Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Manga ja anime => : PJ 10.06.2009 klo 09:19:16
-
KARIN (engl. Chibi Vampire)
Vampyyritarina, joka on vertaansa vailla!
Karin on söpö pikkutyttö, joka on vampyyri! Hän ei ime uhrejaan tyhjiin - päinvastoin hän pumppaa heidät täyteen omalla verellään! Siitä huolimatta hänen on pidettävä vertahyytävä piirre salassa. Hän selviää jotenkuten arjen haasteista, kunnes hänen luokalleen tulee poika, jonka läheisyydessä Karin alkaa tuottaa verta kuin meijeri maitoa! Luvassa on siis noloja tilanteita, päätöntä kohellusta ja hemoglobiinia pursuavaa tilannekomiikkaa!
Ilmestyy Lehtipisteisiin 1.9.!
-
Ykkösosa nyt saatavana. 8]
-
Noni, äijänköriläät prinsessahaaveinenne ja pikku, pikku vämpyyrisöpöilyfetisseinenne! Nyt on kauan odotettu gaggososa Lehtipisteissä! Go, get it!
-
Noni, äijänköriläät prinsessahaaveinenne ja pikku, pikku vämpyyrisöpöilyfetisseinenne! Nyt on kauan odotettu gaggososa Lehtipisteissä! Go, get it!
Loistava kohderyhmän kuvaus (ja mitä luultavimmin erittäin osuva) ;-)
-
Tämä äijänköriläs joutui ainakin painamaan pään hetkeksi polviin luettuaan kuvauksen. Enpä ole vähään aikaan ällöttävämpää kuullut.
KARIN (engl. Chibi Vampire)
Karin on söpö pikkutyttö, joka on vampyyri! Hän ei ime uhrejaan tyhjiin - päinvastoin hän pumppaa heidät täyteen omalla verellään!
Ei pahalla. Mainio sarjakuva varmasti kaikesta huolimatta :P
-
Tämä äijänköriläs joutui ainakin painamaan pään hetkeksi polviin luettuaan kuvauksen. Enpä ole vähään aikaan ällöttävämpää kuullut.
Kuvauksesta unohtui mainita, että kiihkeimmillään pikku vampyyrityttömme roiskii verta ämpärikaupalla sieraimistaan. Joko nyt hävettää vähemmän? :-*
-
Tottakai tämä piti hankkia, animaatioversion olen nähnyt kolme tai neljä kertaa, jonkunlaisesta obsessiosta tämä kertonee ainakin. Markerin/Maakan perhe on romcomien parhaimmistoa.
-
Kuvauksesta unohtui mainita, että kiihkeimmillään pikku vampyyrityttömme roiskii verta ämpärikaupalla sieraimistaan. Joko nyt hävettää vähemmän? :-*
Symbolisella tasollahan asia on niin, että pikku vampyyrityttömme roiskii KUUKAUTISverta ämpärikaupalla SIERAIMISTAAN...
-
Symbolisella tasollahan asia on niin, että pikku vampyyrityttömme roiskii KUUKAUTISverta ämpärikaupalla SIERAIMISTAAN...
Kai sen niinkin voi nähdä. Tosin kun ottaa huomioon, mitä nenäverenvuodot yleensä mangassa merkitsevät, ja eräät tekijän muut mangat (varsinkin Oniichan Control :o), niin muunlaisiakin tulkintoja voisi tehdä...
-
Ehkä kyse on vähän kummastakin.
Omasta mielestä Karin oli jopa yllättävän toimivaa ja raikkaalta tuntuvaa mangaa, vaikka perusjuoni kuulostaa vähintään kipeältä. Muuten en vampyyrijutuista niin perusta, mutta olen kuullutkin että tämä menee myös niille jotka eivät ole "ah olen niin vampyyri angsti angsti"-faneja. Kaippa tämä on taas yksi esimerkki siitä, että juoni voi olla kuinka typerä tahansa, jos tekijä on taitava, on tuloksena ihan kelpo sarja. (Viimeksi sama olo tuli Parasyten kanssa, vaikka näitä kahta ei muuten voikaan verrata.)
-
Toninkin lyttyyn haukkuma Karinin vitososa löytyy nyt kitskalta. Kuitenkin tykkäätte! :-*
-
Ei vanha enää kestä nuorempiensa tahdissa, vasta nyt on Karin arvioitu etusivulla (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1353).
Karinista voi keskustella tässä ketjussa, arviota ja sen kirjoittajaa voi lyödä vapaasti myös tämän linkin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8510.0.html) takaa aukeavassa ketjussa.
-
Arvio oli aika lyhyt, vaikka "Karin nimittäin ei juo verta, vaan päinvastoin luovuttaa sitä" oli mukana kahteen kertaan. Arvostelija ei tosiaankaan näytä saaneen paljon irti tästä. Iteltä jäi jostain syystä (kiire?) jo eka osa lukematta. Montako näitä oikein tulee?
Mukavan ristiriitaisia kommentteja tässä ketjussa. (Jos Karin ja Hirviöprinsessa Hime tappelis, kumpi voittais?)
-
Montako näitä oikein tulee?
Wikipediasta kurkkasin pokkareita julkaistun vuosien 2003–2008 välillä kaikkiaan 14 kappaletta.
Lause todellakin toistui kahdesti siitä syystä, että alussa on etusivulle tuleva esittelyteksti sanasta sanaan, tavanomaisesti koetan välttää näitä toistuvia lauseita.
EDIT: Jälkimmäinen lauseista on muokattu uuteen uskoon ja sarjan kesto ilmestymisvuosineen on myös lisätty. Koe sinäkin interaktiivinen arvosteluelämys, anna palautetta Kvaak-arvostelusta ja näe sen parantuvan silmissä! Tämä on mahdollista vain Kvaakissa!
-
Koe sinäkin interaktiivinen arvosteluelämys, anna palautetta Kvaak-arvostelusta ja näe sen parantuvan silmissä! Tämä on mahdollista vain Kvaakissa!
Mutta onko "arvostelu parantunut" eli saako Karin nyt paremmat pisteet? :) Ihan pakko vaan oli sillä kommentoida sitä tekstiäsi, että yleensä olet kirjoittanut pidemmästi ja saanut paljon enemmän irti sarjoista.
-
Hienoa vain, että annat palautetta, sitä ei koskaan tule riittävästi!
Ei ole mikään sattuma, että arvosteluni Karinia myöten ovat nykyisin lyhyempiä, tuntuma palautteen perusteella kun on ollut että tekstit ovat olleet puuduttavan pitkiä ylianalysointeja. Olen siis kyseenalaistanut entiset arvostelufilosofiani ja pyrkinyt kirjoittamaan kevyemmin, toivon mukaan myös viihdyttävämmin. Mikäli yleinen palaute viittaa siihen, että suunta on väärä, teen toki korjausliikkeen.
Karin on peruspätevää toteutuksensa osin, mutta teinihömpäksi kutsuminen ei toivon mukaan tee järin suurta vääryyttä sarjalle. Lisäksi koetin tunkea tärkeimmät sisältöön liittyvät asiat lyhyeen mittaan: esittelyn lisäksi mukaan mahtuivat kulmahampaat, komedia, ihastus ilman romantiikkaa ja pikkutuhmuudet.
Saman olisi voinut toki sovittaa laveammin lausuttuna vakiomittaiseen arvioon, kenties seuraavan sarjan kohdalla näin teenkin.
-
Karin on peruspätevää toteutuksensa osin, mutta teinihömpäksi kutsuminen ei toivon mukaan tee järin suurta vääryyttä sarjalle.
Mutta onko se shojoa? Jotenkin mulla on vähän sellainen kutina että alkuperäinen kohderyhmä voisi olla myös miehet, eli että siinä haettaisiin moeta (samoin kuin Himessä). Ja siten söpöily ja hömppä ei olisi pelkkää teinihömppää. Mene ja tiedä.
-
Mutta onko se shojoa?
Minusta sarjan kohderyhmä on ennemmin teinipojat. Ei teinihömppä mitenkään assosioidu tyttöjen mangaan.
-
Minusta sarjan kohderyhmä on ennemmin teinipojat.
Noin lällyn söpön kannen perusteella sanoisin että olet väärässä. :)
Ei teinihömppä mitenkään assosioidu tyttöjen mangaan.
Ei, mutta vars. pointti oli se että kritiikistäsi en osannut päätellä mitä lajityyppiä tämä sarja edustaa. Mangssa kohderyhmä sanelee kuitenkin niin paljon juttuja että siihen viittaaminen (joko niin että tämä on tyypillistä tai epätyypillistä sitä) olisi sekä kustantajalta että arvostelijalta hyvää yleisöpalvelua.
PJ:hän kustantajana viittasi noissa puffipostauksissa aika selkeästi siihen että tämä olisi moea. (Tai sitten se oli vain huumoria ja venkoilua, mutta mistäpä sitä tietäisi onko sittenkään?)
EDIT: Lajityyppi ja kohdeyleisö voisi myös näkyä arvostelussa tavalla tai toisella. Eri tyylien sarjoja luetaan eri tavalla, kuten tiedät. :)
-
Lajityyppi ja kohdeyleisö voisi myös näkyä arvostelussa tavalla tai toisella.
Kyllä, ja oikeassa olet myös muissa viestisi kohdissa.
Selkeiden kohderyhmäsarjojen kohdalla tämä onkin rutiinilausahdus. Laajemmin asiaa voi käsitellä, mikäli toteutus ja sisältö ovat ristiriidassa tai muutoin sarja ylittää tarkoituksella tai tahattomasti luokitusten raja-aidat.
Sen sijaan on teoksia, joiden mahdollinen kohderyhmä, mikäli sellaista onkaan, on sarjan vähiten merkitsevä määre. Yotsuba&!, Kvaakin juuri palkitsema Nausicaä tai mangan ulkopuolelta etusivulla paistatteleva Eero ovat kaikki sellaisia.
Mikäli luokitus on puolestaan tarkistettava esim. sen mukaan, missä lehdessä sarja on alkujaan julkaistu, kapinoin jo koko luokittelua vastaan. Tyttöjen ja poikien sarjojen tyypilliset toteutustavat ovat ensisijaisesti signaali lukijalle: "Tämä on kohdistettu sinulle." Sen sijaan se voi myös harhauttaa lukijaa sivuuttamaan hyvän sarjan: "En minä tällaista tavanomaisesti lue."
Toteutuksensa osalta Karin on poikien sarja, mutta sisällön osalta sarjassa on voimakas (teini-)ikään sidottu ulottuvuus, ei niinkään sukupuoleen. Lähinnä uskoisin, että tytöt ja pojat saavat sarjalta hieman eri asioita. Tyttöjen tapauksessa sarja ehkä käsittelee omalla kömpelöllä tavallaan aikuistumista, poikien tapauksessa yhtä kömpelösti tyttöjen aikuistumista. (Pahus, tämähän olisi ollut hyvää pohdintaa itse arvostelua varten!)
Lopulta, kuten mainitsit, kansi auttaa lukijoita löytämään mieluisensa sarjan, ellei viidakkorumpu sitä tehnyt. Kvaakin arvostelu palvelee sen verran, että sarjan sivuuttaneet tietävät sen sisältävän pikkutuhmuuksia, mikäli niitä kaipaa.
Aikuiset voivat yhtä lailla nauttia lastensarjoista, mutta Karin käsittelee siinä määrin tiettyyn ikäkauteen sidottuja teemoja, etten usko niiden enää aikuisia juuri puhuttelevan.
Tämä kaikki kuitenkin ensimmäisen pokkarin perusteella sanottua.
-
Sen sijaan on teoksia, joiden mahdollinen kohderyhmä, mikäli sellaista onkaan, on sarjan vähiten merkitsevä määre. Yotsuba&!, Kvaakin juuri palkitsema Nausicaä tai mangan ulkopuolelta etusivulla paistatteleva Eero ovat kaikki sellaisia.
Eikös Yotsuba&! ole nimen omaan otakusarja (siis kohderyhmä on otakut). Juuri tämä lajityypitys selittää sen suosiota kotimaassaan, mutta Suomessa se ei tietenkään päde, eikä lukija (edes suomalainen otaku) ei välttämättä tätä lokeroa tunnista. Otakusarjaksi vähän Kariniakin epäilen/epäilin. Mutta eiköhän tämä spekulaatio tästä aiheesta jo osaltani riitä. :)
Mangan ulkopuolella lajityyppi ei enää ole niin määräävä tekijä sisältöön että sen automaattista mainitsemista kaipaisi.
(Suunnattoman hämäävää muuten tuo suomalaisten albumien samannimisyys, kun niitä on kuitenkin niin vähän. Ensin Tupla-Julkimot ja nyt Eero? Pariin kertaan olen erehtynyt miettimään että ai, Julia Vuoren kirjasta on tullut uusintapainos... Ja olikos se Egmont joka julkaisi Vartijat heti Vartijoiden perään? Tässähän alkaa vähitellen uskoa väitteeseen sarjakuvien kieltä köyhdyttävästä vaikutuksesta.)
-
Japanissa Karin on selvästi suunnattu pojille - mikä näkyy piirrosjäljessäkin. Suomessa lukijakunta on 50-50 poikia ja tyttöjä.
Piirtäjälläkään ei ole ollut ihan selkeää kuvaa sarjastaan, sillä se lähtee paljon kiltimmästä liikkeelle ja pamautta sitten viitosesta eteenpäin pohdintaa teiniraskauksista ym.
Vahvista, että sarja on päättynyt ja osia siinä on 14. Muistaakseni on olemassa joku lisä-/bonaripokkarikin.
-
Hienoa että tämäkin selvisi! Sarja on siis ilmestynyt kuukausittaisessa shonen-lehdessä. Näkyy siellä listalla (http://en.wikipedia.org/wiki/Monthly_Dragon_Age) olevan muitakin tuttuja sarjoja esim. Kamen no Maid Guy ja No need for Tenchi!
Ehkä voisi siis turvallisesti todeta että Karin ei ole sitä perinteisintä tai tutuinta shonen mangaa. :)
-
Käsittääkseni Japanissa ovat noinsuunnilleen vuosikymmenen tai puolentoista aikana kustantajat hiffanneet, että poikainlehtiä lukevat myös monet tytöt. Oletan, että monessa toimituksessa pidetään huolta siitä, että lehdissä on sellaistakin tarjontaa, joka viehättää myös tyttöjä.
-
Mutta jos tytöille kelpaa poikian lehdet sellaisenaankin niin miksi niitä pitäisi muuttaa?
-
Mutta jos tytöille kelpaa poikian lehdet sellaisenaankin niin miksi niitä pitäisi muuttaa?
Koska kustantajat halunnevat varmistaa tyttölukijoiden pysymisen mukana. Ja vielä mahdollisuuksien mukaan lisätäkin niitä.
En kylläkään usko, että muutokset ovat erityisen rajuja.
-
Näin se poikienlehti myy sielunsa! Uaah!!
jep
-
Jokos tämä on tullut kokonaisuudessaan ja mikä on alkupään osien saatavuustilanne? Löytyvätkö helposti kirjakaupoista, onko mitään osaa myyty loppuun ja pitääkö toivoa toista julkaisukierrosta.
-
Kaikki osat on julkaistu.
Toista julkaisukierrosta ei tule näillä näkymin.
Parhaiten löytyy Akateemiselta sekä meidän messuosastoilta, kuten nyt seuraavaksi Helsingin kirjamessuilla.