Kysymys ei ole siitä, ettei voisi opetella asioita tai oppia. JJNaas tulkitsi hieman väärin. Mutta totuus on se, ettei kaikki hallitse värittämisen saloja. Jotta kuvaan saadaaan eläväksi väreillä, niin se ei tapahdu simpsala bim..... Kyllä se vaatii minusta myös lahjakkuutta ja oikeaa väri silmää nähdä kuva kokonaisuutena eri värisävyin. Jollakin on taiteellista silmää ja jollakin taas ei. Joku osaa käyttää valoja ja varjoja joku taas ei. Joku osaa valita oikeat värit kuvaan ja joku ei. Näillä kaikilla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Jos kaksi ihmistä värittää saman kuvan, lopputulos on erilainen kummallakin. Noita kahta kuvaa vertaamalla voidaan nähdä, osaako joku sommitella kuvaan sitä tulevat värit vai sotivatko valitut värit toinen toisiaan.
Väreillä on oma luonne sekä ominaisuudet ja tehtävät kokonaisuuden kannalta. Pitää hallita kuumat ja kylmät värit ja niiden yhdistely. Sitten on murretut värit. Valot ja varjotkin ovat tavallaan värejä, joita täytyy osata käyttää oikein. Eli mihin kohtaan laitetaan mitäkin. Jos käyttää kirkkaita värejä, niin on tunnettava tarkoin värien suhteet toisiinsa. Käyttämäsi haaleat värit korostavat osaltaan tummia sävyjä ja tummat taas vastaavasti valeaa. Väärin valitut värit heikentävät toistensa vaikutusta.
Seuraava lainaus våäreistä:"
Komplementtivärit eli vastavärit
ovat toisilleen täysin vastakkaisia värejä, joiden sekoituksesta syntyy harmaata.
Maalaustaiteessa on komplementtiväripapereilla aina ollut suuri merkitys, koska niiden vastavaikutus tehostaa voimakkaasti kumpaistakin väriä. Komplementtivärit vaikuttavat toisiinsa karkottavasti ja ovat luonteeltaan hyvin dynaamisia ja värähteleviä. Komplementtivärien ympärille vedetty musta rajaviiva lopettaa vastakkaisten värien rajapinnan väreilyn. "
Joten minusta värien maailma on hyvin laaja kokonaisuus eikä aivan yksinkertainen asia oppia.
Ja tietenkin kuvaan astuu mukaan myös erilaisten työkalujen hallinta, olipa sitten kyseessä Gimp, Photo-shop tai muu väritys ohjelma. Mutta kaikkihan ovat joutuneet opettelemaan erilaisten ohjelmien käytön ja harjoitus tekee mestarin tietenkin.
Ulkomailla useat sarjakuva piirtäjät eivät itse väritä ruutujaan, vaan työt on jaettu. Joku tiimistä piirtää puhtaaksi, joku tussaa ja joku värittää. Värien valinnalla ja sen toteutuksella on lopputuloksen kannalta hyvin tärkeä rooli.
Eräät sarjakuvataiteilijat ovat auliisti haastetteluissaan myöntäneet, että he mielummin antavat muiden värittää kuin ryhtyvät itse puuhaan.
Joten kysymys ei ole siitä, etteikö asioita voisi kuitenkaan oppia tai opetella. Mutta minusta se vaatii myös synnynnäistä lahjakkuutta tajuta värien pintoja, käyttäytymistä jne. Kaikki eivät kykene sitä hahmottamaan vaikka olisi kuinka hyvä piirtämään.