Kohdeyleisön ymmärtävää kommettia:
http://lumonetti.fi/portaali/viihde/sarjakuvat/artikkelit/seikkailuja_ja_sydamentykytyksia.html
Suomisen markkinointimölinä on hieman läpinäkyvää. Ettäkö keski-ikää lähestyvä äiti-ihminen olisi kohderyhmää? ja....
Joskus laatu on sitä, että silmä lepää ja lukeminen on kivaa.
Ettäkö laatu olisi tuota? Määrittelyyn putoaa esim. miltei mikä tahansa poke-julkaisu.

Enpä usko sitäkään että Lunan ostajat jaksavat puhua mistään laatusarjakuvasta. ...Toisin kuin Kvaakin asiantuntijat
TM.
Omasta mielestäni on ihan perusteltua erottaa toisistaan ilmaisut laatusarjakuva ja käyttösarjakuva (sekä hyvä kaupallinen sarjakuva). Hyvän käyttösarjakuvan perusedellytys on mielestäni juuri tuo mitä Suominen väittää laaduksi. No, onhan se tavallaan osa siitä mitä laadulla ymmärretään. Ja se on juuri se mikä usein erottaa omakustanteet kaupallisemmista tuotoksista.
Se että teos nousee klassikoksi tai muita verrokkeja hieman "laadukkaammaksi" edellyttää mielestäni jotakin omaperäistä otetta tai oivallusta, tai sitten sitä että genre otetaan haltuun poikkeuksellisen taitavasti. Kumpaakaan näistä Luna ei mielestäni yllä. Laatusarjakuvassa saa myös mielellään olla muutakin sisältöä kuin pintatarina.
Jos Luna nyt sattuu myymään paremmin kuin Egmontin muu mangatuotanto, asiantila voi taas kertoa siitä että yhtiön muu tarjonta on yksinkertaisesti vielä huonompaa. Tai että lukijat/ostajat eivät ymmärrä laadun päälle. Sen sijaan Paunan vastaavat "laatusarjakuvat" myyvät varmasti ihan yhtä hyvin.
Toisaalta Lunan menestys on varmasti merkki myös siitä että läntisen tradition mukainen sarjakuvakerronta on Suomessa kuitenkin helpommin omaksuttavissa kuin vaikkapa eksoottinen japanilainen tyttösarjakuva (joka on suunnattu samalle kohderyhmälle). Eikä tälläkään sivujuonteella ole todellakaan mitään tekemistä laatu käsitteen kanssa.