Jokainen määrittelee hinnastonsa itse, hinnat eivät voi siksi olla kaikilla tekijöillä yhtenäisiä. Lopulta kysyntä ja tarjonta määrää. Jos tilauksia on enemmän kuin pystyy tekemään, on hintaa varaa nostaa ja jos taas tilauksia ei kuulu, täytyy miettiä onko vika liian korkeissa hinnoissa vai jossain muussa.
Palkkiot eivät ole suoraan verrannollisia kuukausipalkkaan, sillä sinulle ei kerry niistä esimerkiksi lomarahoja ja sairaspäivät ovat lähtökohtaisesti palkattomia. Lisäksi eläkemaksut ovat moninkertaiset palkansaajaan nähden. Jos teet satunnaisia kuvituksia ei myöskään yel-raja välttämättä ylity etkä joudu maksamaan palkkiostasi yli 20% eläkemaksuja. Jos taas työskentelet esimerkiksi Eezyn kautta vähennetään Yel automaattisesti. Nämä kaikki täytyy tietysti ottaa huomioon hinnoittelussaan.
Mietitäänpä että veloittaisi vaikkapa kahden päivän työstä 480 euron palkkiota, jossa alv 0%. Tästä summasta YEL-rajan ylittäviltä tänä vuonna 113,28 euroa eläkemaksuun, mikäli tahtoo saada joskus vastaavan suuruiseen palkkaan verrattavissa olevaa eläkettä. Jäljelle jää 366,72 euroa. Jos tämä vastaisi vaikkapa kahden päivän työtä pitäisi kuukausituloon verrattaessa miettiä kuinka paljon tämän eteen on joutunut tekemään markkinointia. Jos esimerkiksi asiakkaita ei ole jonoksi asti ja puolet työajasta menisi markkinointiin tämä vastaisi keskimäärin neljän päivän tuloja. Jos tarkoitus olisi vielä lomailla/sairastaa tienaat ehkä keskimäärin tämän viikossa. Verrattaessa palkansaajan viikkotuloon tulisi vielä miettiä minkälaiset kulut toiminnasta viikossa muodostuu. Sanotaan että sinulla on vuodessa tarvikehankintoja ilman alvia 1000 eurolla, työpiste, josta maksat ilman alvia 100 euroa kuussa (sisältäen laajakaistan) ja lisäksi maksat vaikkapa adoben creative cloud -pakettia alvitta 40 euroa kuussa, menee sinulta keskimäärin 160 euroa viikossa vähennyksiin. Näin ollen bruttotulosi palkkaan verrattuna olisi tällä työmäärällä, laskutuksella ja kuluilla 206,72 euroa viikossa. Tämä hyvin karkeasti, tässähän ei ole huomioitu esim. työhuonevähennyksen todellista suuruutta.
Jos taas teetkin työtä makuuhuoneessasi freelance-verokortilla creative cloudin opiskelijalisenssillä, tarvikehankintasi ovat 200 euroa vuodessa ja veloitat saman päivän työstä on palkkaan verrattavissa oleva bruttotulosi jo lähes 700 euroa viikossa.
Suosittelen Heikki Jokisen kirjaa "Graafikon eväät" jossa näistä asioista puhutaan melko perusteellisesti. Kirjalla on jo ikää, mutta sisältö on kestänyt hyvin aikaa.
Edit: Enempiä en ehdi lähikaikoina vastailemaan mutta menestystä kuvittajan urallesi.