Muutamaa tuttu on auttanut croquisin opettelu, eli mallista ja rajatulla ajalla, mutta yleissääntö se ei ole.
Eniten auttaa se toisto, toisto ja toisto. Itse jätän taustat piirtämättä mikäli voin ja paikka ei ole olennaista tarinankerronnalle, harvoin on, mutta sekään ei ole perussääntö ja toistuvalla väännöllä taustat ja perspektiivitkin alkavat kehittyä.
Erinomainen piirrosjälkikään ei pelasta huonoa tarinaa, oli se sitten keksitty tai omaelämänkerrallinen.
Sen sijaan tarinan tyyli esittää pakotteita piirrokselle.
Jos teet humoristista strippisarjakuvaa fotorealismiin pyrkiminen on tarpeetonta, sen sijaan karrikointi korostuu.
Lyhyt-ja muita elokuvia tekeville usein vinkataan lukemaan sarjakuvia koska saa käsityksen leikkauksesta, editoinnista, kuvanrajauksesta, kuvakulmista, valaistuksesta jne sama toimii käänteisesti.
Elokuvien rytmityksestä ja ratkasiuista saa omaan piirtämiseen mallia.
Jos haluat tunnelmointia, taukoja, hidastaa opettele maisemat käytä pitkiä tai suuriaa ruutujakoja.
Ruutusommittelua ja rytmitystä on vaikea opettaa ilman selkeitä esimerkkejä
mutta esimerkiksi Strip panel nakedin videoista
Panel density ja
controlling movementliittyvät aiheeseen.
Oppirahat on jokaisen opeteltava itse ja kuten sanottua sarjakuva on kuten kirjallisuus tai elokuvat, kerrottu tarina ja lajityyppi määrittää mitä tarvitset riippuen oliko kyseessä dokumentti, draama, toiminta, komedia, tragedia.
Mitä enemmän keinovalikoimaa omaa se auttaa muttei ole pakollista. Sarjakuvapiirtäjä joka hallitsee karrikatyyrit ja realismin, maiseman ja ilmeet, tussitekniikan ja värityksen siinä missä käsikirjoittamisenkin on toki pätevämpi, mutta jos vain tussitekniikka ja karrikointi riittää..se riittää.
Tärkeintä on piirtää paljon ja epäonnistua. Ne auttavat enemmän kuin onnistumisen hetket vaikka nekin ovat tärkeitä. Kantapään kautta oppi menee aina parhaiten perille.
Jos mahdollista piirtää eri tyyleillä tekniikoilla sama tarina kunnes löytää sen oman juttunsa.
Itsekritiikkiä pitää olla, mutta terveellä pohjalla. Yksikään tuntemistani piirtäjistä harvoin näkee töissään muuta kuin virheet ja onnistumisetkin vasta ~2-3 vuoden viiveellä.
netti on muutenkin ohjeita täynnä kuten
http://www.youtube.com/watch?v=pOK2sDLtu2Q mutta se mitä tarvitset ja mikä sopii käy ilmi vain kokeilulla ja osin sen valitsemasi tyylilajin mukaan