Mutta pitää varoa tekemästä sellaista päätelmää, että viimeisen kymmenen vuoden väitetty parempi myynti & kiinnostus verrattuna vuosiin 1900-1999 johtuisi suomalaisuudesta tai siitä että vienti on keskittynyt vinksahtaneempaan tuotantoon. Todennäköisempää on että buumi johtuu kulttuurin globalisoitumisesta ylipäätään ja tekijöiden omasta aktiivisuudesta, mikä myös Huitulan tutkimuksessa tuodaan esiin.
Muumien suhteen olet tietysti täysin oikeassa.
Toisaalta onhan näitä vientiponnistuksia ollut jo aiemminkin useita. Mieleen muistuu yksi ikivanha tapaus, johon myytäväksi valikoitiin kotimaisia tekijöitä sillä perusteella, että he olivat menestyneet täällä meillä kaupallisilla areenoilla, tekivät viihteellistä toiminta/seikkailu/huumori/etc-sarjakuvaa ja olivat tasoltaan kaikkien mielestä vähintäänkin verrannollisia ulkomaan epeleihin.
Käytännössä ponnistus kuitenkin epäonnistui ja vastaus oli maasta tai kustantamosta riippumatta samansuuntainen: "Hienoa jälkeä, mutta tämän tyylisiä ja tasoisia tekijöitä meillä on jo omasta takaa tarpeeksi. Ei teiltä löytyisi omaperäisempiä ja taiteellisesti massasta erottuvia tekijöitä?"
No silloin ei pahemmin löytynyt, mutta onneksi nykyisin löytyy.
Onhan se toki sääli, ettei edes joku Kari Leppäsen tasoinen mestari ole saanut omia upeita scifi-sarjakuviaan julki maailmalla kuin minimaalisten pienkustantajien ja parin albumin verran (siis pohjoismaisten Mustisten lisäksi).
Toisaalta joidenkin suomalaistahojen "vinksahtaneeksi" syyttelemä Ville Ranta kerää Ranskassa suitsutusta, kisaa Angoulemen pääpalkinnosta ja tekee sarjakuvaa isolle Dargaud-kustantamolle. Se ei voi olla huonoa mainosta suomalaiselle sarjakuvalle!
Ihmeellisiä ovat sarjakuvasuosion tiet. Ja paha niitä on ennustelemaan käydä. Ei kukaan tiedä ennalta, mikä myy ja mikä ei. Valmiiksi siloiteltu, viihteelliseksi ajateltu ja helpoksi menestykseksi aiottu -resepti ei siis välttämättä ole tie onneen.