Kirjoittaja Aihe: X-Men ja muut mutantit  (Luettu 387358 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 2 184
 • Me likes prairie dogs!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1950 : 22.05.2020 klo 10:03:05 »
Mutantit DC:llä, ainakin 80-luvulla olivat vähän vaan näyttöä kilpailijalle, että ei tämä ole teidän tavaramerkkinne.

 Jaa, Jericho on mutantti vai, mikäpäs siinä, teikäläisillähän on hyvä maine.

Ihan Marv Wolfmanin vittuilua Marvelille.

Varmaan kyseessä on juuri tällainen kuittailu - mutta käytetäänkö DC-sarjakuvissa koskaan termiä "mutantti" kuvaamaan näitä supervoimaisina syntyneitä? Veli tuossa viittaakin "metaihmiseen", joka tarkoittaa kaikkia erityisillä voimilla varustettuja ihmislajiin kuuluvia. "Yön ritarissa" on se mutanteiksi kutsuttu jengi, mutta ne eivät ilmeisesti ole supervoimaisia, tai ainakaan niin ei sanota suoraan, vaikka niitä johtava iso korsto onkin aika vahva.

1980-luvun lopulla "mutantit" sitten löivät populaarikulttuurissa läpi mutanttikilpikonnien voimin, jos eivät sitä ennen olleet tuttuja.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 13 980
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1951 : 22.05.2020 klo 19:35:33 »
Capu Komeettaa lienee sanottiin mutantiksi kun se täällä teki esiintymisensä ja kun on esiintynyt DCn lehdissä niin kaiketi viitattu mutta muita ei ole sen kummemmin (52ssa tai Rebirthissä) kutsuttu mutanteiksi (ei niitä olekkaan kuin ~kourallinen).
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 13 980
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1952 : 23.05.2020 klo 19:48:19 »
Tekijät tulivat ilmeisesti häveliäiksi kun 1970/80-luvulla (comics coden aikaan)  Storm nakuili urakalla (rekrytointi, naku-uinti, omatekoiset suihkut, muu itsensä paljastelu) mutta Byrnen ja kumpp. jälkeen "pahinta" on ollut Psylocken suihkussa käynti 1990-luvulla ja silloin ei paljoa muuta näkynyt kuin selkä.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 166
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1953 : 24.05.2020 klo 16:12:55 »
Varmaan kyseessä on juuri tällainen kuittailu - mutta käytetäänkö DC-sarjakuvissa koskaan termiä "mutantti" kuvaamaan näitä supervoimaisina syntyneitä? Veli tuossa viittaakin "metaihmiseen"

Yksi tapaus tuli mieleen, kun esiteltiin huonoon seuraan joutunut Plastic Manin poika, syntyperäisine supervoimineen, ja Batman käytti tästä nimitystä meta, ei siis mutantti.

Mutta tuo mutantit DC-versumissa taisikin olla enemmän 80-luvun juttu.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 2 184
 • Me likes prairie dogs!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1954 : 25.05.2020 klo 09:33:11 »
Sinänsä ymmärrettävää, että mutantteja haluttiin DC:llä pitää eniten esillä 1980-luvulla Ryhmä-X:n noustua Marvelin suosituimmaksi sarjaksi. Muitakin mietoja vaikutteita mutanttisarjoista otettiin. Jukka on aiemmin jossain muussa ketjussa esitellyt 1980-luvun alun Teräspoika-sarjaa, jossa Teristä vieroksutaan, koska hän on avaruusolento eikä ihminen. Idea Maan ulkopuolisen alkuperänsä vuoksi vaarallisesta Teräsmiehestä periytyi muutamiin myöhempiinkin Teräsmies-tarinoihin, kuten John Byrnen uudistamaan Metallon syntytarinaan.

Mutta takaisin mutantteihin: eivätkös DC-taikurit Zatanna ja isäukko Zatara ole jonkinlaisia mutantteja? Heidän taikomiskykynsä perustuu ainakin joissain tarinoissa Homo magi -nimiseen ihmisen "alalajiin" kuulumiseen (vrt. Marvelin "Homo superior"). Hauskana sivuhuomiona todettakoon, että Harry Potter -kirjoissahan kyky taikoa on juuri geneettinen erityispiirre, jota ei pelkästään opiskelulla voi omaksua.

Muut sarjakuvataikurit saavat yleensä voimansa salatieteisiin perehtymällä, sitä ennen he ovat olleet tavallisia ihmisiä (John Constantine, tri Outo jne.).

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 13 980
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1955 : 25.05.2020 klo 19:49:46 »
Zatanna ja Zatara ja Zachary ovat Homo Maguksia ja Zatannan ja Zacharyn äiti oli toisen ulottuvuuden maagikko ja kaikki 3 ovat opiskelleet taikuutta (toki Zatilla ja Zacilla on potentiaali vanhemmilta mutta silti oppimisen kautta).
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 13 980
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1956 : 24.06.2020 klo 19:51:33 »
Siihen aikaan kun Jason Wyngarde ahdisteli Xiä ja muita mm. Ms Frostia ja Mystiqueta niin jälkimmäisen unessa sanottiin ettei tämä tulisi syntymään vielä 170 vuoteen (uni tapahtui ~1780-luvulla) ja sitten kolmekymmentä vuotta myöhemmin Mystique olikin syntynyt ~1800-luvulla. Se miten Wyngarde sai Frostin katatooniseksi ja pääsi Mystiquen uniin ei ilmeisesti sen kummemmin selitetty ja etenkin Frostin yllättäminen olisi pitänyt olla lähes mahdotonta.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 13 980
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1957 : 02.07.2020 klo 19:29:02 »
Silloin kun Kulan Gath otti haltuunsa Manhattanin ja otti yhteen kaikkien muiden paitsi Nelkkujen kanssa (jotka olivat vissiin avaruudessa tai Negatiivisella Vyöhykkeellä) niin lopussa kun aikajana on korjattu niin Doc Strange sanoo ettei ole mitään opetettavaa mutta mennäänpäs 35 vuotta eteenpäin niin sitten onkin opetettavaa.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 166
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1958 : 19.07.2020 klo 15:28:12 »
John Romita jr kertoi taannoin Wizard-lehdessä Dazzlerin luomisprosessista. Hahmohan oli kollektiivin ideariihen tulos, ja piti palkata oikea laulaja "Dazzleriksi" joka tekisi hittilevyn.

No siitä ei tullut mitään, mutta JR jr sai tehtäväkseen suunnitella Dazzlerille ulkomuodon, koska nuori mies oli Marvelin sakista ainoa diskoissa kävijä. Annettiin ohjeet että hahmo on "rullaluisteleva diskokuningatar". Romitan ensimmäinen luonnos muistutti Grace Jonesia, mutta Marvelin väelle ei mennyt läpi musta päähahmo. Romita sitä ihmetteli, koska mustat olivat New Yorkin rahvaan diskoissa enemmistönä, ja latinot seuraavaksi.

Disko oli muuten ehtinyt jenkeissä mennä pois muodista ja muuttunut naurunaiheeksi kun Dazzler suoritti ensiesiintymisensä.

Oli vieläkin pidempi prosessi, kertoo Comics Feature # 7. Koko ajan suunnittelussa mukana olivat levy-yhtiö Casablanca Recordsin työntekijät. Heiltä muuttui mieli koko ajan. Ensin hahmolla ei ollut mitään nimeä, sitten nimeksi piti tulla Disco Queen. Sen muuttamista vaadittiin sitten kun tajuttiin että disko menee just pois muodista.

Marvelin kehittämät supervoimat eivät kelvanneet, vaikka Casablanca oli itse halunnut että kyseessä on supersankari. Tässä vaihteessa piti olla valoon ja ääneen perustuvat kyvyt, joka auttaa uran luomisessa, mutta mikään maailmaa pelastava sankari Dazzler ei saanut olla.

Sitten vaadittiin pois jo nähty Kiss-tyylinen maski joka oli ollut useammassa Marvelin lehdessä. Kiss oli samalla levy-yhtiöllä, en tiedä vaikuttiko se asiaan. Ja juuri kun oli saatu sovittua että nimi on Dazzler ja lehden ensimmäinen numerokin oli tehty useampaan kertaan, Casablanca vetäytyi koko projektista.

Lehti sitten oli sekoitus supersankareita, showbisnestä ja saippuaoopperaa.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 166
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1959 : 20.07.2020 klo 15:40:19 »
Muistaakseni täällä on jo kerrottu, että Painajaisen isän piti alunperin olla Tri Strangen vihollinen Nightmare. Ei hyvä idea, koska X-miesten seikkailuja olisi käyty paljon unimaailmoissa.

Ei Claremont aikonutkaan pitää kiirettä sen paljastamisella, mutta palaverissa, kun Byrnekin oli vasta aloittanut piirtäjänä, Tri Strangen silloinen kirjoittaja Roger Stern ilmoitti että ei käy, et sotke minun lehteni keskeistä vihulaista omaasi. Painajaisen luoja Len Wein kiitti Sterniä kädestä pitäen.

Back Issue # 29
« Viimeksi muokattu: 05.08.2020 klo 09:43:21 kirjoittanut Jukka Laine »

Jiksi

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 112
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1960 : 01.08.2020 klo 19:51:02 »
Cullen Bunn ja Greg Land työstivät kaikin puolin sujuvaa luettavaa Uncanny X-Men -lehden rebootissa vuonna 2016. Henkisesti tämä tukeutuu aavistuksen Remenderin Uncanny X-Force -rupeamaa, mutta enemmän ideatasolla ja ryhmän kokoonpanon osalta, sisältönsä osata näillä ei ole mitään tekoa. Magneto johtaa "koviksien" tiimiä, jossa mukana mm. Sapelihammas. Tämä on just se syy, miksi Marvel Unlimited on hyvä juttu. Ei voisi suositella täyteen hintaan, mutta osana striimauspalvelua ehdottomasti katsastamisen arvoinen.

All New X-Men on Mark Bagleyn ansiosta oivaa luettavaa, kuvituksen selkeys on oma arvonsa sekin. Kirjoittaja, Dennis Hopeless, saa tämän omalta osaltaan kantamaan. Kun ei kirjoiteta liian suurta juonta, ja tusinoittain hahmoja, saadaan oivaa luettavaa kuin itsestään.

Extraordinary X-Men on Jeff Lemiren ja Humberto Ramosin keitos. Jälkimmäisen kuvitus oli aikanaan mieleeni Hämiksessä, mutta näissä tiimilehdissä on aivan liikaa tohinaa, mikä on haaste kuvittajalle. Persoonallinen tyyli tekee tapahtumista vaikeaa seurattavaa. Hieman samoin voisi luonnehtia Lemiren tonttia. Siinä on vähemmän moitittavaa, mutta mutanttien maailma on mennyt aivan liian vaikeasti hahmotettavaksi. Kuka on missäkin tiimissä, mitä kenellekin on tapahtunut, miksi tämä ja miksi tuo ja miksi se.

Apocalypse Wars saa taas kerran vain pyörittämään päätään, että miksi juuri Marvelin crossover-seikkailut ovat toistuvasti niin huonoja. Se turhaan katkaisee monta lehteä.

Weapon X -inkarnaatio vuodelta 2017 koettaa selittää, miten Sapelihammas ja tulevaisuuden Logan ovat kavereita. Greg Pak ja myöhemmin mukaan liittyvä Fred Van Lente ovat kovia kirjoittamaan, mutta Greg Landin hylättyä lehden tästä tulee sellainen ideoiden tunkio, johon vedetään aina uusi "kokeillaas tätä" -juttu. Alku on soosia sekin crossover-seikkailusta johtuen, vaikka ei pahimmasta päästä olekaan.

Greg Pakin kirjoittama X-Treme X-Men näytti hauskalta, mutta kun on vielä Exiles lukematta, niin miksi tähänkään tarttuisi.

X-Men Red oli varsin mainio, jossa X-mytologia toimii vain polttoaineena, mutta muutoin tehdään itsenäistä juttua. Viimeinen numero kompuroi äkkinäiseen päätökseen, muutoin viihdyttävä sarja.

X-Men Gold oli silmäilyn perusteella hirveää X-roskaa, jota ei jaksa kahlata edes striimattuna. Jossain kahdeksannen numeron kohdalla heräsi kiinnostus hetkeksi ja sammui yhtä nopeasti. Vaihtuvia kuvittajia on aivan liikaa. Ensimmäinen numero oli siitä kuuluisa, että sen kuvittaja liitti taustaan kyseenalaisen sanoman ja sai kenkää.

X-Men Blue oli liian sekava ja epätasainen, jälleen tekijävaihdoksista johtuen, mutta suurin ongelma oli alkuperäisidean - nuoret X-miehet menneisyydestä seikkailevat nykypäivässä - venyttäminen nyt jo toiseen sarjaan ja hahmojen sekoittaminen laajemmalle Marvelin universumiin.

Lemiren Death of X oli käsittääkseni jonkinlainen tilasiirtymä, mutta ei kuitenkaan niin selvärajainen, että muistaisin enää tätä kirjoittaessani mitä siinä tapahtui kun väliin tuli luettua jotain yllämainituista sarjoista. Että niin merkittävästä tarinasta taas kyse.

trendkiller

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
 • Kvaak!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1961 : 04.08.2020 klo 21:00:37 »
Death of X on alkusysäys Ryhmä-X vs Epäinhimilliset yhteenotolle, joka oli siis aivan hirveätä sontaa. Niin kökkö ja tekohengittävä tarina, että ei kannata aikaa tuhlata.

Reminderin Uncanny X-Forcen ja Wolverine & X-menin jälkeen meni kyllä pitkään, ennen kuin itse löysin näistä coresarjoista jotain järkevää. Itse tykkäsin X-men Bluesta, mutta kyllähän tätä Bendisin neronleimausta roikotettiin liian pitkään mukana. Värikoodeista kuitenkin voiton vei Red. Sopiva kokonaisuus ja Cassandra Nova on edelleen hyvä vihu. Soulen Astonishing X-Men oli mukavan napakka ja professorin paluu oli hieno juttu,

Näitä seurannut Uncanny X-menin paluu oli komea. Tykkään erittäin paljon tästä vahtidystopiasta, vaikka onkin komeasti kopioitu Zero Tolerancesta. Tämä on vain vielä synkempi. Age of X-maniin ei kannata aikaa tuhlata. Seuraavana sitten Hickmanin kyytiin.
Welcome back, Frank.

Jiksi

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 112
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1962 : 04.08.2020 klo 21:57:38 »
Soulen Astonishing X-Men oli mukavan napakka ja professorin paluu oli hieno juttu,

Kaksitoista numeroa oli minunkin mieleeni, sen ensimmäisen tarinakokonaisuuden jälkeen tulevia numeroja en ole vielä lukenutkaan. Joka numerossa vaihtuvat kuvittajat eivät vaivanneet lainkaan, mutta toki siellä oli pari tyyliltään enemmän sivuun vetävää mukana.

Kaiken maailman Proteus-kaaoksen kuvittaminen on varmaan ollut hauskempaa kuin lukeminen, minusta se John Byrnen todellisuuden muokkaaminen oli tavallaan samalla visuaalisesti hienoa, mutta todellisuudessa jalat maassa pysyttelevää mielikuvituksen lentoa.

Hickamanin juttuihin tekisi mieli itsekin tutustua, mutta ehkä pitää odottaa niitä Dawn of X -kokoelmia, ilmeisesti se menee muutoin melkoiseksi numerosta toiseen pomppimiseksi (?).

trendkiller

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
 • Kvaak!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1963 : 04.08.2020 klo 22:38:25 »
Eikös se Powers of X / House of X ole Hickmanin prologi ja siitä sitten lähdetään jatkamaan? X-men ja Uncanny X-force kiinnostaa itseäni. New Mutants kuulemma enemmän scifiä, josta en välittänyt Hickmanin Kostajissa. Ja juu tiedän, Hickmanin Kostajat oli melkoinen scifiooppera, josta puolet meni kunnolla ohi eka kerralla.
Welcome back, Frank.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 166
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #1964 : 05.08.2020 klo 09:42:07 »
Zatanna ja Zatara ja Zachary ovat Homo Maguksia ja Zatannan ja Zacharyn äiti oli toisen ulottuvuuden maagikko ja kaikki 3 ovat opiskelleet taikuutta (toki Zatilla ja Zacilla on potentiaali vanhemmilta mutta silti oppimisen kautta).

Lat.
Magus yksikkö
Magi monikko