Kirjaston ansiosta tämäkin on nyt luettu. Ilmeni, että olin jossain vaiheessa lukenut neljännen tästä Kingin kirjasarjasta, koska tarina oli pääpiirteittäin tuttu. Mitään muistikuvaa siitä ei ole jäänyt, joten tuskin olen siitä pitänyt pätkääkään enempää kuin kolmesta sitä edeltäneestä opuksesta.
Sarjakuva olikin positiivisempi kokemus kuin odotin. Tosin Ralph Macchio osoittaa, ettei toimittajan tulisi kirjoittaa alkuun saatesanoja. Siitä viis, Jae Leen kuvitus yhdistetynä Richard Isanoven väritykseen luo sarjalle voimakkaan visuaalisen ilmeen, mikä voitti minut puolelleen. Ymmärrän kyllä, ettei se kaikkia viehätä, mutta lyhyenä erillisteoksena tämä on piristävä tuttavuus.
King ei käsikirjoittaja Peter Davidia juuri ylistä, eikä tämä Hulk-kirjoittajana suomalaisille tutuksi tullut mies parhaimmistoon kuulukaan. Mustan tornin David silti ohjaa varmaotteisesti maaliin. Jae Lee ei juuri kuvakerrontaan panosta ja kuvat ovat järjestään sivun mittaisia leveydeltään. Ratkaisu rajoittaa tarinan ja lukijan välistä yhdyspintaa. Tästäkin huolimatta kerronta kulkee luontevasti, minkä lasken Davidin onnistumiseksi.
Kiireetön, hieman tapahtumaköyhä tarina toimii tällaisena mainiosti. Hahmot eivät hötkyile minne sattuu, vaan juoni kehittyy ja etenee mainiosti.
Suurin ongelma Mustan tornin kanssa liittyy sen lähdemateriaaliin. King on kelpo kirjoittaja, mutta Musta torni on haparoivaa roskaa. Sarjakuvaversiolle se tarjoaa kuitenkin mukavan kehyksen, josta taitavat tekijät saavat jotain irti. Taustalla kummittelee Kingin hömppä, kuten teennäisesti päälle liimatut, omat sanat "ka", "ka-tet" ja sitä rataa. Tällaiseen syyllistyvät lähinnä heikkolahjaiset fantasiakirjailijat, koska oman sanaston keksiminen on fantsuklisee, josta ei parane tehdä irtiottoa. Muodollista kohteliaisuutta korostava kapulakieli rasittaa, joskin Jouko Ruokosenmäki on tehnyt oikean valinnan ja käyttänyt Kari Salmisen romaanikäännöksiä, jolloin kieli hupsuine koukeroineen on sarjan faneille yhtenevä.
Paperin laatu ei aivan nouse Neverwheren tasolle. Mustan tornin sivut kiiltävät ja näyttävät valoa vasten epätasaiselta. Laatuero tämän ja Neverwheren välillä on selvä, joskin painojälki muutoin on OK. Tässä yhteydessä täytyy tosin kehaista, että Neverwhere on painettu Suomessa, Musta torni Saksassa.