Kirjoittaja Aihe: Sotasarjakuvat  (Luettu 65953 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 210
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Sotasarjakuvat
« Vastaus #195 : 11.11.2019 klo 14:51:24 »
Minusta vaikuttaa siltä, että tuohon Varjojen armeija -juttuun on otettu vaikutteita jonkin verran Guy Sajerin omaelämäkerrallisesta muistelusta 'Le soldat oublié', englanniksi 'The Forgotten Soldier'. Hälytyskello alkoi soida, kun muistelivat kananmunien ostamista puolalaisilta maanviljelijöiltä. Muitakin yhtymäkohtia on ja matka itään kyllä muistuttaa Sajerin (oikealta nimeltään Guy Mouminoux) kirjan alkua pääpiirteissään, ei kuitenkaan mitenkään 1:1. Myös sivuhenkilöhahmoissa on tiettyjä tuttuja piirteitä. Odotan jatkoa mielenkiinnolla jo senkin takia mihin suuntaan tarina vie: jos päähenkilö liittyy Grossdeutschland-divisioonaan, niin sitten asia on harvinaisen selvä. Sajer/Mouminoux on muuten myös BD-sarjispiirtäjä/käsikirjoittaja Dimitri...

Mouminoux/Sajerilla on kiintoisa henkilöhistoria. Hän on elsassilainen eli seudulta, joka kuului Saksalle Ranskan-sodasta 1871 lähtien aina Versailles'n rauhaan saakka. Monet elsassilaiset puhuvat eräänlaista saksan murretta, minkä vuoksi heitä Saksan miehitettyä alueen uudelleen toisen maailmansodan alussa koetettiin houkutella palvelemaan Saksan asevoimissa innokkaammin kuin muilla miehitetyillä alueilla asuvia. Heitä pidettiin tavallaan saksalaisina. Sotaintoa ei ollut kuitenkaan toivotusti, jolloin monia joko painostettiin palvelukseen tai määrättiin asevelvollisiksi. Kieltäytyjien perheitä ilmeisesti rankaistiin vaihtelevalla intensiteetillä häirinnästä keskitysleiripassituksiin.

Mouminoux antaa ymmärtää joutuneensa sotaan pakotettuna, mutta osin nauttineensakin kokemuksistaan niiden rankkuudesta huolimatta. Joka tapauksessa hän ilmeisesti sai kirjansa ilmestyttyä kenkää Pilote-lehdestä. Lieneekö joku lukenut jotain tämän episodin taustoista? Oliko syynä siis närkästys sodanaikaisesta toiminnasta?

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 7 698
Vs: Sotasarjakuvat
« Vastaus #196 : 20.05.2021 klo 21:50:29 »
Antologiajulkaisu, True War Stories, sisältää modernia sotaa Vietnamista alkaen amerikkalassotilaan silmin.

Reima Mäkinen

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 9 757
Vs: Sotasarjakuvat
« Vastaus #197 : 10.06.2021 klo 13:21:03 »
Onkos kellään täällä havaintoa Lars Krantzin (naapurimaan hemmoja) Den svarta jorden -sarjakuvista? Linkki näihin Bookyssa. Nimi tuli nyt vastaan juuri sotasarjakuvien yhteydessä vaikka mies on tehnyt kaikkea muutakin. Kauhuun ja spefiin viittaa tämäkin sarja. Pitää kyllä ehdottomasti kaivaa näitä Krantzin juttuja esiin. Tämä fiktiivinen, mutta historian kanssa flirttaileva Den svarta jorden -sarjakin näyttäisi sisältävän jo ainakin kolme paksua albumia.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson