaraa: pelkäsin etukäteen jotain itsetietoisen postmodernia ironiaa, mutta klassisten korkkareiden hengessä mennään rehdisti. Suosittelisin alan harrastajille mutta niillä kaikilla taitaa olla tämä jo.

(Pieni valitus: välillä jää irrallisten radioviestien varassa todellakin ihan hämäräksi mitä taivaalla tapahtuu)
: Vs: Battler Britton
: tmielone 30.10.2007 klo 20:22:40
Arvostelu etusivulla: http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=950
: Vs: Battler Britton
: echramath 30.10.2007 klo 21:58:03
Bonusta Beaufighterista. Joskus korkkareita lukiessa tuli kuva, että kaikki britit lensivät Spitfirellä, Hurricanella tai Lancasterilla. Mistään Fairey Battlesta ollut kuullutkaan ennen kuin Wikipediasta sattui lukemaan.
: Vs: Battler Britton
: Asko AA 30.10.2007 klo 22:17:21
Joskus korkkareita lukiessa tuli kuva, että kaikki britit lensivät Spitfirellä, Hurricanella tai Lancasterilla. Mistään Fairey Battlesta ollut kuullutkaan...

Kun aloin lukea Siivet-lehtiä 60-luvulla, taistelulennoille piirrettiin paljon monipuolisempi kimara konemalleja ja suoranaisia harvinaisuuksia. Oma suosikkini (ts. kait ensimmäinen lehteni) oli Ian Kennedyn piirtämä seikkailu vanhentuneen Blackburn Skua -syöksypommittajan kunnostautumisesta laivanupotuksessa. Myös alkusodan murheenkryynit Fairey Battle ja tykkitornilla raskautettu hävittäjä Boulton Paul Defiant saivat tilaisuutensa - ja Short Sunderland -lentovene, Swordfish-torpedokoneet ja Ploestin öljykenttiä pommittaneet Liberatorit. Pommareina nähtiin myös Wellingtoneja, Stirlingejä, Blenheimeja ja Whitleytä,

Beaufighterit ovat komeita masiinoita. Kiehtovaa ajatella, että isot moottorit ovat olleet jyrinältään siitä hiljaisemmasta päästä.
: Vs: Battler Britton
: puro 30.10.2007 klo 22:53:11
Oli ihan makea tarina, mutta jatkaa surkeaa viime aikojen trendiä eli minun kappaleessani oli kymmenkunta sivua ihan hirveässä kunnossa, eri värit eivät olleet kohdallaan. Voi itku tätä vessapaperi-matta-mössöä.
: Vs: Battler Britton
: Lönkka 31.10.2007 klo 18:10:50
Myös alkusodan murheenkryynit Fairey Battle ja tykkitornilla raskautettu hävittäjä Boulton Paul Defiant saivat tilaisuutensa
Olen kuullut että sodan alkuvaiheissa kävi kerran niin että niksmannien mersumiehet olivat onnellisia kun pääsivät yllättämään Hurricanet selästä käsin.

Oikeasti kuitenkin Hurricanet olivat aika lailla saman näköisiä Defiantteja minkä takia sitten moni mersu putosi kun neliputkisella posoteltiin silmille. Mutta saksalaiset ottivat tuon tapauksen jälkeen asiasta onkeensa.

Liekö tarina edes tosi...
: Vs: Battler Britton
: pertti jarla 31.10.2007 klo 18:58:29
Olen kuullut että sodan alkuvaiheissa kävi kerran niin että niksmannien mersumiehet olivat onnellisia kun pääsivät yllättämään Hurricanet selästä käsin.

Oikeasti kuitenkin Hurricanet olivat aika lailla saman näköisiä Defiantteja minkä takia sitten moni mersu putosi kun neliputkisella posoteltiin silmille. Mutta saksalaiset ottivat tuon tapauksen jälkeen asiasta onkeensa.

Liekö tarina edes tosi...


wikipedia vahvistaa (http://en.wikipedia.org/wiki/Boulton_Paul_Defiant) ja kertoo muutenkin kiinnostavaa juttua koneen käytöstä. Defiantit kiersivät myöhemmin matalalla kehää, vähän niinkuin tässä Ennisin Brittonissa...
: Vs: Battler Britton
: Anssi Rauhala 31.10.2007 klo 23:11:13
... Hurricanet olivat aika lailla saman näköisiä Defiantteja ...

Ei ihme ollenkaan: molemmilla on iso, leveä siipi (Defiantissa vain siiven tyviosa on tasaleveä), kärkiväli on melkein sama ja pituudessakin eroa vain yhden metrin verran, kun Defiantin moottori on edempänä, varmaan tasapainottamassa takatornin massaa.

Luin tämän Battler Brittonin aavikkoseikkailun. Se oli oikein viihdyttävä. Ei häikäisevän, mieltäkääntävän superi, mutta hiton hieno kumminkin.
: Vs: Battler Britton
: pappa-sami 11.04.2008 klo 14:05:29
Yllättäen punainen lanka katosi parissa kohtaa niin pahasti, että piti palata taaksepäin.

Lukaisin eilen ennen töihin lähtöä albumin Les Petits Poissons (eli Pikku Kalat). Kyseessä on triptyykin Du plomb dans la tete (eli Lyijyä Päässä) eka osa. Tekijöinä Colin Wilson ja Matz (The Killerin käsikirjoittaja).

http://www.bedetheque.com/serie-8324-BD-Du-plomb-dans-la-tete.html (http://www.bedetheque.com/serie-8324-BD-Du-plomb-dans-la-tete.html)

Samalla tavalla katosi punainen lanka tämänkin albumin avainkohtauksessa. Sai jonkin aikaa kelata kuka teki mitä kenelle. Lisäksi oli käytetty orpoja puhekuplia lukijan hämäämiseen. Hiton hienossa savotassa ne orvot kuplat vielä pystyi ymmärtämään osaksi ilmasodan kuvasta. Pikku kaloissa orpous tuntui ihan turhalta.

Wilson on hyvä piirtäjä, mutta saisi kiinnittää hieman huomiota kuvakerrontaansa. Jos joutuu nuolien avulla osoittamaan lukusuunnan lukijalle, niin kannattaisi miettiä taittoa uudestaan.
: Vs: Battler Britton
: Lurker 28.03.2011 klo 15:50:35
Nythän mä vasta hokasin, että uudessa Ian Kennedyn taiteilemassa Pulp-kirjassa on mukana taisteleva britti, Battler Britton.

Yhtä tarinoista mainostetaan, että ...itsensä Battler Brittonin, Valttiässän, Kauko-idässä ohjastama Swordfish-meritaistelukone.

 
: Vs: Battler Britton
: K.I.P 28.03.2011 klo 19:51:52
Yhtä tarinoista mainostetaan, että ...itsensä Battler Brittonin, Valttiässän, Kauko-idässä ohjastama Swordfish-meritaistelukone.
Mitenkähän verkkokassilla pärjää japanilaisten tukialus-zeroja vastaan ?
: Vs: Battler Britton
: Asko AA 28.03.2011 klo 20:02:32
Mitenkähän verkkokassilla pärjää japanilaisten tukialus-zeroja vastaan ?

Yllätysmomentilla, voin spoilaamatta paljastaa.
: Vs: Battler Britton
: Lurker 27.06.2013 klo 10:09:21
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=2981.0;attach=25745)

Kekkamadeera sentään, vanhasta Battler Brittonista (Korkeajännitys 19/62) löytyy (lähes) avoimesti homoseksuaali hahmo, matruusi Jones, joka saa niin Battlerin kuin jokilaivan kapteenin huomion...

Symboliikka on, öh, hienovaraista, Jonesilta meinaa tulla mutta Battler saa pidäteltyä "perhosaivastusta" kunnes japsit ovat nurkan takana.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=2981.0;attach=25743)

Lopulta ei enää edes yritetä peitellä veneen "aktiviteetteja". Yliaktiivisena hääräävä Battler palaa yllättäen veneelle (turkistopattu lentäjäntakki viidakossa koko ajan yllään) ja yllättää kapun ja meripojan syleilystä! Brittilegenda ei ole moksiskaan, laivastossa kun poikien keskinäinen ystävyys on selvästi vapaampaa kuin ilmavoimissa.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=2981.0;attach=25749)

Mutta onhan se selvä, kenellä veneellä on eniten "cojones". Lopulta Battler nakkelee valtavia tykinammuksia paljain käsin...
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=2981.0;attach=25751)
: Vs: Battler Britton
: JJalonen 27.06.2013 klo 11:07:43
Ja ovat "Kahinoija" Brittonin saappaatkin hienosti turkisvuoratut! :laugh:

Perhosaivastus on kyllä viidakon vaaroista pahimpia! Aivan hulvaton.

Huomatkaa syleilykuvan hieno symboliikka Battlerin köydestä!

: Vs: Battler Britton
: Lurker 27.06.2013 klo 11:31:40
Ja ovat "Kahinoija" Brittonin saappaatkin hienosti turkisvuoratut! :laugh:
Perhosaivastus on kyllä viidakon vaaroista pahimpia! Aivan hulvaton.
Huomatkaa syleilykuvan hieno symboliikka Battlerin köydestä!

Ei ole epäilystäkään, etteikö koko juttu ole tarkoituksella tehty, sen verran hulvatonta meininki on. Moogin mukaan (http://www.antikvariaattimakedonia.fi/moog/index.php?sivu=lehti&moog_lehti_id=6163) piirtäjä on Giorgio Trevisan, mutta käsikirjoittajasta ei ole tietoa. Piirtäjän on toki täytynyt olla hauskassa "homojuonessa" mukana. Mitään ilkeilyä ei tarinassa tosiaankaan ole tämän epätavallisen aiheen suhteen ja tunnelma on enemmänkin sellainen ilakoiva... paitsi että japsit kuvataan raakalaisiksi ja ali-ihmisiksi.

http://giorgiotrevisan.blogspot.fi/ (http://giorgiotrevisan.blogspot.fi/)

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=2981.0;attach=25747)