Kirjoittaja Aihe: Oulun virtuaalinen sarjakuvafestivaali  (Luettu 2013 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 330
Vs: Oulun virtuaalinen sarjakuvafestivaali
« Vastaus #15 : 19.04.2020 klo 12:07:03 »
Puhuit Reima kvaakin  hiipumisesta joka on sinua surettanut tuossa kommentissasi ohimennen.  Kuinka akuuttia mielestäsi tämä suuntaus yleisesti on? Katselin kerran tuota Kvaakin jäsen listaa ja silloin yllätyin, kuinka paljon tuolla oli ihmisiä, suurin osa sellaisia, joita en tunne enkä ole nähnyt kvaakissa.  Listat jatkuivat ja jatkuivat. Huomasin, että suurinosa ei ole käynyt kvaakissa moniin vuosiin enää, Mihin  nämä kaikki sadat ihmiset ovat kadonneet?
Olinhan itsekin poissa 4 vuotta ja risat. Ennenkuin palasin näille bittitaajuuksille, eräs mukava kvaakkilainen sanoi minulle, että kvaak  on hiljentynyt huolestuttavasti.  

Ajatus hätkähdytti ja suretti myös kovin. Onhan tämä kvaak portaalina Suomessa lähes ainoa ja ainutlaatuinen, uniikki sarjakuvaa, sen kulttuuria, sen eri ilmenemismuotoja luotaava  saitti. Piirtämiseen, välineisiin ja muuhun luovaan Kvaakin  eri osiot ovat kultaakin kalliimmat jokaiselle piirtämisestä ja sarjakuvan tekemisestä kiinnostuneille. . Myös sarjakuvaa pelkästään lukevat ovat rikastuttanut kvaakkikia kommenteillaan uusista ilmestyvistä sarjakuvista ja keskustelleet kiinnostavasti  kiinnostavista  eri aiheista..voi kuinka arvokas keidas tämä kvaak onkaan. Täällä  voi keskustella ja saada arvokasta tietoa, jota ei välttämättä itse osaa  tai ei huomaa etsiä.
Ehkä ihmisten innottomuus, maailman teknistyminen ja varsinkin nuorten lukemattomuus osaltaan selittävät, miksi kiinnostus sarjakuviin  on hiipumassa kun vuodet vierivät. Sarjakuvallisen   tarjonnan  supistumisen myötä tilanne minusta vain pahenee. Tämä sama ilmiö on havaittavissa myös muissa maissa.

Ja varmasti vaikutusta kokonaisuuteen ainakin vähän saattaa olla sillä, ettei sarjakuvaa enää keräillä ja divarit lopettavat yksi toisensa jälkeen, jolloin tarjontaa on enää vain huutonetin ja torin kaltaisissa medioissa. Ja ehkä voisi mainita myös sen, että se  70 ja 80.lukujen innokas sarjakuva harrastajien sukupolvi on jo reilusti yli 50 vuotiaita, eikä sitä enää tule luettua sarjiksia kuten nuorempana. Toivon kovasti, että kvaak säilyisi kuitenkin   innoittavana  ja vitaalisena paikkana, ja tulisi lisää uusia kävijöitä.
Onneksi pieniä piirejä sarjakuvaa tekeviä nuoria kokoontuu säännöllisesti Turun sarjakuvakeskusten tiloissa alakerrassa ja joitakin muita viritelmiäkin olen huomannut. Mutta se,  että tuollainen  virtuaalinen  sarjakuvafestivaali  ei oikein vetänyt porukkaa katselemaan, on kyllä hieman hämmentävä  ja huolestuttava havainto  ja suuntaus, ja siksi herääkin kydymys  miksi näin?
Miksi ihmiset eivät käytä hyväkseen tuollaisia hienoja sovelluksia, kuten tuo virtuaalisen sarjakuvafestivaalin tuottama  elämyksellinen kokemus.
« Viimeksi muokattu: 19.04.2020 klo 13:31:26 kirjoittanut OM »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 810
Vs: Oulun virtuaalinen sarjakuvafestivaali
« Vastaus #16 : 19.04.2020 klo 13:32:51 »
Niin, en tiedä tutkivatko Oululaiset pahemmin ohjelmanumeroiden suosiota, mutta omien havaintojeni perusteella homma ei missään vaiheessa vaikuttanut nimensä (viraali) veroiselta. Toki esimerkiksi Face- ja Tubevideoiden "matka" jatkuu ja ehdottomasti tärkein saldo tästä näyttää koituneen juuri siinä että monet alalla tunnetut tyypit intoutuivatt tekemään uuden aluevaltauksen ja tutustuivat tekniikkaan.

Olisi kiva kuulla myös toisen järjestäjän Turun Sarjakuvakaupan kokemuksia. Että vaikuttiko tapahtuma myyntiin mitenkään näkyvästi?

Ensimmäisenä Kvaakin hiipumisesta huolestuneita ketjuja tuli vastaan nämä kaksi. Kvaakin porukka ja sisältö
Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälletoki varmaan muitakin löytyy.

Mutta topiciin liittyen. Vielä peratessani tuota Linktreetä vastaan tuli Tauri Oksalan mainio video Kymppiegee alpparin tekemisestä ja tulevaisuudensuunnitelmista, jonka hän on viksusti laittanut Facebookissa yleiseen jakoon. (Ei siis edellytä kirjautumista tai FB-tiliä)

Aiemmin linkkaamallani omalla videollani listasin noita sarjakuvantekijöiden omia tubekanavia, mutta sieltä jäi puuttumaan ainakin Sami Nyyssölän ja FEMSKTin sivu. Itse asiassa olen noita oman kanavani tilauksiin kerännyt, eli siellä on kiinnostuneelle kattavampaa listausta.

Mielelläni otan myös vinkkejä vastaan suomitubettajista, oli sisältö sitten mitä tahansa sarjakuviin tai animaatioon liittyvää (hakukoneilla en näitä ole onnistunut löytämään).
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson