En sitten löytänyt millään aihetta jossa olis ollut juttua yksinomaan tästä. Joten tästä se alkaa kuvitettuna:
(EDIT: nyt se on sitten exceeded its allocated data transfer.) Kai se kohta näkyy taas.Sarjakuvaa löytää Ranskasta ja Pariisista vähän joka kirjakaupasta, sen päälle erikoiskaupat. Niinhän siinä kävi, etten kerennyt käymään kuin muutamissa. Tähän ketjuun saa/pitää lisätä sitten muita tästä puuttuvia putiikkeja.
Jo ihan paikallisesta lehtipisteestä - vai olisko vähän kuin R-kioski - punalogoinen "Relay", bongasin useampia aikuisille/aikuisemmille tarkoitettuja sarjakuva- ja sarjakuva-alan lehtiä. Lehtivalikoima oli muuten aivan kuten mitä isommasta suomalaisesta R-kioskista löytää, kaikenkarvaisia muoti-, juoru-, ja muita aikakauslehtiä. Relayssa oli sitten lisäksi vielä sen tason kulttuuri-, tai taide- ja historia -aiheisia julkaisuja joita saa vain toivoa löytävänsä jostain Ärrältä.
Tavallisten lastensarjakuvien lisäksi oli ainakin puolentusinaa magazine -tyyppistä aikuislukijoille suunnattua sarjakuvalehteä. BoDoï ja Comic Box -lehdissä oli sarjakuvien lisäksi laajahkoja tekijäesittelyjä ja muita artikkeleita ja uutisia, huumoripitoisia satiirisarjakuvalehtiä ovat Psikopat, L'Echo des Savanes ja Fluide Clacial, näissä julkaistaan enimmäkseen mustavalkoisia juttuja Reiserin ja Bretecherin tapaan. BoDoï ja Comic Box ovat hyvälle paperille painettuja isoja lehtiä värisarjakuvin. Nämä enemmän ja vähemmän mainstreamia.
Lasten sarjakuvalehdet olivat tietenkin hyllyssä omassa kohdassaan, aivan eri puolella kioskia. Siellä kovimmat nimet ovat Spirou,Pif, Witch, Journal de Mickey jne.
Sarjakuvakaupoissa löytyy tuota kaikkea lisää ja vielä muuta.

Pif, eli meikäläisittäin Jippo jatkaa Ranskassa. Gadgettina joku avaruussäteilylätkä, vai mikä tuo nyt on.

Boulinier on oikeastaan yleiskirjakauppa, mutta kun sen ylin kerros, joka on täynnä sarjakuvaa, on isompi kuin moni meikäläinen kirjakauppa. Ulkona oli kojuissa jos jonkinnäköistä kirjaa 0,50 - 3 euron hintaan. Sarjakuviakin. 70 centillä ostin mm. Le Journal de Mickeyn jossa oli
Loiselin (Peter Pan) oma sarja. 52-sivuisessa Mickeyssä on aina noin 10 sivua kotoperäistä sarjakuvaa (mm. Florence Cestac), 32 sivua Disney-sarjaa (joista niistäkin osa ranskalaisperäisiä) ja loput artikkeleita, tehtäviä ja mainoksia. 20, Boulevard Saint-Michel.

Album -kauppoja on useampiakin, tämä sattui kohdalle ekana. S.t. Michelin ja Rue Monsieur Le Princen kulmassa. Paljon, paljon sarjakuva-alppareita ranskankielellä.

Toinen Album oli jossain Rue Saint Jacquesin varrella. Keskittynyt oheistavaraan, enemmälti ja erityisesti Tintti-kamaan. Ikkunassa 1:1 Haddock -patsas. Huono kuva ja kirottu auringonpaiste estää näkemästä kuvasta mitään.

Kolmas Album on ihan kadun toisella puolella. Täällä on paljon jenkki-kamaa. Supersankareista indieen ja taiteellisempaan, ja vielä fanzineita.

ihan tuon "kakkos"-Albumin vieressä on Pulp's. Täällä on vaan "roinaa" patsasta ja lelua toisensa perään, eikä ensimmäistäkään lehteä tai kirjaa.

Piskuinen La Comete de Carthagé on aika lähellä Notre Damea (ei kuitenkaan saarella). Katu on Rue F. Sauton. Uutta ja käytettyä, ranskalaista ja amerikkalaista.

Un Regard Moderne on sitten vallan hillitön paikka. Paikan omistava ukko on hautautua Pielisen tavoin kirjakasojensa alle. Nämä eivät ole läheskään kaikki missään hyllyssä vaan sikin sokin missä sattuu. Ahtaat paikat - Alfa Antikva Turussa on erittäin väljä tähän verrattuna. Paljon outoja lehtiä vähän mistä sattuu. Jenkki -U-ta, hämäriä pin-up -lehtiä 50-luvulta, sarjakuvafanzineita, kummallisia kirjoja ym ym.

Tämmöinen mukava pikku divari löytyi aivan yksinäisen tähden hotellimme lähtettyviltä. Ihan Gare du nordin lähimaisemissa, Rue du Belzuncella. Kaikkea vanhaa 1940-luvun ihmealbumeista, 1970-luvun pokkareihin jne. Tuolta mukaan lähti vuoden 1966 Pilote (2e) ja Astrella -pokkari vuodelta 1976 (4e). Astrella on italokökköä pahimmillaan/parhaimmillaan. Ihme häröilyltä vaikuttaa. 1950-70 -luvuilla Ranskassa julkaistiin kaiken hyvän ohella tämmöisiä roskapokkareita pilvin pimein, Fantasmakissa niitä oli korkeat hyllyt täynnä. Oliipa myös King Kongia, hintana 5-8 e/kpl. Ja sitten kaikkia näitä Diabolikeja ym. Keräilyhinnoin 5-10 e. Kympin hintaan oli jotain vanhaa ranskalaista scifi-sarjis lehteä, olikohan se joku Komete... Oliskohan sittenkin pitänyt yksi ottaa. Noiden lisäksi oli mm. merkillisiä filmisarjakuvia, valokuviin oli laitettu kuplat. Kaikenlaista länkkäriä - joku Fordin leffakin oli valokuvasarjakuvana. Ja sitten oli tietty sitä tavallista alpparia.
Julisteissa ja mainoksissa oli jonkin verran sarjakuvapiirtäjien töitä.

Tässä Joan Sfarrin kuvittama Monsters in Love -yhtyeen alppari- ja keikkamainos.
Laulaja/näyttelijä Laurent Gerra poseerasi jättimäisessä mainoksessaan Lucky Lukena joita oli laitettu jostain syystä vain niille metroasemille, joille mulla ei ollut mitään syytä pysähtyä, joten siitä en saanut kuvaa. Lohdukkeeksi BoDoïn kansikuva:

Ilmeisesti hän on laulanut Luken teemabiisin?
Lopuksi vielä kuva joistakin matkaan tarttuneista roinista:


Timo
PS:
Laitetaan vielä vihon viimeiseksi (minkä vihkon?) linkki Lontoon kaupoista käytyyn keskusteluun:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1053.0Ja Tukholman:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3789.0Sarjakuvakauppatilanne 2003:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=258.0Ja sitten vielä Ihanteellinen Sarjakuvakauppa - Yhteenveto:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2955.0EDIT: Pitihän sitä käydä myös Pere Lachaisen hautuumaalla ja huomasinpa että sinne on haudattuna myös Emile Cohl, animaation sekä pila- ja sarjakuvan ranskalainen pioneeri. Odotin ihan hautaa, mutta olikin vaan tuhkaluukku:

Cohl oli monipuolinen taiteilija ja tuttavapiiriin kuuluivat Victor Hugo, Verlaine ja Caran D'Ache. Lukekaa lisää:
http://www.lips.org/bio_cohl_GB.aspJatkakaa...