Kirjoittaja Aihe: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?  (Luettu 57966 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Duck-King

  • Jäsen
  • Viestejä: 65
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #60 : 23.12.2007 klo 22:41:59 »
No joissakin sarjakuvissa jonkun hahmon ilme on piiretty silleen että vähän alkaa pelottamaan, mutta en ole sentään säikähtänyt koskaan :D
Ira furor brevis est.
(Uka Ankka Ankkis.netissä)

Lättä

  • Innostunut sonni
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 007
  • Ei ole yhtään hyvä tämä.
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #61 : 19.01.2008 klo 02:01:02 »
Ainut kerta, kun sarjakuvaruutu on säikäyttänyt, oli, kun näin Manga - 60 vuotta japanilaista sarjakuvaa -kirjassa siinä kauhuosiossa sen Parasite-sarjiksen pätkät. Puuhun jääneet ihmisnaamat pelottavat, tuijottaa niitä sitten kuinka kauan tahansa. Samoin se pää (joka aukeaa? lukusuunta oli epäselvä). Hui! Se oli yökön näköinen. >:D

Ehkä sarjakuvassa helpompaa olisi saada kuitenkin aikaan kauhua hyvällä tarinalla kuin itse ruutujaolla, sommittelulla ja rytmityksellä. Sellainen elokuvamainen leikkaus ei tosiaan varmaan toimi.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #62 : 19.01.2008 klo 02:44:56 »
Ehkä sarjakuvassa helpompaa olisi saada kuitenkin aikaan kauhua hyvällä tarinalla kuin itse ruutujaolla, sommittelulla ja rytmityksellä. Sellainen elokuvamainen leikkaus ei tosiaan varmaan toimi.

Kyllä ja ei.
Kauhussa, myös kirjallisessa muodossaan, on usein mukana graafinen elementti. Eli minusta sarjakuvakerronnan elokuvamainen leikkaus saattaa toimia sangen hyvin.
Hyvä tarina on olennaista, liian moni tyytyy vain läträämään verellä muodon vuoksi, tappamaan paljon lyhyessä ajassa joista kumpikaan ei itsessään toimi, koska eihän se toimi reaalimaailmassakaan.
Aivomme sulkevat pois varsinkin kauheudet jotka eivät sovi omiin arvomaailmoihimme tai kategorisoimme ne "hirviöiden"/"muiden" tekemiksi mihin normaali ihminen ei voi kyetä.
Paras kauhu, myös sarjakuvamuodossaan, murtaa tuon Nina mainitseman kalvon:

Sarjakuvaan lukija siis osallistuu eri tavalla kuin elokuvaan, enemmän sillä tavalla kuin kirjaan. Sarjakuvan lukemisessa lukija voi kokea olevansa enemmän tilanteen tekijä kuin elokuvassa, jossa on pelkästään vastaanottaja. Tämä lukijan valta tilanteeseen nähtiin tässä keskustelussa pelkästään huonona asiana kauhun suhteen, mutta minä uskon, että sitä voisi käyttää hyväkseen. Mutta tämä kyllä aiheuttaa sen, että hyvä kauhusarjakuva vaatii lukijaltaan uppoutumisen, sen että lukija itse tekee osansa. Sarjakuvahan ei ole sillä tavalla automaattinen ärsykevirta ja media kuin elokuva, se todellakin vaatii lukijaltaan jotakin.

tämä on totta, lukijalta vaaditaan mutta lukija vaatii että voi välittää hahmoista.
Ei välttämättä pitää mutta välittää.
Sillä ero on semanttinen.

Pelotus on BUU!-efekti. Joku hyppää tai äkisti on jotain rumaa, inhaa, öklöä eikä yhtään "ihqua".
Kauhu voi käyttää pelotustakin, mutta se menee syvemmälle. Paras kauhu kumpuaa niistä asioista joista ei kuulu puhua.

tai esimerkin voimin: Pelotustarina menee näin: nuori nainen on lenkkipolulla kun yhtäkkiä hyppää sekava mies jolla on veitsi! tyttö muistaa että alueella on kadonnut nuoria naisia joten hän pakenee. Tyttö pelastuu täpärästi mutta mies jahtaa häntä, tyttö kompastuu mutta nuori mies ryntää paikalle ja nujertaa sekavan mahdollisesti naamioidun veitsimiehen, joka kuitenkin tokenee ja surmaa nuoren miehen.
jahti jatkuu.
Lopulta tyttö luulee karistaneensa miehen mutta tämä ilmaantuu äkisti ja tyttö onnistuu voittaa hänet. (tai kuolla, tosin harvemmin)

Kauhutarina menee enemmän näin: nuorella tytöllä on vaikeaa, perheen kanssa on ongelmia ja ainoa joka ymmärtää on poikaystävä.
he kaavailevat lähtevänsä perheen vastustelusta huolimatta lisäksi tytön ystäviä on kadonnut. tytön ollessa lenkillä naamioitu mies yrittää kaapata hänet, mutta tytön onnistuu karata esim. lyötyä päällekarkaajaa avaimilla käteen.
Tyttö kertoo poikaystävälleen joka lohduttaa tyttöä ja lupaa pitää tästä huolen. Kotona käydessään tyttö on joutua arestiin ilman näkyvää syytä kunnes havaitsee isänsä kädessä verisen siteen juuri mihin löi avaimilla. vanhemmat yrittävät pysäyttää tyttärensä mutta tämä pakenee.
poikaystävä tulee pelastamaan tyttöä mutta vanhemmat yllättävät heidät ja syntyy tappelu, isä puukottaa poikaystävää mutta tytön onnistuu paeta pojan kanssa.
Poliisi tulee paikalle, mutta isän tuttuna poliisi yrittääkin pysäyttää nuoret.
nuorten onnistuu paeta jahtaajiltaan autiotaloon, sidottuaan pojan haavat he käpertyvät nukkumaan jatkaakseen levänneinä pakoaan.
Tyttö herää, hänet on sidottu.
Poika kertoo kunka tärkeä ja erityinen hän on.Kuinka paljon tyttöä rakastaa. Kuinka hän tarvitsee jonkun joka on riittävän vahva, jonkun paremman kuin ne muut tytöt.
Ne heikot.
Äidin lapsilleen.
Tyttö anelee ja pyytää päästä pois siteistä, poika ottaa esiin kiristyssiteet ja veitset ja kertoo että niin hän tekeekin...kohta.

huono esimerkki mutta kumminkin.
Hellblazer näyttää puhuvilta päiltä mutta on enemmän, juuri ylläolevasta syystä.

Tuomas Tiainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 51
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #63 : 15.04.2008 klo 08:41:07 »
Kauhu ei juurikaan sarjakuvissa ole vielä tähän mennessä kauhistuttanut, paitsi pienenä poikana Kalman ensimmäistä numeroa lukiessa. Clive Barkerin tarinoiden kuvitukset olivat nannaa painajaisille, mutta onneksi Kalma-Allu ja Torakainen kevensivät. Siltikin, nukkumaan mennessä oli pakko toimia takakannen kehoituksen mukaan ja hokea "Se on vain sarjakuvaa. Se on vain sarjakuvaa."

Ei kauhistuttavaa mutta karmivaa sarjakuvaa on Åsa Grennvallin Seitsemäs kerros, jota lukiessa tuli ihan fyysisesti paha olo. Upea sarjakuva, mutta selkäpiitä jäytävä aiheensa ja todellisuutensa puolesta.

(Mutta auh, Noidan käsikirja... Yöunet meni, pitkiksi ajoiksi kun viikkorahoista säästetyillä hiluilla osti tuon opuksen ja silmille loikkasivat Karvainen vampyyri (tm), Glamisin kieletön kummitus (tm) ja etenkin Leijuva sininen pää (tm). Siis hyi helvetti, en vieläkään pysty katsomaan noita sivuja ilman, että tunnen huoneen viilenevän ja jonkun pahansuovan olevan läsnä. Vanhemmillani käydessä piilotan joka kerta Noidan käsikirjan kirjahyllyn muiden kirjojen taakse, mutta aina se löytää tiensä hyllyyn. Itsestään kai, riivattu kirja.)

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #64 : 29.09.2008 klo 15:33:06 »
Kauhu sekoitetaan tunteena usein ellotukseen tai ällötykseen. Kauhu on jotain, joka iskee syvemmälle ja joka on sukua niille painajaisille, joita pienenä näki.

Bradbury (muistaakseni) puhui siitä olennosta, joka seisoo pimeiden portaiden yläpäässä tai jotain. Se on kauhua. Sarjakuvissa tätä tunnetta on vaikeampi välittää kuin vaikkapa leffoissa. Sarjakuvasta pääsee niin helposti irti.

Ray Bradburyn kauhu toimi sarjakuvassakin, EC:n kauhulehtiin sovitettiin häneltä 27 tarinaa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Bradbury
« Viimeksi muokattu: 29.09.2008 klo 15:35:29 kirjoittanut Lurker »

Emppu

  • Vieras
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #65 : 05.10.2008 klo 21:03:16 »
Kauhu sekoitetaan tunteena usein ellotukseen tai ällötykseen. Kauhu on jotain, joka iskee syvemmälle ja joka on sukua niille painajaisille, joita pienenä näki.
Tuota on aika vaikea niellä purematta. Esmes Watchmenissä osattiin tietyssä mielessä sitä kauhua kanavoida ilman yhtäkään edellämainituista asioista. Tietenkin, siinä suhteessa epäonnistuttiin, koska jotta kauhu toimisi puhtaimmillaan, siihen pitää se tietty määrä omaa mielikuvitustakin sekoittaa tehden siitä henkilökohtaisemman ja näin ollen mun mielestä siihen ei annettu tarpeeksi tilaa.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #66 : 05.10.2008 klo 21:15:10 »
Mutta kun kauhu on ihan yhtä helposti lokeroitava kuin sarjakuvakin.

Totta kai kaikki sarjakuva on aku ankkaa tai mangaa! Tai siten pelkkää ihmissuhdetaidefiilistelyä.

Kauhu ei ole vain ällötystä mutta henkilökohtainen l. usein psykologinen kauhu on eri kuin esimerkiksi kosminen tai yhteiskunnallinen kauhu.
Kauhun paradoksi on siinä että vaikka se vetoaa tunteisiin on kauhun pohjana enemmän se todellisuus mitä ei halutakaan ajatella.
Inhimillisyyden tärkeyden korostus sen vähyyden ja merkityksettömyyden osoittamisen kautta.

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #67 : 06.10.2008 klo 07:35:33 »
Kauhusarjakuva ei välttämättä kauhistuta tai pelota varsinaisessa lukutilanteessa. Hyvin tehty kauhusarjakuva kuitenkin saattaa aiheuttaa sellaisen epämääräisen ahdistuneen olon ja halun laittaa huoneisiin valoja päälle.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #68 : 06.10.2008 klo 09:04:20 »
Esmes Watchmenissä osattiin tietyssä mielessä sitä kauhua kanavoida ilman yhtäkään edellämainituista asioista.

Selitäpä. Vai tarkoitatko sitä metamerirosvosarjakuvaa?

Watchmen ei minulle antanut mitään "kauhusäväreitä", sitäkin enemmän sitten muita tunteita. Loppujen lopuksi sekin kirja oli ihmissuhdetarina. Aikas hyvä sellainen.

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #69 : 06.10.2008 klo 10:03:29 »
Lapsena Alien-sarjakuva oli aika ahdistava ja pelottava, en ollut ikinä nähnyt moista monsteria enkä vastaavaa verenroiskutusta ja raakoja kuolemia. 70-luvun lopulla tv-tarjonta oli kovin siistiä. Mutta nyt on vaikea saavuttaa vastaavia tehoja karkeilla shokkiefekteillä. Aikakoneella pitäisi mennä taaxepäin kauhistuttamaan.
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #70 : 06.10.2008 klo 10:19:08 »
Alien-sarjakuva oli lapsosena itsellenikin aika kova juttu ja se pelotti siinä missä elokuvakin, jonka olin katsonut vanhemmiltani salaa jonkun kaverin luona videolta. Pienenä poikana pelotti kovasti myös eräs Tarzan-sarjakuva (hui), jossa oli joku luolassa erakkona elelevä epämuodostunut olento. Kannessa tämä hirvitys muistaakseni oli painisillaan Tarzanin kanssa, mutta tarinan varsinaista juonta en enää muista. Jopa pelkkä tietoisuus siitä, että kyseinen sarjakuva oli muiden sarjakuvalehtien seassa riitti aiheuttamaan ahdistusta siinä määrin, että lehti päätyi aika nopeasti divariin.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Emppu

  • Vieras
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #71 : 07.10.2008 klo 14:20:10 »
Selitäpä. Vai tarkoitatko sitä metamerirosvosarjakuvaa?

Watchmen ei minulle antanut mitään "kauhusäväreitä", sitäkin enemmän sitten muita tunteita. Loppujen lopuksi sekin kirja oli ihmissuhdetarina. Aikas hyvä sellainen.
Kai se on lukijakohtaista: lisäsälät (tarkoittaen niitä tekstipätkiä) onnistuivat luomaan itse sarjakuvasta jotenkin...realistisemman tuntuisemman. Yhdistettynä pelottavaan varustelusotaan ja vellovaan sekasortoon, se ainakin omalla kohdalla toimi...niin kauan kuin luki seuraavan pätkän, jossa visualisoitiin enemmän tai vähemmän edellistä tekstipätkää/kerrottiin lisää aiheesta, jolloin omat mielikuvat murenivat aika totaalisesti pois.

Sen takia olenkin sitä mieltä, että se saattaisi toimia paremmin ahdistavuutensa takia juuri kirjana, eikä sarjakuvana.


Tepes

  • Jäsen
  • Viestejä: 195
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #72 : 08.10.2008 klo 19:14:40 »
Sarjakuvat ovat tuskin tehokkain muoto kauhutarinoiden välittämiseen, mutta niillä on, samoin kuin tv-sarjoilla, muihin tarinankerronnanmuotoihin verrattuna se etu, että ne voivat yllättää lukijansa muuttumalla odottamatta kauhuteemaisiksi. (Kauhu-)elokuvissa & kirjoissa tehoa syö jonkin verran se, että yleisö ei voi välttää asennoitumista kauhuviihteeseen.

Kun tutut hahmot ovat yllättäen keskellä kauhutarinaa, lukija jännittää eri tavalla kuin jos hahmot on alunperin kehitetty vain ko. tarinaa varten. Etenkin, jos he voivat myös kuolla tarinassa. Keino ei ehkä ole kovin usein käytetty, tv-sarjoissa sitä on nähty mm. X-filesissä & Buffy vampyyrintappajassa , sarjiksista Hellblazer & Swamp Thing tulevat ekoina mieleen.

Myönnetään, etteivät em. esimerkit ole kovin hyviä, koska ne voi mieltää jo yleisteemaltaan kauhusarjoiksi, ellei sitten itse satu kuulumaan horror-puristeihin. Sen sijaan vaikka Ryhmä-X, supersankarisarjakuva, tarinallaan Uskomaton aika/Kadonneen temppelin metsästäjät  (11/86-), shokeerasi aikoinaan allekirjoittaneen melko tehokkaasti. Tosin se oli myös ensimmäinen Ryhmä-X lehteni, ja pitkään myös ainoani (vuosien ajan selailin sitä vain pelotellakseni itseäni, siinä oli mm. kahleissa roikkuva verinen Hämis, paljon hirviöitä, outoja muodonmuutoksia, jalkoihin tarttuva lattia, monintavoin painajaismaisen avuton tunnelma... mutta hei, sain sen käsiini jo 6-vuotiaana... ). Eli teoriaani romuttavat sekä se, etten ollut tutustunut hahmoihin ennestään, että myös tarinan pelottavuus kuittaantunee nuorella iällä.

Kertokaapa toki mielipiteitä noihin pointteihin, eli (1) onko tuttujen hahmojen heittäminen yllättäen oikeaan kauhutarinaan hyvä keino? (2) oliko Kulan Gathin vierailu Ryhmä-äXässä muistakin melko horroria kamaa??

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #73 : 08.10.2008 klo 19:42:31 »
Kertokaapa toki mielipiteitä noihin pointteihin, eli (1) onko tuttujen hahmojen heittäminen yllättäen oikeaan kauhutarinaan hyvä keino?

Se ajoittain toimii kyllä. Muistan, kuinka aikoinaan Star Trek: The Next Generationissa oli selkäpiitä karmiva jakso jossa Beverly Crusher huomaa, että hänen ympäriltään alkaa katoilla ihmisiä, ja aina jonkun kadottua jäljellä olevat miehistön jäsenet olivat kuin eivät olisi koskaan kuulleetkaan näistä kadonneista. Sen jakson kauhuelementit tulivat sen verran puun takaa, että niihin ei ollut osannut varautua, ja se oli melko pelottava jakso, ainakin silloin.

Nausicaata en lähtenyt lukemaan kauhusarjiksena, mutta kun kakkosalbumin lopussa näyttää siltä, että biologinen ekokatastrofi ja maailmanloppu on kaikista Nausicaan ponnisteluista huolimatta vääjäämätön, tunnelma on varsin tiheä. Saattoi kylmä hikikarpalokin tirahtaa otsalle siinä kohdassa. Yhtä hyvin tehtyä toivottomuuden ja maailmanlopun fiilistä ei ole tullut missään muussa sarjakuvassa vastaan.

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Kauhistuttaako kauhu sarjakuvissa?
« Vastaus #74 : 09.10.2008 klo 07:34:54 »
Kertokaapa toki mielipiteitä noihin pointteihin, eli (1) onko tuttujen hahmojen heittäminen yllättäen oikeaan kauhutarinaan hyvä keino? (2) oliko Kulan Gathin vierailu Ryhmä-äXässä muistakin melko horroria kamaa??
Tuttujen hahmojen joutumisessa keskelle kauhistuttavia tapahtumia on se ongelma, että heidän tietää kuitenkin lopulta selviävän tilanteesta, kuten he ovat tehneet monta kertaa aikaisemminkin. Tunnelma voi tietysti olla vaikka kuinka ahdistava ja pelottava, mutta kyseiset tuntemukset eivät johdu pelosta, että päähenkilöille kävisi huonosti.

Muistan tuon kuvailemasi Ryhmä-x -lehden. En kuitenkaan muista saaneeni siitä mitään kauhun väristyksiä, mutta olin tuohon aikaan toki sinua jo jonkin verran vanhempi. Se verinen Hämis kyllä silti hätkäytti. En ollut todellakaan tottunut näkemään häntä sellaisessa jamassa. Eikö Spidey ollut kuitenkin, kahleiden sijasta, peräti naulattu paikoilleen jonkinlaisilla hohtavilla nauloilla, vai sekoitanko tämän nyt johonkin aivan toiseen sarjakuvaan?

Ehkä kauhusarjakuva (tai mikä tahansa muu kauhistelu) hirvittää kaikkein eniten silloin, kun se sattuu käsittelemään lukijan omia alitajuisia pelkoja ja fobioita.   
« Viimeksi muokattu: 09.10.2008 klo 07:38:45 kirjoittanut Claudius Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."