Kirjoittaja Aihe: X-Men ja muut mutantit  (Luettu 402855 kertaa)

0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.

Irene

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 812
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #390 : 16.02.2008 klo 21:27:02 »
Ka tässäpä meikäläisen Ryhmä-X -muisteloita: http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1012
Lukupäiväkirjani: http://sbrunou.blogspot.com

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #391 : 17.02.2008 klo 00:31:11 »
Irenen kolumni oli vankasti omakohtainen.

En silti jaa näkökulmia.

Ryhmä-X:n naiskuva ei ole sen kehittyneempi tai kehittymättömämpi kuin muidenkaan supersankarigenressä tai "aikuisemmassa" sarjakuvassa.
Ajattelevaa, aikuista ihmistä huvittaa moni "aikuis"- ja "taide" sarjakuvan(tai kirjojen ja elokuvien) mukasyvällinen, mukahumanistinen omien arvojen ja ennakkoluulojen esittäminen faktoina.

Siinä kohtaa ne ovat yhtä naiiveja kuin mainitut Ryhmä-x:n tarinatkin: sama Claremontin ja kumppanien ihmisten keskinäisen epätasa-arvojen ja sen ratkaisumallien kuvaus on "aikuisemmissa" sarjakuvissa ihan yhtä onnetonta.
Mutta tämä ei oikeastaan ole sarjakuvien vika:
Miksi käydä läpi syntyjä syviä kun ne kuitenkin ovat niin pahuksen matalia?

Viime kädessä molempien ydin on saippuasarjojen ihmissuhdeliirumlaarum, jotta peruslukija ostaisi seuraavankin numeron ja mahdollisesti vahingossa olisi jonkin lehdessä mainitun epäkohdan vastustaja.
Se oli yksi suuri syy miksi aikoinaan Suomen Ryhmä-X:n ja saman sarjan jenkkilehtien seuraaminen jäi.
Ei vaan voinut vähempää kiinnostaa.(osasyy voi olla sama, ainoa vaan että ensikosketus Cortoon ja kumppaneihin oli ensin ja X-miehetkin tuttuja Ihmeneloset-lehden kakkossarjasta)

Stormin hahmo on monelle naispuoliselle se X-menin hahmo ja samoin Wolverine laajemmalle lukijakunnalle. Molemmat ovat varmasti monitahoisia ja särmikkäitä vahvoja persoonia, mutta omakohtaisessa tulkinnassa pysyäksemme:
tylsiä kuin mitkä.
Stormissa on enemmän ainesta, kehitysmaasta akkultturoitu nainen joka kuuluu vähemmistön vähemmistöön, mutta  johtaja jonka on uhrattava omat arvonsa.
Osalle jumalattaren murrosiän kuvaus(punk-kausi) oli pettymys prinsessaideaaliin nähden, mutta  minut moinen jätti kylmäksi.
Wolverinen suosio perustuu seksiin. Kaveri joka voi hakata kenet tykkää ja saa naiset. Tietenkin saa. Rajut kapinalliset jotka tajuavat lukea edes yhden runon ovat herkkiä.
Ajanvietteenä molemmat toki menevät messevästi, mielenkiintoista on se miten molemmat ovat vahvasti "luonnonlapsia"; toinen hallitsee säätä, sangen alkuvoimaista luonnonelementtiä, toinen on jalon villin perikuva, kulttuurin naamioitunut eläin.
Mutta marvelin mutanttiperheen( oikeammin mutanttiFriendsien) lähtökohtahan on tiettyyn pisteeseen asti teknologiavihamielinen (vahdit, Forgen negatoija, Nimrod, vaarahuone, adamantiumluuranko jne)


Irene

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 812
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #392 : 17.02.2008 klo 08:46:10 »
Heh, Sue Richards on Ihmenelosten voimakkain jäsen...

Ja tylsin.
Lukupäiväkirjani: http://sbrunou.blogspot.com

Irene

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 812
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #393 : 17.02.2008 klo 08:55:11 »
Curtvile on selvästi mietiskellyt näitä samoja juttuja. :)

Teknologiavihamielisyys on hyvä pointti, jota jostain syystä en niinkään X-juttuihin ole yhdistänyt, vaikka monissa muissa vastaavissa tarinoissa se näkyy selvästi. X:ssä on kuitenkin paljon myös myönteistä teknologiaa: Xavierin kartanon viritykset, kuten Cerebro ja Vaarahuone ja lentokoneet esimerkiksi. Mutta totta on, että juuri Stormin ja Wolverinen kohdalla kärjistys näkyy selvästi.

Mitä tulee teemoihin, niin niinhän se tosiaan taitaa olla, että viime kädessä ainoat aiheet ovat aina rakkaus ja kuolema. Populäärikulttuurissa nämä tosin ovat muovautuneet seksiksi ja väkivallaksi.
Lukupäiväkirjani: http://sbrunou.blogspot.com

Jaakko Pehkonen

  • Jäsen
  • Viestejä: 357
  • Kvaak *hik*
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #394 : 17.02.2008 klo 09:43:56 »
Egmontin lehtivankkurit ovat näköjään kaatuneet jossain etelämpänä, sillä täällä Savon perukoilla Ryhmä-X:ää ei löydy yhdestäkään marketista tai R-Kioskista.

Jahka saan ne pikku skorpionit käsiini, niin koivumäen herra pääsee tanssimaan saksanpolkkaa heidän pieksämäellään!

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #395 : 17.02.2008 klo 10:42:05 »
Ja tylsin.
Just luin jonkun kommentin ulkomaisella palstalla, jossa siteerattiin jotakuta muuta (vakuuttavaa, eikö?), että tylsiä hahmoja ei olekaan, on vain tylsiä käsikirjoittajia.

Muuten jaan kyllä Surfin Joen kannan: Sue on ehdottomasti Ihmenelosten kovin jäsen. Valitettavasti sitä ei hirveästi ole hyödynnetty, vaikka Lee/Kirbyn jutuissa vähän siihen vihjailtiinkin ja Byrnekin yritti kiltin kotirouvan roolia murtaa useammankin kerran.

Kun oikein ajattelee, niin kyllä se Sue varmaan antaisi Stormille, Roguelle ja Wolverinelle selkään mennen tullen, jos olisi tarve. Telepaatit saattaisivat onnistua paremmin...
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Irene

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 812
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #396 : 17.02.2008 klo 11:02:51 »
En minä sitä kiistä etteikö Sue supervoimillaan voittaisi vaikka kenet. Mutta kun ei hän minulle ole koskaan ollut tunnetasolla kiinnostava hahmo. Ylipäätään hahmojen kiinnostavuus syntyy jostakin muusta kuin siitä, montako miljuunaa tonnia hahmo supervoimillaan jaksaa nostaa. Vaikka ehkä pikkupoikien mielessä se vahvuus on ainoa kiinnostavuuden aspekti.

Lukupäiväkirjani: http://sbrunou.blogspot.com

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #397 : 17.02.2008 klo 11:08:47 »
Isoin erohan Ihmenelosten ja Ryhmä-Xn välillä on se että IN on perhesarja ja RX on teinisarja.
Sue Storm ei ole hento nainen joka myöntyy miesten tahtoon mutta tässä ollaan pahasti karkaamassa ohi aiheen, siitäkin huolimatta että Ihmenelosten oman lehden viimeinen numero osoitti kuka todella on INn vahvin hahmo: mutantin äiti.

Velin kanssa samaa mieltä: ei tylsiä hahmoja, juonikuvioita tai aiheita: vain tylsiä käsikirjoittajia.

Varmaan sitä aiemminkin hehkuttanut mutta District X/mutopia(2005/2006) oli harvinaisen hyvä osoitus: mutanttimaailman Hill street blues/homicide.
Ennen muuta koska käsitteli teemoja:perhe, rasismi, syrjintä, pettäminen...
Hupaisa yksityiskohta oli sarjakuvan hahmo joka kykeni maalaamaan tulevaisuuden...

Korro

  • Ja kumppanit.
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 381
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #398 : 17.02.2008 klo 11:17:02 »
Egmontin lehtivankkurit ovat näköjään kaatuneet jossain etelämpänä, sillä täällä Savon perukoilla Ryhmä-X:ää ei löydy yhdestäkään marketista tai R-Kioskista.



Ei ole löytynyt Riihimäenkään kaupoista Ryhmä-X:ää veikkaanpa et tulvalla viikolla löytyy..
Kello- viiden- tee.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #399 : 17.02.2008 klo 11:19:40 »
Irenen jutusta sen verran, että mullekin juuri Ryhmä-X on se nostalgiasarja. Yllättävää sinänsä, että ennen äksiä luin Tähtien Sotaa, Teräsmiestä ja Action Forcea, jotka kaikki koukuttivat ja ovat edelleenkin aika nostalgiapitoisia. AF:ää en tosin ole lukenut lähes 20 vuoteen, vain pläräillyt divarissa.
Syynä tähän nostalgia-arvoon on luultavasti kaksi asiaa. Ensimmäinen Ryhmä-X:ni oli 12/86, jonka ostin serkulleni joululahjaksi, mutta jostain syystä se jäikin minulle. Silloin en vielä koukuttunut, mutta siihen liittyi paljon muita juttuja, joten se jäi mieleen. Hiukan yli vuosi myöhemmin, kun olin jo aloittanut sarjakuvaharrastukseni kuolailtiin R-X 2/85:n ääressä. Kaverilta tämä oli löytynyt ja sain (muistaakseni) kalliilla hinnalla vaihdettua sen itselleni. Tämä yhdessä Teräsmies 11/88:n kanssa on todennäköisesti tunnearvoltaan kalleimmat lehdet, mitä mun kokoelmasta löytyy. Molemmista löytyy edelleen se "alkuperäinen" lehti, vaikka molemmat ovat aika huonossa kunnossa.
Nostalgia-arvo on R-X:n kohdalla niin suuri, että vaikka muuten olen vankkumaton Byrne-fani, niin kyllä ne 86-88 vuosikerrat ovat parhaimmat vuosikerrat.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #400 : 17.02.2008 klo 16:21:01 »
Ka tässäpä meikäläisen Ryhmä-X -muisteloita

Minustakin Ihmenelosten Sue oli auttamattoman tylsä hahmo, vasta Byrnen modernisointi teki siitä tasavertaisen muiden kanssa. Mielestäni Byrnen uudistukset ja Ihmenelosten nokkahahmojen vanhemmuus oli jossain määrin Marvel-todellisuudessa rohkeaa. Toisaalta se mitä Claremontin ja Byrnen kaudesta tiedetään, Byrne oli kaksikosta konservatiivisempi.

Luin juuri äskettäin vuosikerrat 1984 ja 1985, mikä on X-miesten kannalta merkittävä nimenomaan Jean Greyn ja hänen Feenix-puolensa osalta, joka on nimenomaan Claremontin näkemyksen mukainen. Feenix-voiman korruptoiva puoli oli supersankarigenressä kiintoisaa seurattavaa ja Byrne vastusti nimenomaan tätä puolta. Harmi, että toimituksellisista syistä hahmo siivottiin lehtien sivuilta vastoin Claremontin ja Byrnen suunnitelmia.

Kun lehden suosio kasvoi, toimituksellinen moraali vaikutti Claremontin työhön pienemmissäkin seikoissa. Kun lehti ei kiinnostanut vielä Marvelin sisälläkään monia, Comics Coden ja toimituksen silmien alta livahti sopivasti esitettynä kaikkea hassua. Yksityiskohdatkin saavat hymyilemään; Kolossi livahtaa vehtaamaan Kadonneen valtakunnan alkuasukastyttösten kanssa, Wolverine selaa Penthousea lehtihyllyllä ja niin edelleen.

Itse suljen aina silmäni supersankarisarjakuvan osalta monessakin kohtaa. X-miehet olivat kuitenkin saippuasarjamaisuudessaan paljon muuta, kuin yksioikoisen tympeä voimafantasia. Pitää jatkaa uutta lukukierrosta ja peilata näitä lapsuuden suosikkeja myöhempiin numeroihin.

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #401 : 17.02.2008 klo 16:38:28 »
Heh, Sue Richards on Ihmenelosten voimakkain jäsen...

Mutta eipä tuosta näkymättömyydestä ole kauheasti apua vaikkapa Teräsmiestä vastaan. Superkuulolla hän kuulee heti missä Sue sipsuttele. Tosin Teris ei varmaan pysty mottaamaan naista.  ;D

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #402 : 17.02.2008 klo 16:58:21 »
Saippuasarjamaisuus oli taasen se joka aina ärsytti.
Äksyköistä suosikit olivat kyklooppi ja painajainen kolossin ja ulvojan seuratessa perässä.
mutta se mikä teki sarjasta onnistuneen oli ennen muuta Magneton hahmo.
Se ja feenix-saagan painostavuus nostivat sarjan profiilia.

Jiksin kommentointi toimituksellisesta sekaantumisesta osuu maaliin. Marvel ei ole oikein osannut tarinallista ylläpitoa: mutanttien vaino ja ahdinko pidettiin yllä mutta muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ei uskallettu mennä tarpeeksi pitkälle.
Tosin tämä toteutuu firman muissakin suosion saavuttaneissa julkaisuissa.

Monien tahojen esittämä mutanttien allegorinen vertautuminen murrosikään lienee merkittävä vaikutus X-menien suosioon. Kukaan ei ymmärrä ja valinnat eivät ole selkeitä. Voimat ja vastuu ovat yhtä lailla vapauttavia kuin ahdistaviakin.



X-men

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 088
  • Comics costs too much, damned!!!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #403 : 17.02.2008 klo 17:32:27 »
Ka tässäpä meikäläisen Ryhmä-X -muisteloita:

Nuo 1986 vuoden naishahmot olivat sentään ulkonäöltään kuin 2000-luvun ja asut oli reippaasti peittävämpiä kuin nykyiset eikä mieshahmotkaan olleet kuin suoraan bodybuilding-lehdestä repäisty (poikkeuksia toki oli) ja tarinat oli ihan eri luokkaa kuin nykyiset.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Blackwing

  • Jäsen
  • Viestejä: 166
  • Kvaak!
Vs: X-Men ja muut mutantit
« Vastaus #404 : 17.02.2008 klo 19:12:09 »
Uusinta Ryhmä-X:ää lukiessa mietin juuri, että miten nykyinen avaruusopperasaga vertautuu aiempiin vastaaviin esim juuri Claremontin pitkän kirjoittajakauden aikana. Jotenkin tunnelma vain ei ole sama. Tietysti osansa on lähtökohta, jossa Xavier onkin Vulcanin pahuuden takana ja näin saa tavallaan "mitä ansaitsee", joten tarina ei ole samalla tavalla musta-valkoinen kuin aiemmat. Esim. jonain vuonna erikoisjulkaisuna tullut Niljahirvöt-tarinan olen lukenut useamman kerran. Nykyistä tuskin tulen toista kertaa lukemaan. Iso syy on silläkin, että en yksinkertaisesti pidä nykyisestä kuvittajasta.
Mies hakee työpaikkaa. Haastattelija kysyy:
- Ymmärrättekö hyvin suusanalliset ohjeet ja osaatteko lukea ja kirjoittaa?
- Minä olen filosofian maisteri.
- Siitä nyt viis. Tahdon kuitenkin vielä lisäksi tietää, osaatteko te siis lukea ja kirjoittaa.