Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => : Jarkko Sikiö 13.06.2013 klo 18:26:24

: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 13.06.2013 klo 18:26:24
Etusivulla on nyt artikkeli, joka käsittelee sarjakuvan digitaalijakelua ja samalla myös digitaalistuvaa sarjakuvaa (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1945).

Artikkeli painottuu pääosin yhdysvaltalaiskustantajiin, mutta Aku Ankka Lataamo (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,15578.0.html) – jolle on Kvaakissa oma ketjunsa – antaa hieman perspektiiviä palvelukehitykseen.

Koska Kvaakissa on jo rönsyilevä Sarjakuvat ja elektroniset lukulaitteet (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12924.0.html) -ketju, näkisin parhaaksi mikäli se keskittyisi ennemmin käyttökokemuksiin, kun laitekirjo sekä kauppapaikkojen ja ohjelmistojen määrä kasvaa, sekä sitä kautta alan kehityksen seuraamiseen.

Lisäksi Kvaakissa on ketju, joka keskittyy sarjakuvailmaisun mahdollisiin muutoksiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11010.0.html) digitaalisuuden myötä.

Tämä ketju on siten tarkoitettu keskusteluun digitaalisista jakelukanavista, digitaalisen sarjakuvan liiketoimintamahdollisuuksista ja markkinoiden kehittymisestä sekä kokemuksista digitaalisen sarjakuvan ostamisesta ja kuluttamisesta.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 13.06.2013 klo 20:14:58
Julkaisujen laatu puhuttaa Kvaakissa runsaasti. Sahalaidat ja pikselit merkitsevät, että digitalisointi on tehty taitamattomasti.

Digitaalinen uudelleenpaketointi on nyt ajankohtaista, kun kustantajat tuovat vanhat julkaisunsa (ns. backcatalog) tarjolle sähköisessä muodossa.

Kustantajat taitavat perinteisen uudelleenpaketoinnin, mutta painotuotetta ei voi digitalisoida ilman perusasioiden uudelleensuunnittelua. Tämän osoittavat mm. Marvelin 2000-luvun mittaan julkaistut kattavat DVD-ROM-kokoelmat, kuten 40 Years of X-Men: The Complete Collection.

Kokoelman skannattu alkuperäismateriaali oli ehostamatonta – painomusteen sotkemat sivut oli ikuistettu sellaisenaan – ja lehdet oli tallennettu huonosti tarkoitukseen sopivina PDF-tiedostoina.

Lukukokemuksen myös keskeyttivät säännöllisesti vuosikymmenten takaiset mainokset, sillä niitä ei ollut mahdollista jättää näyttämättä.

Kaiken lisäksi crossover-seikkailuja ei voinut kokonaisuudessaan seurata, sillä niihin liittyvät liitännäislehdet eivät tietenkään olleet mukana.

Hinnassa nämä kömmähdykset eivät toki näkyneet.

Entistä naurettavammalta touhu näyttää, kun piraatit ovat ilmeisesti muuntaneet PDF-tiedostot sarjakuvien lukemiseen tarkoitettujen lukuohjelmien ymmärtämään muotoon ja monesti jakavat tiedostojaan siten, että mainokset on niistä välistä poistettu.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 13.06.2013 klo 21:42:37
Artikkelissa ruoskitaan kustantajia, koska nämä antautuvat ulkoisen jakelukanavan ylivaltaan kerran toisensa jälkeen.

Historiaan ei sen paremmin puututa, mutta tietenkin 1950-luvulta lähtien Comics Code rajoitti sarjakuvailmaisua Yhdysvalloissa ja eri muodoissaan julkaisukanavat ovat pitäneet kuria yllä.

Nyt tämä kontrolli ulottuu Yhdysvaltojen ulkopuolelle ja koskettaa yhtä hyvin suomalaisia, jotka tahtovat tarjota tuotteensa Applen App Storen, Google Playn ja Windows Storen kautta.

Kyseiset sovelluskaupat nimittäin määrittelevät sisällön ja heikoimmassa osassa ovat pienkustantajat, jotka jo nyt tekevät yksinoikeussopimuksia comiXologyn kanssa. Jos Apple toteaa, että comiXology tarjoaa kyseenalaista materiaalia, se voi sulkea koko sovelluksen ulos ja siihen loppui liiketoiminta. Siten comiXologyn tapainen väliporras todennäköisesti pitää kovempaa jöötiä kuin Apple itse.

Hulluinta tässä tietenkin on, että todennäköisesti tunnettu tekijä, kuten Garth Ennis, saa oman tuotoksensa ulos siinä missä sisältönsä osalta vastaava, mutta tuntemattoman tekijän tuotos.

Sarjakuvan toimijat eivät millään pysty pistämään kampoihin, sillä hiljattain Apple sulki itsensä Sonyn ulos – tosin syynä oli että ostotapahtumat oli koodattu käyttämättä Applen rajapintaa. Toiminnan taustalla on tietenkin pelko, että ostotapahtumia realisoituisi Applen niitä havainnoimatta. Tästä toki menee verot, mutta kuitenkin.

Mikä sitten olisi vaihtoehto? Todellista vaihtoehtoa on vaikea kuvitella, sillä sovelluskaupat edustavat hieman samaa kuin kauppakeskukset pikaruokaketjuille: sinne mennään, missä kuluttajat ovat.

Toki tietenkin esim. oma selainpohjainen toteutus ns. Adaptive Design -filosofialla ja teknisesti yhdistelmällä HTML5+CSS3 tarjoaa mahdollisuuden suhteellisen yksinkertaisesti ottaa haltuun kaikki mahdolliset päätelaitteet, mutta kovin realistiselta tuo ei enää tässä vaiheessa tunnu. Juna meni jo.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 13.06.2013 klo 22:05:25
Tämä nyt menee hieman yksinpuheluksi, mutta enemmän ja vähemmän jäsennellyssä muodossa ravistan ne ajatukset, jotka eivät joko muotoutuneet sopivassa muodossa tai sopineet sinänsä artikkeliin.

Minulle nimittäin tulee näistä mobiilialustoille räätälöidyistä sarjoista, erityisesti Marvelin puuhasteluista mieleen teknologiainnostuksen alkuhuuman piikkiin laskettat kokeilut, jotka eivät tuo lukijan kannalta juurikaan lisäarvoa.

Itse asiassa rinnastaisin Marvelin Infinete-sarjat Bud Gracen neliruutuiseen strippisarjaan Hannes – jota Suomessa voi seurata Sanoma Lehtimedia Oy:n julkaisujen, kuten Etelä-Saimaan ja Kouvolan Sanomien verkkosivuilla.

Kun lukija liikuttaa hiiren kursoria ruutujen päällä vasemmalta oikealle, paljastuu kunkin ruudun alta uusi kuva, ja siten ruutumäärä kaksinkertaistuu.

Luontevin esitys olisi kuitenkin juuri tavanomainen, kahdeksanruutuinen strippi ja nykyratkaisu on paitsi kankea, myös pitkittyessään puristaa viimeisenkin huumorinpisaran sarjasta.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Mattipekka Ratia 14.06.2013 klo 00:05:45
Hyvä artikkeli. Vain monologisi katkaistakseni pari lyhyttä kommenttia tekijän näkökulmasta. Yhdelle ihmiselle on melkoinen työ tehdä versioita eri alustoille. Itse olen ajatellut, että lähtiessäni joskus englanninkielisiä markkinoita valloittamaan, tyytyisin iBooksiin ja Kindleen sikäli kuin jälkimmäinen ottaa suomalaisia firmoja asiakkaakseen (jotain outoa siinä oli kun vuosi sitten sopimusehtoja lueskelin). Ibooks Authoria opettelin jo kertaalleen käyttämään, Kindlelle taas on oma lisäosansa Illustratoriin joka pitäisi ottaa haltuun. Comixology houkuttaisi valmiiksi sarjakuviin suuntautuneen käyttäjäkuntansa vuoksi, mutta artikkelissa mainittu yksinoikeussopimus hirvittää, saati sitten jos menee tuplarojaltit. Hyvänä puolena Comixologyn tekniikassa olisi se, että kerran tehty työ toimisi kaikilla alustoilla. Teoreettisesti siis - käytännön ongelmia on tekniikassa ollut paljonkin eri alustoilla, eikä siihen Suomesta käsin paljon vaikuteta. Sisällöntuotantoon tämä toimijoiden paljous vaikuttaa siten, että sisältöä syntyy vähemmän, kun versioita pitää tehdä enemmän. Sopimusten teon työläys varmasti karsii sekin osan yrittäjistä pois.

En kauheasti perusta multimediasarjakuvasta. Se jääköön 90-luvulle. Ikänäköisenä olen kokenut hyödyllisimpänä lisäominaisuutena mahdollisuuden zoomata kuviin. Tästä yritin aiemmin saada tarvetta kartoittavia kommentteja (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,2872.msg391037.html#msg391037) jatkoa ajatellen, mutta hiljaisuudesta päätellen digiyleisön silmät ovat hyvässä kunnossa. A3-tabletit ratkaisisivat paitsi tekstin tihrustamisongelmat, myös sen ongelman, että pieneksi kutistettu grafiikka ei ole kovin vaikuttavaa. Jättitablettien myötä voitaisiin jopa sanoa digitaalisarjakuvan parantavan sarjakuvanautintoa.

Artikkelissa mainittu sisältösensuurin uhka voi rajoittaa aiheiden käsittelyä Comics Coden tavoin. Sarjakuvien taittoon vaikuttaa ilman muuta se, että sivun on oltava luettavissa yhtä hyvin kännykän kuin tietokoneen ruudulta. Ruutukoot standardisoituvat.

Suomalaista jakelukenttää ei taidettu artikkelissa kauheasti eritellä. Siellähän ovat tyrkyllä paitsi kirjakauppiaat, myös Elisa ja Anttila muun muassa.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 14.06.2013 klo 01:51:03
Comixology houkuttaisi valmiiksi sarjakuviin suuntautuneen käyttäjäkuntansa vuoksi, mutta artikkelissa mainittu yksinoikeussopimus hirvittää, saati sitten jos menee tuplarojaltit.

Tämä aihe varmasti muuttuu kilpailutilanteen mukaan, mutta ensimmäisiä – esimerkkinä Monkeybrain – yksinoikeussopimuksia ovat comiXologyn kanssa pienkustantajat jo solmineet.

Tämähän on tavanomaista millä tahansa markkinoilla, eli kun comiXology onnistui saamaan etumatkan, niin nyt se käyttää lihaksiaan kiristämään yksinoikeussopimuksia.

Suomalaista jakelukenttää ei taidettu artikkelissa kauheasti eritellä. Siellähän ovat tyrkyllä paitsi kirjakauppiaat, myös Elisa ja Anttila muun muassa.

Tästä minulle sisällöntuotannon puolella huomautettiinkin. Rajasin kuitenkin Kvaakin ensiraapaisun aiheesta Amerikan ihmeisiin. En voinut olla lipsauttamatta Aku Ankka Lataamoa mukaan, kun se nyt kerran on tapetilla muutoinkin.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: haplo 14.06.2013 klo 06:03:58
Uusi tulokas digitaalisen mangan maailmassa on Manga Reborn (http://en.mangareborn.jp/), josta ainakin Animenewsnetwork on uutisoinut (http://m.animenewsnetwork.com/news/2013-06-12/new-manga-reborn-website-launches-to-offer-digital-manga-in-english).

Artikkelissa mainittu halpatuotanto haisee tämänkin kokeilun kohdalla. Tarkoituksena on nimittäin kääntää luettavat sarjakuvat fanien avulla. Kiinnostavaa tässä taas on se, että Manga Reborn suunnittelee laajentavansa käännöskielien määrää englantia laajemmallekin. Kai suomikin periaatteessa olisi siis tämän puolesta mahdollinen.

Fanikäännökset eivät ihan uusin juttu ole. Esimerkkiä on näyttänyt muistaakseni DMP, joka on julkaissut ainakin sähköisesti fanien tekemiä käännöksiä.

Mutta ei tämä(kään) kokeilu vielä vakuuta. Yksi häiritsevimmistä syistä on jo JMangan käyttämä ostomenetelmä jossa oikealla rahalla ostetaan pojoja joilla taas luetaan mangaa. Vaikeaa on.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: J Lehto 14.06.2013 klo 09:32:50
Juna meni jo.

Meinaatko siis että läänitykset on jo jaettu ja paikoilleen juntattu maailman tappiin saakka?

Se että indie-tuotos on hukkua Comixologyyn isojen talojen tavaran sekaan lisää painetta synnyttää genre-spesifisiä kauppapaikkoja, joissa tekijöiden on helpompi erottautua.  

Edellyttäen tietysti että kysyntää on. Jos on, niin kyllä netille markkinat syntyy.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 14.06.2013 klo 16:21:57
Meinaatko siis että läänitykset on jo jaettu ja paikoilleen juntattu maailman tappiin saakka?

Kuten artikkelinikin lopetin, näen asian juuri päinvastoin.

Sen sijaan kuluttajilla on nyt älypuhelimet ja tämä todennäköisemmin näpyttää "comics" Applen App Storessa ja sitten kun on asennettu se comiXology, etsii sisältöä sieltä.

On siis vaikea synnyttää pöhinää, kun jo Times nimitti comiXologyä "sarjakuvien iTunes-palveluksi" tms.

En siis usko, että lähiaikoina ainakaan Yhdysvalloissa syntyy mitään kaupallisesti merkittävää, ellei panosteta älypuhelinten ja tablettien näytöille.

Madefiren näytenumerot olen lukenut netissä, mutta käytettävyyden puolesta on selvä, ettei ratkaisua ole PC-ruudulle kehitetty.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: J Lehto 14.06.2013 klo 17:03:54
En siis usko, että lähiaikoina ainakaan Yhdysvalloissa syntyy mitään kaupallisesti merkittävää, ellei panosteta älypuhelinten ja tablettien näytöille.

Ken elää, se näkee. HTML5:stä on pahimmat hypehöyryt lähteneet, ja siksi yleinen skeptismi, mutta todellisuudessa se parantaa asemiaan koko ajan.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 14.06.2013 klo 22:58:01
Ken elää, se näkee. HTML5:stä on pahimmat hypehöyryt lähteneet, ja siksi yleinen skeptismi, mutta todellisuudessa se parantaa asemiaan koko ajan.

En katso tätä nyt teknologialähtöisesti, vaan siltä kantilta missä ne asiakkaat ovat ja mitä heillä on taskuissaan.

(Spoileritägissä on asiaan liittymätön off-topic, vaikka analogia toki pätee sarjakuvateollisuuteen.)

Sitä en selvittänyt, onko mahdollista sarjakuvamaailmassa esim. tarjota Applen App Storessa ilmainen lukusovellus, mutta mainostaa sen sisällä omaa kotisivuaan, jossa ostotapahtumat tehdään ja lukusovellusta käytettäisiin vain jo maksetun sisällön lukemiseen.

Todennäköisesti tämä kuitenkin on tulella leikkimistä.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: J Lehto 15.06.2013 klo 13:01:28
En katso tätä nyt teknologialähtöisesti, vaan siltä kantilta missä ne asiakkaat ovat ja mitä heillä on taskuissaan.

Ja minäkin. Eli jos palataan tuohon aiempaan viestiin, jossa kirjoitit:

Sen sijaan kuluttajilla on nyt älypuhelimet ja tämä todennäköisemmin näpyttää "comics" Applen App Storessa ja sitten kun on asennettu se comiXology, etsii sisältöä sieltä.

Niin jo kauan ennen kuin sarjakuvataiteen fanittaja on käynyt lataamassa Comixologyn kännyynsä on kyseinen afficianaado todennäköisesti myös naputellut googleen "comics porn tentacle"...

Ja kun viimein selainteknologia kehittyy siihen pisteeseen että webbiapplikaatio pyörii laitteissa melkein yhtä hyvin kuin app storesta saatavissa oleva natiivi sovellus...

... niin minkä tähden ainutkaan itseänsä kunnioittava lonkeropornosarjistaiteilija pystyttäisi pikku kirppispöytää Comixologyyn, jossa hän joutuisi (seulan läpäistyänsä) kilpailemaan Imagen, Dark Horsen ym megatalojen kanssa?...

...etenkin kun hän pystyy laittamaan hengentuotteensa suoraan myyntiin vaikkapa www.TerrysTentaclePornComicsServiceOlog y.comiin (älä klikkaa), missä hän saa paremmat fyrkat per myyty tuote, ja jonne google ohjaa lakkaamattomana virtana laser-fokusoitua, luottokorttia villisti vispaavaa asiakaskuntaa?

Eli tämän tyyppistä visiota ajoin takaa, lähinnä reaktioksi siihen kun kirjoitit että

Kyseiset sovelluskaupat nimittäin määrittelevät sisällön ja heikoimmassa osassa ovat pienkustantajat, jotka jo nyt tekevät yksinoikeussopimuksia comiXologyn kanssa.

Comixology on toki hyvässä asemassa sarjakuvan "iTunesina", mutta teknologia tulee mahdollistamaan vaihtoehtoja. Jos yksi juna menikin, niin uusia vuoroja on tulossa.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 15.06.2013 klo 15:56:49
Niin jo kauan ennen kuin sarjakuvataiteen fanittaja on käynyt lataamassa Comixologyn kännyynsä on kyseinen afficianaado todennäköisesti myös naputellut googleen "comics porn tentacle"...

Googlen etusivulle päätyvät kunkin toimialan jättiläiset ja toiselle sivulle ihmiset eivät edes siirry linkkejä klikkailemaan.

Lisäksi se Google on monesti turhauttava verrattuna johonkin App Storeen, jossa kynnys asentaa uusi sovellus on alhainen.

Toivon toki minäkin, että sarjakuvateollisuus ei jäisi alkutuottajan asemaan, kuten artikkelissani kirjoitin. Olen nyt useasti toitottanut, että se heikko neuvotteluasema jakelukanavaan nähden on vaarallista.

Tässä suhteessa en silti jaa uskoasi, kun muut toimialat antavat tulevasta toisen kuvan.

Hotellitoimialalla verkossa toimivat jättiläiset (OTA, Online Travel Agency) ovat korvanneet monesti kivijalkatoimistot.

Mielestäni on silti aika hurja juttu, että ihmiset voivat lyödä lentoihin tonnin-pari ja hotelliyöpymiseen toisen mokoman vain näitä sivuja selailemalla.

Ihmisten laiskuuteen se toki perustuu: rahaa on, muttei aikaa ja viitseliäisyyttä.

Varmasti pienkustantajille rako netissä on, mutta yleisempää tulee olemaan se katkeran kalkin nieleminen: isompien ehdoilla mennään.

Jos sieltä joku iso juttu nousee, se olisi pitänyt tehdä etupainotteisesti, kuten vaikka peliteollisuudessa Steam. (Ja sitten kun kasvetaan isoksi, tallotaan vuorostaan pienempiä.)

Pelialasta nyt kun puhutaan, niin onhan jo mobiilipelaaminen heiluttamassa tulevan konsolisukupolven kohtaloa.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Reima Mäkinen 15.06.2013 klo 21:05:14
Koska Kvaakissa on jo rönsyilevä Sarjakuvat ja elektroniset lukulaitteet (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12924.0.html) -ketju, näkisin parhaaksi mikäli se keskittyisi ennemmin käyttökokemuksiin, kun laitekirjo sekä kauppapaikkojen ja ohjelmistojen määrä kasvaa, sekä sitä kautta alan kehityksen seuraamiseen.

Siten tämä ketju on tarkoitettu pääosin itse digitaalisiin sarjakuviin, digitaalisuuden sisällölle asettamille haasteille ja sarjakuvailmaisun mahdollisiin muutoksiin.
Juuri näin haluan minäkin asiasta keskustella. Vähän eri ketjuissa eri näkökulmista. Tämän kaltainen sisältöketju on kuitenkin ollut jo olemassa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11010.0.html). Ja digitaalisuuden tuomiin mahdollisuuksiin yhden näkökulman tuova artikkelikin: Pelattavat sarjakuvat  (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1407). Että voisiko nämä ketjut yhdistää? (Tämän ketjun nimi kun voisi myös viitata mihin tahansa sarjikseen eli tuotteeseen, ja niille on taas paljon muita omia ketjuja.)
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jukka 15.06.2013 klo 21:39:40
Kuka pakottaa omakustantajan menemään Comixologyyn tai App Storeen. Miksei sähkökirjaa vois myydä samalla periaatteella kun myy paperista omakustannettaan eli "kädestä käteen".

Mainos blogiin, foorumeille ja kotisivuille. Osta tästä mun uusi sarjis. Maksu tilille, paypaliin tms. ja  sähköinen sarjis tulee sähköpostiin ostajan haluamassa formaatissa kun rahat näkyy tilillä.

Muutenkin hauskaa toi "juna meni jo" ajatusmalli. Mikä juna? Eiköhän sähköinen julkaiseminen oo vasta ihan lapsenkengissään. Ei kukaan tiiä, mitä on viiden tai kymmenen vuoden päässä. Tabletit, E Ink, Google Glass, joku muu mikä...
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: J Lehto 15.06.2013 klo 21:49:40
Mainos blogiin, foorumeille ja kotisivuille. Osta tästä mun uusi sarjis. Maksu tilille, paypaliin tms. ja  sähköinen sarjis tulee sähköpostiin ostajan haluamassa formaatissa kun rahat näkyy tilillä.

Pitää mainostaa ja markkinoida joka tapauksessa. Mutta Comixology ja muut alustat ovat hyödyllisiä koska ne vetävät puoleensa sarjakuvasta ostomielessä kiinnostuneita paljon enemmän kuin mitä yksittäiset kotisivut pystyvät tekemään. Eli mielummin sitä myy vilkkaalla torilla kuin metsän keskellä.

Vaikka tekijän nimi olisi brändi jonka kotisivulle on paljon liikennettä, niin mahdollisimman monia kanavia kannattaa silti hyödyntää.

Googlen etusivulle päätyvät kunkin toimialan jättiläiset ja toiselle sivulle ihmiset eivät edes siirry linkkejä klikkailemaan.

Kannattaa tutustua hakukoneoptimoinnin perusteisiin. Avainsanoja niche, long tail keyword, PPC
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jukka 15.06.2013 klo 22:10:49
Pitää mainostaa ja markkinoida joka tapauksessa. Mutta Comixology ja muut alustat ovat hyödyllisiä koska ne vetävät puoleensa sarjakuvasta ostomielessä kiinnostuneita paljon enemmän kuin mitä yksittäiset kotisivut pystyvät tekemään. Eli mielummin sitä myy vilkkaalla torilla kuin metsän keskellä.

Juu toki näinkin. Meinasin vaan, että kai sen sähkökirjan myynnin vois halutessaan hoitaa ilman mitään välistävetäjiä ihan samalla tapaa kuin jos ei vaikka halua viedä painettua omakustannesarjistaan kivijalkaliikkeen hyllylle lainkaan.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Reima Mäkinen 15.06.2013 klo 22:27:50
Nyt kun ehdin lukea tämän ketjun niin eihän tässä olekaan kyse ketjun aloittajan sanelemasta aiheesta:
digitaalisuuden sisällölle asettamille haasteille ja sarjakuvailmaisun mahdollisiin muutoksiin
...vaan samasta kuin tuossa artikkelissakin eli sarjakuvien digitaalijakelun mahdollisuuksista ja sudenkuopista.

Miksei sähkökirjaa vois myydä samalla periaatteella kun myy paperista omakustannettaan eli "kädestä käteen".
Juuri näin. Ja näin:
Niin jo kauan ennen kuin sarjakuvataiteen fanittaja on käynyt lataamassa Comixologyn kännyynsä on kyseinen afficianaado todennäköisesti myös naputellut googleen "comics porn tentacle"...

Ja kun viimein selainteknologia kehittyy siihen pisteeseen että webbiapplikaatio pyörii laitteissa melkein yhtä hyvin kuin app storesta saatavissa oleva natiivi sovellus...
Apple on nyt niskan päällä koska sen pädi on kätevämpi kuin laitteet keskimäärin ja kauppakin toimii. On kuitenkin vain ajan kysymys milloin nettiin saadaan vihdoin kunnon valuutta eli maksaminen vakiintuu järkeväksi. Tekniikka puolestaan yhdenmukaistaa lukulaitteita enkä usko että tuo iPad vielä on sarjakuvien lukemisessa se viimeinen ja paras vaihtoehto.

Sitä paitsi. Tuossa artikkelissa ja tässä keskustelussa ollaan kovin P-Amerikkakeskeisiä ja jumitetaan Marvelin DC:n lehtimallissa. Samaan aikaan Aasiassa on aivan eri kuviot, laitteet ja julkaisutavat. Kaupallisestikin jo paremmin menestytty. Kiina nousee tässä taatusti E-Korean ja Japanin rinnalle ja vasta sitten aletaan jakaa näitä markkinoita, joita Apple nyt on dominoivinaan.
Kyllä jo pelkästään Applen sisältöpolitiikka on sellainen rajoite, että ei sen varaan  mitään laajaa rintamaa synny. Parhaassakin tapauksessa AppleKauppaan jää mainstreamsarjis, joka kituu ja kutistuu, samalla kun mielenkiintoiset jutut tehdään ihan muualla.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Lurker 15.06.2013 klo 22:47:57
Jos joku jollakin alalla saavuttaa määräävän markkina-aseman, on muiden todella vaikea enää päästä ohi.

Mutta totta kai pieniä pelureita omiin "markkinalokeroihinsa" mahtuu nettiin vaikka kuinka. Mutta heidän markkinaosuutensa on hyvin pieni, ellei olematon. Tekijälle itselleen voi toki joskus oma suoramyynti olla paras mahdollinen vaihtoehto. Eiväthän pääse muut osille.

Pätee muuhunkin kuin sarjakuvaan.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 15.06.2013 klo 23:32:45
Nyt kun ehdin lukea tämän ketjun niin eihän tässä olekaan kyse ketjun aloittajan sanelemasta aiheesta:...

Aloitin tosiaan rönsyilemällä, mutta en muistanut tuota muutaman vuoden hiljaiseloa viettänyttä ketjua lainkaan.

Muokkasin aloitusviestiä ja ketjun otsikkoa, jos nyt osuisi lähemmäs maalia.

Mitä tuohon maantieteelliseen rajaukseen tulee, niin artikkelihan on tosiaan rajattu amerikkalaiskeskeiseksi, joten sieltä periytyy myös näkökulma tähän ketjuun.

Kannattaa tutustua hakukoneoptimoinnin perusteisiin.

EDIT: Kirjoitit viestissäsi ennen tätä kohtaa juuri siten, kuin itse asiat näen.

Olen toki yrittäjänä käytännön kautta tutustunut. Kun hallintapaneelista tarkastelee, millä hakusanoilla ihmiset saapuvat sivuille, on selvää hakukoneoptimoinnin toimivan niissä rajoissa, missä menestys omassa markkinaraossa edellyttää ja loppu on siitä kiinni, että hakija edes jossain määrin hakee, mitä yrittäjä voi tarjota.

Toisaalta on turha viisastella vaikka hotelliyrittäjälle, että harrasta hakukoneoptimointia, kun potentiaaliset asiakkaat naputtelevat Googleen "hotels in USA" ja siirtyvät sitten alan jättien huomaan. En jaksanut edes selata viidettä sivua pidemmälle, mutta edes suurimmista ketjuista ei moni siihen mennessä tullut vastaan.

Amerikkalaisten kustantajien, pääosin siis Marvel ja DC, osalta juna tosiaan meni jo.
Pienkustantajat sitten elävät omassa niche-raossaan miten parhaiten kykenevät.

Muutaman vuoden kuluttua markkinoilla toki voi olla joku uusi iPhone, joka laittaa asiat mullinmallin, mutta ellei tällaista ilmaannu, siinä ajassa jyvät on varmasti erotettu akanoista.

Toisaalta artikkeli on kirjoitettu puolittain sillä mielellä, että muutaman vuoden päästä voi naureskella miltä maailma 2013 näytti.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: J Lehto 17.06.2013 klo 09:49:54

Toisaalta on turha viisastella vaikka hotelliyrittäjälle, että harrasta hakukoneoptimointia, kun potentiaaliset asiakkaat naputtelevat Googleen "hotels in USA" ja siirtyvät sitten alan jättien huomaan.

Kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät ole aikeissa yöpyä kaikissa USAn hotelleissa. Vaan heidän hakunsa on tyypillisesti "hotel in St Louis" tai "best hotel St Louis", "bed and breakfast in St Louis" ja sellaisille hauille voi ihan yksittäinen majatalon omistaja St. Louisissa optimoida saittinsa.

Sama pätee sarjakuviin: ei "comics" eikä edes "war comics" vaan "best world war II comics", "buy best world war II comics" jne.

Mitä enemmän hakutermejä, sitä pienempi hakujen volyymi, mutta silloin myös asiakaskunta matchaa paremmin sivuston sisällön kanssa.

Kyse ei ole ollenkaan siitä kuka "hallitsee" markkinoita, vaan siitä että pystyy tavoittamaan juuri ne ihmiset joita kiinnostaa nimenomaan se, mitä sinulla on tarjottavana.
   
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Reima Mäkinen 18.06.2013 klo 10:38:05
Jos joku jollakin alalla saavuttaa määräävän markkina-aseman, on muiden todella vaikea enää päästä ohi.
40% Markkinaosuuden Nokialla oltiin varmaan samaa mieltä. Itse asiassa juuri teknisiin ratkaisuihin perustuvilla aloilla on paljon esimerkkejä firmoista ja tuotteista jotka dominoivat markkinaa mutta hiipuvat sitten. Sisältöpuolella tämä on ehkä vähän harvinaisempaa, mutta häviäähän niitä erilaisia mediatalojakin. Habbo Hotelli (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=118) itseasiassa dominoi yllättävän pitkään.

Toisaalta artikkeli on kirjoitettu puolittain sillä mielellä, että muutaman vuoden päästä voi naureskella miltä maailma 2013 näytti.
Mietin kanssa, miten hauskaa olisi jälkeenpäin seurata (tai olisi ollut), jos tästä aiheesta kirjoittaisi vaikka vuosittain aina ajanmukaisesti hypettäen, siis kuitenkin niin että omassa ajassaan se teksti vaikuttaa realistiselta.

Mutta onhan näitä suppeita esimerkkejä muutama Kvaakissakin. Ronkaisen DVD- (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=114) ja McCloud -jutut (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=66) ja oma kommenttini Viivin ja Wagnerin Wapittamiseen (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=64) (uutinen sopivasti muuten tasan 10 vuoden takaa)

Samaa mieltä Lehdon kanssa siitä että ei kai kukaan hae enää verkosta comics?  ??? Juuri sitähän se markkinoiden hajautuminen on ollut että yhä spesifisempiä juttuja ovat omat mielenkiinnon kohteet.

Yritin tuossa viimeksi jalkapallopeliä katsoessa jotain ajatuksia kehittää, mutta eihän se oikein onnistunut. Sitä vaan meinasin, että jenkkimeininki perustuu verkossakin edelleen "muinaiseen" lehtiformaattiin. Sikäli mikäli artikkelissa ja muuallakin esitetyt veikkaukset toteutuvat ja printti hiipuisi pois isojen amer. ja jap. kustantamoiden julkaisupaletista, niin mitä järkeä sitä formaattia olisi enää verkossa roikottaa painolastina? Ja ilman B5 printtisivun (tod. aukeaman) rajoituksia saisi netillekin luotua jo paremmin toimivaa kerrontaa.

Olen myös hiukkasen vastaan sitä ajattelua että novellisarjakuvan pitäisi workkia optimaalisesti puhelimen pienessä näytössä. Vaikka nyt uutiset ja musiikki voidaan luuriin tuupata, ei se tarkoita sitä että sinne pitäisi sarjakuva ja elokuvakin tunkea. Stripit voi lukea luurista, tietenkin.

Edellisiin liittyen sarjakuvan kannattaisi digipuolella luopua ääriviivoista. Ääriviivat ovat 1800-luvun lopun keksintö jotakin mikä toimi parhaiten sen aikaisen tekniikan kanssa. Mutta eihän tämmöinen logiikka tunnu menevän missään läpi. Mieluummin vaan sitä lineaarista ja aikaan sidottua mediaa (animaatio ja musiikki) yritetään tupata selvää asiaa sotkemaan.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: äyni 18.06.2013 klo 10:51:00
40% Markkinaosuuden Nokialla oltiin varmaan samaa mieltä. Itse asiassa juuri teknisiin ratkaisuihin perustuvilla aloilla on paljon esimerkkejä firmoista ja tuotteista jotka dominoivat markkinaa mutta hiipuvat sitten. Sisältöpuolella tämä on ehkä vähän harvinaisempaa, mutta häviäähän niitä erilaisia mediatalojakin.

Ei tänäpäivänä voi enää tehdä mitään pitkälle vietyjä tulevaisuuden johtopäätöksiä markkinaosuuksista. Ei oikeastaan millään alalla, kaikkein vähiten sähköisissä palveluissa. Jos asiakkaista ei piitata ja suolletaan kuraa, asiakkaiden kelkka kääntyy hyvin vauhdikkaasti. Ainoa keino pitää markkinaosuutensa on kehittyä ja palvella. Sokea asiakasuskollisuus on mennyttä. Toki markkinajohtajalla paineet kehityksestä on altavastaajia pienemmät, koska palvelun vaihto on aina ongelma.
: Vs: Digitaaliset sarjakuvat
: Jarkko Sikiö 18.06.2013 klo 17:54:54
Sisältöpuolella tämä on ehkä vähän harvinaisempaa, mutta häviäähän niitä erilaisia mediatalojakin.

Toimijat, jotka hallitsevat jakeluteitä, rahaliikennettä, tietoliikennettä jne. ovat vaikeimpia syrjäyttää.

Esimerkkinä luottokorttiyhtiöt, Google, TripAdvisor jne.

Samaa mieltä Lehdon kanssa siitä että ei kai kukaan hae enää verkosta comics?

Harrastajat tuskin hakevat. Entä sitten satunnaiskäyttäjä, mitä mahtaa kirjoittaa Googleen tai App Storeen sellainen utelias, joka ei tiedä mitä hakee. En tiedä minäkään, mutta tuskin mitään kovin spesifistä.

Siinä tulee se kanavan voima esiin, sillä se imuroi volyymillä käyttäjiä sisään.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.01.2014 klo 13:04:07
Ohhoh, ComiXology myi iPadin appsin kautta neljä miljardia sivua sarjakuvaa. Tämä digitaalinen sovellus ja jakelukanava sarjakuvalle on ollut jymymenestys. Sarjakuvalehdillä on kuin onkin futuuri.

WIRED: The iPad App That Sold 4 Billion Pages of Comics in 2013 (http://www.wired.com/underwire/2014/01/comixology-ipad-app-2013/)
For the third year running, digital comics platform ComiXology closed out 2013 as the most profitable non-game App on iPad. It’s testament to ComiXology’s digital dominance; in the last seven years, they’ve grown from a comics discussion and cataloging site to the face of digital comics publishing --
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Miha 16.01.2014 klo 14:05:39
Eiköhän tuo ollut ihan odotettavissakin. Ei ihmisten mielenkiinto sarjakuviin ikinä kuole; jakelu nyt vain on ollut kehityksen pulkasta jäljessä jo pidemmän aikaa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 16.01.2014 klo 14:50:19
Ja suomalaiset kustantajat tulee pahasti jäljessä taas. Rahat valuvat amerikkoihin. Tulisipa noihin digitaalisiin sarjakuviin automaattinen käännös, varmaan tuleekin, kun Google pääsee vauhtiin. Esim. ranska ja espanja kääntyvät koneella jo auttavasti englanniksi (ei suomeksi), sarjakuvateksti varmaan aika hyvinkin. Saisi luettavakseen muutakin kuin amerikkalaista mainstreamia. Autom. käännös kylläkin vaatii konefontin ja miten teksti sitten mahtuu kupliin? Ja miten käy kääntäjien ammattikunnan  :(  ???

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 16.01.2014 klo 16:18:49
Huikeita lukuja!

Täytyy tässä olla pakostakin taustalla elokuvien tuoma lisänäkyvyys: digitaalinen sarjakuva on nyt täsmälleen oikeaan aikaan tarjolla.

Ei kai vuosikaudet pystyyn kuivunut ala kykene kukoistamaan omin voimin pelkästään digitaaliseksi muuntautumalla.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.01.2014 klo 19:05:23
Huikeita lukuja!
Täytyy tässä olla pakostakin taustalla elokuvien tuoma lisänäkyvyys: digitaalinen sarjakuva on nyt täsmälleen oikeaan aikaan tarjolla.
Ei kai vuosikaudet pystyyn kuivunut ala kykene kukoistamaan omin voimin pelkästään digitaaliseksi muuntautumalla.

Uskoisin (ja toivoisin!), että nuo luvut kasvavat vielä ainakin muutaman vuoden ajan. Sarjakuville on nyt löytynyt uusi jakelukanava massoille, ei pelkästään sarjakuvakauppoja koluaville. Marketeistahan sarjakuvat ovat USAssa hävinneet. Kysyntä oli olemassa ja nyt on olemassa kanava, joka tuon kysynnän tyydyttää.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: tertsi 16.01.2014 klo 19:09:42
Ja suomalaiset kustantajat tulee pahasti jäljessä taas.
Meillä täällä on niin pienet markkinat, että pakostakin tullaan perässä.
Ei ole resursseja marssia eturintamassa ja olla ottamassa vastaan isoimpia riskejä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.01.2014 klo 19:18:17
Suomalaiset kustantajat ovat olleet ihan hukassa myös sähkökirjojen kanssa.

Lataamo näyttää olevan ensimmäinen onnistunut alusta Suomessa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 16.01.2014 klo 19:35:55
Ymmärrätte asian takaperoisesti.

Itse tuotteessa ei ole ollut mitään vikaa, yhdysvalloissa sarjakuvia kyllä löytää Walmarteista yms myös mutta se on työn takana, kuten tietty myös lähteminen siihen kivijalkasarjakuvakauppaan.
Pari klikkausta ei paljoa vaadi.
Sen lisäksi digisarjisten etu on alhainen hinta, verrattuna painotuotteeseen.

Elokuvilla ei nähdäkseni ole niinkään vaikutusta, paitsi sillä että vihdoin ja viimein elokuvat ovat melkein sarjakuvien tasolla. Melkein.
Ei toisin päin.

Digitaalisen sarjakuvan suosio taas liittyy enemmän yleiseen taiteen ja kulttuurin teknistymiseen kuin elokuvien myötävaikutukseen.
Musiikkiteollisuuden ahdinko on helppo tajuta ja useimmille meistä musiikkialan suuryritysten vaikeudet ovat yhdentekeviä, tekijöiden asemaa  se ei kuitenkaan paranna.

Se että fyysisiä myyntipisteitä ei ole ei tietenkään haittaa kulttuuria jossa pyritään täyteen digitaalisuuteen.

Kääntäjien osaa en kadehdi, englanti on jo aikaa ollut se lingua franca. Jos et sopeudu, tiput. Demokratia on kaunis käsitys muttei paina tässä vaakakupissa mitään.

Jos kaikki muut tekijät ovat tasan pienelläkin on mahdollisuus, mutta kun asiat eivät ole. Jokainen voi laittaa pystyyn oman e-sarjiskaupan ja kisata Comixologya vastaan.

Toinen asia on täälläkin esiin nostettu seikka, uusi ihan digitaalinen comics code, paitsi että moraalinvartioinnin nurkkauksessa on Disney lobbaajien lisäksi tietty Applen omatkin koirat kts. kohdat Saga ja Sex Criminals (http://www.wired.com/underwire/2013/11/sex-criminals-apple-app-store/)

Silti positiivista että sarjakuva porskuttaa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.01.2014 klo 19:41:23
Silti positiivista että sarjakuva porskuttaa.

Just' näin.

Asensin äsken ComiXologyn koneelle. Win8:ssa on ihan komea käyttöliittymä. Ilmaislehtiä on tarjolla yllättävän paljon, mutta luottokortin numero ja yhteystiedot pitää antaa, ennen kuin niitäkään pääsee lukemaan. Täytyy vielä fundeerata.

Sarjakuvaromaaneja on sen sijaan vain alle sata. Jos niitä olisi ollut tuhat, myös alternative kustantajilta, olisin varmaankin avannut tilin heti.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 16.01.2014 klo 21:02:45
Pari klikkausta ei paljoa vaadi.

Vanha totuus myyntimiesten suusta pitää siten edelleen kutinsa: "Helppo ostaa on helppo myydä."

Voisihan tätä jauhaa monelta kantilta, mutta kyllä minut tämä kehitys yllättää positiivisesti.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Holle 16.01.2014 klo 21:32:37
Oma universaali e-opukseni on ollut Applen iBookstoressa (https://itunes.apple.com/fi/book/pavel/id741798312?mt=11) jo pari kuukautta. Omia ostojani lukuunottamatta ei yhtään ole mennyt kaupaksi. Isoja en odottanutkaan  mutta huonommin ei olisi voinut mennä. Joittenkin mielestä olisi parempi laittaa Appstoreen sovelluksena(?) mutta Apple ilmeisesti koettaa ohjata sarjakuvat tuonne iBookstoreen jota taas on hieman hankalampi mainostaa. Joka maan storeen on eri linkki(?). Muutenkin tuo jakelu on Applella hieman erikoista. Nyt mietityttää olisiko Comixology ollut parempi vaihtoehto.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Miha 17.01.2014 klo 10:58:21
Oma universaali e-opukseni on ollut Applen iBookstoressa (https://itunes.apple.com/fi/book/pavel/id741798312?mt=11) jo pari kuukautta. Omia ostojani lukuunottamatta ei yhtään ole mennyt kaupaksi. Isoja en odottanutkaan  mutta huonommin ei olisi voinut mennä. Joittenkin mielestä olisi parempi laittaa Appstoreen sovelluksena(?) mutta Apple ilmeisesti koettaa ohjata sarjakuvat tuonne iBookstoreen jota taas on hieman hankalampi mainostaa. Joka maan storeen on eri linkki(?). Muutenkin tuo jakelu on Applella hieman erikoista. Nyt mietityttää olisiko Comixology ollut parempi vaihtoehto.

Eivät ne ole toisiaan poissulkevia, siitä vaan käännät englanniksi ja lähetät sen comixologylle hyväksyttäväksi.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 17.01.2014 klo 11:06:39
Meillä täällä on niin pienet markkinat, että pakostakin tullaan perässä.

Aika monessa it-puolen (pelit, puhelimet, softat) jutussa Suomi on ollut etulinjassa, samalla tavalla joku e-julkaisualusta olis pitäny tehdä jo pari vuotta sitten, näkemystä ja osaamista varmaan olis ollu (tai ehkä just ei sitä näkemystä). Noh, rannalla ruikutellaan sit.

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Holle 17.01.2014 klo 12:01:46
Eivät ne ole toisiaan poissulkevia, siitä vaan käännät englanniksi ja lähetät sen comixologylle hyväksyttäväksi.


Olipa  hyvä kun tuli esille. Piti ihan tarkistaa. Koska olen kasannut kirjan Applen iBooksauthorilla en voi sitä siinä muodossa myydä maksullisena muualla. Kuuluu sopimukseen.
Jos taitan jollain muulla ohjelmalla saman opuksen voin tyrkyttää sitä Comixologyyn. Käännöstä ei tarvita (opuksessa ei ole tekstiä), tuokin iBook-versio on saatavilla ulkomailla.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 17.01.2014 klo 12:38:11
Aika monessa it-puolen (pelit, puhelimet, softat) jutussa Suomi on ollut etulinjassa, samalla tavalla joku e-julkaisualusta olis pitäny tehdä jo pari vuotta sitten, näkemystä ja osaamista varmaan olis ollu (tai ehkä just ei sitä näkemystä). Noh, rannalla ruikutellaan sit.
Kyllähän Suomessakin yritettiin. Avainasemassa tässä kilpailussa oli kuitenkin se että kuka ja millä hinnalla sai mukaan jenkkien isoimmat talot tyyliin Marvel ja DC. Joilla kaikilla tietenkin oli myös omat suunnitelmat siitä miten heidän oma jakelutiensä tulee dominoimaan markkinoita. Bisneksessähän oli pitkään ajatuksena se että hukataan pois turhat välikädet ja maksimoidaan sitä kautta voitto ja tuodaan tuote hieman halvemmalla kuluttajalle. Applen kauppa kuitenkin osoitti että vanha sateenvarjomalli on kuitenkin se toimivin. Perinteisestihän tämä on liittynyt siihen että kattobrändi takaa laadun, mutta nyt Apple voitti sillä että koplaamalla laitteen ja palvelun se sai käyttökokemuksen sille tasolle että muutkin kuin insinöörit kiinnostuivat. Niin tai näin, kun on kasassa se kriittinen massa (joko kuluttajia tai hyödykkeitä) homma alkaa lopulta kasvaa itsestään. Tämmöisen massan luominen on kuitenkin ollut se haaste, johon monella ei ole raha ja/tai aika riittänyt.

Edit: typo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 17.01.2014 klo 12:48:05
Mitäs suomalaisia e-lehtiä ja -kirjoja myyviä paikkoja on? Elisa-kirja, BoD.fi, http://www.lehtiluukku.fi/? Muita? Ja nimenomaan lehtiin keskittyviä, josta vois ostaa joko irtonumeroita tai tilata tietyin väliajoin padilleen tupsahtavan lehden. Minne omakustantaja tms saisi helposti (ilmaiseksi) oman tuotteensa myyntiin? Lehtiluukku.fi:stä en löytyänyt yhtäkään sarjakuvalehteä.

EDIT: Lehtiluukun info kustantajille (http://www.lehtiluukku.fi/publisher_info) Kyllähän tuonne varmaan pienkustantaja vois lehtensä saada. Esmes Läskimooses voisi hyvinkin olla, tai Kuti, tai mikä tahansa sarjakuvalehti. Sarjainfoakaan tuolla ei valikoimissa ollut, vaikka monta muuta pienempää Kultti.ry:n lehteä oli ja jopa helkutin Tanotorvi.

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 17.01.2014 klo 12:50:36
Paras e-lehti portaali on Helmet-kirjastolla (http://www.helmet.fi/fi-FI/Ekirjasto/Lehdet), siis ei-kaupallisella toimijalla, joka toki tarjoaa kaupallisia tuotteita luettavaksi. Koskahan sinne tulee sarjakuvia?
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 17.01.2014 klo 17:49:31
Mitäs suomalaisia e-lehtiä ja -kirjoja myyviä paikkoja on?
Siis suomalaisia paikkoja vai suomalaisia lehtiä myyviä paikkoja?  :)
Laajin valikoima suomalaisia lehtiä on varmaankin Appstoressa. Ankalla on oma Lataamo, sehän on suomalainen paikka...
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 19.01.2014 klo 20:04:09
Suomalaisia suomen kielellä tehtyjä lehtiä myyviä kotimaisia paikkoja.

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 21.01.2014 klo 16:14:41
Lurkeria ja kumppaneita voi kiinnostaa comixologyn oma infografiikka siitä miten digitaalinen sarjakuva näyttäytyy globaalisti:
(https://24.media.tumblr.com/c9a0ae749813ecf620403473926160d7/tumblr_mzr6x3E9wo1qzozsuo1_1280.jpg)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 21.01.2014 klo 16:20:56
Kiintoisaa (tuon saa isommaksi kun avaa hiiren oikealla uuteen välilehteen). Suomi on sitten "Gaining Steamin" ja "Getting a Tasten" välimaastossa. Kuubassa 15 käyttäjää. Väri kuitenkin aika tumma.

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 21.01.2014 klo 18:04:03
Lurkeria ja kumppaneita voi kiinnostaa comixologyn oma infografiikka siitä miten digitaalinen sarjakuva näyttäytyy globaalisti:
(https://24.media.tumblr.com/c9a0ae749813ecf620403473926160d7/tumblr_mzr6x3E9wo1qzozsuo1_1280.jpg)

On vielä ostamatta sen ensinmäinenkään digitaalinen sarjakuva.

Afrikassakin on yllättävän sinisiä alueita. Siellä(kään) ei varmasti sarjiskauppoja kovin tiheässä ole.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 21.01.2014 klo 18:06:21
Kartoitetaankohan tuossa enempikin toiveita markkinapotentiaalin suhteen, vai mihinkähän nuo värit on suhteutettu.

Mitähän ne Kiinassa ja Venäjällä lukevat... Kapteeni Amerikkaa, kenties.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 21.01.2014 klo 18:12:22
Afrikassakin on yllättävän sinisiä alueita. Siellä(kään) ei varmasti sarjiskauppoja kovin tiheässä ole.

Ei kauhean tiheässä, taannoin juttelin angolalaisen kaverin kanssa aiheesta. Facebook on iso juttu vaikka valokaapeleista ja wifistä saa monessa paikkaa nähdä vain unta.

Mitähän ne Kiinassa ja Venäjällä lukevat... Kapteeni Amerikkaa, kenties.

Olet oikeammassa kuin uskotkaan marvel ja DC ovat melko lailla suosittuja tämähän nyt on wanha juttu mutta silti (http://www.youtube.com/watch?v=fN-GDw96opg)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 21.01.2014 klo 18:24:05
On se vitsailusta huolimatta iso juttu, tuo digitaalinen sarjakuva, se on myönnettävä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 21.01.2014 klo 18:35:06
Venäjällä kyllä julkaistaan paljon juurikin mainitsemaasi jenkkisarjakuvaa käännettynä ihan  lehtinä ja albumeinakin, eikä ollavain digitaalisen sarjakuvan varassa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 22.01.2014 klo 16:52:34
Epuuk Suomessa yritti pari vuotta sitten sellaista yleislataamoa. Jossain vaiheessa näkyy rahkeet loppuneen.
Palvelinta osoitteessa www.epuuk.com ei löytynyt.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 23.01.2014 klo 13:31:58
Epuukin viimeinen Twitter päivitys on vuodelta 2011. @Epuuk

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 06.02.2014 klo 18:32:03
Ja suomalaiset kustantajat tulee pahasti jäljessä taas. Rahat valuvat amerikkoihin. Tulisipa noihin digitaalisiin sarjakuviin automaattinen käännös, varmaan tuleekin, kun Google pääsee vauhtiin. Esim. ranska ja espanja kääntyvät koneella jo auttavasti englanniksi (ei suomeksi), sarjakuvateksti varmaan aika hyvinkin. Saisi luettavakseen muutakin kuin amerikkalaista mainstreamia. Autom. käännös kylläkin vaatii konefontin ja miten teksti sitten mahtuu kupliin? Ja miten käy kääntäjien ammattikunnan  :(  ???

Timo

Muisatelinkin että täällä oli tämmöinen.
Marvelin markkinointiosasto päätti ilahdutaa itseäkin mesoamalla marvel global comic appsista (http://marvel.com/news/comics/2014/2/6/21901/go_global_with_marvel_digital_comics)

toistaiseksi on vain  12 kielen valikoima: kiinat(trad ja yksinkertaistettu), japani, korea, espaja, ranska, venäjä, hindi, saksa, italia, portugali ja heprea.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 08.02.2014 klo 11:26:06
Haiskahtaa politiikalta. Heprea on Israelin virallinen kieli. Eli boikottiin!  :)

Tai sitten tämän "salaliiton" takana on vain joku rahoituskytky...
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 08.02.2014 klo 13:04:57
Tai sitten tällä kielialueella ollaan herkkiä omaksumaan uudempaa teknologiaa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 13.04.2014 klo 20:52:12
Oho, Amazon osti ComiXologyn!

Guardian: Comixology tells customers their comics are safe after Amazon acquisition (http://www.theguardian.com/technology/2014/apr/11/comixology-comics-amazon-acquisition)
The leading digital comics firm has been bought by Amazon for an undisclosed sum

Comixology ei muutu Amazoniksi vaan jatkaa omalla nimellään.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 14.04.2014 klo 21:03:23
Eikä tässä vielä kaikki.

How Amazon’s Acquisition Of ComiXology Will Change The Comic Book Industry Forever: Not limited to digital, Amazon will be able to print its original comics on demand, servicing collectors with increasingly rare hard copies (which they can get creators to sign!). BI (http://www.businessinsider.com/amazon-comixology-acquisition-will-change-comic-book-industry-2014-4)

Hämmentävää.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 14.04.2014 klo 22:31:40
Comixologyn osto käy kyllä muutoin täysin järkeen, markkina on osoittanut voimakkaan kasvun merkkejä ja sarjakuvat ovat aivan sen ydinliiketoiminnan kyljessä.

Sen sijaan "comics on demand" -konseptia en edes olisi kyennyt kuvittelemaan... On kyllä melkoinen paukku, kun takana on vielä Amazonin kaltainen jätti.

Kuka tuosta nyt eniten sitten hyötyy ja missä ollaan huolestuneita. Nyt pitäisi oikein muistella vanhoja: olikos DC:llä ja Amazonilla joskus sukset ristissä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Miha 28.04.2014 klo 13:58:24
http://comixology.tumblr.com/post/83931330905/important-changes

Amazon onkin jo päässyt vauhtiin, ja poistanut comixologyn softasta "in-app" oston, ettei heidän tarvitse maksaa applelle 30% siivua.

Siinä ohessa he rampauttivat juuri sen asian, mikä comixologyssa toimi parhaiten.
Kiitti vaan.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Veli Loponen 28.04.2014 klo 22:17:42
Comixologylle tuli myös Euroversio. Se on se, mikä mua harmittaa, koska Euroversiossa on euromääräiset hinnat, jotka ei ole suhteessa dollarin kurssiin. Hinnat siis meillä hiukan nousi. No, vastapainoksi tuli viikonloppuna ostettua hervottomasti Dark Horsen sarjakuvia niitten digikaupan kolmevuotisalennuksesta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Tero Ykspetäjä 06.05.2014 klo 15:51:00
Humble Bundle (https://www.humblebundle.com/) tarjoaa vielä viikon verran paketin Imagen digisarjiksia. Hinta on "maksa mitä haluat" (mutta jos maksaa yli tietyn rajan, saa ekstrasarjiksia), osalla tuotoista tuetaan CBLDF:ia. Sarjakuvat saa ladattua useassa muodossa, joten toimivat kaikilla yleisimmillä lukulaitteilla ja -ohjelmilla.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 06.07.2014 klo 04:34:54
Yle uutisoi, kuinka Amazon ajaa kustantajat ahtaalle (http://yle.fi/uutiset/verkkokaupan_jattilainen_amazon_pullistelee_lihaksiaan_kirjamarkkinoilla__kustantamoiden_kustannuksella/7303485). Yhdysvalloissa 64 % kirjoista ja 67 % sähkökirjoista myydään uutisen mukaan sen kautta.

Muistattehan, että Amazon osti ComiXologyn.

Ulkomuistista DC:n ja Amazonin välit ovat huonot jo ennestään.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 06.07.2014 klo 14:38:42
Tuosta oli pari päivää aiemmin jo Hesarissa. Bestseller-kirjailijat suuttuivat Amazonille: "Kirjojamme pidetään panttivankeina" (http://www.hs.fi/kulttuuri/Bestseller-kirjailijat+suuttuivat+Amazonille+Kirjojamme+pidet%C3%A4%C3%A4n+panttivankeina/a1404353746770)

Tuollainen hallitsevan markkina-aseman hyväksikäyttö on kyllä tosi vittumaista. Mutta se kai kuuluu olennaisena osana kapitalismiin ja yritystoimintaan?

Avoimessa kirjeessä sellaiset bestseller-kirjailijat kuten James Patterson, John Grisham, Lee Child, Clive Cussler ja David Baldacci vaativat, että Amazon lopettaa välittömästi kirjanjakelua haittaavat toimet.

"Kaikki me tuimme Amazonia, kun se oli vielä pieni, olemassaolostaan kamppaileva start up -yritys. Meidän kirjamme auttoivat Amazonin tielle, joka on vienyt sen yhdeksi maailman suurimmista yhtiöistä. Olemme tienanneet Amazonille miljoonia dollareita. Tämä ei ole tapa, jolla bisneskumppaneita saati ystäviä kohdellaan. Ottamatta kantaa kiistaan Hachetten kanssa vetoamme Amazoniin, että se lopettaa niiden kirjailijoiden elinkeinon vahingoittamisen, joiden varaan se aikoinaan rakensi taloutensa. Kukaan lukijoista ja kirjailijoista ei voita niin kauan, kun kirjojamme pidetään panttivankeina", luki avoimessa kirjeessä.

Kirjeessä kehotetaan myös "uskollisia lukijoita" lähettämään omat, henkilökohtaiset kannanottonsa Jeff Bezosin sähköpostiin.

Yksi asia mitä myös olen viime aikoina miettinyt on se että miten verkkokauppojen genrejaottelu (siellä weppisivuilla) vaikuttaa teosten tarjontaan ja kustantamiseen. Teosten näkyvyyteen noissa kaupoissa se vaikuttaa olennaisesti, että mihin (kaikkiin) osioihin kirja sijoittuu.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 07.07.2014 klo 19:56:30
Kun sähköisessä kaupassa transaktioiden määrä on tärkeä, niin mahtavatko vain digisarjakuvat yksinkertaistua entisestään.

Kun yksikköhinta pitää saada mahdollisimman alas - myydään volyymiä – on luonnollinen suunta tehdä vähän ja halpaa, että myyntitapahtumien määrä maksimoidaan.

Marvelin ja DC:n digisarjat ovat kyllä niin tympeän yksinkertaisia, että ei niitä kokeilemisen jälkeen huvita lukea.

Entä mitä mahtaa tapahtua kokoelmille, jotka ovat fyysisellä puolella olleet se iso juttu. Kokoelmathan ovat nykyisin yleisesti sitä viiden lehden mittaa. Tehdäänkö jatkossa kahden-kolmen lehden kokonaisuuksia ja pistetään pakettiin?

Toisaalta, onhan näitä kahden, kolmen lehden mittaisia tarinoita ollut silloin lapsuudessakin ja aika vetäviä ne monesti olivatkin. Ja sitten taas toisaalta, ne olivat sitä normia, perustasoa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 10.07.2014 klo 23:22:39
Menee nyt yksinpuheluksi, mutta kustannusalaan näytettäisiin ajettavan musiikkiteollisuuden bisnes-oppia sisään.

Perinteinen painotuote (tuote ostetaan ja kulutetaan kerran, yksikkökustannus korkea) istuu huonosti musiikkiteollisuudessa käytettyyn malliin (alhainen yksikkökustannus, pieni korvaus yksittäistä kuuntelua kohden) siinä missä puolestaan perinteinen jenkkimallinen sarjakuvalehti on analoginen hittibiisille, mitä nyt saman toisto puuttuu.

Aku Ankka -tyyliset toisiinsa liittymättömät lyhyttarinat ovat aivan ideaali tässä yhteydessä. Onhan näitä muitakin esimerkkejä, mutta nekin lähinnä Euroopassa.

Digitaalisessa tulonjakomallissa kuluttajaa lähimmäksi asemoituvat toimijat saavat leveimmät siivut ja itse alustan tarjoajan osuus on luonnottoman suuri.

Tämän konkreettisimmin ymmärtää, kun Amazon ComiXologyn ostettuaan ensiliikkeenään muutti toimintamallin siten, että Applelle kanavoituva kassavirta ohjattiin omaan laariin.

Lähemmin en tuota ole seurannut, mutta muistelin Applen olleen äärimmäisen tiukka tuossa suhteessa, että ostotapahtumat pakotettiin omien rajapintojen lävitse, että sovellus oli edes tarjolla kauppapaikassa. Miten vain mahtaa Amazonin ja Applen ym. digitaalisten kauppapaikkojen omistajien voimasuhteet kehittyä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 11.07.2014 klo 01:10:15

Tämän konkreettisimmin ymmärtää, kun Amazon ComiXologyn ostettuaan ensiliikkeenään muutti toimintamallin siten, että Applelle kanavoituva kassavirta ohjattiin omaan laariin.

Lähemmin en tuota ole seurannut, mutta muistelin Applen olleen äärimmäisen tiukka tuossa suhteessa, että ostotapahtumat pakotettiin omien rajapintojen lävitse, että sovellus oli edes tarjolla kauppapaikassa. Miten vain mahtaa Amazonin ja Applen ym. digitaalisten kauppapaikkojen omistajien voimasuhteet kehittyä.

Periaatteessahan tämä liittyy läheisesti siihen mobiiliapplikaatio vastaan webbi - vääntöön jota harrastimme tässä ketjussa aiemmin. Nyt kun digisarjoja ei voi enää ostaa sovelluksen itsensä kautta vaan nettisaitin kautta, ollaan lähempänä tilannetta, jossa Comixology ei välttämättä ole se ainoa ja paras jakelukanava. Jos joka tapauksessa joutuu ostokset tekemään webissä, niin miksi ei sitten kustantajan omilta sivuilta.

Minusta olisi parempi. Ennemmin kukkikoon miljoona kukkaa kun yksi helkkarin iso pusikko.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 11.07.2014 klo 01:26:41
Jos joka tapauksessa joutuu ostokset tekemään webissä, niin miksi ei sitten kustantajan omilta sivuilta.

Nythän kustantajilla on digikauppansa Applen ja Googlen alustoilla.

Toisaalta olen samaa mieltä, että keskittyminen yhden toimijan, tässä tapauksessa Amazon/ComiXologyn, käsiin on lähtökohtaisesti huono homma.

Toisaalta näkyvyyttä ja sitä volyymiä täytyy myös kustantajien itsensä hakea, mikä juuri alkuvaiheessa tapahtuu tällaisten toimijoiden kautta. Eli alussa hyvä, myöhemmin paha.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 11.07.2014 klo 11:38:55
Menee nyt yksinpuheluksi, mutta kustannusalaan näytettäisiin ajettavan musiikkiteollisuuden bisnes-oppia sisään.

Perinteinen painotuote (tuote ostetaan ja kulutetaan kerran, yksikkökustannus korkea) istuu huonosti musiikkiteollisuudessa käytettyyn malliin (alhainen yksikkökustannus, pieni korvaus yksittäistä kuuntelua kohden) siinä missä puolestaan perinteinen jenkkimallinen sarjakuvalehti on analoginen hittibiisille, mitä nyt saman toisto puuttuu.

Digitaalisessa tulonjakomallissa kuluttajaa lähimmäksi asemoituvat toimijat saavat leveimmät siivut ja itse alustan tarjoajan osuus on luonnottoman suuri.
Sopii sarjakuvaan tai vaikka kirjoihin huonosti, kuten todettu. Kuitenkin liukuhihnasarjakuvalle paremmin kuin sarjakuvaromaaneille. Tässä mallissahan musiikin puolella muusikko voi yrittää tienata myös keikkailemalla eikä sen levytyksen tekeminen ole läheskään yhtä työvaltaista(aikaavievää) kuin sarjakuvan.

Eli alussa hyvä, myöhemmin paha.
Periaatteessa massatuote eli hittisarjakuva ja sen tekijät kai voivat tälläkin mallilla elää, jos tuloutuksia latauksista kertyy tarpeeksi, mutta käytännössä tuo saattaa kuivattaa alaa entisestään jos printtipuoli ei enää olisi tukemassa tuotantoa. Sen sijaan omaehtoisempi tuotanto ei voi tuohon malliin oikein mennä mukaan. Eli muut "indie"jakelukanavat säilyvät rinnalla.

Muistellaan vaan niitä Scott McCloudin visioita digihomman autuudesta, hoh hoijaa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: nokker 11.07.2014 klo 21:01:33
Kirjassa How to Make Webcomics (amazon linkki) (http://www.amazon.com/How-Make-Webcomics-Scott-Kurtz/dp/158240870X) on pikkuisen mietitty ja pohdittu Webcomics -liiketoimintamallia ja verrattu sitä nykyiseen musiikkimaailmaan.

En vielä lukenut kyseistä kappaletta loppuun, mutta aika pitkälle idea oli siinä että lukijalle lisäarvo tulee krääsästä ja printistä - että itse digitaalinen jakelu olisi enemmän/vähemmän freemium (http://fi.wikipedia.org/wiki/Freemium) -tyylistä. SoMe/tabletti -aikakauteen tuota ei ole vielä päivitetty. Kuitenkin; jenkkimaailmassa t-paitojen ostajia yms on volyymiltaan aikas paljon enemmän kuin edes täällä pohjoismaissa ja sarjiskulttuuri on ehkäpä kulutustavarampaa (onko tuo sana? nyt on.). Volyymiongelmista kärsimme.

Kiva kirja tosin.     
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 11.07.2014 klo 22:19:51
En vielä lukenut kyseistä kappaletta loppuun, mutta aika pitkälle idea oli siinä että lukijalle lisäarvo tulee krääsästä ja printistä - että itse digitaalinen jakelu olisi enemmän/vähemmän freemium (http://fi.wikipedia.org/wiki/Freemium) -tyylistä. SoMe/tabletti -aikakauteen tuota ei ole vielä päivitetty. Kuitenkin; jenkkimaailmassa t-paitojen ostajia yms on volyymiltaan aikas paljon enemmän kuin edes täällä pohjoismaissa ja sarjiskulttuuri on ehkäpä kulutustavarampaa (onko tuo sana? nyt on.).  
En ole koskaan ymmärtänyt tämän t-paita/muki ansaintamallin ideaa. Koska se muki/paita, painatus ja postitus maksaa rahaa sillä ei käytännössä voi paljon mitään tienata (muut kuin mukin ja paitojen tekijät sekä kuljetuspalvelun tuottajat). Ei kai nyt kukaan osta kymmentä mukia, mutta joku voi sentään ostaa 10 sarjakuvalehden numeroa, jos tykkää siitä sarjasta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: nokker 11.07.2014 klo 22:31:07
Niinpä. Ehkäpä tässä on se suurin ero kulutustavoissa. Suomalainen ei osta ainuttakaan puskuritarraa ja jenkki ostaa ainakin kaksi.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 11.07.2014 klo 22:54:49
En kurkannut linkin taakse, mutta noin yleisesti ottaen oheistuotteita ideoivat eivät aina näytä sisäistävän, etteivät ne sarjakuvat välttämättä ole yhtä tunnettuja kuin Karvinen eikä rekka-autoittain rahaa odota kuin Wattersonin oven takana.

Kaupoissakin on se hassu juttu, että niillä on sisäänostajat. Jos ei ole Angry Birds, niin eivät ne tuotteet päädy hyllyille.

Jos taas myydään oman webbisivun kautta, niin tuotteisiin menee alkuinvestointi tuotantokustannuksina ja kiinteät kulut juoksevat varaston vuokrana jne. Aikaakin kuluu, kun tilausten käsittely (sähköpostilla) on hidasta ja pitää ne lelut vielä postittaakin.

Digimaailmaan sovellettavia ansaintalogiikkaideoita lukiessa tulee mieleen piraatti-ideologia siitä, kuinka sisältö pitäisi jakaa ilmaiseksi ja sitten muusikot vain keikkailemaan.

Samaa ajatuksenkulkua seuraten sarjakuvan tekijät voivat sitten mennä kirjakauppojen sarjisosastoille lukemaan teoksiaan livenä. "Tässä kohtaa tulee sitten hyvä ruutu, mutta älkää silti lääppikö piloille niitä pinottuja sarjiksia."
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Mambrinon kypäri 12.07.2014 klo 18:17:50
En kurkannut linkin taakse, mutta noin yleisesti ottaen oheistuotteita ideoivat eivät aina näytä sisäistävän, etteivät ne sarjakuvat välttämättä ole yhtä tunnettuja kuin Karvinen eikä rekka-autoittain rahaa odota kuin Wattersonin oven takana.

Kaupoissakin on se hassu juttu, että niillä on sisäänostajat. Jos ei ole Angry Birds, niin eivät ne tuotteet päädy hyllyille.

Jos taas myydään oman webbisivun kautta, niin tuotteisiin menee alkuinvestointi tuotantokustannuksina ja kiinteät kulut juoksevat varaston vuokrana jne. Aikaakin kuluu, kun tilausten käsittely (sähköpostilla) on hidasta ja pitää ne lelut vielä postittaakin.

Digimaailmaan sovellettavia ansaintalogiikkaideoita lukiessa tulee mieleen piraatti-ideologia siitä, kuinka sisältö pitäisi jakaa ilmaiseksi ja sitten muusikot vain keikkailemaan.

Samaa ajatuksenkulkua seuraten sarjakuvan tekijät voivat sitten mennä kirjakauppojen sarjisosastoille lukemaan teoksiaan livenä. "Tässä kohtaa tulee sitten hyvä ruutu, mutta älkää silti lääppikö piloille niitä pinottuja sarjiksia."

Te ette nyt ideoi tarpeeksi luovasti.

Tom Siddell lupaa printata ja syödä nettisarjakuvansa, kunhan lukijat lahjoittavat 500 000 dollaria per kuukausi (http://www.patreon.com/gunnerkrigg)

(Tähän mennessä saavutettu yhteissumma n. 3 600 $ per kk fanien lahjoituksina. Vaatimattommat lupaukset tiettyjen pienempien summien ylittymisestä, kuten DVD-kommentaarin tyyppiset tuubi-videot tai videostreamit jossa Siddell taiteilee livenä, on jo tavoitettu.)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: echramath 15.07.2014 klo 06:30:02
Jos taas myydään oman webbisivun kautta, niin tuotteisiin menee alkuinvestointi tuotantokustannuksina ja kiinteät kulut juoksevat varaston vuokrana jne. Aikaakin kuluu, kun tilausten käsittely (sähköpostilla) on hidasta ja pitää ne lelut vielä postittaakin.

Tässä on tietysti muistettava, että aika harva veppisarjis sitten sitä rahaa tekee ja niistä palttiarallaa puolet taitaa myydä saman saitin, Topatocaton (http://www.topatoco.com/) kautta. Hommassa on samat edut kuin kustantamisessa muutenkin, puljun kauttaa saa varmasti halvemmalla tuotteet painatuksineen ja ammattilaiset huolehtivat myynnin ja tilaukset tulevat tietysti valmiiksi maksettuina softasta, joka samalla huolehtii varastosaldoista.

Mutta paljonko siitä 20 taalan paidasta jää käteen, onkin hyvä kysymys. Noiden tyyppien salaisuus on lopulta se, että niillä on todella paljon lukijoita ja (ja muutamassa tapauksessa erittäin fanaattisia faneja) sitä kautta asiakkaita ja ihan perusmatematiikan kannalta kovin moni ei tietenkään yhtä aikaa siinä asemassa voi olla.

(Aika monen kohdalla epäilen myös, että tuo sarjakuvan julkaisu ilmaiseksi verkossa saattoi olla se paras ellei ainoa tapa saada todella paljon lukijoita.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 15.07.2014 klo 10:43:58
(Tähän mennessä saavutettu yhteissumma n. 3 600 $ per kk fanien lahjoituksina. Vaatimattommat lupaukset tiettyjen pienempien summien ylittymisestä, kuten DVD-kommentaarin tyyppiset tuubi-videot tai videostreamit jossa Siddell taiteilee livenä, on jo tavoitettu.)
Yleisemmin piirtäjien "kuukausiansiot" on tuolla kymppejä tai satasia. Joku ehkä maksaa "tuloistaan" myös veroja sekä muita lakisääteisiä...  Ottaen huomioon että yleisö on globaali ja tekijöitä mukana ehkä sata... Mutta semmoiselle, joka tykkää olla esillä, tuo varmaan sopii.

Tässä on tietysti muistettava, että aika harva veppisarjis sitten sitä rahaa tekee ja niistä palttiarallaa puolet taitaa myydä saman saitin, Topatocaton (http://www.topatoco.com/) kautta. Hommassa on samat edut kuin kustantamisessa muutenkin, puljun kauttaa saa varmasti halvemmalla tuotteet painatuksineen ja ammattilaiset huolehtivat myynnin ja tilaukset tulevat tietysti valmiiksi maksettuina softasta, joka samalla huolehtii varastosaldoista.
Ihan viksusti tuolla on kyllä tuo kirjakauppa samassa. Jotensakin kaikki nuo sarjat vaan näyttää painettuna(kin) silmääni aika paskoilta (mutta sisällöistä voisi ja pitäisi kai puhua muussa ketjussa).
Ehkä se on osittain vain sitä että tuohon koko toimintakulttuuriin pitäisi tottua? Varmaan kuitenkin hieman samaa ilmiötä kuin sanomalehtistrippien kanssa. On eri asia lukea strippi päivässä kuin kerralla isompi annos kokoelmasta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: echramath 16.07.2014 klo 20:42:03
Sarjakuvan julkaisu netissä sopineekin parhaiten ns. amatööreille, jotka yrittävät tehdä siitä uraa. Sillä konstia ei toki alkuunsa saa rahaa – ja suuri osa ei tule koskaan saamaan merkittäviä summia – mutta niin se on paperillekin julkaistessa. Nettijakelusta ei toisaalta tarvitse maksaa mitään (merkittäviä summia, kaistanleveys halventuu joka hetki lujempaa kuin netissä luettavaksi tarkoitetut sarjakuvasivut kasvavat), ei tarvitse painaa mitään tuotteita, arvioida paljonko niitä menee, varastoida ylijäämiä ja yrittää kaupitella niitä coneissa.

Painos ei voi loppua kesken vaan kuka tahansa voi ruveta hetken mielijohteesta lukemaan sarjaa alusta keskellä yötä tekemättä edes mitään pientäkään maksupäätöstä.

Freakangelshan on mielenkiintoinen, siinä käytettiin tuota samaa levitys- ja ansaintamallia, vaikka sen käsikirjoitti Warren Ellis – eli se oli suosittu heti kun uutinen levisi – ja Paul Duffieldin piirrostapa taas on realistisempi ja yksityiskohtaisempi eli selvästi enemmän raakaa työtä vaativa kuin jollain Kate Beatonilla tai KC Greenillä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 13.08.2014 klo 09:35:40
Ei nyt ihan sarjakuvaa, mutta osin kyllä. Comic Heroes lehti ilmaiseksi HelMet-kirjastosta e-lehtenä. (https://twitter.com/KvaakFi/status/499167481530175488)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 13.08.2014 klo 11:17:32
Joskus yritin noita Helmetin ilmaisia lehtiä saada iPadille näkymään, mutta sen verran vaikeaksi oli homma tehty että ei onnistunut.  :)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 16.08.2014 klo 00:08:52
Journalistiliiton julkaisussa todetaan samaa (http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2014/08/artikkelit/digiliiketoiminta-ei-viela-korva/) kuin ennenkin, eli digiliiketoiminta ei korvaa printtiä ja niin se on käsittääkseni Suomen ulkopuolellakin.

Sarjakuvahan päinvastoin näyttää maailmalla jopa kukoistavan.

Suomessa sen sijaan ei ole Lataamon lisäksi muuta ja printtikin on menossa alaspäin, mikäli Egmontin lukuja ruotivasta ketjusta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12716.msg431638.html#msg431638) voi jotain todeta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Dennis 16.08.2014 klo 07:52:20
Ei tuo digijakelu ole mikään taivasten valtakunta Suomessa ja tuskin koskaan tulee olemaan tunnetuista syistä mm tiukat tekijänoikeudet, korkeat hinnat jne....Ja Suomessahan mokattiin jo musiikinjakelu ja kirjojen jakelu digitaalisesti samoista syistä. Ulkomaiset toimijat sitten ottivat haltuunsa musan jakelun digitaalisesti.

Lisää varjoa on tulossa mikäli suomalaisten operaattorien "uhkailut" siirtymisestä ns. tynnyrihinnoitteluun toteutuvat, ja mikseivät toteutuisi kun operaattorien mukaan Suomessa  mm. mobiilikaista on "liian halpaa" (Mikä nyt Suomessa voi olla liian halpaa?).

Toinen mikä nostanee hintoja on mahdollinen EU:n päätös poistaa kokonaan verkkovierailumaksut, nyt niitä on jo laskettu reippaasti.

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288583438127.html

Mutta se nährään sitten.

Jiksin linkistä  poimin seuraavan kohdan:

"...Sanoma Media Finlandin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu sekä markkinaosuuden kasvattaminen nykyisellä digitaalisen tekemisen alueella että uusien tuotteiden ja konseptien lanseeraaminen, kertoo toimitusjohtaja Pekka Soini.

”Panostamme digijulkaisemiseen vahvasti ja haluamme olla Suomessa selkeä markkinajohtaja.”

Suomi on kielialueena pieni joten ei Sanomien tie tule olemaan helppo. Tuskin digijakelusta tulee mitään jackpottia vielä aikoihin. Samaan aikaan printtimedian hiipuminen jatkuu kuten Jiksi totesi.

: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.08.2014 klo 08:19:32
Digilehdet ovat lyöneet jo läpi Suomessa  - kirjastoissa (http://www.digitoday.fi/viihde/2014/08/15/sahkoiset-lehdet-lentavat-kirjastosta-hurjia-kayttolukuja/201411303/66).
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Dennis 16.08.2014 klo 09:43:19
Digilehdet ovat lyöneet jo läpi Suomessa  - kirjastoissa (http://www.digitoday.fi/viihde/2014/08/15/sahkoiset-lehdet-lentavat-kirjastosta-hurjia-kayttolukuja/201411303/66).

Ihan jees, mutta aikalailla on rajoitteita noissa palveluissa mm. kuinka monta voi samaan aikaan lukea jotain lehtiä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Lurker 16.08.2014 klo 10:16:30
Ihan jees, mutta aikalailla on rajoitteita noissa palveluissa mm. kuinka monta voi samaan aikaan lukea jotain lehtiä.

Niin, kyseessähän on kirjasto.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 10.10.2014 klo 10:19:07
Suomen sarjakuvaseura on aloittanut tällaisen palvelun. (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2137)

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 18.10.2014 klo 06:13:58
BBC kirjoittaa Belgian sarjakuvakulttuurista (http://www.bbc.com/news/business-29502614).

Ohimennen tekijäkommenteissa valitellaan, että internetin myötä "kaiken pitäisi olla ihmisten mielestä ilmaista" ja printtimyynti on pudonnut viidennekseen 1980-lukuun verrattuna. Mistä tässä nyt sitten oikein puhutaan? Piratismista? Mielikuvista? Eikö sitten digimyynnistä löydy tulevaisuuden Tinteille pelastusta?
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 18.10.2014 klo 12:05:41

Ohimennen tekijäkommenteissa valitellaan, että internetin myötä "kaiken pitäisi olla ihmisten mielestä ilmaista" ja printtimyynti on pudonnut viidennekseen 1980-lukuun verrattuna. Mistä tässä nyt sitten oikein puhutaan? Piratismista? Mielikuvista? Eikö sitten digimyynnistä löydy tulevaisuuden Tinteille pelastusta?

Vastaan nyt kumminkin retorisiin kysymyksiin:
Sama kuin musiikki- ja myös elokuva-& televisiopuolella, internetin "kaikki mulle, heti, nyt ja ilmaiseksi" ei nosta tekijöille tulevia tuloja. Comixologyt ja Applen omat kaupat eivät syydä tekijän taskuun tuota maagista tuohta joka maailmaamme pyörittää.

Tulevaisuuden Tinteillä tilanne on sama kuin nykyisin sama kuin mainituissa teollisuuksissa: sarjakuvissa raha tulee yksittäisistä originaaleista (vrt keikat musiikkipuolella) ja oheistuotemyynnistä(T-paidat, tarrat, tossut, toimintaukkelit) sikäli kun niitä ei ole piratoitu ja tietenkin oikeuksien myynnistä elokuva-, peli- ja tv-puolelle.
Ja kuten musiikkissa jollet ole valmis kiertueelle ja menemään fanien luo/missä työt planeetalla on joku toinen menee.

Kickstarterit yms toki on auttanut ja luonut internetilmiöitäkin mutta digitaalisuus ei pelasta kaikkea ja sovita syntejäsikin pillifarkkujen ohessa. Internetin globaali tavoitteisuus kun mahdollistaa enimmälle osalle sen että sinulla voi olla maailmanlaajuisesti valtavasti faneja ilman mitään taloudellista hyötyä joka mahdolistaa luovan toimintasi.

Harva on valmis maksamaan jostain jos sen voi saada ilmaiseksikin, ihan sama mikä tulo-tai koulutustaso, jokaista "kun en ole työtön, opiskelija, kun saan opiskelija/asunto/mikäikinä velat maksettua, niin varmasti ostan" jotka myös pitävät sanansa kohden on ainakin viisi jotka eivät pidä.
Jännää kyllä se viisi vastaan yksi ei tarkoita että se taho jonka aika ja tarvikkeet kuluvat jolla on ihan samoja menoja kuin edellä mainituilla faneillaan saisi tuloja tai edes voisi vähentää menojaan.

Asian kritisointi tekee tekijästä automaattisesti ahneen, syyllistävän roiston ja jos et ole internetissä itse on silti täysin mahdollista että työsi ovat.
Mutta maailma makaa näin, itse en näe asian muuttuvan lähiaikoina. Foorumille kirjoittavat ja sitä lukevat ovat pääosiltaan niitä jotka ovat nähneet internetin synnyn elinkaarensa aikana (Douglas Adamsin teknologian lakien lainalaisuuksien mukaan). Nyt on jo sukupolvia joille netti on ollut aina.

: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 18.10.2014 klo 12:20:15

Kickstarterit yms toki on auttanut ja luonut internetilmiöitäkin mutta digitaalisuus ei pelasta kaikkea ja sovita syntejäsikin pillifarkkujen ohessa. Internetin globaali tavoitteisuus kun mahdollistaa enimmälle osalle sen että sinulla voi olla maailmanlaajuisesti valtavasti faneja ilman mitään taloudellista hyötyä joka mahdolistaa luovan toimintasi.


Jälkimmäisen lauseen pitäisi herättää otsankurtistelua.
Faneja - siis potentiaalisia ostajia, mutta ei tuloja? Miten
se nyt silleen voi mennä? Nettikö syypää?

Ei vaan joku sinun ja fanien välissä vie rahasi. Netti ja
joukkorahoitus (jonka kehitys vasta aluillaan) on se joka tulee
mahdollistamaan tulevaisuudessa taiteilijan elämisen.
Siis muullakin kuin sarjakuva-alalla.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: tertsi 18.10.2014 klo 12:28:54
Oikein innolla odotan noiden rahahanojen aukeamista.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 18.10.2014 klo 12:31:44
Oikein innolla odotan noiden rahahanojen aukeamista.

Jonkun ne pitää kuitenkin auki vääntää ensin.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 18.10.2014 klo 12:56:47
Jälkimmäisen lauseen pitäisi herättää otsankurtistelua.
Faneja - siis potentiaalisia ostajia, mutta ei tuloja? Miten
se nyt silleen voi mennä? Nettikö syypää?

Ei vaan joku sinun ja fanien välissä vie rahasi. Netti ja
joukkorahoitus (jonka kehitys vasta aluillaan) on se joka tulee
mahdollistamaan tulevaisuudessa taiteilijan elämisen.
Siis muullakin kuin sarjakuva-alalla.


Tästä olen ihan samaa mieltä.

 Nythän musiikkipuolella laillinen musiikinlataaja esimerkiksi Spotifyn puolella tukee pääosin vain Spotifyita, siten musiikkibisnestä ja lopuksi itse artistia.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: tertsi 18.10.2014 klo 13:41:45
Muusikoilla on pelastuksena keikat, sarjakuvantekijä ei originaalimyynnillä saa kuin murusia, ainakaan Suomessa (jonka tilanne minua ainakin henk. koht. kiinnostaa eniten)

 Paperioriginaalien piirrustelu on hiukan kyseenalaista, jos sarjakuva on tarkoitus julkaista sähköisessä muodossa, sillä digipiirtäminen on paljon nopeampaa ja esim. tussiviivan hienot yksityiskohdat ei näy näytöllä.


Joukkorahoitus ei millään voi korvata esim. perinteisen painotuotteen ostoa kirjakaupasta taijostain muusta vastaavasta puljusta. Maksamisen ja lopullisesta tuotteesta nauttimisen väli on kertakaikkiaan liian pitkä.

Joukkorahoitussydeemissä maksajalla on hyvin haalea käsitys valmiin sarjakuvan tasosta, lehtipisteessä lehteä/albumia selaillessa voi päätellä sarjakuvan itselle sopivuudesta melko paljon.

Ja sitten on se vihoviimeinen juttu joka kaataa kaiken: Riittää kun yksi ihminen maksaa laillisesti sarjakuvasta, sen jälkeen hän voi ladata sen nettiin ja teos on koko maailman luettavissa.

Ja mitä olen ymmärtänyt musapuolelta, niin esim. Spotifyn maksamat korvaukset ovat kovin näennäisiä jos vertaa vaikkapa perinteisestä levymyynnistä jaettuihin tekijänpalkkioihin. En oikein jaksa kuvitella, että vastaavan sarjakuvatoimijan maksupolitiikka olisi ratkaisevasti erilainen.

: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 18.10.2014 klo 14:00:04
Joukkorahoitus ei millään voi korvata esim. perinteisen painotuotteen ostoa kirjakaupasta taijostain muusta vastaavasta puljusta. Maksamisen ja lopullisesta tuotteesta nauttimisen väli on kertakaikkiaan liian pitkä.

Rahoitusta voidaan tilittää jaksoihin ennalta sovittujen
välitavotteiden toteutuessa. Tyyliin puolet albumista valmiina,
(ja toimitettavissa lukijoille) puolet potista omalle tilille.

Joukkorahoitussydeemissä maksajalla on hyvin haalea käsitys valmiin sarjakuvan tasosta, lehtipisteessä lehteä/albumia selaillessa voi päätellä sarjakuvan itselle sopivuudesta melko paljon.

Joukkorahoitukseen sitoutuvat tuskin tekevät sitä kevein
perustein. Myös netissä voi antaa näytteitä selattavaksi
potentiaalisille uusille lukijoille.

Ja sitten on se vihoviimeinen juttu joka kaataa kaiken: Riittää kun yksi ihminen maksaa laillisesti sarjakuvasta, sen jälkeen hän voi ladata sen nettiin ja teos on koko maailman luettavissa.

Tekijän on asennoiduttava sillä tavalla että nettiin leviäminen
on ilmaista mainosta seuraavalle projektille.

Ja mitä olen ymmärtänyt musapuolelta, niin esim. Spotifyn maksamat korvaukset ovat kovin näennäisiä jos vertaa vaikkapa perinteisestä levymyynnistä jaettuihin tekijänpalkkioihin. En oikein jaksa kuvitella, että vastaavan sarjakuvatoimijan maksupolitiikka olisi ratkaisevasti erilainen.

Kokonaan toinen juttu kuin joukkorahoitus.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 18.10.2014 klo 14:23:47
sarjakuvantekijä ei originaalimyynnillä saa kuin murusia, ainakaan Suomessa (jonka tilanne minua ainakin henk. koht. kiinnostaa eniten)

Tuohon unohtui kommentoida vielä.
Pienelle kielialueelle ei ole mielekästä rajoittaa
julkaisuaan.

Se on minustakin ikävä juttu.

: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Tero Mäntylä 18.10.2014 klo 15:00:51
Joukkorahoitus ei millään voi korvata esim. perinteisen painotuotteen ostoa kirjakaupasta taijostain muusta vastaavasta puljusta. Maksamisen ja lopullisesta tuotteesta nauttimisen väli on kertakaikkiaan liian pitkä.

Joukkorahoitussydeemissä maksajalla on hyvin haalea käsitys valmiin sarjakuvan tasosta, lehtipisteessä lehteä/albumia selaillessa voi päätellä sarjakuvan itselle sopivuudesta melko paljon.

Joukkorahoitushan ei ole tuotteen ostamista, vaan jonkin idean rahoittamista. Sen tarkoitus ei ole korvata painotuotteen ostoa tai edes digitaalisen tuotteen ostoa. Sen tarkoitushan on tehdä mahdolliseksi sen painotuotteen tai digijulkaisun saaminen myyntiin. 100 rahoittaa. Tuhan ostaa. Tai 100 rahoittaa ja ne olivat ainoat, joita kiinnosti. Joukkorahoituksen etuja on se, että siinä ei ole tekijän ja lukijan välillä välikäsiä. Haittoina se, että joidenkin mielestä se on lähinnä ennakkotilaus shydeemi, jossa ostetaan valmista tuotetta kuin sikaa säkissä. Plus onnistunut joukkorahoituskampanja itsessään on aika rankkaa työtä viedä läpi.

Digijakelun tai joukkorahoituksen yhteydessä piratismi on ihan yhtä olennainen aihe, kuin missä tahansa julkaisussa. Suunnilleen samalla todennäköisyydellä joku ostaja laittoin sen tuotteen nettiin ennen digijulkaisuja tai joukkorahoituksen yleistymistä. Luultavasti kynnys on korkeampi laittaa tuote, jota on ollut rahoittamassa sen parin kympin edestä, nettiin.

Rahahanoja automaagisesti avaavana juttuna joukkorahoitusta on turha pitää juuri sen takia, että onnistuminen vaatii joko valtavasti työtä tai nimeä entuudestaan. Todennäköisesti molempia. Itse näkisin, että joukkorahoitus mahdollistaa marginaalisemman sarjakuvan tekijän elämisen. Jos sille marginaalisemmalle sarjakuvalle on yleisönsä maailmalla.

Digijulkaisun edut taas on siinä, että tuotteen saa aika riskittömästi myyntiin. Jos on itse julkaisemassa tuotetta, niin yleisimmissä alustoissa kaupan ottama prosentti on kohtuullinen, eli tekijälle jää jotain käteenkin. Ongelma on, että ei kukaan löydä yksittäistä tuotetta, ellei sitä osaa markkinoida.

Eli jos kyse on omakustanteesta, niin sen saa nykyään huomattavasti riskittömämmin myyntiin digitaalisiin kanaviin, mutta silloin täytyy olla valmis myös itse markkinoimaan ja myymään sitä.

Joukkorahoitus poistaa osaa riskiä. Voi mahdollistaa sen, että tekijä elää sen ajan, kun tekee tuotetta tai lähinnä sen, että tuotteen saa painettua. Joukkorahoituskampanja poistaa taloudellista riskiä. Ei muuta.

Kustantaja taas on se väylä jossa, tekijän ja lukijan välille tulee välikäsiä, mutta toisaalta tekijä voi keskittyä tekemiseen ja kustantaja myyntiin ja markkinointiin. Kustantaja myös omaa kontakteja saada sitä tuotetta myyntiin erinäisiin liikeisiin.

Jokainen malli näistä voi johtaa digijulkaisuun ja / tai painotuotteeseen. Jokaisessa näistä tuoteella on mahdollisuus päätyä nettiin ladattavaksi ilmaiseksi. Mikään näistä ei poista sitä, että sarjakuvalla täytyy olla ainakin jonkin verran myös niitä ostajia.

Joukkorahoitus ja omakustannettu digijulkaisu kuitenkin antavan uusia väyliä tekijöille, jotka osaavat niitä hyödyntää.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 29.11.2014 klo 17:58:25
Hieman vanhaa asiaa (parin vuoden takaa) ja digitaalijakelun osalta kirjoittaja toteaa olevansa vielä kokematon, mutta jaetaan nyt havainnollisuutensa ansiosta nämä kaaviot siitä miten tulot jakautuvat Imagen creator-owned-sarjoissa perinteisen printin (http://www.jimzub.com/the-reality-of-mainstream-creator-owned-comics/) ja digijakelun (http://www.jimzub.com/okay-but-what-about-digital-comics/) osalta.

Moni tekijä muissakin yhteyksissä on todennut, että 5 000 olisi myytävä ja monesti jäädään siitä alle.

Jälleenmyyjän sijaan nyt jakelukanava – joka siis tätä nykyä kaksiportainen, käytännössä alustan tarjoajat – haukkaavat sen suurimman siivun ja kun se otetaan prosentteina niin kyllähän se niille hyvä malli on, ei voi kieltää.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Veli Loponen 29.11.2014 klo 18:13:12
Nykyään amazon omistaa comixologyn, joten googlee ja applee ei ole mukana siinä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Toni 29.11.2014 klo 18:22:35
Tämä EU:n laajuinen uusi digimyynnin ALV-laki varmaan vaikuttaa myös siihen, miten pienet esim. brittiläiset digikaupat ja -kustantajat suostuvat myymään kamaa tännepäin. Suomesta tuskin kauheasti muualle Eurooppaan myydään digisarjakuvia tai -kirjoja, joten niin päin vaikutukset jäänevät pienemmiksi.

https://econsultancy.com/blog/65810-new-eu-vat-regulations-threaten-small-businesses-vatmoss (https://econsultancy.com/blog/65810-new-eu-vat-regulations-threaten-small-businesses-vatmoss)
http://techcrunch.com/2014/11/25/eus-new-vatmoss-rules-could-create-a-vatmess-for-startups/ (http://techcrunch.com/2014/11/25/eus-new-vatmoss-rules-could-create-a-vatmess-for-startups/)
http://www.cheryl-morgan.com/?p=20082 (http://www.cheryl-morgan.com/?p=20082)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 29.11.2014 klo 19:58:34
Tämä EU:n laajuinen uusi digimyynnin ALV-laki


Toteutuessaan tolkuttomuuden ennätys kerta kaikkiaan.
Hautaan omat liiketoimintasuunnitelmani pöytälaatikkoon,
josta bulgarian veroviraston agentti saa ne joskus kaivaa esiin.


: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 31.12.2014 klo 20:25:45
Hieman aiheen vierestä, mutta nyt kun naisetkin tekevät ja lukevat sarjakuvia (http://www.wsj.com/articles/the-new-wave-of-graphic-novels-1420048910?KEYWORDS=jennifer+maloney), ja myynti vetää, ei kukaan tiedä ja löydä sarjakuvakauppoja. Onneksi on digi-digi ja hilavitkuttimet kaikilla.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Reima Mäkinen 01.01.2015 klo 11:14:53
Täysin aiheen vierestä... linkkaamassasi jutussa käsiteltyjen graafisten novellien ideahan kai on nimen omaan se että niitä myydään (myös) ns. normaaleissa kirjakaupoissa toisin kuin comic bookeja eli sarjakuvalehtiä. Olisi kyllä kiva tietää millaisia määriä Amazon myy sarjiksia.

Aiheesta. Hassua miten sarjakuva joutunut digitalisoitumisessa pitkään kärsimään siitä että lehdissä grafiikka tuotetaan valokuvan ehdoilla. Yhä edelleen viivapiirrokset rasteroidaan "valokuviksi". Sähköisellä puolella resoluutio on sanellut sen paljonko informaatiota kuvaan mahtuu, eikä digikirja formaattina edelleenkään kai tue kummoista graffaa. Siellä siis mennään tekstikirjan ehdoilla. Sarjakuva - ikuinen väliinputoaja.  :(
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Dennis 01.01.2015 klo 11:23:37
Tämä EU:n laajuinen uusi digimyynnin ALV-laki varmaan vaikuttaa myös siihen, miten pienet esim. brittiläiset digikaupat ja -kustantajat suostuvat myymään kamaa tännepäin. Suomesta tuskin kauheasti muualle Eurooppaan myydään digisarjakuvia tai -kirjoja, joten niin päin vaikutukset jäänevät pienemmiksi.

https://econsultancy.com/blog/65810-new-eu-vat-regulations-threaten-small-businesses-vatmoss (https://econsultancy.com/blog/65810-new-eu-vat-regulations-threaten-small-businesses-vatmoss)
http://techcrunch.com/2014/11/25/eus-new-vatmoss-rules-could-create-a-vatmess-for-startups/ (http://techcrunch.com/2014/11/25/eus-new-vatmoss-rules-could-create-a-vatmess-for-startups/)
http://www.cheryl-morgan.com/?p=20082 (http://www.cheryl-morgan.com/?p=20082)

Tuli luettua noita linkkejä, ja taas EU kusee pienten yrittäjien ja kuluttajien päälle. EU on vinkunut monta vuotta siitä että digiteollisuus on se tulevaisuuden iso asia johon pitää satsata, mutta EU:n teot sotivat näitä vinkumisia vastaan.

Monet tahot kärsivät tästä laista, mutta on muutama tahoja jotka ovat iloisia tästä laista mm tekijänoikeuskorporaatiot jotka ovat aina inhonneet  kaikkea digitaalisia jakelu- ja palvelumuotoja,  tämä laki jarruttaa niiden niiden leviämistä, ja toinen tahoa on kovan verotuksen maat kuten Suomi jotka näin pääsevät rokottamaan täydellä ALV:illa digiostoja.

PS! Yllättävän vähän tästä on pulistu valtamediassa, eikä edes "IT-media" ole tästä paljoa kirjoittaneet.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 05.01.2015 klo 14:41:52

PS! Yllättävän vähän tästä on pulistu valtamediassa, eikä edes "IT-media" ole tästä paljoa kirjoittaneet.

Tämähän tuli nyt vuoden alusta voimaan. Brittiläisten
lehtien nettisivuilla on ollut aika tulikivenkatkuista tekstiä.
Osa ulkoistaa myynnin jollekin isolle lafkalle kuten Amazon ja
korottaa hintoja kattaakseen provisiot ja osa vannoo lopettavansa
digimyynnin kokonaan. Luultavasti moni myös laskee sen varaan
ettei näin tyhmän säännöksen noudattamista oikeasti aleta valvomaan.
(Omasta mielestäni epäviisas oletus nyky-EUroopassa).

Onpa myös ilmaantunut joitain firmoja jotka tarjoutuvat monikansallisiksi
verovoudeiksi yrittäjän puolesta. Eli fantastisten vaaleanpunalasien
läpi katsottuna tämä laki luo uutta yritystoimintaa!

Suomesta en minäkään ole kuullut mitään vielä. Ehkä täällä ei
mitään digimyyntiä sitten tehdä? Viime kesänä kun kuljeksin
verotoimistossa ja uusyrityskeskuksissa kyselemässä USA:han
tehtävän digimyynnin verotuksesta, niin vaikutti että sellainen ei
ollut tullut kenelläkään koskaan edes mieleen...
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Marko Raassina 31.01.2015 klo 10:07:16
Saa siirtää jos tulee väärään aiheeseen, mutta onkos Kvaakkilaiset jo tutustuneet Patreoniin?

https://www.patreon.com/

 Kyseessä on siis Kickstarterin tyylinen rahoitussivu, mutta hyvän idean sijaan rahoitetaan itse tekijää, kuukaudessa annetaan tietty pieni summa minkä haluaa, ja rahoittaja saa sitten lisäjuttuja mitä enemmän rahaa tekijälle kuukaudessa antaa, riippuen mitä tekijä itse laittaa niihin. Palveluhan on varsinaisesti avoin kaikille sisällön luojille, ei pelkästään sarjakuvien tekijöille, mutta sarjakuvien tekijöitä näkyy tuolla aika runsaasti olevan. Vähän niinkuin Kickstarterissakin, se kenellä on jo valmiina iso fanikunta saa tuolla revittyä aikamoisia summia kuukaudessa, uusien tekijöiden on vähän turha haaveilla isoista luvuista ennen kuin jonkinlaista fanikuntaa löytyy.



: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Muumio 03.02.2015 klo 08:38:19
No huh.. kyllä pistää hiljaiseksi, kun lukee noita vero juttuja.
Eli kaikki mikä katsotaan sellaiseksi elektroniseksi palveluksi, joka edellyttää tuotteen sähköistä toimittamista toiseen EU-maahan edellyttää arvolisävelvolliseksi ilmoittautumista kohdemaahan? Näin ainakin asian ymmärsin. Joten sellainen palvelu, joka toimii esimerkiksi jäsenmaksulla ja toimii pelkästään verkossa, on tämän alv-järjestelyn ulkopuolella ja näin verovelvollinen ainoastaan omaan tunnistusmaahan.

No... entisenä reskontranhoitajana ja verottajan ylimpänä ystävänä täytyy antaa ainakin hyvin pieni kiitos suomalaisille viranomaisille. Kun katsoo Suomen verottajan sivuja on siellä Erityisjärjestelmä, joka käsittääkseni hoitaa nämä alv-sotkut keskitetysti Suomalaisten osalta. Tosin sen käyttäminen edellyttää sitä, että on rekisteröitynyt arvonlisävelvolliseksi Suomessa ja verottaja voi potkaista eritysjärjestelmästä pois, jos rikkoo ilmoitusvelvollisuuksia tai ilmoittaa nolla tulosta kaksi kertaa peräkkäin. Silmäilin vain nopeasti läpi ja nämä kohdat pistivät silmään.

Muussa tapauksessa koko homma täytyy tehdä itse ja rekisteröityä joka maahan ALV velvolliseksi erikseen vaikka tulot olisivat alle sen 8500 euroa.

Mutta mitä tuo arvonlisävelvolliseksi ilmoittautuminen sitten tekee sarjakuvataiteilijan asioimiselle työkkärissä tms.. aika patti tilanne. Lisäksi jos myy digitaalista sisältöä, on otettava talteen asiakkaan osoitetiedot ja ehkä myös IP.. mikä taas hankaloittaa pienen tekijän elämää.

Ajattelisin niin, että koska tämä on jo nostanut jonkinverran haloota muualla EU:ssa, jonkinlaisia muutoksia tullaan tekemään lopulta, sillä tällaisten asioidenhan valvominen on todella hankalaa. Koko lakihan on ihan ääliömäinen, mutta ymmärrän, että sillä on yritetty kitkeä Amazonin, Googlen ja muiden isojen yritysten veronkiertoa. Mutta ei ole montaa ajatusta luotu pienille ihmisille, kun tuota lakia on tehty. Ja tämä kaikki saattaa osua EU:n omaan nilkkaan pitkässä juoksussa ja ajaa myyntiä pois EU:sta. Hinnannousuja taatusti luvassa kuluttajille...että 'trallallaa'.

Tuosta Patreonista ei varmaan Suomen viranomaiset kauheasti pidä. Eikö se ole rahankeruulain vastaista toimintaa, jos pyydetään ja otetaan vastaan vastikkeetonta tuloa?
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 03.02.2015 klo 08:50:50
Tuosta Patreonista ei varmaan Suomen viranomaiset kauheasti pidä. Eikö se ole rahankeruulain vastaista toimintaa, jos pyydetään ja otetaan vastaan vastikkeetonta tuloa?

Enpä sanoisi niin. Patreon on ennestään tuttu ja vastikkeeton se ei ole, pikemminkin digitaaliajan paluu mesenaattijärjestelmään.

Seuraava vetää mutkia suoriksi suruitta mutta:
Patreonissa kun jos pidät taiteellista työtä oli se sarjakuvia, grafiikkaa, stand uppia , vaate artisaaniutta tai lastonmallina toimimista voi tukea ja oman tuen määräsi siis vastaa vastiketta.

Tietenkään tämä ei takaa ettei päädy verottajan ja viranomaisten hampaisiin. Kehittyneen järjestelmämme varjopuoli on ajoittainen arkijärjen käyttökyvyuttömyys juurikin verottaja ja viranomaisasteessa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: J Lehto 03.02.2015 klo 10:03:50

No... entisenä reskontranhoitajana ja verottajan ylimpänä ystävänä täytyy antaa ainakin hyvin pieni kiitos suomalaisille viranomaisille. Kun katsoo Suomen verottajan sivuja on siellä Erityisjärjestelmä, joka käsittääkseni hoitaa nämä alv-sotkut keskitetysti Suomalaisten osalta.

Tuo kyllä auttaa siinä ettei tarvi itse tehdä rekisteröitymistä alv-
velvolliseksi kaikissa jäsenvaltioissa. Mutta ostajan asuinmaan
selvittäminen varsinkin elektronisessa myynnissä tuo aika paljon
yrittäjälle lisäharmia sekä eri alv-kantojen kanssa sählääminen
ynnä muut.

Käytännössä johtaa siihen että täytyy turvautua
isojen toimijoiden jakelukanaviin, siis samojen joiden verokikkailua
vastaan tämä laki ilmeisesti säädettiin!

Ja kuinkahan paljon Suomi menettää verotuloja kun ne alvit sirotellaan
pitkin poikin Eurooppaa? Tää on kai sitä federalismia...

Käsittääkseni sama erityisjärjestelmä tuli käyttöön kaikissa EU-maissa
vuodenvaihteessa. Suomalaisille viranomaisille täältäkin kiitosta ainakin
siitä etteivät kutsu sitä "vat mini one stop shopiksi" vaan suomalaisen jäyhästi
ERITYISJÄRJESTELMÄKSI isoilla ärrillä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 11.02.2015 klo 08:23:50
Scribd pyrkii sarjakuvan Netflixiksi (http://www.wired.com/2015/02/scribd-comic-books/)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 11.02.2015 klo 11:09:00
Kiintoisaa. Eikös tuolla Scribd:issä kumminkin ole käyttäjienkin lataamaa materiaalia? Potentiaalisesti laitonta tavaraa. Itse latasin tuonne Höpsismi-oppaani. Ja kaikenlaista näkyi olevan... Vai onko siellä eri puoli yksityisille käyttäjille tai jotain? En pahemmin ole tuolla käynyt sitten sen jälkeen kun... omista sähköposteistani näen että 2011 jälkeen.

Timo
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 18.07.2015 klo 19:28:39
Lukukokemukseen digilelut ovat tuoneet kiistatta jotain hyvääkin.

Ensi alkuun pidin Marvelin AR-jippoa (Augmented Reality tms.) turhakkeena, mutta juuri Kostajia lukiessani tajusin kuinka mainio oivallus se itse asiassa onkaan.

Enää ei sivuille ole tarpeen latoa tekstilaatikoita selittämään, vaan selitykset voi siirtää digioheismateriaalin puolelle.

Kun Kapteeni Britannia vetää Excaliburin esiin ja vieressä on AR-logo, voi Marvelinsa tunteva lukija paahtaa surutta eteenpäin.

Lukukokemusta olisi ennen digiaikaa voinut sujuvoittaa omana toimituksen sivunaan, hahmoesittelysivuna tms. kuten toisinaan tehtiin.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 31.07.2015 klo 23:11:51
Tämän olisi voinut kirjoittaa "Sarjakuvalehden kuolema" -ketjuun, mutta asiasisältö lienee enemmän huomioita digisarjakuvan kuluttamisesta.

Toiseen ketjuun olen julistanut sarjakuvalehden kuolevan, mutta jenkkityylinen sarjakuvalehti formaattina selviytyy digiaikana mainiosti, sillä on suorastaan etunsa.

Kuten moni on todennut, sähköinen lukukokemus tekee lukijan kärsimättömäksi. Fyysisen sarjakuvan formaatista riippumatta voi laskea käsistään, siirtää syrjään ja oikealle sivulle palaaminen on vaivatonta.

Sähköisenä sarjakuva on vaateliaampi, oikea kohta tuppaa hukkumaan, sarjakuva, sovellus tai itse laite tulee suljettua huolimattomasti, sovelluksia ja laitteita vaaditaan (tai on muutoin vain käytössä eri tarkoituksia, käyttötilanteita ja sijainteja tms. varten) useampia, tämä laite tai sovellus voi vikaantua, se täytyy uudelleenkäynnistää, akku loppuu tai täytyy ladata (ja lukija joutuu siirtymään toiseen paikkaan) ja niin poispäin.

Sähköinen sarjakuva ei rohkaise satojen sivujen lukukokemukseen.

Lyhyt mitta sopii sähköisenä kulutettavaksi, keskittyä tarvitsee vain hetken ja on helpompi muistaa missä numerossa kuin mille sivulle sitä onkaan jäänyt.

Kun tämän yhdistää siihen, että kustantajilla on valtava määrä luettavaa vanhojen numerojen muodossa, uuteen sankariin tai väliin jääneisiin lehtiin voi tutustua kursorisesti, ihan vain uteliaisuudesta ja siirtyä sen suurempia surematta taas uusille vesille.

Sama koskee, kuten olen jo riemuiten todennut, uusia sarjoja. Kun neliosainen minisarja alkaa, sen ensimmäisen osan perusteella voi lukea jatkon tai jättää sen välistä. Kustantajasta ja tekijöistä riippuen tämä voi tietysti vaatia pitkää pinnaa, välillä kun sarjan jatkoa saa odottaa vuoden päivät. Kustantajan kannalta osissa julkaisu on tietysti ihan jo hyvä malli, kun kassavirta aukeaa ennen kuin kokonaisuus on vedetty loppuun.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 11.11.2015 klo 20:18:50
Kirjoitin etusivulle hieman jatkopohdintaa, tällä kertaa ranskalaisen sarjakuvan näkökulmasta (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2252), ja vähemmän vakavasti.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 11.11.2015 klo 23:43:21
Tarmokkaat niche-kustantajat tekivät vuosien pohjatyön kääntäessään ranskalaislaatua englanniksi. Silti vasta sarjakuvan digitalisoituminen on merkittävästi kasvattanut tätä käännössarjakuvan tarjontaa.

Kvaakin Twitter-tilille kirjoitin lisäkommentiksi sellaista, että sähköisyyteen on harrastajien, kuten tekijöiden itsensä, vähitellen sopeuduttava. Kenties juuri soveltuvuus näytöille ohjaa jatkossa myös kustannuspäätöksiä.

Kiistatta juuri harmaasävyiset, kerronnaltaan verkkaat ja tekstipainotteiset teokset jäävät sähköisessä muodossa altavastaajiksi. Kolmesta opuksesta juuri The Initiates jäi minulta toistuvasti kesken, ja sen pariin oli aina vaikeampi palata. Lukukokemus olisi taatusti ollut paperiversiona toinen, ja monesti harmittelin lukukokemuksen kärsivän sähköisestä julkaisusta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 03.03.2016 klo 22:21:14
Stela   (https://stela.com/)on sovellus joka suunnattu suoraan älypuhelimien sarjakuvien lukuun ja tarjoaa alkuperäistä sisältöä.
Käyttäjäkokemusten mukaan on toimivampi kuin comixology(?), en vanno kun minusta kumpikaan ei ole oikea tapa tai toimiva, vaan ihan se tapettu puuhun ja painomusteeseen pohjaava pehmytkantinen toisin kuin näiden paljon raskaampi hiilijalanjälki.

Sisältöina mm. vaihtoehtohistoriaa Rooma löytää amerikan, vakavaa kouludraamaa, Supersankarien vanhainkodinhoitajaa, Ninjoja, perusfantasiaa jne.

toistaiseksi vain Omenan koneille tulossa android-versio joskus.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: 1978 villiä metsää 04.03.2016 klo 15:20:29
Käyttäjäkokemusten mukaan on toimivampi kuin comixology(?), en vanno kun minusta kumpikaan ei ole oikea tapa tai toimiva, vaan ihan se tapettu puuhun ja painomusteeseen pohjaava pehmytkantinen toisin kuin näiden paljon raskaampi hiilijalanjälki.

Niin miten se tarkalleen ottaen menee? Ben Katchor on kritisoinut painotuotteiden kuluttavuutta ympäristöön nähden sekä tuotannon ulkoistamista työntekijöitä sortaviin maihin, ironisesti myös kirjoissaan. Olen ymmärtänyt että sähköisessä ympäristössä suositaan enemmän ekosähköä pyörittämisessä, lukulaitteet kuitenkin lienevät kertalaakista myrkkyä eivätkä käyttöiältään kovin kantavia. Kiinnostaisi tietää tästä lisää.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Curtvile 04.03.2016 klo 15:37:30
Niin miten se tarkalleen ottaen menee? Ben Katchor on kritisoinut painotuotteiden kuluttavuutta ympäristöön nähden sekä tuotannon ulkoistamista työntekijöitä sortaviin maihin, ironisesti myös kirjoissaan. Olen ymmärtänyt että sähköisessä ympäristössä suositaan enemmän ekosähköä pyörittämisessä, lukulaitteet kuitenkin lienevät kertalaakista myrkkyä eivätkä käyttöiältään kovin kantavia. Kiinnostaisi tietää tästä lisää.

Kirjapainopuoli on vähentänyt myrkkypitoisuutta, kierrätysprosenttia jne mutta juurikin laitteiden niin lukulaitteiden kuin palvelimien  vaatimia teknologiametallien  saatavuus taas pohjaa sekin kaivostoimintaan pääosin myös aina kaikkia työntekijöitten ja ympäristön arvoa vaalivissa kolmannen maailman maissa

jos teknisempi lähinnä ongelman poistoon  keskittyvä tieteellinen paeri kelpaa vassakuu  (http://www.pubfacts.com/detail/25622132/Global-mining-risk-footprint-of-critical-metals-necessary-for-low-carbon-technologies-the-case-of-ne)

Digitaalisten laitteiden sisäänrakennettua lyhyttä käyttöikää kvartaalitalouden nimissä se ei muuta sekään tietty mihinkään.
SER-ongelmasta viis, uus iPhone on ihqu!
eikä kukaan mene Agbogbloshieen (http://www.theguardian.com/environment/gallery/2014/feb/27/agbogbloshie-worlds-largest-e-waste-dump-in-pictures)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 04.03.2016 klo 16:09:31
Hienoa, ekologisuus tuo oman lisänsä tähän digi-ahdistavuuteen!

Asun kyllä sellaisessa maailmankolkassa, jossa sähkö tuotetaan diesel-generaattoreilla, mutta eipä tullut sarjakuvaharrastusta ajateltua tältä näkökantilta...

Toisaalta sähköntuotanto pitäisi jotenkin asettaa vaakakupissa vastapainoksi sille, että sarjakuvat saapuvat tänne lentopostina... ja lähin lentokenttä on vaivaisen 5 tunnin lentomatkan päässä. Suomesta postittaminen tarkoittaa puolestaan täyden vuorokauden kestäviä lentoja (5+5+14 h).

Toisaalta ilmastointilaite kuluttaa hulppeat tuhat wattia ja laatikosta punaviiniä jää tusina pulloa kierrätettäväksi.

Kun tämän lisää siihen, ettei DC saa aikaiseksi omaa Marvel Unlimited -palveluaan, hajoaa pää!
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: 1978 villiä metsää 04.03.2016 klo 17:39:21
Alkoi pyörryttää entistä enemmän.

Taitaa olla aika laittaa tietokone kiinni pidemmäksi aikaa, ja ottaa kirja käteen. Ehkei kumpikaan sitten ihan heti hajoa.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 15.03.2016 klo 15:41:00
Onko Kvaakissa mainittu vielä palvelua nimeltään PanelSyndicate (http://panelsyndicate.com/)?

Ansaintamalli on eliminoida väliportaat (ts. tekijältä kuluttajalle). Sarjakuvat voi ladata haluamassaan tiedostomuodossa ja niistä saa maksaa, mitä jaksaa.

Tätä muistelen aikanaan mm. brittibändien kokeilleen ja kommentit olivat sen suuntaisia, että valtaosa lataajista valitsi maksukenttään pyöreät nolla taalaa.

Sopii siis kokeiltavaksi rikkaille ja kuuluisille, kuten Brian K. Vaughan, jotka tuskin hekään tuosta enempää rikastuvat.

Ihmisluonne siis estää sen, että ansaintamallista muodostuisi kestävä. Jos olisi toisin, eiköhän kauppapaikat sen estäisi tuota pikaa. Ei tarvita edes mustia listoja, kun annetaan vähemmän näkyvyyttä, ei lasketa mukaan tarjouskampanjoihin jne.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Toni 15.03.2016 klo 15:48:56
Onko Kvaakissa mainittu vielä palvelua nimeltään PanelSyndicate (http://panelsyndicate.com/)?

Ansaintamalli on eliminoida väliportaat (ts. tekijältä kuluttajalle). Sarjakuvat voi ladata haluamassaan tiedostomuodossa ja niistä saa maksaa, mitä jaksaa.

Tätä muistelen aikanaan mm. brittibändien kokeilleen ja kommentit olivat sen suuntaisia, että valtaosa lataajista valitsi maksukenttään pyöreät nolla taalaa.

Sopii siis kokeiltavaksi rikkaille ja kuuluisille, kuten Brian K. Vaughan, jotka tuskin hekään tuosta enempää rikastuvat.

Ihmisluonne siis estää sen, että ansaintamallista muodostuisi kestävä. Jos olisi toisin, eiköhän kauppapaikat sen estäisi tuota pikaa. Ei tarvita edes mustia listoja, kun annetaan vähemmän näkyvyyttä, ei lasketa mukaan tarjouskampanjoihin jne.

Noista toi Vaughanin & Marcos Martinin palkittu The Private Eye ilmestyi myös just painettuna versiona. Ajattelin mieluummin sijoittaa rahat siihen kuin lukea diginä ilmaiseksi - lukukokemus on kuitenkin painettuna niin paljon mukavampi ja antoisampi.

Lähinnä olen itse käyttänyt digimuotoa sarjisten tsekkaukseen: ostan alennusdiginä halvalla ekan numeron ja jos vaikuttaa tuossa muodossa siedettävältä, sijoitan painettuun. Ihan joka kerta on painetun version lukeminen ollut noin tuhat kertaa toimivampi, mieleenjäävämpi ja vaikuttavampi kokemus.

Mutta jokainen taaplaa tyylillään ja hyvä, että on vaihtoehtoja.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 28.03.2016 klo 01:54:43
Humble Bundle ei ole yksin sarjakuvan kuluttamiseen tarkoitettu palvelu, mutta runsaan 9 h ajan voi lukea "maksa, mitä jaksat" periaatteella Aspen Comics (https://www.humblebundle.com/books/aspen-comics) -kokoelmia.

Jos maksat, ja maksat tietyn raja-arvon yli menevän osan, voit samalla "avata" ts. lukea maksusuoritusta vastaan lisää sarjakuvia.

Ei tyhmä juttu, mutta millaisella suhteella maksetaan ja millaisella jaksetaan, on eri juttu. En tahdo katsoa, mihin "hyväntekeväisyyteen" rahoja kohdennetaan, normaalisti ne ovat ällöjenkkityylisiä kohteita.

Lähinnä olen itse käyttänyt digimuotoa sarjisten tsekkaukseen: ostan alennusdiginä halvalla ekan numeron ja jos vaikuttaa tuossa muodossa siedettävältä, sijoitan painettuun.

Tämä viesti meni ohitse. Tämähän on ihan selvä lukustrategia. Itse harrastin samaa, eli yksi numero diginä tarjouslaarista ja sitten postilla kokoelma paperilla.

Millaisia lukustrategioita on Kvaakissa käytössä?

Itse olen kytännyt digitarjouksia, ostanut tolkuttomasti varastoon ja lukenut sitten yhtä kustantajaa kyllästymiseen saakka. Sitten vaihdan kustantajaa.

Käytännössä luen aina vähintään sen puoli vuotta, usein vuoden-kaksikin, jäljessä. Olisipa jokaisella kustantajalla oma "Marvel Unlimited" -palvelunsa. Vaan, kun ei ole.

Henkilökohtaisesti lisämutkia sarjakuvan kulutukseen aiheuttaa, että asun syrjäisessä maailmankolkassa (Pääsiäissaari). Ongelmista suurin eivät ole postikulut ja pitkät toimitusajat, vaan subtrooppinen kosteus. Kokoelma Suomessa varmaan maatuu, ennen kuin raaskin siitä päästää irti, mutta ei kehtaisi samanlaista koota tänne saarelle.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: hdc 28.03.2016 klo 11:45:59
Eikös noissa "maksa mitä jaksat"-jutuissa ole ideana juuri että ne toimivat sisäänheittäjinä juuri tuohon tyyliin mitä Toni sanoo, poikkeuksena juuri huippunimekkäät tekijät joilla on innokas fanikunta (vertailen tässä nyt kokemuksia mm. e-kirjoista, musiikista yms: jollekin Radioheadille tämä on ehkä ollutkin taloudellisesti kannattavaa itsessään).
Aloittelevalla tekijällä kun ongelmana on yleensä juuri saada nimeä ja tulla huomatuksi, eli yksi strategia on juuri laittaa ilmaiseksi jakeluun, jolloin juttua saattaa katsoa monta sellaista joita ei myymällä tavoittaisi...ja jos osa niistä pitää näkemästään niin paljon että päätyvät esim. ostamaan fyysisen teoksen, niin lopputuloksena on enemmän myytyjä teoksia, vaikka kokonaismyynti ei olisikaan missään suhteessa lukijoiden määrään.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Toni 28.03.2016 klo 14:02:23
Tämä viesti meni ohitse. Tämähän on ihan selvä lukustrategia. Itse harrastin samaa, eli yksi numero diginä tarjouslaarista ja sitten postilla kokoelma paperilla.

Tarkoitin siis lausunnollani sitä, että nykyisin olen joutunut pitkin hampain siirtämään tämän sarjojen testauksen paperista digille, koska se on tarjouksissa niin paljon edullisempaa ja rahat ovat ikävän tiukalla. Tästä huolimatta digilukukokemus on aina ollut karmaisevan nihkeä, vaikka senkin perusteella pystyy yleensä hyvällä mielikuvituksella varustettu ihminen päättelemään, onko sarja niin mainio, että se kannattaa ostaa paperilla ja lukea, sisäistää sekä omistaa ihan oikeasti.

Pirulle on siis annettu pikkusormi, vaikka kokemus pahalta maistuukin. Kokonaista tarinaa en kyllä kärsisi digimuodossa läpi edes isosta rahasta. Sehän olisi hyvän sarjakuvan hukkaan heittämistä. Ja jos tulot olisivat kohdallaan, niin heti vaihtaisin testauksenkin takaisin paperimuotoon - on se niin paljon antoisampi ja makoisampi julkaisumuoto minulle.

Mutta hyvä siis, jos jollekin maistuu diginäkin! Tätä myöten on myös tarjolla useampia mahdollisuuksia sekä muotoja lukea laatusarjakuvia, siten kuten kukin haluaa. Ja se on yksinomaan hieno asia!
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: JV 28.03.2016 klo 14:29:43
Minäkin olen huomannut, että digitaalisia sarjiksia tulee luettua vähemmän, ja jostain syystä niistä ei jää mitään mieleen. Private Eyekin varmaan pitää hommata paperisena, kun ei ole sitä tähän mennessä saanut diginä luetuksi. Marvel Unlimited on käyttiksenä ollut kömpelö ja takkuileva sekä tabletilla että pöytäkoneella - muutoin sitä tulisi ehkä käytettyäkin enemmän.

jossain vaiheessa jopa pidin enemmän ruudulla lukemisesta - koko ruudun leveydellä näkee kuvat alkuperäiskoossa siveltimenjälkineen ja värit ovat vahvoina ja sellaisina kuin värittäjä ne on säätänyt -periaatteessa näkee "originaalin". Mutta paperinen tuote on kuitenkin se toimivin formaatti.

Minä olen taipuvainen/halukas maksamaan "maksa mitä jaksat" enemmän uraansa aloitteleville lahjakkuuksille kuin vauraille urallaan jo menestyneille tekijöille, kuten Radiohead tai Vaughan. Kickstarterit ym. voivat olla loistavia mahdollisuuksia saada ura käyntiin, tai ammattilaisellekin toteuttaa jokin projekti, joka muutoin jäisi toteutumatta, mutta jotkut ammattilaiset löytävät siitä ylimääräisen lypsylehmän, kuten Tony Harris, joka keräsi 60 tonnia taskurahaa toteuttamatta mitään tai Amanda Palmer, joka saa jokaisesta Patreon-tekemisestään (biisistä, blogauksesta, musiikkivideosta tms.) heittämällä 100-200 000 dollaria, mikä on minusta miljonäärin vaimolta mesenaatti-kuvion väärinkäyttöä - mutta se on tietysti maksajien valinta (toisaalta Palmer lupasi jakaa kaiken Patreon-tekemisensä netissä ilmaiseksi, mikä on positiivista). On ehkä väistämätöntä, että digirahapurotkin kulkevat sinne missä valmiiksi on jotain magneettista vetoa, eli tunnettavuutta.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 17.05.2016 klo 20:12:34
Huh, huh, miten vaikea on lukea ruudulta harmaasävyjä.

Kun kontrasti on voimakas, mustavalkoisuus on täysin OK. Selkeä tussiviiva, valkoiset ja mustat pinnat: ei ongelmaa.

Heti harmaasävyihin siirryttäessä silmä väsyy ja sivuja täytyy suurentaa kokoon, jossa lukeminen vaikeutuu, kun sivua täytyy koko ajan siirtää paitsi alas, myös sivusuunnassa vuoroin oikealle ja vasemmalle.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 25.05.2016 klo 00:44:47
comiXology julkaisee oman kuukausimaksullisen unlimited-palvelun (http://www.comicbookresources.com/article/new-comixology-unlimited-service-lets-you-read-much-you-want). Kustantajista Marvel ja DC ovat ulkona, ymmärrettävästi.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Veli Loponen 25.05.2016 klo 09:54:07
Toi oli melkein hyvä uutinen. Mutta toistaiseksi sen saa vain USAssa ja kuukausimaksuun sisältyy ykkösnumerot ja -kokoelmat. Toimii siis lähinnä silloin, kun haluaa tutustua juttuihin, mutta ei sen pidemmälle. Mutta Marvelillahan kuukausimaksullinen palvelu on, DC sais semmosen vielä päkertää, niin ois hyvä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 25.05.2016 klo 20:15:38
En tutustunut vielä sen tarkemmin, mutta jos nimikkeet vaihtuvat kuukausittain niin kyllä siitä hyvä lypsykone tulee.

Siinä mielessä tekijöiden ensiparahdukset palvelusta (http://www.cnet.com/news/comixology-launches-unlimited-subscription-service-creators-unpleasantly-surprised/) eivät vaikuta täysin perustelluilta.

Tekijät rinnastavat itsensä muusikoihin ja viittaavat kärkkäästi Spotifyn suuntaan negatiivisessa mielessä. Tuollainen ensimmäisten numeroiden kokeilupalvelu luulisi ennemmin houkuttavan lukijoita sarjojen pariin ja nostavan vähemmän tunnettuja tekijöitä esiin.

Lisäksi (vaikka kustantajat eivät ole tästä ilmeisesti tiedottaneet), tekijäomisteisten sarjojen kohdalla Unlimited-palvelussa voi olla tai olla olematta.

Kiinnostuksella olen seuraannut uutisointia Spotifyn tiimoilta (toki yritykset ovat näppäriä piilottamaan tuloksen verottajilta), koska kyllä nämä suoratoistopalvelut ovat puutteineenkin varsin kuluttajaystävällisiä ja taatusti syövät piratismin suosiota.

Digitaalisten palveluiden menestys määrittänee sarjakuvien tulevaisuuden ja hinnoittelu on sen ytimessä. Koko muu viihdeteollisuus on enemmän tai vähemmän onnistuneesti siirtynyt digitaaliseen maailmaan myös kuukausimaksullisten ja mainosrahoitteisten palvelujen osalta.

Kyllä se vaan niin menee, että iso pettymys oli lukea, ettei DC ole tässä(kään) mukana. Kustantajalla on niin holtiton määrä materiaalia, että sormenpäitä kutittaa, mutta taala-kaksi numeroa kohden on yksinkertaisesti liikaa pyydetty, ainakin minun kulutus- ja lukutottumuksilla.

Sen sijaan Marvel Unlimited on ainakin erinomaisen fiksusti hinnoiteltu siten, että kuukausimaksu on kympin, mutta vuosimaksu 70 (jenkkitaalaa). Tuohon hintaan ei tule niin tunnontuskia, vaikka jäisi kuukauden, kaksi palvelu kokonaan vaille käyttöä.

Eniten minua rassaa hitaalla nettiyhteydellä mm. Marvel Unlimitedin 12 numeron offline-rajoitus. Olisi hyvä, jättää laite lataamaan yön ajaksi kaikki mahdollinen ja päivän mittaan lukea mitä huvittaa.

Toisaalta, kun tarinakaaret ovat yleensä kuuden numeron mittaisia, rajoitus mahdollistaa kahden tarinakokonaisuuden katkottoman lukemisen, mikä monesti riittäää.

Kustantajat (välillisesti myös Comixologyyn liittyen) ovat nokkelia keksimään kaikenlaisia rajoitteita. Comixologyn käyttäjäystävällinen DRM-Free-toiminto (ts. tiedostojen lataaminen koneelle) ei koske Marvel- ja DC-julkaisuja. Eipä se niitä ole piratismilta suojellut. Julkaisupäivänä näyttävät kaikki olevan jo laittomassa jakelussa.

Harva digitaalisen sarjakuvan ominaisuuksista (ellei kattavuuden ja saatavuuden tapaisia määreitä lasketa) tuo mitään uutta peittääkseen huonoja puolia.

En ole Guided View -ominaisuuden ystävä, mutta kun tuollaista ei vielä ollut olemassa, minä sellaista kyllä kaipasin.

Skriptattu kohdistuksen siirtäminen ruudusta toiseen on ideana loistava, mutta toteutuksena siitä ikävä, että ainoa siedettävä toteutus on näytölle sovitettu ja skaalattu ruudusta toiseen hyppiminen ilman mitään siirtymiä ja kikkailuja.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 21.07.2016 klo 23:27:01
Google ideoi suurempia puhekuplia (http://www.cnet.com/news/google-just-made-reading-comics-on-smartphones-a-lot-easier-bubble-zoom/). Hyvä idea, mutta kun ei tekstistä saa selvää, ei saa selvää myöskään kuvituksesta.

Käytännössä zoomaan useimmin tarkkaillakseni kuvitusta kuin lukeakseni puhekuplia.

Tulevaisuuden kannalta on tietysti hyvä, että kuviin lisätään metatietoa, olivatpa sitten ihan vain näitä yksinkertaisia x-y-koordinaatteja.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Timo Ronkainen 14.10.2016 klo 16:27:12
Tämmöinen kysely tuli vastaan (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSetx_e9Yby_GN_3UYaesJIQFDXuAOshyjHwXPMKJBGgU2IpoA/viewform). Projekti kehittää digisarjakuvan jakelualustaa ja kyselee käyttäjien kiinnostusta tekijöinä ja lukijoina.
"DigiXComic on EduLAB -projektiryhmä Oulun ammattikorkeakoulussa. Ryhmämme tavoite on kehittää julkaisualusta, sarjakuvayhteisö ja sarjakuvien tekijöille tarkoitettu työkalu mobiilioptimoitujen sarjakuvien luomiseen."

Timo

: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 30.05.2017 klo 21:18:14
Mielenkiintoista, kuinka digitaalisuuden vielä pitkälle viime vuoden puolella nähtiin vauhdittavan printtimyyntiä. Tänä vuonna, vasta puoli vuotta em. puheista, puolestaan yhdestä suusta vakuutetaan (http://www.newsarama.com/32929-had-digital-comic-books-hurt-print-retailers-publishers-talk-state-of-the-business-2017.html), ettei se vaikuta mitenkään (negatiivisesti) printtimyyntiin.

Kovasti on myös mielenkiintoista, että sarjakuvakauppaan päätyy nelikymppinen valkoinen mies, kun digikaupassa ostokset tekevät uudet, nuoret lukijat (ja naiset).

Todellisuudessa tätä jälkimmäistä ei kuitenkaan tiedetä, ja tähän johtopäätökseen päädytään mm. vertaamalla mikä myy kivijalkakaupassa ja Comixologyssä.

Minua erityisesti kiinnostaisi kuulla, mitä on mm. kymmenille tuhansille marvelisteille käynyt. Ovatko he lopettaneet harrastuksen, siirtyneet kokoelmiin, lukevat sähköisiä sarjoja, muiden kustantajien sarjoja vai lataavat laittomasti.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Veli Loponen 30.05.2017 klo 21:30:47
: Jiksi link=topic=15582.msg4793
Minua erityisesti kiinnostaisi kuulla, mitä on mm. kymmenille tuhansille marvelisteille käynyt. Ovatko he lopettaneet harrastuksen, siirtyneet kokoelmiin, lukevat sähköisiä sarjoja, muiden kustantajien sarjoja vai lataavat laittomasti.
Varmaan osa selittyy silläkin, että jotkut keräilijät ostavat useamman kappaleen samaa lehteä (eri kansilla ja ilman). Kun sellainen keräilijä lopettaa keräilyn, vaikutus on aina suurempi, kuin yhden kappaleen ostajan lopettamisella.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 02.07.2018 klo 04:46:58
Hinnoittelu digiaikana on melkoinen juttu, mihin mahtaa kuukausimaksuihin perustuva hinnoittelu suunnata koko alaa.

Olin jo pidemmän aikaa miettinyt Bill Griffithin äitinsä elämää ja vähän muutakin kartoittavan muistelmateoksen Invisible Ink lukemista.

Hinta Comixologyssä on 18 taalaa, mutta kyseinen opus on myös Unlimited-jakelussa. Siinä ei kovasti tarvitse enää miettiä, että maksatko samasta opuksesta 6 taalaa ja luet lisäksi koko kuukauden mitä nyt tarjolla sattuu olemaan.

Käänteisesti voit tuon yhden opuksen hinnalla maksaa kolme kuukautta unlimited-palvelusta.

Tuon kanssa kannattaa olla sitten sen verran tarkka, että luottokorttia myös veloitetaan unlimited ts. kerran kuukaudessa, kunnes laitat tilaukselle pisteen.

Europe Comics ja Cinebook -julkaisut kiinnostaisivat, mutta tuo unlimited on vähän erilainen kuin Marvel Unlimited, eli kaikki ei kuukausimaksusta aukea.

(En jaksanut selvitellä, että joko unlimited on Euroopassa saatavilla ja paljonko se on euroissa.)
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 19.09.2018 klo 21:28:00
Saman sisällön paketoiminen uuteen muotoon on toisinaan ihan paikallaan. Itse olen ollut tyytyväinen mm. eri tekijöiden (mm. Conway ja Breyfogle) seikkailut yhteen pakettiin niputtaviin Batman-kokoelmiin.

Sen sijaan esim. Wolverine-kokoelma Savage Origins on todella härskisti uudella nimellä julkaistu Season One, jonka liitteeksi on pätkäisty yksi ainoa (!) vakiosarjan lehti.

Season One oli sellainen vähän samantyylinen juttu kuin mm. End aikanaan eli eri sankareiden toisiinsa liittymättömiä seikkailuja, jotka markkinoidaan tuollaisella kattonimellä.

Itse luokittelin Season One -jutut aikanaan kategoriaan "lukematta p***aa", mutta en muista mikä niistä tuli silmäiltyä lävitse.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 08.01.2019 klo 20:47:41
DC-sarjat ovat nyt VIIMEINKIN Comixology unlimited -palvelun piirissä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 04.08.2019 klo 19:11:21
Graphite on lukijalle ilmainen (mainosrahoitteinen) sovellus. En ole tuota itse kokeillut, mutta vaikuttaa täysin Spotifyn sarjakuvavastineelta.

Omaan käyttööni Marvel ja ComiXology unlimited -palvelut riittävät. Kun vielä digisarjakuvan käyttömukavuus on vähän niillä rajoilla muutenkin, en voisi kuvitella kestäväni enää mainoksia kaiken päälle.

Luetuimpien sarjakuvien listalla on kuitenkin monta hyvää sarjaa (https://www.bleedingcool.com/2019/08/04/irredeemable-tops-100-most-read-comics-on-digital-app-graphite/).

Tätä varmaan voisi käyttää sillä tavoin, että tutustuu sähköisenä ennen kuin ostaa paperilla.

Opiskeluaikoina tämä olisi varmasti ollut yhtä tervetullut juttu kuin kirjastolaitos.

Tuskin tämä piratismiin vaikuttaa, mutta jos joku tahtoo ilmaista mutta pitää periaatteesta kiinni laillisesta, niin onhan tässä nyt viimein sellainen vaihtoehto.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 05.08.2019 klo 23:21:07
Sen verran jäi sovellus vaivaamaan, että piti ihan paremmalla ajalla tutustua tähän Graphite-palveluun.

Silmäys kotisivuille (https://www.graphitecomics.com/) listaa paljon laatusarjakuvaa, The Realist, Parker, Giant Days, Locke & Key, Dynamiten James Bond -aloitus jne.

Käyttäjät ovat huomauttaneet, ettei moni sarjoista ole palvelussa kokonaisuudessaan. Sen mitä itse silmäilin, Parkeria on listattu kolme kokoelmaa ja Bondia kaksi tarinakokonaisuutta.

Ilmeisesti listatuista kokoelmista osa on palvelussa silvottuina, pahimmillaan vain parikymmentä sivua (https://www.bleedingcool.com/2019/06/12/ten-comics-read-now-graphite-app-free/), mutta oletan kyseessä olevan maksuttomaan versioon liittyvä rajoitus.

Sovellus tosiaan toimii siten, että sarjakuvaa on saatavilla ilmaiseksi mainoksia vastaan tai maksusta ilman mainoksia.

Kuukausimaksu on viisi jenkkitaalaa, mikä on vuodessa kympin vähemmän kuin vuositilaus Marvel Unlimitediä tai kaksitoista kuukautta comixology unlimitediä. Tähän se sitten vähän jo kaatuukin.

Toivon, että tällainen ilmainen digikauppa menestyy ja tulevaisuudessa nähdään vielä rohkeampia liiketoimintamalleja, uusia yrittäjiä ja kaikki kukoistaa, mutta jos ei ilmaista edes viitsi ladata kännykälle, niin juna meni juu, tsuu-tsuu.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 09.08.2019 klo 20:25:56
Eipä sillä, että olisin Youngbloodia koskaan digitaalisesti kaivannut – minulla olivat ne puoli tusinaa ensimmäistä numeroa silloin joskus – mutta sarja taitaa olla ensimmäinen tapaus, jossa jokin vanha sarjakuva vedetään pois myynnistä (https://www.bleedingcool.com/2019/08/07/new-youngblood-publisher-trolls-rob-liefeld-on-twitter-wants-to-make-him-famous/).

Comixology ja Imagen oma kauppa näyttävät enää ei-oota, eikä tuolla linkin takana tiedetä pystyvätkö niistä maksaneet niitä lukemaan.

Tämä on vähän kuin digitaalinen vesivahinko. Hassu juttu, mutta muistuttaa digimaailman uusista ongelmista.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 12.08.2019 klo 01:33:58
Tällä viikolla kauhistelin Absolute Carnage -sarjan ensimmäisen numeron kahdeksan dollarin hintaa. Sivuja näyttää olevan kolminkertaisesti, mutta... maksaisinko mistään Marvelin sarjasta kahdeksaa dollaria.

Ei kävisi pienessä mielessäkään.

Entä maksaisinko neljä dollaria. En. Kaksi. En. Edes yhden vaivaisen dollarin. En.

Sen sijaan odotan puoli vuotta, tai paremmin pari vuotta niin että kokonainen tarinakaari tai tekijän juoksu on päättynyt ja luen sitten Unlimited-palvelun kautta hintaan 70 taalaa vuodessa.

Ulkomuistista kauhistelin kahdeksan dollarin hintaa viimeksi Shazam-sarjan ensimmäisen numeron kanssa.
 
Ja nyt itse Jim Lee on pettynyt sähköiseen sarjakuvaan (https://www.newsarama.com/46434-jim-lee-talks-future-of-dc-universe-streaming-service.html), eli käytännössä siihen, etteivät lukijat ENÄÄ halua maksaa korkeampaa hintaa SAMASTA tuotteesta. Byhyy.

Sähköisen sarjakuvan pitäisi tuoda kasvua, mutta kun siirrytään kausitilausmalliin, niin myynti polkee paikallaan. Byhyy.

Kannattaa muuten lukea tuo juttu ihan loppuun, koska selitykset menevät sellaiselle tasolle, että siinä on tapahtunut jokin viimeinen todellisuudesta irtautuminen.

Kuulostaa siltä, että Jim osaltaan valmistautuu Danin kanssa siihen, että AT&T-pomojen edessä pitää vastata, että "what have you done for me lately".

Jenette Kahn ryhtyi kahnaukseen silloin kun Warner DC:n osti, eikä ainoastaan pelastanut sarjakuvapuolta, vaan teki käytännössä kaiken oman päänsä mukaan. Saa nähdä, pystyvätkö pojat edes ensimmäiseen.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 15.08.2019 klo 03:43:22
Onko täällä kukaan tilannut DC Universe -palvelua?

Eihän se olisi vuodessa kuin 75 taalaa, mutta sieltä ei löydy Vertigoa lainkaan, eikä Black Label ole sinne myöskään tulossa (DC itse sanoo, ettei sinne tule muitakaan julkaisulinjoja, mutta Young Animal siellä kuitenkin on, koeta ymmärtää).

Täytyy kyllä sanoa, että Comixologyn ja Marvelin unlimited-palveluihin verrattuna tuon profiili on matala.

Varmaan se johtuu ihan jo siitä, että palvelu on sössitty antamalla sille videopelin nimi ts. yhä tänä päivänä Google antaa ensin sivun täyteen DC Universe Online -pelin linkkejä.

Jos tuon palvelun ei tietäisi olevan olemassa, niin ei sitä edes meinaa löytää. Kuinka ihmeessä tämä digi on DC:n kanssa aina tällaista räpylöintiä.

Toiseksi sinne tulee luettavaa 12 kk viiveellä vrt. Marvelin 6 kk ja sitten siellä on kaikennäköisiä outoja rajoituksia, kuten "we may remove certain titles on occasion" (https://support.dcuniverse.com/hc/en-us/articles/360022279194-Are-comics-being-rotated-out-and-in-). Siis wtf? Miksi ihmeessä sieltä poistuu jotain?

EDIT: Tulee aina hinnat ilmoitettua niin kuin ne aina ilmoitetaan, eli niihin tulee sitten vielä verot päälle. On aika moloa, että sitä ei missään ilmoiteta, eikä niitä kukaan muista lisätä. Siten se Marvelin alta 70 on oikeasti jotain 85 vuodessa, mutta mitä siitä. Se on vähän kuin hotellia varaisi, että hinta on jotain ja sitten se on vielä jotain sen päälle.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 15.08.2019 klo 16:44:07
Sarjakuvaa on mahdollista lukea myös ilmaiseksi ja laillisesti internetissä.

Kvaakin käyttäjät tuntevat tältä listalta (https://www.makeuseof.com/tag/best-read-comics-online-free/) mm. public domain -sarjakuvia kokoavat sivut.

Sen sijaan DriveThru Comics (https://www.drivethrucomics.com/browse.php?pto=0&pfrom=0) on minulle tuntematon sivu.

Sieltä voi helposti vaikka tutustua Valiant-sarjojen ensimmäisiin numeroihin ilmaiseksi.

Tuo "maksa mitä jaksat" on käytännössä sekin ilmainen, koska mitään ei ole pakko maksaa, ja tutkitusti ei myöskään makseta.

Sarjakuvat ladataan PDF-tiedostoina, mikä ei ole sarjakuvan lukemiseen paras formaatti, mutta sallii sivujen vesileimaamisen (vai mikä mahtaa olla watermarked-termille oikea termi).
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 13.09.2019 klo 03:15:36
Valiantin kaikki julkaisemat sarjakuvat (http://www.gitcorp.com/valiantcdcbc.html) vuosilta 2012–2018 hintaan 60 jenkkitaalaa.

Kova paketti sisältönsä puolelta – Valiant oli erityisesti alkuvuosina todella kova ja tuohon pakettiin ehtivät kaikki kolme Britannia-minisarjaa – eikä hintakaan huimaa.

Toteutus tuntuu kuitenkin hassulta, eli sähköistä sarjakuvaa fyysisesti, siis usb-tikulla.

Tiedostot ovat drm-suojattuja pdf-tiedostoja. Tässä on mielestäni se suurin synti, kun koetetaan taistella piratismia vastaan.

Onhan pdf lukusovelluksineen tätä nykyä jo ihan muuta kuin silloin 90-luvulla – mistä saakka minun asenteeni tiedostomuotoon muussa kuin työkäytössä juontuvat – mutta SILTI tiedostomuodon valitsemiseen juuri sarjakuvan lukemiseen en näe muuta etua kuin drm-suojauksen toteuttamisen.

Selvittämättä, mitä drm tässä yhteydessä tarkoittaa, sen voi olettaa rajoittavan lukemista jossain muodossa. Ei edes kiinnosta selvittää yksityiskohtia, koska se jo lähtökohtaisesti tuntuu vaikealta, ja asiathan ovat kuten ne koetaan.

Vertailun vuoksi ostin kerran Humble Bundlesta ison kasan Ennis-kokoelmia, ml. jälleen ajankohtainen The Boys -sarja kokonaisuudessaan. Tarkistaisin, milloin mutta en enää pysty enkä jaksa, kun tiedostotkin ovat tällä välillä ehtineet kadota vuosiksi, löytyä uudelleen ja kadota uudestaan vuosiksi.

Viittaamani Humble Bundle -paketti oli ns. drm free -tiedostoja, eli samoja paketteja, jotka olivat varmasti jo ennen Humble Bundlea kiertäneet kaikilla piraattisivuilla.

Verrataanko nyt tätä uutta drm-suojattua ja vanhaa drm free -vaihtoehtoa?

Käsi ylös kaikki, jotka kuvittelevat etteikö joka ainut paketin sarjoista olisi ollut heti ilmestymispäivänä piraattisivuilla. Niinpä. "Hämmästelen tätä pystyyn nostettujen käsien metsää", kuten edesmennyt ala-asteen opettaja meille sarkastisesti usein totesi.

Kun jokainen drm-suojattu tai suojaamaton sarjakuva löytyy piraattisivuilta jo ennen kuin mitään on edes aloitettu tekemään, niin eihän siinä ole mitään järkeä, että tällaisen paketin ostajan täytyy ensin selvittää, miten sarjakuvat voi lukea ja sitten vielä odottaa fyysistä tuotetta, ja sitten vielä huolehtia siitä usb-tikusta.

Eiväthän ne striimauspalvelut lukusovelluksineen ole mitään paratiisin pilvissä sukeltelua, myönnän. Tiedän senkin, että usb-tikun tuottamiseksi on murhattu vähemmän uhanalaisia lajeja kuin striimauspalvelut hävittävät päivässä, mutta SILTI striimaus vs. tiedostot -vaaka ei mitenkään painu tiedostojen puolelle, koska vikoineen kaikkineen striimaus on parempi vaihtoehto kuin tiedostojen kanssa puljaaminen.

Tästä on kyse myös näiden usb-tikkujen kanssa. Jos kaikki muu, sisältö, muoto jne. on kohdallaan – tuleehan siinä tikun ohella korea paketti hyllyyn – ei sitä pitäisi munata jollain drm-suojatuilla pdf-tiedostoilla. Laillisten palvelujen vain yksinkertaisesti pitää olla parempia kuin laittomien. Tai vähintään yhtä hyviä.

Tämä on mielestäni se Humble Bundlen hienous. Jos nuo Ennisin Humble Bundlet on joku ostamisen sijasta piratoinut, niin siinä on kyse enää vain asenneongelmasta.

Sen sijaan minua ottaa aivoon sähköisen sarjakuvan kohdalla offline-rajoitukset (ts. montako sarjakuvaa voi olla laitteella esim. matkan ajaksi luettavaksi, nämä siis ovat kappalemääräisiä ei sivukohtaisia rajoituksia, joten kokoelmia valitsemalla rajaa voi venyttää edes vähän). Se ei ole mitään muuta kuin maksavan asiakkaan kiusaamista. Onpa tullut monta kertaa mieleen, että eipä ole piraateilla offline-rajoituksia.

Asiasta toiseen, mutta edelleen ketjun aiheesta: Comixologyn asiakaspalvelulla oli eilen Twitterissä kova päivä, kun keskiviikon uudet DC-sarjat eivät ilmestyneet.

Kuvitelkaa nyt, että monta jenkkitaalaa lehdeltä maksavat asiakkaat valittavat ja odottavat. Odottivatko piraatit. Tuskin.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: echramath 13.09.2019 klo 19:26:43
Samahan se on aina ollut.

–"Meidän teoksia piratisoidaan, paha juttu mitä tehdään?"
–"Odotas, onko meille edelleen myös maksavia asiakkaita?"
–"On meillä..."
–"Kustaan niiden korvaan!"
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 09.12.2020 klo 21:39:48
Oli hyvä idea pitää puolen vuoden tauko melkein koko sarjakuvaharrastuksesta, koska viime kuukausina ihan perussupersankarisarjakuvat ovat tuottaneet entistä suurempaa nautintoa.

Olen myös selkeästi oppinut harrastamaan digisarjakuvaa eri tavoin, ja yhtenä uutena oivalluksena havainnut sen olevan palkitsevampaa kokoelmamuodossa. Toisin kuin tässä kirjoitin...

Sähköinen sarjakuva ei rohkaise satojen sivujen lukukokemukseen.

Lyhyt mitta sopii sähköisenä kulutettavaksi, keskittyä tarvitsee vain hetken ja on helpompi muistaa missä numerossa kuin mille sivulle sitä onkaan jäänyt.

...nykyisin on ennemmin niin, että käyttömukavuudessa menee ohitse siirtyä mille sivulle on edellisellä kerralla jäänyt kuin mitä on viimeksi ollut lukemassa. Siksi sanoisin tänään asian olevan tarkalleen päinvastoin kuin 2015 kirjoitin.

Kokoelmat yksinkertaisimmillaan ovat sama sarjakuva uuteen muotoon paketoituna, mutta usein huomaan kokoelmia myös toimitetun ihan vanhakantaisesti mikä tuo kokoelmalle lisäarvoa.

Tätä voi käyttää myös niin, että jos kokoelmasta joutuisi maksamaan erikseen (tämä on kyllä nuijin tapa kyykyttää asiakasta, koska vaikka samasta sisällöstä voisi maksaa sähköisenä ja fyysisenä, ei kai kukaan maksa samasta sisällöstä sähköisenä), kokoelman sisällön voi tarkistaa etukäteen ja lukea siinä järjestyksessä.

Tämä on kuitenkin jo aavistuksen hankalaa, ja kuvittelisin että Marvel Unlimited -tyyppisen palvelun suunta tulevaisuudessa tulee olemaan lukusovelluksen toiminnallisuudet, jotka käyttävät pohjalla paitsi kuratointuja lukulistoja myös käyttäjien itse luomia ja jakamia lukulistoja. Tällöin sovellus pystyisi suosittelemaan ei ainoastaan seuraavaa tai samalta kirjoittajalta, vaan sopivia hyppyjä eteen- ja taaksepäin, sekä Marvel-tyyppisen sata lehteä kuussa sisällön tapauksessa, sivusuunnassa rinnakkaisjulkaisusta toiseen.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Jarkko Sikiö 18.02.2022 klo 03:42:29
Comixology on nyt Kindle (https://www.polygon.com/22938958/comixology-app-changes-amazon), mutta yllätys on, että käyttäjien ihmettelyn varjoon on jäänyt, että Amazon ahdistaa myös kustantajia ja tekijöitä.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: Veli Loponen 18.02.2022 klo 16:40:32
Foorumeilla on jo jonkin aikaa ahdistuttu Comixologyn yhdistymisestä Kindleen ja nyt kun uusi sovellus on ulkona, on vastaanotto ollut aika huono. Käytännössä on ilmeisesti Comixologyn sovellus riisuttu lähemmäksi Kindlen lukusovellusta ja samalla menetetty Comixologyn hyvät ominaisuudet. Itsellä on niin vanha iPad, että siihen ei tuota uutta sovellusta saa eli ei ole tarvinnut pelätä päivitystä. Tosin, siihen en voi enää ladata uusia sarjoja luettavaksi (en ole vielä kokeillut).
Mutta toivottavasti Amazon ottaa vakavasti sekä lukijoiden että julkaisijoiden huolen ja parantaa tilannetta. Hölmöähän se on, että melko hyvin toimivasta Comixologysta on ollut pakko luopua jonkinlaisen yhtenäisyyden vuoksi. Olisivat mielummin yrittäneet integroida ne sellaisinaan yhteen, jos on ollut pakko. Koska onhan toi Amazonin sivun digisarjakuvasivu ollut koko aika ihan hirveän käyttäjäepäystävällinen.
: Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
: JAM 19.02.2022 klo 19:49:41
En ollut käyttänyt Comixologya pariin kuukauteen, niin tuli yllätyksenä tämä muutos. Kyllä harmittaa! Tykkäsin kuitenkin kaupasta ja appikin oli hyvä. Tarjoukset olivat kätevästi haettavissa, ja aika paljon tulikin hankittua kaikenlaista. Epäilen, että Amazonilla ei ole yhtään kiinnostusta kehittää digisarjakuvan myyntiä ja ainakin tällä hetkellä ihan surkea palvelu. En kyllä yhtään tykkää koko Bezoksen paskapuljusta.  >:(