Kirjoittaja Aihe: Aku Ankan taskukirja  (Luettu 502970 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

VNaomi

 • Jäsen
 • Viestejä: 277
 • Aarresaari
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1830 : 30.08.2022 klo 20:49:28 »
Egmontin julkaisukalenterista paljastuu tulevien taskarien kauniita Paolo Motturan maalaamia kansia.

Onpa kauniit kannet! En ole piiiitkään aikaan Taskareita ostanut, joten minulle on ihan uusi juttu, että kannessa lukee, ketkä ovat tarinoiden päähenkilöitä. Tämä helpottaa elämää, kun ei tarvitse etukäteen penkoa netistä tai selata Taskareita lehtihyllyllä läpi. Tavaksi on tullut pari kertaa vuodessa ostaa kaikki, joissa on Mustakaapu, Kroisos Pennonen tai Indiana Hopo isommassa roolissa.

Kääk13

 • Jäsen
 • Viestejä: 880
 • Tripla Kääk!
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1831 : 04.10.2022 klo 14:35:20 »
Nyt on Yön ruhtinas julkaistu ja se menee heittämällä tämän vuoden taskarien kärkisijalle. Upean kannen lisäksi taskari sisältää kaksi pitkää tarinaa Castylta.

Castyn sekä kirjoittama, että piirtämä Orobomiain vaeltava kaupunki ja kanteen liittyvä Mustakaapu-tarina Älkää unohtako nimeäni, minkä on kirjoittanut Marco Nucci. Siitäkin huolimatta siinä on hyvin vahvaa Castyn tarinoiden tuntua. Todennäköisesti Casty on vaikuttanut jonkin verran juonen hiomiseen, vaikkei häntä olekaan merkitty toiseksi kirjoittajaksi.

Tarina on ensimmäinen osa Nuccin ja Castyn yhteiselle Mustakaapu tarinoiden sarjalle, missä hahmo pyritään palauttamaan lähemmäksi Floyd Gottfredsonin luomaa uhkaavaa pahishahmoa.
Sarjasta kerrotaan saksalaisella Disney-sarjakuvien wiki-sivustolta duckipedia.de/Phantom-Saga.


Pitää muuten vielä antaa suomalaiselle taskaritoimitukselle kehut siitä, että ovat nostaneet Mustakaapu-tarinan taskarin avaavaksi tarinaksi, kun muissa maissa kirja aukeaa sysisurkealla Egmontin Taikaviitta-kohelluksella. Viimeksi taskarin avannut Mikki tarina, (jossa ei ollut Akua mukana) on nähty numerossa 223.

Heti kehujen jälkeen on kuitenkin annettava myös noottia siitä, että kirjan kanteen on lipsahtanut virhe. Siinä mainostettua Tuplanolla-tarinaa kirjan sisältä ei löydy. Muissa maissa tässä taskarissa julkaistu Oikosulku nähtiin meillä jo puolitoista vuotta sitten teemataskarissa Arjen supersankarit. Virhe lienee tästä syystä päätynyt kanteen saakka.
Kääk13-kirjoittaa!

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 391
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1832 : 05.10.2022 klo 03:31:27 »
Orobomisin vaeltava kaupunki - Martin Hiirtère - näyttäis olevan meillä vähän tunnetun Martin Mystere -sarjakuvan parodiaa.

Timo

Duckula

 • Jäsen
 • Viestejä: 10
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1833 : 06.10.2022 klo 22:12:01 »
Yön ruhtinaan Mustakaapu-tarina teki pitkästä aikaa oikeutta hahmolle ja toimi myös erittäin hyvin avaustarinana. Toivottavasti näitä saadaan pian lisää. Ostin pitkästä aikaa taskarin ihan tämän takia.

Kääk13

 • Jäsen
 • Viestejä: 880
 • Tripla Kääk!
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1834 : 15.11.2022 klo 20:06:34 »
Joulukuun taskarin kansi ei yllättäen olekaan enää Paolo Motturan käsialaa.

Motturahan on maalannut vesivärein kauniit kannet suoraan suomalaisiin taskareihin yli kolmen vuoden ajan.

Toivottavasti hänen kansistaan ei ole kokonaan luovuttu.
Kääk13-kirjoittaa!

Argonnessen

 • Jäsen
 • Viestejä: 61
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1835 : 15.11.2022 klo 23:38:37 »
Oi, ne kannet on kyllä hienon näköisiä. Mutta ehkä tuo uusin herättää enemmän huomiota kun se on erilainen kuin aiemmat.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 391
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1836 : 15.11.2022 klo 23:44:13 »
Toihan matkii niitä pelaajakortteja. Vesivärityönä ei olis ehkä yhtä vakuuttava. Eiköhän Mottura palaa seuraavaan kanteen.

Timo

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 341
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1837 : 16.11.2022 klo 13:20:51 »
Hauskana yksityiskohtana todettakoon, että Akun yllä tuossa kansikuvassa nähtävä Ankkalinnan maajoukkuepaita(?) noudattelee Fecchin muutamassa tarinassa esittelemää designiä (punakeltainen väri, musta ankkasiluetti logona).

Akkaritietäjä

 • Jäsen
 • Viestejä: 21
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1838 : 03.12.2022 klo 16:04:49 »

Kääk13

 • Jäsen
 • Viestejä: 880
 • Tripla Kääk!
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1839 : 03.12.2022 klo 17:08:28 »
https://api.akuankka.fi/images/issues/53/10/5310/4789-977dd66ade6c3ead02725078fd2f9eca8f16ca8a-listing-xxl.jpg

Tuossa ensi vuoden ensimmäisen Taskarin kansi.
Eiköhän Mottura palaa seuraavaan kanteen.

Timo
Eipä palaakaan. :(
Harmi. Kannet olivat hienoja.
Eipä siinä, kyllä minä ihan mielelläni Giorgio Cavazzanonkin kansia katselen. Ehkä toimitus on tilannut ensi vuoden taskarien kannet suoraan Cavazzanolta, sillä muissa maissa käytetään yhä Andrea Frecceron kansia.

Saksalaiselta Duckipedia-sivustolta löytyy jo kuvat alkuvuoden taskareiden kansista.
Samaiselta sivulta löytyy myös lista tammikuun taskarin tarinoista, jotka saadaan Suomeksikin, ellei toimitus ole lähtenyt sooloilemaan.

Pari kiinnostavaa voisin nostaa tähän:
Hannu Hanhi Gastone e la solitudine del quadrifoglio
Tarina: Marco Nucci
Kuvitus: Stefano Zanchi
52 sivua.

Taikaviitta & Mikki Hiiri Grosso guaio a Paperopoli
Tarina: Alex Bertani, Marco Gervasio
Kuvitus: Giuseppe Facciotto
84 sivua.
Kääk13-kirjoittaa!

Koninkaulus

 • Jäsen
 • Viestejä: 306
 • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1840 : 10.12.2022 klo 02:45:50 »
Uusimmassa Taskarissa mainostetaan jo tuttuun tapaan seuraavaa numeroa (ja yhtä tuttuun nykytyyliin mainoksesta löytyy sekä typo että asiavirhe, mutta se ei ole tässä pointtina). Tammikuun Taskukirjaa mainostetaan lauseella "Taskari uudistuu!", mikä Sanoman ja nykyisen toimituksen tietäen pelottaa ja reippaasti. Tässä on viimeisten vuosien aikana tottunut siihen, että kaikki uudistukset ja muutokset Taskareiden ja muiden Disney-julkaisujen suhteen ovat käytännössä sataprosenttisesti negatiivisia ja vähentävät ilmestyvän ennenjulkaisemattoman sarjakuvan – etenkin italialaisen sellaisen – määrää. Nythän tuo määrä on jo aivan minimissä, joten kauhulla odottelen, miten meitä uskollisia lukijoita/keräilijöitä tällä kertaa vedetään turpaan.

No, ei kun salapoliisityö käyntiin. Tulevan vuoden Taskareista ei ihan hirveän helppoa ole varmaa infoa löytää, mutta pari näkökulmasta riippuen vihjettä tai kummastusta lisäävää tiedonmurusta kaivoin kuitenkin esiin.

Julkaisukalenteri: https://storyhouseegmont.fi/julkaisukalenteri/
Bookyn sivuilla oleva listaus, josta näkee tuotteiden hintoja: https://www.booky.fi/uutuudet.php?group_type=2&category=Sanoma+Media+Finland+Ltd

Kalenterista löytyy kyllä jälleen joka kuulle numeroitu Taskari ja vuoden ajalle muutama spesiaali, mutta näiden lisäksi 21.2., 16.5. sekä 13.6. on merkitty ilmestyväksi jotakin vain tittelillä "Aku Ankan Taskukirja". Bookyn sivuilta vähemmänkin tarkkaavainen lukija huomaa heti, että "perustaskarin" hinta LASKEE 50 senttiä, spesiaalien hinnat ovat nekin hämmentävän alhaiset (mikäli "tuplaspesiaali"-nimitys ei ole tupluuden osalta virhe) ja tuon ensimmäisen mystisen, helmikuussa ilmestyvän lisätaskarin hinta on 4,60(!).

Voiko sarjakuvajulkaisujen hinta alentua nykymaailmassa tuotteiden laadun pysyessä samana? Tähän on helppo vastata: EI VOI. Eli mistä voi olla kyse? Fyysisistä julkaisuista kai kuitenkin edelleen puhutaan, kun listattuina ovat Bookynkin sivuilla. Suoraan sanottuna vaihtoehtoja on aika lailla tasan kaksi, kun mustavalkoisten sivujen vakituiseen paluuseen en ihan jaksa uskoa: joko perustaskarien sivumäärä vähenee entisestään tai niissä aletaan julkaista uusintoja. Veikkaan aika vahvasti jälkimmäistä. Eiköhän siellä joku ole laskenut, että helpommalla/halvemmalla päästään perus-Taskukirjojenkin suhteen, kun ei tarvitse niin paljon toimittaa tai suomentaa, ja näin ollen Suomen pitkä Taskariperinne murenee käytännössä tähän. Nuo viime vuosien erikoisnumerot, joissa on hyvällä tuurilla pari ennennäkemätöntä tarinaa ja 80% (tai joskus jopa 100%) uusintoja, ovat erittäin väsyneitä, ja jos nyt siirrytään numeroidun pääsarjankin osalta samaan, kyseessä on kuolinisku italialaiselle Disney-sarjakuvalle Suomessa. (Menemättä edes siihen, että kahden hengen toimitus jättäisi uusista tarinoista tietenkin ne kiinnostavimmat muiden maiden Disney-faneille ja esim. Mikkiä tuskin nähtäisiin kuin muutaman kerran vuodessa.)

Tiedä sitten, mitä nuo "halvat" lisätaskarit ovat, mutta eiköhän niiden tarkoitus ole harhauttaa lukijoita kuvittelemaan, että "uudistus" ei ole pelkästään negatiivinen muutos. Yllätyn hyvin suuresti, jos tässä voiton puolelle jäädään. Toivon todella olevani väärässä. En vain keksi, miten Taskarin hinta voisi tässä maailmantilanteessa laskea, jos sisältö pysyisi samanlaisena. Itsehän toki ajattelisin juuri siten, että maltillisemmalla hinnoittelulla saataisiin myyntiin hieman lisää volyymia, mutta ei näin ole tehty sarjakuvan kohdalla ennenkään. Jos joku tietää, mistä on kyse, voisi vähän raottaa tätä salaperäisyyden verhoa. Myös valistuneita arvauksia otetaan vastaan. Perstuntuma on nyt kuitenkin, että tämä taisi olla tässä.

EDIT: Ainoa pikkuruinen toivonhiukkanen liittyy siihen, että perus-Taskukirjojen tarinoiden kuratointi ei ole tähänkään asti ollut typistyneen Suomen-toimituksen vastuulla, kun taas erikoisnumeroiden osalta näin usein on ollut, mikä osaltaan selittää uusintojen tulvaa säästökuurin aikana (olen tosin edelleen sitä mieltä, että myynninedistämisen kannalta – lukijoiden arvostamisesta ja Disney-sarjakuvakulttuurin vaalimisesta puhumattakaan – ratkaisu on ollut heikko). Jos kuitenkin kääntäminen on se, josta halutaan aina vain lisää säästää, tämäkään ei taida meitä pelastaa.

EDIT2: Joku varmaankin lukee tämän viestin ja ajattelee, että onpa pessimistinen näkemys. Joo, olisihan se kiva ajatus, että hintoja olisi laskettu ihan muuten vain myyntistrategisessa mielessä ja nuo uudet lisä-Taskarit olisivat jotain italialaisille tekijälegendoille omistettuja klassikkonumeroita tai muuta kivaa, mutta kukaan (italialaisen) Disney-sarjakuvan asteittaista alasajoa Suomessa viimeisen vajaan vuosikymmenen aikana seurannut ei tuollaisia pilvilinnoja rakentele. Jos elettäisiin vuotta 1992, 2002 tai jopa vielä 2012, lupaus Taskareihin tulevasta "uudistuksesta" aiheuttaisi positiivista värinää ja pohdintaa siitä, mitä mukavaa tulevana vuonna saadaankaan. Vuoden 2023 kynnyksellä synkät maalailuni ovat nähdäkseni erittäin realistisia.
« Viimeksi muokattu: 10.12.2022 klo 05:34:03 kirjoittanut Koninkaulus »
Topolino & Orazio Cavezza

Kääk13

 • Jäsen
 • Viestejä: 880
 • Tripla Kääk!
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1841 : 10.12.2022 klo 11:14:03 »
Bookyn sivuilta vähemmänkin tarkkaavainen lukija huomaa heti, että "perustaskarin" hinta LASKEE 50 senttiä, spesiaalien hinnat ovat nekin hämmentävän alhaiset (mikäli "tuplaspesiaali"-nimitys ei ole tupluuden osalta virhe) ja tuon ensimmäisen mystisen, helmikuussa ilmestyvän lisätaskarin hinta on 4,60(!).
Hyvää salapoliisityötä, Koninkaulus.
En kuitenkaan vielä hirveän paljon pelästyisi Bookyn sivuilla ilmoitetuista hinnoista. Olen seurannut sivua hyvän tovin, etsien vinkkejä tulevista taskareista ja jostain syystä sivusto on aina ilmoittanut hinnat noin 50snt:tä alakanttiin.
Sivustolta sitä ei enää löydy, mutta jos googlaa hakusanalla "Booky Aku Ankan Taskukirja 519" voi löytää Googlen ehdotuksista muistijäljen sivustolta, missä kyseisenkin numeron hinnaksi on ilmoitettu 6,40€, vaikka kirja maksaa 6,90€.

Muutenkin on hieman outoa, että Booky mainostaa tulevia taskareita, kun käsittääkseni niitä ei ole koskaa voinut sivustolta ostaa.

Sen sijaan spesiaaleista onkin aihetta huolestua. Niissä on viime aikoina ollut hälyttävän paljon uusintoja. Oma valistunut veikkaukseni onkin, että nuo listalta pelkällä tittelillä Aku Ankan Taskukirja löytyvät ovat juuri näitä viime aikoina nähtyjen murretaskarien ja 928-sivuisten spesiaalien kaltaisia, pelkkiä uusintoja sisältäviä taskareita. En pysty käsittämään miksei esimerkiksi juuri noiden tuhatta sivua hipovien juhlapokkareiden sivuille voi kääntää vaikka jokaista vuosikymmentä kohti edes yhtä uutta tarinaa. Tuskin myynti muuttuisi täysin tappiolliseksi muutaman ennen julkaisemattoman tarinan myötä.  ???

Mitä tuohon 4,60€ maksavaan taskariin tulee, niin se saattaa hyvinkin olla Egypti-taskarin kaltainen ohut lätyskä. Tuota Egypti-taskariahan myytiin ainoastaan Helsingin Amos REXin Egypti-aiheisen näyttelun kylkiäisinä, joten uskoisin hinnan olleen korkea pienen painoksen takia.
Nyt jos vastaavanlaisen taskarin pistää levitykseen ympäri maan, niin ehkä siksi sen hintaakin on saatu hilattua alas päin.

Kääk13-kirjoittaa!

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 660
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1842 : 12.12.2022 klo 21:06:58 »
Tässä on viimeisten vuosien aikana tottunut siihen, että kaikki uudistukset ja muutokset Taskareiden ja muiden Disney-julkaisujen suhteen ovat käytännössä sataprosenttisesti negatiivisia ja vähentävät ilmestyvän ennenjulkaisemattoman sarjakuvan – etenkin italialaisen sellaisen – määrää. Nythän tuo määrä on jo aivan minimissä, joten kauhulla odottelen, miten meitä uskollisia lukijoita/keräilijöitä tällä kertaa vedetään turpaan.

”Aivan minimissä”. Noh, minusta kaksikymmentä taskaria vuodessa – ensi vuonna siis 12 tavallista taskukirjaa, viisi ”tuplaspesiaalia” ja kolme mahdollisesti ohuempaa taskaria – on yhä iso määrä.

Sinänsä tärkeää ei varmaan ole julkaisujen määrä, vaan laatu. Ainakin omasta mielestäni taskarien ja muidenkin Disney-julkaisujen laatua saisi reippaasti lisätä. On aivan liikaa joko tuttujen klassikoiden uusintoja taikka huonosti kirjoitettuja ja piirrettyjä uusia sarjoja. Jos kääntäminen maksaa paljon, pitäisi keskittyä kääntämään olennaisia töitä.

Eiköhän siellä joku ole laskenut, että helpommalla/halvemmalla päästään perus-Taskukirjojenkin suhteen, kun ei tarvitse niin paljon toimittaa tai suomentaa, ja näin ollen Suomen pitkä Taskariperinne murenee käytännössä tähän. Nuo viime vuosien erikoisnumerot, joissa on hyvällä tuurilla pari ennennäkemätöntä tarinaa ja 80% (tai joskus jopa 100%) uusintoja, ovat erittäin väsyneitä, ja jos nyt siirrytään numeroidun pääsarjankin osalta samaan, kyseessä on kuolinisku italialaiselle Disney-sarjakuvalle Suomessa.

Tässä ehdottomasti samaa mieltä! Ennen julkaisemattomat sarjat taskareissa on ollut hyvä ja kunniakas perinne.

Keuhko

 • Jäsen
 • Viestejä: 255
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1843 : 13.12.2022 klo 00:03:41 »
Sen verran paljon julkaistiin italialaista Disney-sarjakuvaa kymmenisen vuotta sitten tässäkin maassa, että onhan tuo käytännössä yhden kirjasarjan varaan jääminen aika nihkeää. Ehkä Suomi vain lakkasi olemasta se paljon puhuttu ankkamaa ja homma kuihtuu lähitulevaisuudessa entisestään.
Omasta puolestani asia harmittaa lähinnä vanhasta tottumuksesta, luettavaa riittää hyllyssä ja maailmassa, varsinkin kun tämänkin vuoden Taskarit ovat jääneet enimmäkseen selailun asteelle.

Akkaritietäjä

 • Jäsen
 • Viestejä: 21
Vs: Aku Ankan taskukirja
« Vastaus #1844 : 03.01.2023 klo 13:09:44 »
Tänään on ilmestynyt lehtipisteisiin Taskari 520, Onnen poikia. En ole vielä käynyt ostamassa, huomenna viimeistään.


Egmontin sivuilta näkee nyt helmikuun perustaskarin, 521, kannen https://storyhouseegmont.fi/wp-content/uploads/2022/11/9789513248642_kansi.jpg

Sekä helmikuun tuplaspesiaalin kannen https://storyhouseegmont.fi/wp-content/uploads/2022/11/9789513248659_kansi.jpg

Helmikuun kolmannen Taskarin kantta ei ole vielä julkaistu.