Lienee taas pakko kommentoida jotankin tähän ketjun jatkoksi, kun kyselyitä tulee alati ja epätietoisten määrä kasvaa.
Syy, miksi kaupasta ei ole vielä kuulunut mitään, on kaikessa yksinkertaisuudessaan johtunut sekä omista muista työkiireistäni, mutta myös siitä, että pohdittuna kaupan luonnetta ja toimintaa noin yleisesti, en ole vielä täysin päättänyt, missä muodossa kaupan toteuttaminen olisi järkevää.
Kuten aikaisemmin olen minulle esitettyihin kysymyksiin vastannut, ongelmallisinta tässä ideassa on nimenomaan se riski, jonka henkilökohtaisella tasolla joudun ottamaan hankkiessani omaan varastooni kymmenittäin, sadoittain tai jopa tuhansittain erilaisia sarjakuvanimikkeitä, joiden menekistä ei kuitenkaan ole varmaa taetta.
Toinen ongelma liittyy nimenomaan niihin katteisiin: vaikka kaupan kulttuurinen tuki olisikin loistava nimenomaan pienkustantajille, väistämätön totuus on se, että ei niitä sarjakuvia kukaan jaksa ruveta päivittäin postittelemaan, mikäli käteen jäävät vain känsät.
Omakustanteet maksavat omakustantajille niin paljon, etteivät he voi niitä myydä juurikaan sen halvemmalla liikkeelle kuin mitä myyvät suoraan ostajille. Tämä taas ohjaisi valikoimaa väistämättä siihen suuntaan, että valtaosa tuotenimikkeistä olisi suurempien kustantajien kustantamia, joita tilatessa kuitenkin perinteisesti on yleensä saatavissa n. 40% tukkualennus, josta tuotteiden myynnin katteet olisi revittävissä.
(Tämä siis selittää myös sen, miksi kirjakauppojen omakustanteet maksavat niin paljon enemmän kuin suoraan omakustantajalta ostettuna - eivät kirjakaupatkaan voi tehdä hyväntekeväisyyttä ja myydä tuotteita samalla hinnalla mitä ovat ostaneet.)
Kolmas kauppaan liittyvä ongelma, josta aikaisemmin ylläpiton kesken onkin keskustelu, on juuri tämä kaupallisuuden tuoma ongelma: onko oikein, että esim. minä kaupasta vastaavana yrittäjänä ostaisin tuotteet, varastoisin ne, hoitaisin niiden myynnin, postitukset ja samalla kantaisin myös riskit tappioista mutta pitäisin myös työstä saamani mahdolliset voitot? Vai toisiko tämä ongelmia ja ristiriitoja muuten vapaaehtoisvoimin toimivan Kvaakin sisällöntuotantojoukon kesken, joka ei tässä mallissa kuitenkaan osallistuisi kaupan ylläpitoon tai siitä aiheutuvien riskien kantamiseen? Pitäisikö tietty osa tuotosta maksaa palkkoina sisältöä tuottaville ylläpitäjille, koska Kvaakin lisäarvo, joka varmaan aikaansaisi myyntiä, perustuu pitkälti myös tähän sisällöntuotanto- ja foorumin valvontatyöhön?
Toisaalta ongelmaksi muodostuu myös se, paljonko nimikkeillä on kysyntää ja mitä kaupan tilausmäärät parhaimmillaankin ovat. Mikäli päivittäin myytäisiin vaikkapa nyt 5 tuotenimikettä, ala kymmenen euroa kappale, tämä tuottaisi kuukaudessa 40% katteellakin vain 400 euron myyntikatteen. Ja toisaalta 5 tilausta päivässä olisi kuitenkin 150 tilausta/tuotetta kuukaudessa. Meneekö arvio sitten miten paljon ylä- tai alakanttiin, siemenperunoista tässä joka tapauksessa varmaan puhutaan.
Olen siis miettinyt myös sitä, että onko parin sadan kuukausitulojen takia mielekästä sitoutua siihen, että postittelen päivittäin sarjiksia tilaajille ilman mahdollisuutta vaikka parin viikon lomaan, olipa omistautuminen sarjakuva-asialle miten hyvä tahansa.
Toisaalta mikäli tilauksia alkaisi tulla useampia kymmeniä päivässä, niin hankkeessa voisi tässä mallissa olla jotain mieltäkin...
Olen siis miettinyt lähinnä tämän hankkeen realiteetteja, joiden pohjalta oikea toteutustapa tulisi valita. Vaihtoehtoisena mallina pitäisin semmoista kollektiivista, vähän huuto.net:in kaltaista katalogia, jossa jokainen omakustantaja voisi myydä tuotteitaan varustettuna tuotekuvin ja tekstein eräänlaisen automaattisen järjestelmän kautta.
Tässä mallissa jokainen omakustantaja hoitaisi itse tuotteidensa postitukset ja Kvaakin kauppa toimisi lähinnä tuotteet yhteen kokoavana graafisena tuoteluettelona, josta tilaajat voisivat poimia mieleisimmät ja tehdä tilauksensa järjestelmän kautta suoraan oma- tai pienkustantajan kautta. Moni nyt varmaan kritisoi tässä sitä, että samaahan voi tehdä nyt foorumin pienlehtipalstallakin, mutta mielestäni tämmöisen katalogi-kaupan edut olisivat kuitenkin merkittävämmät tuotenäkyvyyden ja kaupanteon sujuvuuden ja uskottavuuden kannalta (tuotteista kuvat, kuvaukset, kaupanteko automaattista järjestelmän kautta, jne.)
Lisäksi tässä mallissa väistäisin ne ongelmat, jotka liittyisivät mahdolliseen tuotonjakoon, koska tuotteiden tuotto menisi suoraan omakustantajille lyhentämättömänä ja tällä tavoin hyödyttäisi kutakin kustantajaa.
Mutta korostan siis vielä: mitään en ole lyönyt lukkoon ja kauppa toteutuu joka tapauksessa jossain muodossa kuluvana vuonna (mieluummin jopa alkupuolella vuotta). Ensin tässä kuitenkin valmistunee tuo Kvaakin mainosjärjestelmä sekä sen jälkeen sarjakuvagalleria, jota sitäkin lie odotettu kuin kuuta taivaalta.
Kommentteja ja kehitysehdotuksia otan mielelläni vastaan keskusteluaiheen jatkoksi.