Kirjoittaja Aihe: Rip Kirby  (Luettu 100624 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #150 : 15.02.2011 klo 01:14:39 »
Tässä muuten näyte Iltiksen stripistä. Säädöt ovat samat kuin äsken laittamassani Raymondin viimeisessä stripissä. Epätarkkaa on.
Jepulis, piikkilankaviivaa. Eli näkee sen eron siis tässäkin koossa.

edit:
sanoisin jopa: rautalankaviivaa.
« Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 01:25:34 kirjoittanut Tertsi »

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 892
  • Hornan kekäleet!
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #151 : 15.02.2011 klo 09:26:41 »
Mä ostin tuon ensimmäisen The Library of American Comics Rip Kirbyn.
Se oli niin kamalan näköistä takkuviivaa, että en kyllä osta noita muita kirjoja, ainakaan verkkokaupasta. Pakko tsekata omin silmin mitä kirja pitää sisällään.

No niin. Eiköhän se huonon painojäljen arvoitus ole nyt sitten perinpohjin selvitetty.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 498
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #152 : 15.02.2011 klo 09:43:15 »
No niin. Eiköhän se huonon painojäljen arvoitus ole nyt sitten perinpohjin selvitetty.

Notta mutta tuota kun se rasterointi erottuu myös tuossa Huuskon tekstauksessa. Eli joku taittaja tai joku muu on Suomen päässä vääntänyt tuon nyt grayscale- moodiin.



Timo

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #153 : 15.02.2011 klo 18:24:40 »
Vielä yks juttu:
Huuskon tekstauskin on rasteroitunut. Ainakin osa kämmistä on tapahtunut Suomen päässä. Hyvä huomio Ronkaiselta.

Tämä Iltiksen Kirby-jakso ei ole tuossa mun kirjassani, en siis tiedä miltä se näyttää. Minun omistamani kirjan ongelma on se että jopa sellaiset stripit joissa ylimääräiset, viivan reunassa olevat rasteripisteet ei näy (mutta ne on siellä, kun katsoo luupilla),  näyttävät tukkoisilta.

Veikkaan että syy on se että kun nuo rasteripisteet paksuntavat jokaista viivaa hiukan, lopputulos on se, että kuva näyttää siltä kuin painoväriä olisi lurahtanut liikaa. Kaikki valkoiset alueet on hiukan pienentyneet. Ei hyvä.

Selkokielellä:
Minun Kirby-kirjassani rasteripisteet ei näy paljaalla silmällä (ainakaan kaikissa stripeissä), kuten Ilta-Sanomissa. Tästä huolimatta Raymondin piirrokset näyttävät rumilta.
« Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 18:32:28 kirjoittanut Tertsi »

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #154 : 15.02.2011 klo 18:41:31 »
Ylläpidon siirrettyä keskustelun pois, kuvien linkit ei toimi.

Kaiken uhallakin vielä yksi havainnollistava esimerkki Kirby -kirjasta.
Uskon vakaasti, että Raymond ei piirtänyt Pagan Leen silmää noin umpeen. Ihan varmaan originaalissa (ja kunnolla toteutetussa painotuotteessa) on valkoista joukossa, ylimääräiset rasteripisteet ovat tukkineet valkoisen alueen. Lopputulos on tukkoinen ja ruma.

A propos:
Rasteripisteet ovat pienempiä kuin Ilta-Sanomissa.


« Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 19:12:29 kirjoittanut Tertsi »

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #155 : 15.02.2011 klo 18:54:45 »


Hienoa että Tertsi taistelee hyvän paino jäljen puolesta. Jos hänen kaltaisia ihmisiä olisi päättämässä sarjakuva kustantamoissa uutuuksista, saisimme aina korkealaatuisia julkaisuja luettavaksemme. Minä ainakin haluan maksaa hyvästä painojäljestä ja laadusta.

Vaikkei liity mitenkään Rib Kirbyyn, niin pakko sanoa, että olen ollut äärettömän onnellinen Tex Willerin kovakantisen Traagisen ristin loistavasta painojäljestä.

Miksi aina painetaan huonoista painomateriaaleista sarjakuvia ulkomailla ja Suomessakin.  Ja usein huonolle paperille. Ehkä siksi, ettei alkuperäisiä originaaleja ole saatavissa niin helposti. Mutta jos kustantamo edes yrittäisi etsiä parasta saatavissa olevaa materiaalia, niin asiat voisivat olla paremmin. Mutta kustantajille tärkeintä on voitto eikä niinkään painotuotteen laatu lukijoille. Näin se vaan menee.
 

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #156 : 15.02.2011 klo 19:14:09 »
Aika raadollinen kuva sulla on kustantajista. Kyllä siellä on joukossa ihan sarjakuvista pitävääkin porukkaa.

"Mutta jos kustantamo edes yrittäisi etsiä parasta saatavissa olevaa materiaalia"
Tuo ei liene aina ollenkaan helppoa. Se vie aikaa eli rahaa. Eikä onnistumisesta ole mitään takeita.
« Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 19:17:57 kirjoittanut Tertsi »

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #157 : 15.02.2011 klo 19:22:34 »

Tertsi...  Jos hänen kaltaisia ihmisiä olisi päättämässä sarjakuva kustantamoissa uutuuksista, saisimme aina korkealaatuisia julkaisuja luettavaksemme.
Tismalleen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Innommablesia viimeisen päälle skarpisti toteutettuna. Isossa koossa. Didier Conrad Sarjakuvafestivaaleille yms.

edit:
Höm... Luin väärin.
Tuossa Orjanin viestissä lukeekin "jos hänen kaltaisiaan". Mä luin sen "jos Hän".
 :-[
« Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 19:47:26 kirjoittanut Tertsi »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #158 : 16.02.2011 klo 10:55:52 »
ylimääräiset, viivan reunassa olevat rasteripisteet ei näy (mutta ne on siellä, kun katsoo luupilla),  näyttävät tukkoisilta.

Veikkaan että syy on se että kun nuo rasteripisteet paksuntavat jokaista viivaa hiukan, lopputulos on se, että kuva näyttää siltä kuin painoväriä olisi lurahtanut liikaa. Kaikki valkoiset alueet on hiukan pienentyneet. Ei hyvä.

Uskon vakaasti, että Raymond ei piirtänyt Pagan Leen silmää noin umpeen. Ihan varmaan originaalissa (ja kunnolla toteutetussa painotuotteessa) on valkoista joukossa, ylimääräiset rasteripisteet ovat tukkineet valkoisen alueen. Lopputulos on tukkoinen ja ruma.

Ilmiö tunnetaan painoissa hyvin. Sen nimi on pisteen kasvu. Se johtuu sanomalehtipaperin ominaisuuksista. Jos siis nämä alkuperäiset mustat rasteripisteet on siitä kirjasta skannattu (1 bittisinä) ja jos ne painettaisiin sellaisinaan, niiden koko kasvaisi muutaman kymmenen prosenttia. Tuo ei kuulosta paljolta, mutta valitettavasti se silti erottuu selvästi, varsinkin kun painoväri on musta.

Se että rasteroitunut jälki on rasteroitu vielä uudelleen (sen jälkeen kun tekstaus on liitetty mukaan) huonontaa ja tukkii viivaa entisestään. Pisteenkasvu taitaa myös tehdä tepposensa sanomalehtipaperilla, siinä missä kiiltävällä paperilla tukkeutuminen olisi ollut maltillisempaa.
Tässä vaiheessa (skannauksen jälkeen) olisi kuitenkin nähdäkseni ollut mahdollisuus yrittää päästä hieman eroon alkuperäisestä rasterista ja "keventää jälkeä". Valitettavasti mikään digitaalikikka ei kuitenkaan muuta huonoa viivaa hyväksi ja alkuperäiseen loistoonsa (mistä olikin jo puhetta Barksin koottujen tiimoilta puhetta).

Koska tämä kämmääminen loppuu: ...

Luulisi, että nyt on jo saatu harjoitella digitaalisen matskun kanssa ihan tarpeeksi ja kantapään kautta opittu.

Oletkohan nyt turhan hätäinen. Vastahan tuota on reilut 15 vuotta harjoiteltu.  :)
Vakavammin puhuen, ehkä on niin että kun automatiikkaa on joka paikassa niin paljon, niin siihen on alettu luottaa vähän liikaakin. Jokaisen sukupolven (ja taittajan/graafikon) on ilmeisesti saatava oppia asia juurikin kantapään kautta. Kaikkia ei ehkä edes kiinnosta oppia?
Tyrijöiden puolustukseksi pitää vielä sanoa, että tuo originaalin vikahan (liian monta bittiä pikselissä) ei näy vielä näytöllä. Se ilmestyy vasta kun "yksibittinen painoväri", musta otetaan mukaan prosessiin. Toki asian voi aina tarkistaa kuvasta ennen painamista tai kehittää työskentelyprosessin joka minimoi tämän virhemahdollisuuden, mutta se on ilmeisesti se asia, joka on liikaa pyydetty tässä hektisessä maailmassa. Painotuotteet tehdään kaikki samalla meiningillä: valokuvien ehdoilla. Muu, kuten skarppi piirrosviiva koeteaan ilmeisesti monessa paikassa ylilaaduksi tai muuten vain turhaksi hifistelyksi?!
« Viimeksi muokattu: 16.02.2011 klo 11:00:33 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #159 : 16.02.2011 klo 12:30:59 »
Ilmiö tunnetaan painoissa hyvin. Sen nimi on Jos siis nämä alkuperäiset mustat rasteripisteet on siitä kirjasta skannattu (1 bittisinä) ja jos ne painettaisiin sellaisinaan, niiden koko kasvaisi muutaman kymmenen prosenttia.
Selvyyden vuoksi: Tuo skannaamani Pagan Leen pää ei ole Iltiksestä, vaan Library of American Comics -kirjasta.

Pisteen kasvusta:
Jos viiva olisi 1-bittistä, siis ilman mitään rasteripisteitä, voisiko silloinkin olla kyse pisteen kasvusta? Viivassahan ei näin ollen ole yhtään pistettä, eikö? Siis kasvaako/leviääkö rasteroitu viiva enemmän kuin 1-bittinen viiva? (rasteripiste viivan reunassa toki levittää viivaa automaattisesti vaikkei "kasvaisikaan"minnekään). Eli jos viivaa ei olisi rasteroitu olisiko Pagan Leen silmä silloin todennäköisemmin vähemmän ummessa? Ihan vaan yleisestä mielenkiinnosta kyselen tämmöistä.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2011 klo 13:03:20 kirjoittanut Tertsi »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 498
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #160 : 16.02.2011 klo 13:55:42 »
Ns. pisteen kasvussa on kyse painovärin imeytymisestä paperin huokosiin. Eli kyllä se yksibittinenkin kuva leviää hiukan, vaikka sen säätäminen onkin aivan mahdotonta.

Rasteripiste muodostetaan vasta siinä vaiheessa kun tiedosto ajetaan filmi- tai suoratulostimeen (=suoraan painopellille). RIP (raster image prosessor) -laite käsittelee kuvatiedostot, kuvatiedostoihin mahdollisesti sisällytettyjen painoprofiilien ja omien asetustensa ja ajuriensa mukaan. Harmaasävytilassa olevaan kuvaan tulee tämän mukaisesti rasterimollukat.

Periaatteessa tämäkin on vain yksibittistä kuvaa neliväripainossa, RIP on vain tehnyt tästä tämmöisen erilaisista pisteistä koostuvan kuvan, jotta se painettuna näyttäisi syväkuvalta. Tämän pisteen kokoa vain hieman säädetään profiilien avulla, sen mukaan missä painetaan ja mille alustalle so. paperille.

Viivakuvaa, jossa ei ole sävyjä ei tarvitsisi vääntää harmaasävytilaan.

edit: Ai niin kysymykseen vastaus: todennäköisesti se silmä olisi vähemmän ummessa yksibittisenä kuvana.

Timo

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #161 : 16.02.2011 klo 15:23:40 »
Heh, Rip ja RIP. Mukavaa asiantuntevaa asiaa rasteripisteistä Tertsillä, Reimalla ja Timolla.

Jätin oman Ilta-Sanomani tänään Tolvaselle.

Hyvin tehty, Tertsi, kun Tolvanen tuossa puhui IS:n priimoista sivuista jopa painamisen jälkeen. Kyllähän huonompaakin jälkeä on nähty sanomalehtien sarjoissa, mutta me nostimme tästä hälyn, koska Ripin viivoja kehuttiin erityisen hyväksi.

Minä jätän Hesarin Rip-strippien yksityiskohtien skannaukset väliin, koska skannerini ei anna tarkempaa kuin 600 dpi, mutta olen varma, että tätä rasterointia ei esiintynyt niissä stripeissä. Minulla ei ole liuskoja kerättynä tästä seikkailusta Hesarissa.

Skannasimme sarjat The Library of American Comics -kirjoista tiheydellä 600 dpi <SNIP> Sarjan nimi oli tuossa kirjassa tuo käyttämämme The Little Man Who Wasn't.

Joo, julkaisuaikanaan Ripin seikkailuille ei annettu nimiä. Kaikki nimet ovat myöhempää perua. Katsoin seikkailun nimen Unlucky Seven Wikipediasta.

Jospa virhe oli vain yhdestä harmaasävy- eli greyscale-namiskasta kiinni taittovaiheessa ja asia korjaantuu ensi lauantain strippeihin?

IS:n Rip-sivun logossa oleva Rip on muuten skannattu IDW:n toisen Rip-kokoelman kannesta.

Raymondin tekstauksesta tuli mieleen, että noinkohan hän itse juuri tekstasi sarjojaan? Edellä oleva tekstausnäyte on ainakin aivan samanlaista kuin (Raymondin assarina uransa aloittaneen) John Prenticen tekstaus.

Rip Kirbyn tekstaustyyli vaihtui Raymondin aikana ainakin yhden kerran, muistaakseni vuonna 48. Voin etsiä näytteen myöhemmin. Välttämättä Prentice ei avustanut Raymondia niin aikaisin kuin vuonna 1950, miltä ajalta tämä tarina on, mutta avustajia Raymondilla kyllä oli silloinkin.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #162 : 16.02.2011 klo 15:29:12 »
(Lainaus Juhani Tolvaselta Ilta-Sanomien Rip Kirby -ketjusta:)

Skannasimme sarjat The Library of American Comics -kirjoista tiheydellä 600 dpi (vrt. Hesarin kirja 72 dpi) ja kaikissa vaiheissa jälki oli tässä päässä mitä parhainta.

72 dpi! Tämä resoluutio selittää HS Kirjojen albumin onnettomia viivoja. Vika oli kuulemma Bullsin antamassa aineistossa.

Albumista on ilmestynyt toinen painos.

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #163 : 16.02.2011 klo 16:53:23 »
72 dpi! Tämä resoluutio selittää HS Kirjojen albumin onnettomia viivoja. Vika oli kuulemma Bullsin antamassa aineistossa.
Kysyy kyllä luonnetta julkaista sarjakuvaa televisioresolla.
No, ei tyhmä ole se joka myy, vaan se joka ostaa.

Jotain rajaa kuitenkin...

tertsi

  • Vieras
Vs: Rip Kirby
« Vastaus #164 : 16.02.2011 klo 16:55:18 »
Tekstasiko Prentice itse sarjojaan?

edit:
kiitoksia Timolle pisteen levinneisyyttä koskevasta vastauksesta.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2011 klo 17:02:52 kirjoittanut Tertsi »