Kirjoittaja Aihe: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus  (Luettu 172271 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #30 : 24.02.2006 klo 17:30:01 »
Ranta on populisti ja tyhmä. Päätoimittajan erottaminen oli rankka veto, mutta asiallinen. Toivottavasti Sarjainfo sentään pitäytyy hämmentämästä tätä jupakkaa enempää.

Reima siis päätti alkaa valaa bensaa liekkeihin... kai tuo on ironiaa, onhan???
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

laureline

 • Vieras
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #31 : 24.02.2006 klo 17:32:13 »
Eikös se kuulu vähän niin kuin jo toimenkuvaan?

 Sananvapautta puolustavaa sarjakuvaa voi käydä
katsomassa:


http://www.janoscartoon.com/index.php?597

roju

 • sarjispelle
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 738
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #32 : 24.02.2006 klo 17:33:20 »
Reima siis päätti alkaa valaa bensaa liekkeihin... kai tuo on ironiaa, onhan???

Niin, samaa kysyn minä?!

Villen sarjakuva oli sisällöllisesti varsin rauhallinen ja asian eri puolia pohtiva, joskin tietty siinä oli omaelämäkerrallinen /henkilökohtainen ote, ei se mikään asiateksti ollut. Siinä kuvattiin myös siis sitä pelon tunnetta ja miten se vaikuttaa taiteen tekemiseen. En kyllä nähnyt sarjassa mitään provosoivaa tai loukkaavaa.

Tässä taitaa taas ilmetä se, että ihmiset loukkaantuvat toisten puolesta ja silloin ei olla kaukana kukkahattujen heilumisesta - pitääpä kysyä muslimikavereilta mielipidettä asiaan.

Minulla ei ole mitään mitään uskontoa vastaan, mutta en voi kannattaa sellaista islamin tai hindulaisuuden tai kristinuskon tai minkään muunkaan uskonnon tulkintaa, joka kieltää uskonnon-, omantunnon- ja mielipiteen vapauden. Joku voisi väittää, että tämä on länsimainen arvo, mutta kun niistä YK:ssa sovittiin, oli siinä mukana allekirjoittamassa aika monta muslimimaatakin. Historia tuppaa kulkemaan sykleissä, ja nyt näyttäisi että niiden 60-luvun itsenäisen, maallisen, demokraattisen valtion nimeen vannoneiden poliitikkojen pojista on tullut ääriuskovaisia. Tai ei siis kirjaimellisesti, köyhyyden ja islamismin yhteys on myös osoitettu. Samoin kuin joutilaan nuoren miesväestön ja sotien syttymisen välinen yhteys. Euroopassa näin kävi 1900-luvulla kaksi kertaa. (Pitäisi lukea se kirja/tutkimus, olen lukenut siitä vain juttuja.)

Uskoisin, että tässä maassa, jossa on EU:n suurin muslimiväestö, olen päässyt seuraamaan vähän monipuolisempaa keskustelua aiheesta. Suomessa tunnutaan edelleen niputtavan kaikki muslimit, mikä on todella raivostuttavaa! Sitä tekevät sekä rasistit että "suvaitsevaisuuspuoluelaiset". Ekaksikin keskutelussa pitäisi erottaa mitä eroa on islamilla ja islamismilla. 

Ja joo, täällä olisi piirtäjien solidaarisuusprojekti pystyssä. Kannattanee olla yhteydessä muihinkin taiteilijajärjestöihin, esim. Muussa ja Helsingin taiteilijaseurassa on myös sarjakuvapiirtäjiä jäsenenä. Niillä on vähän enemmän painoarvoa julkisuudessa ja kokemusta tällaisista jutuista.

Nyt joudun poistumaan keskustelusta kirjoittaakseni pankilleni ja vakuutusyhtiölleni.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2006 klo 17:50:15 kirjoittanut roju »
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 308
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #33 : 24.02.2006 klo 17:35:51 »
Elleivät rahakkaat ilmoittajasponsorit olisi vetäneet ilmoituksiaan lehdestä pois, olisi päätoimittaja taatusti saanut jatkaa toimessaan.

Timo

tertsi

 • Vieras
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #34 : 24.02.2006 klo 17:38:05 »
Suomessa ei vissiin kovin usein ole erotettu päätoimittajaa sarjakuvan takia.
 Minusta olisi mielenkiintoista lukea asian taustoja esim. kyseisen tyypin haastattelun muodossa (jos siis suostuu haastatteluun, mitä epäilen)

Jari Lehtinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 960
 • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #35 : 24.02.2006 klo 17:43:27 »
Hmm, Etelä-Suomen Sanomat 18.2, vieraskynä-palsta... joku Jari Lehtinen pahoittelee kuinka humoristinen hillittömyys ja vakava tosiasiallisuus ovat aina niin vieraita toisilleen. Näkyy olevan prujauksen otsikkokin oikein raflaava "Manga, Muhammed ja punk". Näkyi olleen jonkinlainen ontuva yritys saada lukijat (2 kpl) miettimään, onko ja voiko islamilaisissa maissa olla punkia tai undergroundia.

Kauanko Heikki Hakala saa jatkaa Etlarin päätoimittajana? Meneekö Etlarilta mainostulot? Miksi tuo auto on ollut tuossa kadunkulmassa valot päällä jo puoli tuntia... ai jaa, se onkin nuorison kalja-auto.

Pientä ja vähälevikkistä on aina antoisampaa painostaa ja kiristää tavoilla, jotka eivät suurempia julkaisuja voisi vähempää hetkauttaa. Aikoinaan oli intelletkua taistella kaupallisuutta vastaan. Nykypäivänä asiantuntijat visusti välttävät sanomasta tavuakaan poikkipuolista sanaa sitä kohtaan, mikä menee kaupaksi. Jos Kaltion levikki olisi 11 000 eikä 1100, asiaa olisi käsitelty aivan eri tavalla, sanokaa minun sanoneen.

Se ei tietenkään tee Kaltion "johdon" (Mikä johto sillä on? Ketä se edustaa?) toimintaa yhtään hyväksyttävämmäksi.
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

tertsi

 • Vieras
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #36 : 24.02.2006 klo 17:49:38 »
Voisiko joku kukkahattutäti kertoa, mikä tuossa Rannan sarjakuvassa oli paheksuttavaa?


roju

 • sarjispelle
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 738
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #37 : 24.02.2006 klo 17:52:52 »
Ai niin Kaltioon pitää kans kirjottaa.

Eipä oo pohojanmaalla sitä selekärankaa ennää. Määhän sannoin että se on muuttanu etelään.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 908
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #38 : 24.02.2006 klo 18:09:24 »
Reima siis päätti alkaa valaa bensaa liekkeihin... kai tuo on ironiaa, onhan???
Täällä ovat ihmiset kertoneet mielipiteitään. Tuo on minun mielipiteeni. En usko kuitenkaan että Ville on paha, se olisi toinen mahdollinen selitys "hölmöilylle". Jos jostakin asiasta on suht helposti saatavissa asiallista tietoa, niin minusta on tyhmää olla tutkimatta ennen kuin hutkii.

Itsekin syyllistyn kyllä tutkimattomuuteen, sillä en ole nähnyt ko. sarjakuvaa. (Luotan sanalliseen kuvaukseen, jonka perusteella Ville on piirtänyt sen Muhamettin siihen sarjikseen ja tällä perustella lausun arvioni.)

tertsi: Voisiko joku kukkahattutäti kertoa, mikä tuossa Rannan sarjakuvassa oli paheksuttavaa?

Juuri tuo. Islamilaiset eivät tykkää siitä että Muhamedin kuva piirretään/maalataan tms. Tiedä sitten mitä Villellä on 1,2 miljardista populaatiota (ja päätoimittajaansa, ym.) vastaan?
Ihan perusjuttu, joka mutkistuu yllättävästi kun siihen koplataan kaikkea muuta.

Edit: Pudotin Islaminuskoisten määrän 0,8mrd oikeisiin lukemiin.
« Viimeksi muokattu: 26.02.2006 klo 23:56:34 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Grezen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 853
 • ¡Viva Zapata!
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #39 : 24.02.2006 klo 18:19:24 »
Islamilaiset eivät tykkää siitä että Muhamedin kuva piirretään/maalataan tms.

Mä olen käsittänyt, että ainoastaan profeetan kasvoja ei saisi kuvata. Ja tässä sarjiksessahan Muhammedilla oli Arne Ankka -tyylinen tekonokkanaamari kasvojensa päällä. Eli sikäli hyvin varman päälle pelattu.

Pahempaa herjausta ja kansankiihotusta näkee millä tahansa keskustelupalastalla tai lehtien yleisönosastoissa. Mutta kun ovat tekstimuodossa niin kukaan ei ole moksiskaan.

Ei ole kukaan muslimi vielä tainnut mediassa tätä uusinta juonenkäännettä kommentoida? ???

Mattipekka

 • Jäsen
 • Viestejä: 97
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #40 : 24.02.2006 klo 18:21:55 »
Ranta on populisti ja tyhmä.

Hämmästyttävää kyllä, olen kerrankin Reiman kanssa samoilla linjoilla, vaikkakaan en asettaisi sanojani aivan noin. Ajattelematon kyllä, perheellinen mies.

Turha luulla, että valittua profeetan naamiointitapaa pidettäisiin asiallisena, saati sitten hauskana niissä piireissä, jotka ovat jo valmiiksi raivoissaan asiasta. Hesarissa ollut maininta on taatusti jo levinnyt kansainvälisten uutistoimistojen mukana maailmalle. Eikä siinä puhuta kansainvälisen sarjakuvatähden upeasta tilanneanalyysistä, vaan ytimekkäästi: Suomessa julkaistiin Muhammed-piirroksia.

Mitäs me Valion tai Nokian vientiponnisteluista, saati sitten suomalaisturistien turvallisuudesta maailmalla. Kyllä suomalaisen piirtäjän täytyy saada piirtää mitä mieleen juolahtaa.

Työn sanomasta ja laadusta: Olihan siihen laitettu näön vuoksi vastapuolen näkemystä mukaan, mutta kyllä päällimmäiseksi mauksi jäi silkka rasismi. Toteutuskin oli jotenkin hysteerinen. Piirtäjät nyt ovat mitä ovat, mutta päätoimittajilta odottaisi jonkinlaista vastuunkantoa.

Sananvapaus on arvokas asia ja mielelläni puolustaisin hyvin tehtyjä pila- ja sarjakuvia aiheesta. Helsingin sanomat on julkaissut muutamia erittäin hienoja konfliktia käsitteleviä pilakuvia. Rannan juttu pikemminkin leimaa loputkin pohjoismaiset piirtäjät ja, mikä pahinta, viattomat kansalaiset anti-islamilaisiksi provokaattoreiksi.

Työkaverini lähti tänään Egyptiin pitkään odottamalleen ja hyvin ansaitsemalleen lomalle. Toivottavasti ei joudu sananvapauden uhriksi.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2006 klo 18:25:32 kirjoittanut Mattipekka »
Hemmetti, tässähän menee koko työpäivä, en enää ikinä kirjoita Kvaakkiin:(

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 308
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #41 : 24.02.2006 klo 18:26:10 »
Itsekin syyllistyn kyllä tutkimattomuuteen, sillä en ole nähnyt ko. sarjakuvaa. (Luotan sanalliseen kuvaukseen, jonka perusteella Ville on piirtänyt sen Muhamettin siihen sarjikseen ja tällä perustella lausun arvioni.)

Olisi kannattanut lukea kun se vielä verkossa oli. Villen sarja oli enemmän kommentoiva kolumni sarjakuvamuodossa kuin joku Jyllands-Postenin kokeilu tyyliin "piirretään-muhametin-kuva-ja-katotaan-miten-käy". Käsitteli asiaa melko kiihkottomasti puolesta toiseen ja tasapainoisesti. Sama normaalikolumnina ei olisi tuottanut mitään kohua. Olisivat nyt vaan Sampo ja Tapiola pitäneet mölyt mahassaan, sen takia tästä nyt tästä leviää kohu uutisten välityksellä ulkomaille ja ties minkä ääri-islamistin tietoon. Ja sitten räjähtää Oulussa.  :P Sarjaa ei olisi kauheasti noteerattu ilman mainostajien herkkänahkaisuutta. Raha piirtää taas sananvapauden rajat.

EDIT: kieltämättä ehkä se profeetan naamio olisi voinut olla tyyliltään vähemmän provosoiva, eikä semmoinen karnevaalimaski kuin nyt. Tai sitten kuten tapa kuuluu - kuvataan kokonaan ilman naamaa. Keskiajalla Muhammed kuvattiin kyllä naamoineen päivineen islamilaisissa kirjoissa ja kuvateoksissa.

Timo
« Viimeksi muokattu: 24.02.2006 klo 18:33:06 kirjoittanut Timo Ronkainen »

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 819
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #42 : 24.02.2006 klo 18:35:00 »
Työn sanomasta ja laadusta: Olihan siihen laitettu näön vuoksi vastapuolen näkemystä mukaan, mutta kyllä päällimmäiseksi mauksi jäi silkka rasismi. Toteutuskin oli jotenkin hysteerinen. Piirtäjät nyt ovat mitä ovat, mutta päätoimittajilta odottaisi jonkinlaista vastuunkantoa.

Sananvapaus on arvokas asia ja mielelläni puolustaisin hyvin tehtyjä pila- ja sarjakuvia aiheesta. Helsingin sanomat on julkaissut muutamia erittäin hienoja konfliktia käsitteleviä pilakuvia. Rannan juttu pikemminkin leimaa loputkin pohjoismaiset piirtäjät ja, mikä pahinta, viattomat kansalaiset anti-islamilaisiksi provokaattoreiksi.

Työkaverini lähti tänään Egyptiin pitkään odottamalleen ja hyvin ansaitsemalleen lomalle. Toivottavasti ei joudu sananvapauden uhriksi.

Niin nythän meillä on sitten aihetta ketjuun Suomi ja muslimipilapiirrokset. En ole Rannan töistä pahemmin piitannut. Luin tämän Tanska-ketjun kautta.
Rasismin ja populismin lisäksi sarjakuvasta löytyi itseironiaakin. Ranta ei tosiaankaan tehnyt itsestään rohkeuden perikuvaa.
Kaverisi tuskin on hengenvaarassa tai Suomen talous kaatumassa. Nokiaa pidetään maailmalla japanilaisena.
Ihmiskunnan kannalta linja pitää: kahdesta vaihtoehdosta valitaan järjestäen se tyhmempi ja yliampuvampi.
Miksi käyttää kärpäseen raidia jos on it-tykki tai ydinase?
« Viimeksi muokattu: 24.02.2006 klo 18:37:53 kirjoittanut Curtvile »

roju

 • sarjispelle
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 738
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #43 : 24.02.2006 klo 18:49:41 »
Jos jostakin asiasta on suht helposti saatavissa asiallista tietoa, niin minusta on tyhmää olla tutkimatta ennen kuin hutkii.

Itsekin syyllistyn kyllä tutkimattomuuteen, sillä en ole nähnyt ko. sarjakuvaa. (Luotan sanalliseen kuvaukseen, jonka perusteella Ville on piirtänyt sen Muhamettin siihen sarjikseen ja tällä perustella lausun arvioni.)

No niin Reima, nyt olisi tuhannen taalan paikka noudattaa kerrankin omaa neuvoaan ja olla munaamatta itseään enempää. Siin sarjassa ei ollut mitään loukkavaa. Islam ei kiellä elävien olentojen eikä jumalankaan kuvaamista, jotkut islamistiset suuntaukset kyllä!

Ajankohtaista luettavaa: Orhan Pamuk: Nimeni on Punainen
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

pertti jarla

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 915
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #44 : 24.02.2006 klo 18:54:45 »
Mitäs me Valion tai Nokian vientiponnisteluista, saati sitten suomalaisturistien turvallisuudesta maailmalla. Kyllä suomalaisen piirtäjän täytyy saada piirtää mitä mieleen juolahtaa.

Sananvapaus on arvokas asia ja mielelläni puolustaisin hyvin tehtyjä pila- ja sarjakuvia aiheesta.

Enpä olisi arvannut että tässä asiassa saa näin pahasti pettyä. Nyt kun on totinen paikka niin haukutaankin Ranta ja ollaan huolissaan yritysten vientiponnisteluista. Itse en olisi kuvannut Muhammedia noin, mutta kyllä sarjakuvantekijän pitää voida itse valita painotuksensa.
Aika naurettavaa muuten että joku tuntemattomampi tekijä voi tehdä julkaisuja joissa raiskataan vaikka tapettuja vauvoja, mutta ei siitä kukaan pahastu. Ai niin, mutta se ei vaikutakaan Nokian ja Valion vientiponnisteluihin.

EDIT: korjasin lukutaidottomuudesta johtuneen virheen ja poistin pierun.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2006 klo 20:33:48 kirjoittanut pertti jarla »
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti