Kakkos-Eperluette on iltalukusessa ja huippuja hetkiä tuo "lehti" on mukanaan tuonutkin. Mainittakoon mm. Riad Satoufin hauskat tuokiokuvat signeerauspöytien takaa sekä Itävallan sarjakuvaihmeen Nicolas Malerin lohduton pikku sarjakuva erään suomalaisen (mainittakoon nyt salanimellä Jyrki H.) tapaamisesta Angoulemen Suomikännibileissä...
Tekstiäkin löytyy. Menu on ihan yhtä Punk kuin 30 vuotta sitten! Vastustetaan, kaikkea ja kovaa. Toisinaan väsyn Menun kaikenvastustukseen mutta toisaalta on virkistävää, että joku jaksaa ottaa hikeen, heilua barrikadeilla punalipuin jne.
Liikuttavaa on myös se, kuinka vakavasti Ranskassa tunnutaan ottavan Menun & co. sekä Trondheimin sanailut - ainakin jälkimmäinen onnistuu ivassaan olemaan aina niin hauska, etten oikein itse ottaisi noin hikeen (kuin näyttävät sarjakuvatoimittajat ja muut ottavan). Eperluettessa kun tietty julkaistaan kaikki puolesta ja vastaan kirjoittelut. Hupia kaiken ikäisille!
Ymmärrän kyllä sen katkeran pointin, että kun kerran ovat Assot ja muut pienemmät taistelleet Alternative-tyylille ja artisteille tilaa ja mahdollisuuksia, isot kustantajat "yllättäen" haluavat myös jaolle. Ja kaikki kustantajat kustantavat "alternative" sarjoja ja kaivavat kiven alta meillekkin oman Joann Sfarin jne. Näinhän tosin kaikki saavat mahdollisuuden, eivät vain Menun kamman läpäisevät (Blankets on loistava, melkein mestariteos ja Craig Thompson on kaunein sarjakuvapiirtäjä maailmassa, ja ihan turha itkeä että se on Blutch-rip-off, Blutch on jumalainen piirtäjä mutta käsikirjoitukset ovat ihan nöyhtää) (Paitsi eka Petit Christian).
Mutta. Ykkös-Eperluettessa oli hyvä haastis herra Latino "Hugo Prattin bestis" Imparatolta joka vaihtoehtosarjakuvavälittäjänä ja kustantajana tietää asian: Kun kaikki kustantaa hyllyt täyteen alternative-sarjakuvaa, hyllyt täyttyvät siitä ja kaupat ja ostajat ovat hukassa. Markkinat täyttyvät, kapitalismi toimii ja pienet kuolevat. Isojen kustantajien taidot ja tiedot eivät myöskään aina riitä kunnioittamaan sarjakuvataidetta, tästä mainittakoon karmeat Ben Katchorin alpparit jossa on toimittaja kyllä pistänyt huonointaan (toisaalta taas on Benin oma syy että antoi julkaista sarjojaan noin huonosti)...
Kakkos-Eperluettessa oli myös surullisentyypillinen tarina Milan-kustantamon Capsule Cosmique-lehtiprojektista - mainio laadukkaamman ja erikoisemman (yritän välttää toistamasta sanaa alternative) lasten- ja nuortensarjakuvan airut kuoli juuri edeltämainittuihin seikkoihin: Iso(hko) kustantaja ei käsittänyt taiteellisen korkean tason tärkeyttä plus rahaa olisi pitänyt tulla välittömästi. Oi voi.
Ei mene siis Ranskassakaan koskaan hyvin. Tilanne on kuitenkin milj. kertaa parempi kuin 80-luvun pulavuosina. Nyt valikoima on LOISTAVA, hyvää sarjakuvaa ja hyviä artisteja löytyy enemmän kuin ehtisi lukea. Tärkeintä on siis, että nuoret pääsevät esille tai että heidän itse pykäämänsä kirjat tavoittavat yleisön... Että meillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus valita.
Assoista vielä: Vaikka kaikki uudet kirjat ovat hyvälaatuisia, mitään järisyttävän uutta ja ihanaa he eivät ole julkaisseet aikoihin ja jonkinlaista anti-Assoilua onkin ilmassa ts. uudet nuoret porukat vastustavat tavallaan Assojen tyyliä ja valtaa. Ihan hyvä juttu! Pysyy veret kierroksessa!
P.S. Siis tarkoitus oli sanoa l'Eprouvette, ei Eperlurlurette tms... Mitäs antavat aina niin omituisia nimiä julkaisuilleen...