Kilpailu taisi muuttua pohjoismaiseksi vuonna 2003, tässä voittajat sen jälkeen:
2007 Anna Sailamaa, Suomi
2006 Hanneriina Moisseinen, Suomi
2005 Loka Kanarp, Ruotsi
2004 Anneli Furmark, Ruotsi
2003 Jan Solheim, Tanska
Ei tuo nyt kovin puolueelliselta vaikuta. Huomionarvoista ehkä enemmänkin, että neljä viimeisintä voittoa on mennyt naistekijöille.
Kemin kilpailu muuttui pohjoismaiseksi 1999 ja ensimmäinen ei suomalainen voitti sen 2003. Muita palkintoja saivat skandit jo aiemminkin.
Kilpailun säännöissä on sanottu niin pitkään kuin muistan että "sarjakuvien tulee olla ennen julkaisemattomia". Siinä ei puhuta sarjoista vaan sarjakuvista, eli juuri niistä stripeistä ja novelleista, jotka kilpailuun lähetetään. Selvensikö asiaa?
Tästä hommasta on viime vuosina liikkunut järjetön määrä huhuja ja olettamuksia kuten Kemin sarjakuvapäivien tulevaisuudestakin aina viime syksystä alkaen. Kaikkea luulemaansa/kuulemaansa ei välttämättä kannata pitää totena, saatikka vielä kirjoittaa kvaakkiin.
Tuomareina toimivat tänä vuonna Mikke Scridén, Tommi Musturi ja minä eli Ilpo Koskela. Kilpailun lopputulos on aina sen vuotisen tuomariston loppukilpailuun valituille yksittäisille töille antamien pisteiden yhteenveto. Lopullisen pisteytyksen tekee jokainen itsekseen muiden vaikuttamatta.
2006 oli poikkeus ja muutoskokeilu, alkukilpailun ja loppukilpailun jurytti eri tuomaristo. Henkilökohtaisesti pidän aiempaa ja tämän vuotista tapaa parempana kuin tuota 2006:en.
Ennen tuomaroinnin aloittamista olen antanut omana aikanani (2001 alkaen) aina ohjeen että jokainen jäävää itsensä oman kaverinsa/taiteilijansa jatkoon valintatilanteissa, jolloin muut päättävät asiasta. Tänä vuonna näitä sattui jokaisen kohdalle. Loppukilpailussa tietenkin kaikki antavat kaikille pisteet, parhaalle 10, toiseksi parhaalle 9 jne...
Voittajien mies-naissuhteeseen sekä kansallisuutteen en puutu tämän enempää. Kaikilla sijoittuneilla on minun seitsemän tuomarivuoteni aikana ollut yhteistä ainakin huolellinen ja harkittu tekeminen, toteuttaminen ja työhön käytetyn ajan määrä. Tämän voi tällä kokemuksella jo sanoa ja jokainen voi todeta asian kilpailualbumeista.
Estetiikasta eli mikä työ näyttää parhaimmalta, ja mikä käsis on paras, on jokaisella tietenkin oma mielipiteensä. Tämä mielestäni onkin yksi tämän homman rikkauksista ja joskus töiden järjestykseen laittaminen on todella vaikeaa.
Vielä tuomareiden valinnasta. Kilpailun alusta saakka sen päätuomarina on ollut aina Kemin sarjakuvakeskuksen pj. ja muiksi tuomareiksi on pyydetty pitkään sarjakuva-alalla toimineita laajan näkemyksen omaavia henkilöitä, jotka ymmärtävät ja pystyvät hyväksymään kaikenlaiset tyylit.
Viime vuosina jo kustannussyistä kokoonpanoksi on vakiintunut pj. + yksi suomalainen + yksi muu skandinaavi.
Miksi sarjakuvakeskuksen pj. on joka vuosi mukana? Jonkun täytyy kuitenkin järjestää kilpailu:
-julistaa se ja markkinoida sitä
-ottaa työt vastaan
-hankkia muut tuomarit
-järjestää tuomarointi paikassa johon kaikki helposti pääsevät,
tänä vuonna SPX 07 Tukholmassa
-kopioida loppukilpailutyöt muille henk. koht. arviointeja varten
-kerätä pisteet
-pyytää palkituilta originaalityöt
-järjestää käännökset
-tuottaa ja taittaa kilpailualbumi
-julistaa tulokset ja hoitaa palkintojen jako
-järjestää muun sarjakuvakeskuksen väen kanssa kilpailualbumin postitus ja markkinointi
Eli yhteensä pari-kolme viikkoa kokopäiväistä työtä, suurin osa talkoina. Homma on melkoinen. Tietty nykyään monivuotinen kokemus jo helpottaa jonkin verran, ja pj:nä hankitut suhteeet auttavat myös. Tähän tuskin kukaan ulkopuolinen suostuisi ilman palkkaa.