Tiedoksi vain:
Esitelmöin Tallinnassa Ülikoolilla lauantaina 6. 3. 2009 virolaisille suomenopettajille aiheesta "Sarjakuva ja historia". Suomalaisen kielen ja kirjallisuuden koulutuspäivät (pe ja la) oli järjestetty Suomi-instituutin ja suurlähetystön yhteistyöllä.
Olin saanut vierailukutsun, koska viritteillä oli Suomen sodan aikaisten tapahtumien näyttely, jossa Mannisen-Hiltusen Vänrikki Stoolin Korkeajännitys -kuvitus oli yksi fragmentti juhlakaluista.
Panin sitten kertoen kaiken tietämäni sarjakuvasta heille lähes tuntemattomana kirjallisuuden muotona ja kerronnan välineenä. Kotimaiset korkkarit olivat toki käytännönläheisimmät malliesimerkit, mutta kierrätin ja heijastelin aineistoa ulkomaisten klassikoiden ja korkkarien ohella myös mm. Timppa Mäkelän Mannerheimista, Kallion/Otsamon Castrenista, Rannan Lönnrotista ja Baggen/Samsonin Kekkosesta.
Voin iloisena ja ylpeänä kertoa, että huipensin tematiikan kahdestikin, sekä kerrontatekniikan moninaisten muotojen että historian sarjakuvallisen oivaltamisen osalta Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan "Maailmanhistoriaan". Se tuo esimerkillisen monipuolisesti esiin sekä lähestymistapojen että toteuttamistapojen rajattomat mahdollisuudet. Lisäksi se lähtee virkistävästi rakentamaan tematiikkansa "puhtaalta pöydältä", eikä lankea vain kuvittamaan jo kirjattua historiaa.
Loistava näytekappale siis meikäläisen esiintuomille teemoille ja näkemyksille. Sekin kuuluu kuvaan, että nuoret tekijät luonnollisesti ovat kiinnostuneet seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, anarkistisemmasta puheenparresta ja tyylillisistä ylilyönneistä.
Keep up the swell work!