Kirjoittaja Aihe: Streamline, Corel-Trace, Freehand ym. vektorointiohjelmat  (Luettu 29774 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

goldi

  • Jäsen
  • Viestejä: 18
Heips! Uutena kirjoittelijana tänne heitän teille ihan ensimmäiseksi kysymyksen:
Mitä ohjelmaa käytätte kun vektoroitte mustavalkoista tussipiirrosta? Keskustelussa näyttää vilahtaneen hirmuisen kallis Adobe Streamline, mutta kai niitä on joitain muitakin? Kenties jokin ilmaisohjelma?

Vinkkinä tekijöille ehdotan uutta ihastustani, japanilaisia COPIC -tusseja, Helsingin Temperasta tarttui mukaani musta COPIC sketch, joka on antanut uutta intoa tekemiseen.  :D
« Viimeksi muokattu: 02.05.2005 klo 01:21:27 kirjoittanut Reima Mäkinen »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #1 : 19.06.2003 klo 12:47:52 »
Mitä ohjelmaa käytätte kun vektoroitte mustavalkoista tussipiirrosta? Keskustelussa näyttää vilahtaneen hirmuisen kallis Adobe Streamline,

En tiedä onko mitään ilmaisohjelmia, mutta onhan sitä vaikka toi Corel. Se ei kai ole kovin kallis? Minä en vektoroi mitään, jos ei ole pakko. Mutta esim PhotoShopissa on export Paths to Illustrator -toiminto. Mustavalkoisen suht yksinkertaisen kuvan  sillä vektoroi erittäin hyvin. Ensin on vain pitänyt tehdä se polku joka exportataan. Sen saa helposti käyttämällä select > color range -toimintoa. Mustista ääriviivoista on näin saatu valinta-alue joka muutetaan poluksi paths-paletin kautta: make work path. Sen jälkeen se pitää tallentaa Save path. (kaikki nämä on Path-paletissa).
Kun se on tehty voidaan alottaa exporttaus: file>export>paths to illustrator. Aukeavaan valintaikkunaan annetaan tiedotolle nimi, polku tallettuu illustratorin formaatissa, joka ainakin toimii myös Freehandissa ihan hyvin. Samassa valintaikkunassa valitaan myös äsken nimetty polku. voilaa.. nyt kun se on talletettu voi polun avata illussa tai freehandissa (ehkä Corelissakin?). Ei pidä säikähtää avautunutta tiedostoa, siellä kun ei näy mitään, koska siinä on pelkkä polku. Ctr+A valitsee kaiken, sen jälkeen annat vain polulle haluamasi väritäytteen.

Timo

Juha Kouvalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 516
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #2 : 19.06.2003 klo 14:07:28 »
Lainaus
Mutta esim PhotoShopissa on export Paths to Illustrator -toiminto. Mustavalkoisen suht yksinkertaisen kuvan  sillä vektoroi erittäin hyvin

Itse olen käyttänyt tätä toimintoa lähinnä valokuvien reunojen rajaamiseen siten, että kuvan saa taitto-ohjelmiin rajattua omaan muotoonsa ja sijoitettua vaikkapa tekstin keskelle siten, että teksti kiertää kuvan muotoa. Tällaiseen se vielä hyvin toimiikin, mutta vektoripiirrosten kanssa alkoikin ilmetä jo kokeilussani ongelmaa..

Kokeilin juuri ehdottamaasi tapaa monimutkaiseen viivapiirrokseen seuraavin tuloksin:

Ensinnäkin täytyy mainita se,  että Adobe Streamlinen ongelma ääriviivapiirrosta vektoroidessa on, että vektoroituun kuvaan muodostuu myös valkeita vektorialueita (jos musta ääriviiva on ummessa, keskusta on oma valkea alueensa suuremman mustan alueen päällä) ja näitä joutuu litistelemään yksitellen mustaan pintaan käsityönä, jotta värit pääsevät alemmilta tasoilta läpi. Isommissa kuvissa jumalattoman työlästä!

Mutta totta tosiaan ehdin jo toivoa, että tämä ratkaisumalli antaisi puhtaat ääriviivapinnat. Valitettavasti vain näin ei käynyt.

Aluksi laitoin Work Pathia tehdessä mahdollisimman pienen toleranssin viivan vaihteluille (0,5 taitaa olla ainakin Photoshop 6:ssa minimi), jotta vektoroidusta viivasta tulee mahdollisimman tarkka ja ei-vektoroidun näköinen.

Exportattuani ääriviivapolut Illustrator-tiedostoksi ja avattuani tiedoston Illustrator 9:ssa, sain kyllä polut näkyviin, mutta niiden ongelmaton täyttäminen ei olekaan ihan helppo juttu.

Illustratorissa vektoripinnalle voidaan määrittää reunan väri tai täyttöväri. Reunan värin määrittely mustaksi antaa tässä tapauksessa tuloksen, jossa piirrettyjä ääriviivoja kiertää ohut musta viiva, joten looginen ratkaisu olisi saada haluttu väri säätämällä täyttöväri mustaksi.

Tässä taas ongelmaksi muodostuu se, että monimutkaisempi viivapiirros koostuu nyt useammista sisäkkäisistä vektoripinnoista (esimerkiksi ihmisen pään ääriviivat saattavat muodostaa yhden pinnan ja ihmisen silmät toisen).

Nyt kun läimin vektoripinnan mustaksi, koko pää meni mustaksi.

Eli valitettavasti tämä ratkaisu ei taida kovinkaan hyvin soveltua monimutkaisempii viivapiirroksiin, jotka sisältävät sisäkkäisiä alueita.. :( Harmin paikka. Edelleen ainoa tapa saada puhdasta vektoripintaa taitaa olla Streamline + Compound Path-kliksuttelu..

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #3 : 19.06.2003 klo 14:19:27 »
Kokeilin juuri ehdottamaasi tapaa monimutkaiseen viivapiirrokseen seuraavin tuloksin...
Joo, semmoseen tämä ei valitettavasti taivu. Mutta, kuten sanoin, jotain melko simppeliä ja etenkin mustavalkoista sillä kyllä tekee. Ehkä jotain logon tapaista.
Noissa isoissa ohjelmissa, Illustrator ja Freehand on jotain autotracen tapaista systeemiä vektorointiin, mutta en ole ollut tyytyväinen, aina on viiva muuttunut tai on jotain muuta häikkää...

Timo

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #4 : 20.06.2003 klo 00:47:28 »
Kyllä on ainakin yksi ilmainen vektorointiohjelma. Ei vaan tullut aiemmin mieleen, kun en moista kaipaa. Tämä oli mulla jopa selaimen suosikeissa: http://autotrace.sourceforge.net/
On muistaakseni jotkut ihan kehuneetkin.

Timo

Juha Kouvalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 516
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #5 : 20.06.2003 klo 10:42:39 »
Joo Autotrace on, harmi vain että käyttöliittymä on täysin tekstipohjainen ja kuvaformaattien tukikin vain aika harvinaislaatuisia kuvia tukeva.

Mutta täytyy ilman muuta joskus tuota kokeilla, josko tuo osaisi vektoroinnin tehdä suoraan ilman niitä ongelmallisia valkeita alueita..

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #6 : 22.06.2003 klo 21:17:52 »
Käytän Corelin Tracea joka tuli paketissa. Olen kokeillut myös Adoben Streamlinea.

Käytän vektorointia vain mustalla tehtyihin tussipiirroksiin. Isommat kuvat olen oppinut jakamaan jo piirtäessä paloihin (siis vähän kuin valopöytätyöskentelyssä jossa ruudun voi koota useammasta elementistä) tai sitten otan piirtäessä muuten huomioon sen, että miten ne alueet tulevat vektoroitumaan.

Valokuvien kanssa en jaksa säätää, kun se on kumminkin kone/softa joka sitä tekee, niin lienee turhaa olettaa että se kykenisi päättelemään miten mikäkin alue pitäisi käsitellä.

Minusta tärkeätä on oppia säätämään vektorointiasetuksia tarpeen mukaan. Siis sitä, millaisia käyriä se tekee. Se mitä ohjelmaa käyttää on toisarvoista.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #7 : 22.06.2003 klo 22:14:10 »
Reima:
Pystyykö corelin tracessa (tai corelissa yleensäkään) mitenkään idioottivarmasti muuttamaan valkoiset alueet transparentiks (elikkä tekemään piirroksesta rautalankamallin, jossa on vain yksi objekti ja se objekti on kaikki musta. Näinhän mm. Freehandissä onnistuu, tosin se ei taida vektoroida)? Siis viittaan tuohon ongelmaan, josta Juha tuolla aiemmin sanoo, että joissakin kohdissa (mulla ainakin hiukankin isommissa kuvissa) valkoiset läikät onkin omia värialueitaan ja niiden yhdistäminen muiden kanssa johtaa siihen, että ko. alue muuttuu mustaksi.
Ainakaan itse en ole tota vielä osannut ratkaista ja niin kovasti sen haluaisin selvittää. Se kun helpottaisi asioita niin paljon....
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Juha Kouvalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 516
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #8 : 22.06.2003 klo 23:05:57 »
Lainaus
Siis viittaan tuohon ongelmaan, josta Juha tuolla aiemmin sanoo, että joissakin kohdissa (mulla ainakin hiukankin isommissa kuvissa) valkoiset läikät onkin omia värialueitaan ja niiden yhdistäminen muiden kanssa johtaa siihen, että ko. alue muuttuu mustaksi.
Ainakaan itse en ole tota vielä osannut ratkaista ja niin kovasti sen haluaisin selvittää. Se kun helpottaisi asioita niin paljon....
Itse olen tämän saman ongelman kanssa painiskellut. Ainoa löytämäni ratkaisu on valita käsipelillä ja yksitellen alla oleva musta alue ja päällä oleva valkoinen alue "leikata" mustaan aukko Illustratorin Compound Path -toiminnon avulla.

Helpottaisi kyllä suuresti, jos joku vektorointiohjelma osaisi tehdä mistä tahansa piirroksesta yhdestä objektista koostuvan alueen. Tai vaikka useammastakin, kunhan siihen ei tungettaisi noita valkoisia alueita. Lieköhän mitään ns. auto compound path -toimintoa olemassa noissa...?

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #9 : 23.06.2003 klo 12:09:24 »
Mutta mulla kun ei Illustratoria ole. Vain corelin draw. Ovat niin harmillisen kalliita kaikki oikeat ohjelmat.
Pienemmillä kuvilla toi mustien ja valkoisten alueiden yhdistely on suhteellisen helppoa vaikka vähän joutuukin vekslaamaan. Isommissa kuvissa (sanotaan A5:ta isommissa) alkaa ilmetä ongelmia.
Yksi ratkaisu olisi tietysti se, että jakaa kuvat pienempiin osiin ja sehän onnistuu tavallisella sarjakuvasivulla ihan hyvin. Mutta jos onkin iso yhtenäinen kuva? Kaipa sen voisi skannauksen jälkeen pienentää...
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re:Vektorointi ohjelmat?
« Vastaus #10 : 23.06.2003 klo 20:09:36 »
En nyt ihan seuraa, että mikä se ongelma on? Onko tuota loogisesti edes mahdollista ratkaista?! Mun (3.0) versiossa kuvassa on kaikki kunnossa treisauksen jälkeen. Esim. O kirjain koostuu mustasta ja valkoisesta alueesta jotka on päällekkäin. Tässä tilassa nodeja (ankkuripisteitä) ei muistaakseni pysty editoimaan, vaan kuva täytyy purkaa ensin yksittäisiiin käyriin. (ja ilmeisesti tätä ongelmaa tarkoitatte?)

Silloin jos haluan tämä O:n sisälle ja osittain taakse näkymään kaikenlaista läpi. Piirrän O:n niin että en vedä sitä lenksua kiinni asti. Tätä tarkoitin kun puhuin siitä, että asia kannattaa ottaa huomioon piirrosvaiheessa. Siis vähän sama juttu (mutta päin vastoin) kuin että bittikarttaohjelmassa on ärsyttävää värittää sellaisia alueita jotka eivät ole umpinaisia. Vektoroitavissa piirroksissa kannattaa jättää alueet jostain hiukka auki ja korjailla niitä (viivoja) sitten paikoilla jos haluaa niistä umpinaisen näköisiä. Ja toisaalta isomman kuvan kasaaminen paloista on monestakin syystä erittäin käytökelpoinen ratkaisu.

Vielä palatakseni alkuperäiseen kysymykseen:
>mitenkään idioottivarmasti muuttamaan valkoiset
>alueet transparentiks (elikkä tekemään piirroksesta
>rautalankamallin, jossa on vain yksi objekti ja se
>objekti on kaikki musta.

Joo, siis se sama tila missä kuva on lähteissä (eps) niin sen saa takas käskyllä "yhtenäiseksi käyräksi". Tällöin O:n valkoinen sisus muuttuu transparentiksi. Jos O:n alla on vielä jotain niin silloin homma ei toimi. Siis kannattaa miettiä missä vaiheessa tekee mitäkin (värittää).
« Viimeksi muokattu: 01.05.2005 klo 18:30:33 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re: Corel-Trace, Freehand ja muut vektorointiohjelmat
« Vastaus #11 : 01.05.2005 klo 18:44:50 »
Tämä elämää suurempi kysymys on noussut jälleen polttopisteeseen kun Corelin 3 (ja 3:n Trace) ei enää pelitä uudessa koneessani eli XP-käyttiksessä.

Elikäs... tein Fotarissa noin kuin Timo neuvoi. (Kokeiltuani ensin liian montaa karvaista vektorointisoftaa) Kiitos paljon tuosta vinkistä! Eihän se ihan simppeli tapa ole vektoroida, mutta kun muutenkin olen tottunut tekemään kaiken vaikeimman kautta niin mulle se kyllä kelpaa. ai/eps formaatti on tunnetusti toiminut aika hyvin Corelin export/import muotona. Toimii nytkin.

Mulla on myös olemassa "evaluointiversio" uudemmasta Corelista (8) ja sen perusteella todellakin Juhan kuvaama ogelma on ratkaistavissa ihan niinku (Corel 3:llakin). Kun sen illumuotoisen kuvan tuo coreliin, niin se vain ensin puretaan "Ungroup" ja sen jälkeen viivat yhdistetään yhdeksi viivaksi "Combine". Lopuksi klikataan mustaa täytettä jolloin kuva on vekrtorimuodossa ja läpinäkyvä.
Tämän jälkeen voi sitten alkaa kuvan värittelmisen alemmalla tasolla.

Kyllä tuossakin näköjään raja tulee vastaan. Sain Corelissa aikaiseksi herjan: Picture too Complex, size exeeds 64k bytes. Eli sivun kokoista tai muuten tarkkaa crosshatching kuvaa ei pysty tekemään vaikka koneessa muistia olisikin. Kuvan pystyy kyllä tuomaan ohjelmaan, mutta kuvatulla tavalla läpinäkyvyyttä siihen ei saa.

Totean vielä, että Adoben paketin mukana ei tosiaan tule Adoben Streamlinea, mikä on selkeä puute. Sillä normi-illullahan ei vektoroi kuin kirjainten detaljitasoilla liikkuvaa mv-graffaa. Freehandissa löytyy paremmat vektorointiominaisuudet standardina.
Seuraavaksi palaankin aiheeseen jossain toisessa ketjussa kysymysten kera. Sillä mielestäni sekä FH että Illu ovat (edelleenkin!) aivan kädettömiä ohjelmia verrattuna (vanhempaan) Coreliin.  :P Oppia ikä kaikki, ja tästä jatketaan.
« Viimeksi muokattu: 02.05.2005 klo 01:33:31 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 815
  • /* You are not expected to understand this. */
Re: Streamline, Corel-Trace, Freehand ym. vektorointiohjelmat
« Vastaus #12 : 04.04.2006 klo 23:30:56 »
Onko kukaan kokeillut Silhouettea (Illun plugin)?

Kehuja ja haukkuja löytyy webistä, mutta minua kiinnosti yksi oikea esimerkki (kirjasta) jossa oli vektoroitu aika... kompleksinen kuva.

On vaan sen verran kallis että asiantuntijamielipide olisi kiva...
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Streamline, Corel-Trace, Freehand ym. vektorointiohjelmat
« Vastaus #13 : 04.04.2006 klo 23:59:54 »
Flash vektoroi yksinkertaisesti.

Corel Trace on kelpo, mutta ennen kaikkea CorelDrawn kanssa on kätevä muokata vektroreita.

Illu on kömpelö. (Vaikka en ole tullut kokeilleeksi uusia versioita.)

Jarmo

  • tyhmä nilkki
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 164
  • Varokaa metaforista deformaatiota.
Re: Streamline, Corel-Trace, Freehand ym. vektorointiohjelmat
« Vastaus #14 : 05.04.2006 klo 00:57:10 »
Illustrator CS2:n pitäisi olla jopa oikein hyvä vektoroimaan, selkeästi parempi kuin aiemmat. Näin kertoo vankka huhu.

Heittäisinpä veikkauksen, että Illustrator oli huono juuri siitä syystä, että Adoben piti saada myydyksi myös vektorointiohjelmansa. Nyt kun Streamline on autuaammilla laitumilla, ei estettä enää ole. Eiköhän se sama Streamlinen koodinpätkä nyttemmin jyllää Illun sisällä.