Kirjoittaja Aihe: hdc lukee  (Luettu 153310 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

jura

  • Jäsen
  • Viestejä: 43
Vs: hdc lukee
« Vastaus #420 : 22.09.2017 klo 15:34:56 »
Max Cabanes, Doug Headline & Jean-Pierre Manchette - Fatale

Luin joku aika sitten ranskistrillerien klassikoksi mainitun Fatalen ja se oli varsin kiva, ja kun sitten tuli vastaan sarjakuvasovitus...no, tämäkin on ok. Pysyy hyvin uskollisena  alkuteokselle ja kun sen kerronta oli kuitenkin aika tiivistä niin tässä oli paikka paikoin yhtä paljon tekstiä kuin kirjassa, pois oli jätetty suunnilleen kuvaukset siitä miten henkilöt olivat pukeutuneet...joten sen puolesta tämä oli kyllä myös vähän tylsä kun kirja oli vielä hyvässä muistissa eikä tässä sinänsä tehty mitään uutta sille. Loppupuolen puukkohippa oli silti kivan näköinen.

Manchetten muitakin kirjoja on sovitettu sarjakuviksi, ainakin Tardi...

Minä tykkäsin Manchette's Fatalesta - upea piirrosjälki ja mukaansatempaava tarina. Vähän erilaista Max Cabanesia kuin Sokkoleikki.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #421 : 22.09.2017 klo 19:56:05 »
Cabanes'ta pitäisi lukea enemmän, mutta juttu on kyllä aika lailla erilainen kuin mitä Sokkoleikistä muistan. Ja Fatalen lukukokemusta epäilemättä haittasi että olin niin vähän aikaa sitten lukenut sen kirjana ja sarjakuva oli hyvin uskollinen alkuteokselle (tarina itsessään on siis mitä mainioin).

Clavia Z

  • Kummajainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 764
Vs: hdc lukee
« Vastaus #422 : 22.09.2017 klo 21:37:45 »
Olisiko Dans les villages -albumisarja se jota ajattelet?

https://www.bedetheque.com/serie-3735-BD-Dans-les-villages.html

Tuo on välillä käynyt mielessä semmoisena olisi-kiva-tutustua-tarkemmin -tapauksena siitä lähtien kun 1990-luvun alkupuolella sain vanhemmilta Petri Kemppisen ja Juhani Tolvasen Sarjakuva, rakastettuni -opuksen, jossa sarjasta kerrotaan näytteen kera. Taidan ensi kuussa tarttua vihdoin tuumasta toimeen ja koettaa hommata Amazonista integraalin.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #423 : 23.09.2017 klo 16:01:28 »
Jos integraalin hankit niin kerro toki miltä näyttää. Cabanes on näitä tekijöitä joista on kuullut positiivisia juttuja mutta kun ei niitä ole tullut juurikaan suomeksi eikä englanniksikaan ole nähnyt niin on jäänyt...

Clavia Z

  • Kummajainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 764
Vs: hdc lukee
« Vastaus #424 : 23.09.2017 klo 16:27:06 »
Kerron kyllä. Joitakin päiviä sitten tilasin aika tuhdin satsin kaikkea muuta sarjakuvaa Ranskasta, joten kuukauden päästä sitten.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #425 : 24.09.2017 klo 11:14:38 »
Len Wein et al. - Before Watchmen: Ozymandias & Crimson Corsair

Ozymandias on ehdolla parhaaksi näistä esitarinoista, vaikka nojaakin vahvemmin Watchmen-jatkumoon (luonnollisista syistä) kuin muut. Wein hoitaa hommansa kunnialla ja Jae Leen (ja June Chungin värien) viileä eleganssi sopivat loistavasti tarinaan.
Crimson Corsair, no, tätä en taas niin jaksanut...kovin tekstipainotteinen pulp-maisen katkonainen kerronta olisi ehkä ollut edukseen yksinkertaisemmalla nelivärikuvituksella, ja John Higginsin yksityiskohtaista piirrosjälkeä jossa käytetään lähinnä harmaan sävyjä olisi ehkä voinut katsella mielellään vähän erilaisella kerronnalla, nyt lopputulos oli liian raskas.

Lopuksi one-shot Dollar Billin lyhyestä urasta, tässä Steve Ruden (väreissä Glen Whitmore) taide on taas henkeen sopivaa ja tarina on, no, tragikoominen ja yhden lehden mittaiseksi juuri sopiva.

J Michael Straczynski et al. - Before Watchmen: Nite Owl & Dr. Manhattan

Se neljäs Before Watchmen -kirja, noiden kahden isomman tarinan lisäksi mukana on pariosainen Moloch-tarina.
Nämä olivat ihan luettavia, sellaisella valtavirtasupersankaritavalla, Straczynski tuo hahmoille sellaisia "lapsuuden trauma"-taustoituksia jotka on kirjoitettu liian selvästi tuntumaan koskettavilta ollakseen sellaisia todella, ja Nite Owlin jutussa oli kiva nähdä myös Rorschachia, kiinnostavampana kuin omassa tarinassaan.
Ja tavallaan huvitti kuinka mitättömän vähän Silk Spectre oli mukana Dr Manhattanin kuvioissa.

Kuvittajat (Andy & Joe Kubert Nite Owlissa, Adam Hughes Dr Manhattanissa, Eduardo Risso Molochissa) sopivat kaikki erinomaisesti osiinsa.

Loppupäätelmänä pitää sanoa että ei ihan valtava menetys ole vaikkei Watchmenin lisäksi näitä spin-offeja lukisikaan, mutta olivat nämä noin pääsääntöisesti luettavia, Ozymandias varmaan paras ja Minutemen toisena. Spin-offit toivat hahmoihin ja tilanteisiin joitain varsin hyviäkin oivalluksia ja toisaalta monesti myös elementtejä joita en ihan kauheasti arvosta...

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #426 : 25.09.2017 klo 22:15:14 »
Howard Chaykin & Dan Brereton - Batman: Thrillkiller

Elseworld-tarina jossa on paljon tuttuja hahmoja mutta rooleissa on harrastettu sekoitusta ja toiminta on sijoitettu 60-luvun alkuun (vähän tarpeettoman tuntuisesti, varsinkin kun heti ensisivuilla harrastetaan anakronismia).
Lukihan tämän mutten mitenkään erityisesti innostunut.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #427 : 26.09.2017 klo 11:04:26 »
Stan Sakai - Usagi Yojimbo 13 & 14: Grey Shadows & Demon Mask

Varsin raskaan ja kömpelönkin Grasscutter-kirjan jälkeen siirrytään lyhyempiin juttuihin ja taas alkaa luistaa paremmin: erityisesti Grey Shadowsin tasapaino jossa yksittäiset tarinat muodostivat kuitenkin kokonaisuuden miellytti, Demon Maskissa taas varsinaisten tarinoiden sekaan oli heitelty pieniä välinäytöksiä joista ainakin osa liikuttaa isompaa juonta eteenpäin...
Samoin Sakai on innostunut dekkareista, näissä molemmissa on keskiössä rikosmysteeri...

Stan Sakai - Usagi Yojimbo 15 & 16: Grasscutter II & The Shrouded Moon

Grasscutteriin palataan koko kirjan paksuudelta, mutta tällä kertaa tarina on aika suoraviivainen pako/jahtaus joka kuitenkin kantaa koko kirjan ajan...
Shrouded Moon on taas lyhyempiä tarinoita, ja taas aika rikos/alamaailma-painotteisia.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #428 : 30.09.2017 klo 11:07:07 »
Ed Piskor - Hip Hop Family Tree 1&2

Ensimmäisessä osassa hip hop -historiikkia edetään vuoteen 1981, toisessa käsitellään 1981-83, ja ovathan nämä erinomaisen viihdyttäviä ja informatiivisia paketteja, pintapuolisesti osa jutuista ja henkilöistä oli jo tuttuja mutta aika paljon uuttakin tässä oppii, samoin kuin vähän paremmin ymmärtää miten tekijät liittyvät toisiinsa...

Ja tässä taustalla olen myös ajoittain soitellut Sugarhill -kokoelmaa jossa on paljon näitä mainittuja, mutta paljon pätkiä voisi varmaan jahdata myös Juutuubista tai jostain.
Toteutus on tietysti jännä, aika moni juttu pilkkoutuu yksittäisiksi sivuiksi vaikka varsinaista strippiformaattia ei harrastetakaan, ja visuaalinen puoli ammentaa 70-80-luvun supersankarisarjakuvasta mukaanlukien tai erityisesti vähän köpelö painojälki ja haalistuminen (ja kakkososassa on sitten mukana pari yksittäistä ruutua jotka sijoittuvat 1990-luvulle ja näiden toteutus ja painojälki on oman aikansa mukaista...)

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #429 : 01.10.2017 klo 11:48:50 »
Brian Vaughan & Fiona Staples - Saga 2&3

Tarina etenee. Mainio sekoitus hauskoja scifi-ideoita ja kliseitä ja niiden omanlaisia tulkintoja, ja tarina pidetään erinomaisen henkilökeskeisenä vaikka yhteydet myös laajempiin kuvioihin näkyvät ja liikuttavat tarinaa eteenpäin. Erinomaista avaruusoopperaa.

Brian Vaughan & Fiona Staples - Saga 4-6
Joo, toimii yhä hyvin, tarina etenee yhä hyvin ja kiinnostavia henkilöitä on mukana (nyt taas pari on haipunut sivuun niin ettei ole hetkeen nähty, eivätköhän taas kohta putkahda esiin).
Tarina on myös kivasti rytmitetty siinä mielessä että vaikka eri henkilöiden toimet ovatkin ehä hajallaan, niissä käsitellään yhtä aikaa samoja teemoja (kuten nyt kutososassa moni henkilö vapautui jostain aiemmasta rajoitteesta...)

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #430 : 02.10.2017 klo 10:26:06 »
Jaime & Gilbert Hernandez - Love & Rockets, New Stories 1&2

Hmm. Tietysti pitäisi olla iloinen siitä että Hernandezin veljekset eivät liikaa polje paikallaan mutta.
Jaimelta on pitkä supersankarisarjakuva (sillai Jaimemaisella tavalla toteutettu) Ti Girls Adventure joka on aluksi ihan kiinnostava mutta tässä tapauksessa liiallinen, tykkäsin supersankareistaan silloin kun siroitteli niitä lyhyinä juttuina tai tarinoiden taustalle.
Ja Gilbertiltä on alkupätkä Julio's Day-sarjaa jonka olin jo lukenut kokonaisena albumina (ja joka toimii siinä formaatissa paremmin) ja sitten surrealistisen epämääräisiä fiilistelysarjiksia, joista niistäkin olen pitänyt pieninä annoksina muun muassa mutta en tällaisissa määrin.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #431 : 02.10.2017 klo 10:36:21 »
Akiko Higashimura - Princess Jellyfish 2

Seuraava osa, ja päähenkilöä lukuunottamatta muut otakuyhteisön jäsenet olivat enemmän sivussa ja sen ulkopuolisen vässykkäveli taas enemmän esillä. Mutta viihdyttävästi tämä etenee otaku-shojo-linjalla.

Akiko Higashimura - Princess Jellyfish 3

Nyt taas huomio keskittyy taas enemmän yhteisöön, juoni etenee reippaasti ja kliseitäkin vilisee mutta entäs sitten, viihdyttävä tämä silti on. Ja valehtelin edellisessä, josei-sarjahan tämä on.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #432 : 19.10.2017 klo 10:25:48 »
Hiroya Oku - Inuyashiki 1

Joskus aiemmin luin ekan osan Gantz-scifisarjaa todeten että ei ole minun juttuni.
Tämä toinen sarjansa nyt kuitenkin uteloitti.
Vanhenevaa salarymania ei arvosta edes oma perhe, ja kun saa vielä syöpädiagnoosin ja muutaman kuukauden elinaikaodotuksen niin eipä mene elämä hyvin...mutta eräänä yönä koiraa ulkoiluttaessa taivaalta tulee äkillinen valonvälähdys, mies pyörtyy ja herättyään huomaa ettei olekaan enää ihan oma itsensä.

Viittaukset Ikiruun (ja itseironiset Gantziin) huvittivat, ja kai tätä pitää eteenpäinkin lukea, mihin suuntaan tämä nyt sitten kehittyykään (loputtoman tuntuisen ultraväkivaltaisen taisteluandroiditappelun vaara on yhä sarjan yllä, eikä se kauheasti kiinnostaisi, pieninä annoksina menee).

Hiroya Oku - Inuyashiki 2&3

Hmm. Väkivaltapitoisuutta vedetään reippaasti korkeammalle kun kakkososaan saadaan mukaan psykoottinen sarjamurhaaja ja kolmoseen yakuza-väkeä, juonesta tai mihin suuntaan tämä sarja on kehittymässä (siis muuten kuin väkivallan määrän suhteen) on yhä aika vaikea sanoa (eikä niitä seuraavia osia näytä olevan kirjastossakaan).

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #433 : 20.10.2017 klo 11:40:54 »
Meyer, Gazzotti & Vehlmann - Clear Blue Tomorrows

Vehlmannin sarjoja on tietysti tullut luettua useampiakin ja niistä muutamia tässä ketjussa mainittua, mukaanlukien Gazzottin kanssa tehty Alone/Seuls-sarja.
Tämä on yksittäinen scifialbumi, jossa kehystarinan sisällä on muutama lyhyempi kertomus. Vaikutteita otetaan vähän pulpnovelleista ja aika paljon Twilight Zonesta ja vastaavista, ja toisaalla mainitun House of Mysteryn tapaan painotus onkin niin että kehystarina on se keskeinen osa ja pikkutarinat enemmän mausteena...

En nyt lähde pohtimaan tarinan uskottavuutta mutta hauska se kuitenkin oli.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: hdc lukee
« Vastaus #434 : 22.10.2017 klo 15:52:51 »
Hokusei Katsushika, Takashi Nagasaki & Naoki Urasawa - Master Keaton 1

Urasawa piirtäjänä tekee tästä tietysti lukemisen arvoisen, vaikka tarinoimassa onkin muita.
Tällä kertaa ei sen kummempaa jatkuvaa juonta ole havaittu, vaan episodimaisempi juttu arkeologi/vakuutustarkastajasta joka on myös armeijan erikoisjoukkojen survival combat -mestari...ja näitten taitojensa vuoksi päätyy sitten monenlaisiin merkillisiin paikkoihin.

Ja eihän tämä tietenkään ole Pluto, Monster tai 20th Century Boys, Black Jack tuli ennemmin mieleen (vaikkei Keaton toisaalta olekaan yhtään kuin Black Jack).

Hokusei Katsushika, Takashi Nagasaki & Naoki Urasawa - Master Keaton 2

Samaa lisää, työ vie episodimaisiin seikkailuihin Black Jackin tyyliin, vaikka hahmo onkin hyvin erilainen...tällaista sympaattista, tunnelmallisen nättiä mangaa.