Falinot väittää että Tsangin esikuva Tchang Tchong-Jhen olisi ollut mukana kommunistisessa vakoojaverkostossa, jonka tarkoituksena oli saada länsimaat suhtautumaan myönteisesti Kiinan asiaan. Ainakin hänen Brysselin aikaisesta kämppiksestään tuli myöhemmin korkea-arvoinen virkamies kommunistisessa Kiinassa. Tchang itsekin sai valtiontaiteilijan viran.
Tuossa on tietenkin osaltaan perää. Kiinamielisyys nyt on selvää, tärkeämpää on muistaa suhteuttaa annetun mielikuvan arvo kaikkeen muuhun mahdollisesti vaikuttaneeseen.
Sekin tulee mahdolliseksi että Tsang halusi ottaa Kiinan tilanteen esille Euroopassa, sillä Kuomintangin epäkohtiin ei puolue juuri antanut tilaisuutta puuttua. Puuttujat vaimennettiin, joukossa varmasti myös kommunisteja. Oikeastaan Tsangin motiivit voi lukea kummastakin näkökulmasta, kommunistisena vakoojana tai maansa tilanteesta huolissaan olevana vaihto-opiskelijana sen mukaan, kumpi tulkitsijalle sopii. Minä tein päätelmäni jälkimmäisen valossa, mutta voisihan tuota tuon toisenkin osan ottaa jossain myöhemmin käsittelyyn. Ainakin näkökulman perusteet ovat hyvät, itse vain kommunistien osalta mietin ettei heitä ole syytä ottaa mukaan tarinaan tarinaan koska se Kiinan sisäisten valtataistelujen kuvaaminen romuttaa sanoman Kiinan yhtenäisyydestä.