Kirjoittaja Aihe: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939  (Luettu 8309 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« : 05.09.2006 klo 09:45:00 »
Tätä kirjoittaessani Lewis Trondheimin ja Ville Rannan Julkimot-albumi on juuri ilmestynyt suomeksi. Päähenkilön nimi on käännetty Mikko Vilkastukseksi, joten arvelin, että olisi sopiva hetki kurkata millä muulla tavoin nimi liittyy sarjakuvan, tai ehkä kuitenkin enemmän pilapiirrosten historiaan Suomessa.

Mikko Vilkastus on alunperin Aleksis Kiven vuonna 1864 kirjoittaman Nummisuutarit-näytelmän henkilö. Myöhemmin, 1900-luvun vaihteen nurkilla Eino Leino kirjoitti satiirisia ja poliittisia pakinoita Mikko Vilkastuksen nimellä.

Vuonna 1921 aloitti ilmestymisensä hämeenlinnalaisen Arvi A. Kariston kustannusyhtiön lehti Piloja ja pilakuvia. Lehteä toimitti jälleen Mikko Vilkastus. Nimimerkin takana oli tällä kertaa Kariston kirjallinen johtaja Väinö Hämeen-Anttila. Lehti oli suunniteltu amerikkalaisten, saksalaisten ja ruotsalaisten esikuvien mukaan, ja tarkoituksena oli myydä sitä rautateillä liikkuville matkalaisille (Junissa ja asemilla liikkuvat lehtimyyjät johtivat käsittääkseni sittemmin Rautatiekirjakaupan kioskeihin ja nykyiseen R-kioskiketjuun). Piloja ja pilakuvia ilmestyi joka kuukausi, ja tarjosi lukijoille lyhyitä vitsejä ja pilapiirroksia taskukokoisena kirjasena.

Kustannus Oy Tikan julkaisema Pilajuttuja ja piirroksia oli aloittanut hyvin samanlaisilla linjoilla jo 1919, mutta ilmestyi epäsäännöllisesti. Myös Otavalla oli samantapaisia suunnitelmia, ja kustantamo syyttikin Karistoa idean varastamisesta.

Vilkastuksen toimittama Piloja ja pilakuvia menestyi ilmeisesti kohtalaisen hyvin, sillä sitä julkaistiin aina vuoteen 1939 saakka. Fennica-tietokannan mukaan numeroita ilmestyi 227.

Lähdeaineistoni lehdestä on erittäin puutteellinen, omistan vain kaksi numeroa. Kovin pitkälle meneviä päätelmiä ei siis voi näin suppeasta materiaalista tehdä.

Numero 4. vuodelta 1921 on kooltaan 13x19,5 cm. Topi Vikstedtin kansi on yhdellä lisävärillä painettu, sivuja on 64 + kannet. Takakannen mukaan "Kotimaisten leikinlaskijaimme ja pilapiirtäjiemme avustuksella on Mikko Vilkastus ryhtynyt toimittamaan suomalaiselle yleisölle parhaimman tason hupikirjaa, 64-sivuisina erittäin runsaasti kuvitettuina kuukausivihkoina."

"Kirjoittajina esiintyvät jo ensimmäisissä vihoissa mm. Samuli, Juudas Puustinen, O.Räisänen ja O.A.Kallio. Kotimaisina pilapiirtäjinä A.Tawitz, Edwin L. Lydén, Hj. Löfving, Ilmari Kaijala, Yrjö Yrjölä, O.Räisänen, Bertil Lindholm, Toivo Vikstedt ym."

Kotimaisuutta korostetaan, mutta kuvia katsellessa vaikuttaa siltä, että osa on kuitenkin peräisin ulkomaalaisista lehdistä. Piirroksia on melko runsaasti, yksi lähes jokaisella sivulla. Tekijöiden nimiä ei mainita, muutamaa signeerausta lukuunottamatta. Takakansitekstiä tarkasti lukien löytää toki porsaanreikiä: "kotimaisten piirtäjien avustuksella" ei sulje pois muitakaan piirtäjiä. Ja kuvittajien listauksessa mainittu "jo ensimmäisissä vihoissa" tarkoittaa tietysti, että nuo kaikki eivät välttämättä esiinny juuri tässä numerossa.

Löfvingin tyyli oli varsin lennokas tuohon aikaan.
Ainoastaan muutaman piirtäjän olen melko varmasti tunnistanut. Vikstedtiltä on kannen lisäksi yksi piirros. Hjalmar Löfvingiltä kolme ja Yrjö Yrjölältä ja Oki Räisäseltä kummaltakin yksi. Kaikki ovat yksinkertaisia vitsikuvituksia. Lehdessä on kuitenkin muutama lyhyt sarjakuvakin, joita en oikein usko suomalaisiksi, mutta olisin toki mielelläni väärässä.

Tyylikkäästi piirretty neliruutuinen strippi tuntemattomalta tekijältä.
Toinen omistamani numero on 39 vuodelta 1924. Lehden koko on nyt pienempi, 12x15 cm. Sivumäärä on edelleen 64 + kannet. Kansikuva on nyt värikkäämpi ja muistuttaa jossain määrin Pilajuttujen Tawitz-kansia. Tekijästä ei ole tietoa.

"Tytär (tanssiaisissa): - Äiti, minä en tahdo enää koskaan tanssia kamreeri Heiliön kanssa. Kun äsken tanssimme, niin hän puristi minua niin, että se oli melkein sopimatonta.
Äiti: - Mistä sinä tiedät, että se oli sopimatonta?"
Takakannessa ei enää puhuta kotimaisuudesta mitään, eikä kunnon signeerausta löydy yhdestäkään piirroksesta. Sarjakuvia ei ole tällä kertaa mukana lainkaan. Joidenkin piirtäjien jälki vaikuttaa tutunoloiselta, mutta yhtäkään tekijää en uskalla nimetä.

Ainakaan itse en ole näihin juuri törmännyt divareissakaan. Pehmeäkantiset kirjaset lienee luettu loppuun, eikä niitä ole katsottu säilyttämisen arvoisiksi. Näitä koko perheen pilalehtiä on tutkittukin huomattavasti vähemmän kuin saman ajan poliittisia pilapiirroksia. Poliittiset kuvat tarjoavat ymmärrettävästi tutkijoille kiinnostavampaa materiaalia kuin vitsikuvitukset ja pelkkään huvittamiseen tähtäävät piirrokset.

Lähteet:
Suomen lehdistön historia, osa 8.
Wikipedia
Kaukoranta & Kemppinen: Sarjakuvat
Fennica-tietokanta: http://fennica.linneanet.fi

Edit: Korjattu Pilajuttuja ja piirroksia-kirjojen kustantaja (Tikka, ei Otava, kuten aiemmin väitin).
« Viimeksi muokattu: 06.09.2006 klo 21:51:09 kirjoittanut T.Kokkila »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 179
Re: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #1 : 06.09.2006 klo 07:36:11 »
Herr Kokkila, vallan erinomaisen fiini artikkeli otsikossa mainitusta aviisista.

Rohkenen kysyä että sopiiko Teille, että stiliseeraan sen hieman lyhenneltynä verkkoensyklopedia Wikipediaan Pilajuttuja ja piirroksia lehden keralle? Näin voisimme edistää kansakuntamme henkistä kasvua ja tallentaa muistoja menneistä ajoista.

Ystävällisesti, suosioonne sulkeutuen.

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Re: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #2 : 06.09.2006 klo 08:46:10 »
Herr Lurker voi ilman muuta käyttää tekstiäni Wikipediassa, koskapa en itse ole saanut aikaiseksi siihen osallistumista.

Hyvä artikkeli Pilajutuista, muuten. Tämähän sattuikin oikein sopivasti. Piloja ja pilakuvia oli varmaan käytännössä  Pilajuttujen ja piirrosten kopio. Tosin en omista niin varhaisia Pilajuttujen numeroita, enkä tiedä oliko lehti alusta asti samanlainen. Mutta kyllähän tuo saman tyyppinen nimivalintakin jotain kertoo.

Olin kyllä itse yllättynyt, kun tarkistin Fennicasta miten monta numeroa tätäkin lehteä ilmestyi. Mulla on muutamia Pilajuttujen numeroita myös, siinähän on se hieno puoli, että piirtäjien nimet useimmiten mainitaan. Piloissa ja pilakuvissa taas tuntuu, että signeeraukset on peitetty, jos niitä on ollut.

Saatan postailla tänne muutaman kuvanäytteen lisää joskus myöhemmin. Jos joku sattuisi tekijöitä tunnistamaan.

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Re: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #3 : 06.09.2006 klo 21:58:51 »
Tarkistelin asiaa, ja Pilajuttuja ja piirroksia-lehden kustantaja onkin Kustannus Oy Tikka, eikä Otava, kuten olin virheellisesti tulkinnut. Korjasin asian ensimmäiseen viestiini. Pilajuttujen toimittaja Veli Giovanni, eli H.J.Viherjuuri oli Otavan mainospäällikkö, mistä seurasi väärä ajatuskulkuni.

Miten sitten on mahdollista, että Otavan mainospäällikkö toimitti toiselle kustantajalle pilalehteä? Oliko Tikka jotenkin kytköksissä Otavaan, vai mikä pulju se mahtoi olla?

T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Re: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #4 : 18.09.2006 klo 10:17:08 »
Tässä toinen sarjakuva tuosta Piloja ja pilakuvia-lehden numerosta 4.1921. Tämän tekijä voisi kyllä hyvinkin olla suomalainen. Seitsemässä ruudussa käydään läpi klassinen käytännön pila, mutta epäkorrektina loppukäänteenä pojat saavatkin kepposestaan palkaksi kiukustuneen herran maahan pudottaman sikarin. Viimeisessä ruudussa on epäselvästi painettu signeeraus. Tulkintoja sopii esittää...






T.Kokkila

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 116
Vs: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #5 : 29.01.2008 klo 09:02:59 »
Tämä tuskin kovin montaa kiinnostaa, mutta jatketaanpa nyt tätäkin aihetta.

Ostin taannoin pari numeroa lisää näitä Piloja ja Pilakuvia-vihkoja, nrot 29 ja 32 vuodelta 1923. Samalla löytyi myös muutama Pilajuttuja ja piirroksia-vihko samalta vuosikymmeneltä.

Piloja ja Pilakuvia-lehtien kuvamateriaali näyttää näissä melkein kokonaan ulkomaisista lehdistä poimitulta. Signeerauksia ei juuri erotu, muutamassa kuvassa niitä on selvästi raaputettu pois, mikä viittaisi siihen ettei niistä ainakaan ole maksettu mitään. Sen aikaisessa julkaisukäytännössä toki ihan normaalia.

Tuo edellisen viestin sarjakuvanäyte ja epäselvä nimmari oli jäänyt jonnekin takaraivoon, kun selasin Pilajuttuja ja piirroksia lehtiä. Numerossa 31 vuodelta 1921 oli 8-ruutuinen sarjis, jonka signeeraus muistutti tuota edellistä. Skannauksia vertaamalla minusta saattaa olla aika varma, että sama nimmari on kyseessä:
 



Numerossa 33 samalta vuodelta oli vielä pilapiirros, jossa ilmeisesti sama tekijä on signeerannut piirroksensa huomattavasti selvemmin.


Tekijä on siis ruotsalainen Knut  Stangenberg, 1871-1955. Jotain tuon suuntaista arvelin alunperinkin.

Pilajuttuja ja piirroksia-lehden numeron 37/1922 välissä oli jäljellä pieni mainoslipare, jossa julkaisua kehutaan mm. näin: "Paras todistus Veli Giovannin Pilajuttujen ja -piirrosten saamasta suosiosta on se, että ne leviävät yhä suurempina painoksina sangen nopeasti siitä huolimatta, että kirjasarja on saanut kilpailijakseen enemmän tai vähemmän asunsa ja nimensä puolesta jäljiteltyjä seuraajia." Selkeä piikki Piloja ja pilakuvia-lehdelle. Molemmat siis poimivat piirroksia samoista lähteistä, mutta Pilajuttuja-lehdissä kotimaista materiaalia oli aina suurin osa. Piloja-lehdissä kotimaiset piirrokset näyttävät ihan ensimmäisten numeroiden jälkeen olleen poikkeus.
« Viimeksi muokattu: 29.01.2008 klo 09:05:39 kirjoittanut T.Kokkila »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 179
Vs: Mikko Vilkastus: Piloja ja pilakuvia 1921-1939
« Vastaus #6 : 29.01.2008 klo 13:54:56 »
Minullakin on muutama kipale näitä lehtiä ja laatuero on aivan selvä, Veli Giovanni vie selvän voiton.

Pilajuttuja ja piirroksia -lehdessä oli myös melkein aina pari kotimaista sarjakuvaakin mukana, mikä on aina bonus.