Kauhussa ei ole kyse onnellista lopuista.
Kirkmanin kirjoittaman tarinan hahmot kuitenkin pyrkivät siihen. Heillä ei ole aavistustakaan, mikä muutti hahmot zombeiksi ja kuinka muuttaa maailma takaisin entiselleen. He vain yksinkertaisesti miettivät, kuinka pystyvät jatkamaan elämäänsä. Periaatteessa The Walking Dead ei ole selviytymiskauhua, vaan sopeutumiskauhua.
Kirkman onnistuu hämmästyttävän hyvin lähentämään lukijaa ihmissuhdetason avulla. Yhteisön sisäisten asioiden käsittely pakottaa lukijan väkisinkin ajattelemaan, kuinka itse toimisi tai reagoisi vastaavassa tilanteessa. Lisäksi lukija tarkastelee maailmaa samoin kriteerein kuin tarinan hahmot. Tästä syystä The Walking Dead jää mieleen pidemmäksi aikaa.
Maanviljely ja tomaattien kasvatus tekee kaikesta kovin inhimillisen oloista. Kontrasti arkielämän ja aidan takana odottavien zombien välille syntyy tämänkaltaisen asioiden kautta.
Mitä onnellisiin loppuihin tulee, riittää että tarina päättyy vaikuttavasti tai johdonmukaisesti. Kauhun yhteydessä kliseinen loppu vain on helpompi hyväksyä kuin onnellinen. Sen kummemmin päätä vaivaamatta, omasta levyhyllystä pikaisesti silmäiltynä 28 päivää myöhemmin päättyi jokseenkin onnellisesti, samoin Alien ja leffakokoelman ulkopuolelta muistaakseni myös Ringu.
Ei, kyllä se on vain ja ainoastaan taitoa. ilman metafysikkaa.
Oma pääkoppa ei yhdistä zeniä tuolla tavoin metafysiikkaan. Tarkoitin sitä, että taidokaskin tekijä pystyy sössimään työnsä hätiköinnillä. Kirkmanilla on selvästi visio, jota hän toteuttaa kiireettömästi. Erilainen kerronta tai tahdin kiristäminen, esim. toimintaa lisäämällä, tuhoaisi sarjan sellaisena kuin siitä pidän.