Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä  (Luettu 75069 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Jukka

  • Jäsen
  • Viestejä: 821
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #30 : 07.10.2004 klo 12:42:21 »
Tekee mieli sanoa  Preacher, mutta se ei taida tässä tapauksessa käydä.
Eli mainitaan nyt sitten Munozin ja Sampayon (menikö nimi oikein) tuotannosta Joen baari.
Ekspressiivistä jälkeä ja sujuvaa tarinankerrontaa.

Kookos

  • Jäsen
  • Viestejä: 162
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #31 : 07.10.2004 klo 13:02:07 »
Jonkun Hans Kressen Punanahka-sarjasta olisin voinut napata tähän, mutta kyllä annan silti ääneni (ilmiselvähän tämä) Don Rosan Roope Ankan Elämä ja teot -kokoelmalle.

Ei ole Aku Ankka usein saanut aikuista miestä vollottamaan niinkuin tämä... monia kauniita ja maanisia kohtauksia.

http://users.utu.fi/~kksaar/uutiset//uploads/178.jpg
Kai Saarto

Paalujuntta

  • Vieras
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #32 : 07.10.2004 klo 13:06:46 »
Hmmm...itse en olisi ehkä ottanut nimenomaan Don Rosaa Disney-universumin edustajaksi tähän listaan, mutta minähän olen jo ääneni käyttänyt, eikä Rosakaan huono ole.


Maso

  • Jäsen
  • Viestejä: 162
  • Kvaak!
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #33 : 07.10.2004 klo 13:28:16 »
Hauskaa oli huomata, miten nopeasti Maus ja Watchmen mainittiin. Molemmat edustivat 80/90-luvun taitteen amerikkalaista "aikuisten" sarjakuvaa ja ne näyttävät tulevan esiin nopeasti aina kun kuulutetaan kunnianhimoisia sarjakuvateoksia. Hyviähän ne ovat, joka tapauksessa.


Hauskaa sen sijaan ei ole huomata, että yleensä noiden em. teosten yhteydessä mainittu Frank Millerin Dark Knight Returns (1986) puuttuu edelleen listoilta. Se olkoon kontribuutioni tällä listalle.

KH

  • Vieras
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #34 : 07.10.2004 klo 13:33:34 »
Enemmän tai vähemmän kaikki oleelliset on kyllä mainittu.

Ehei veikkone ole vielä mainittu lähellekään -- pelkästään uudemmasta  tavarasta oleelliseksi on ihan pakko nostaa vaikkapa Chris Waren  Jimmy Corrigan, päänräjäyttävä eepos kolmen sukupolven pituisesta tunnevammmaisuudesta (mm.), niin hienovaraisella tatsilla rakennettuna, ettei tiedä itkeäkö vai nauraa. Tuon linkin kautta näkee oikeitakin kehuja ja perusteluja, tässä houkutteluksi riittäköön tämä:
missä muussa sarjakuvassa pystytään sekä kuvailemaan  vaivautunutta hiljaisuutta jotain kuuden sivun ajan (mielenkiinto säilyttäen!) että räjäyttämään potti koko sarjakuvan kielen uudistavalla tavalla, joka onnistuu kertomaan sadan vuoden sukuhistorian (yksityiskohtia myöten!) yhdellä sivuparilla?

Huh.

KH

  • Vieras
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #35 : 07.10.2004 klo 14:02:36 »
..eiku oho sori, löytyyhän noita ansiokkaita perusteluja  lähempääkin..

Tuukka

  • Vaivainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 813
  • Words of wisdom ->
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #36 : 07.10.2004 klo 14:32:14 »
Ehdotan sitten itse Preacher-albumia "Until the End of the World" ja nimenomaan sen ensimmäistä puolikasta. (Jälkimmäinen on pidempitarinakokonaisuus joka vie vielä "Proud Americans" -albuminkin kokonaan.)

Huippua kamaa. Erehdyksissä nappasin kirjaston englanninkieliseltä osastolta ja vietin useita tunteja liimattuna epämukavaan penkkiin. Kuvitus paikoin huteraa, mutta kokonaisuus potkii ja kovaa :P
<- Klikkaa, tsekkaa ja kommentoi :)

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #37 : 07.10.2004 klo 14:34:32 »
No jos sieltä Disney-universumista pitäisi poimia yhden miehen yksi tuote olisi se tietenkin Barksin Takaisin Klondikeen. Sensuroimattomana. Hämmästyttäviä tasoja ja sävyjä "pelkäksi" lasten/eläinsarjaksi. Käännekohta Roope Ankan hahmon kehityksessä, kasvutarina jopa. Tässä tarinassa kärttyisästä kitupiikistä tulee lempeitä puolia näyttävä säästäväinen vanhus. Siinä oli tätä psykologista syvyyttä jo 50 vuotta ennen Rosaa. Tältä pohjaltahan Rosa ponnistaa. Tietenkään tämäkään tarina ei toimi täydellisesti ilman sarjan muita osia.
No niin - nyt käytin yhden ainoan ääneni. Olisi voinut mennä huonomminkin. Ehkä muut mainitsevat ne muut jutut.

Timo

Ja kun copy/paste on niin helppoa,  ;D lainaanpa tarkennukseksi vielä omia sanojani Ankkalinnan Pamauksesta, jos jotakuta kiinnostaa, AP4 (1/2000):

Todellinen käännekohta onkin sitten Takaisin Klondikeen, 1952 valmistunut ja vuoden 1953 puolella julkaistu tarina. Tyylipuhdas kehityskertomus, matkan kuvaus jollaisia monet kasvutarinat usein ovat.
Kaikki alkaa Roopen saatua muistinmenetyksen. Lääkäriltä saamansa lääkityksen ansiosta saa hän mieleensä jo kauan sitten unohtamiaan asioita. Ehkä sellaisiakin, jotka hän olisi halunnut jättää kokonaan taakseen. Unohduksen kautta hänen alitajuntansa oirehtii tuoden päivänvaloon tukahdutettuja muistoja. Kun unohtaa, on pakko ryhtyä muistelemaan. Hän muistaa vanhan alaskaan hautaamansa kulta-aarteen, mutta mieleen palautuu myös toinen kulta; Alaskan lumikenttien tytär ja saluunoiden laululintu Kultu Kimallus (Glittering Goldie). "Kultu oli säihkyvä kaunotar - uskomaton ilmestys niillä leveysasteilla, mutta hänen sydämensä oli kylmä ja kova kuin talvisen tundran jää."
Roopen on palattava nuoruutensa maisemiin karuun Klondikeen. Se on siten myös matka sekä hänen menneisyyteensä että mieleensä. Se on henkisesti raskas ja hän kohtaa nuoruutensa virheet, joiden korjaamiseen tarjoutuu mahdollisuus.
Nuoressa Kultu Kimalluksessa Roope oli kohdannut hurjuudessa kaltaisensa. Heidän välillään oli ollut jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Vanhassa syrjäisessä mökissään köyhänä asuva ikääntynyt Kultu on kuitenkin enää vain varjo entisestään.
Roopella on tarkoituksena periä Kultulta vanha velka takaisin. Sen maksaminen tietäisi Kultulle kaikista jäljelle jääneistä nuoruuden muistoista, vähäisistä esiintymisasujensa kanssa käyttämistään kultakoruista luopumista. Tilanne olisi sama, jos Roope joutuisi luopumaan rahoistaan, omista muistoistaan. Ymmärtäen millaiseen köyhyyteen hän Kultun saattaisi, heltyy hän kitupiikiltä ennennäkemättömään tekoon. Mutta koska hän ei pysty myöntämään omaavansa pehmeänkin kohdan sydämessään, saati että näyttäisi tämän "heikkouden" sukulaisilleen,  piilottaa hän harkitun hyvän tekonsa huonomuistisuutensa valekaapuun. Roope antaa Kultun "löytää" kauan sitten piilottamansa kulta-aarteen.
Tyylikkäästi toteutettu tarina on täynnä ristiriitaisia tunteita, jotka kamppailevat keskenään. Barks ei kuitenkaan sorru alleviivaamaan tarinoittensa moraalia tai henkilöiden motiiveja, kaikki tulee kerrotuksi rivien tai ehkäpä ruutujen välissä ja jouhevasti kulkevan tarinan myötä.
Jos Barksin Roope-setä tarinat edustaisivat kaikkein tavanomaisinta sarjakertomuksen mallia, eivät Roopen hahmossa tapahtuneet muutokset voisi olla pysyviä. Seuraava jakso alkaisi jälleen kiusallisen kitsaan ja kärttyisän kitupiikin rahasäiliöstä tai toimistosta. Mutta näin ei ollut. Roopen henkinen kasvu oli luonteeltaan pysyvää.
Sen osoittaa heti seuraavaksi ilmestynyt tarina Roope-setä joutuu maksamaan vanhan velan (Horseradish Treasure) vuodelta 1953. Siinä Roope pelastaa hukkumiskuolemalta miehen joka on valmis viemään häneltä hänen koko omaisuutensa. Ja kuka voisi unohtaa kuinka Roope pelastaa tiukassa tilanteessa vanhan rekikoiran murtuvan jään keskeltä, vaikka se yhtälailla vaarantaa hänen koko varallisuutensa.
Kyllin viisaana Barks ei tehnyt Roopen muutosta ilman perusteluja, mutta hän ei myöskään tehnyt hänestä kokonaan hyvää hahmoa. Roopeen jäi aimo annos huonoja puolia; ahneutta ja kitsautta. Barks on itsekin maininnut, että kaikissa hänen pahoissa henkilöhahmoissaan on hieman jotain hyvää, ja puolestaan kaikissa hyvissä paljon pahoja piirteitä. Karhukoplan konnatkin ovat saaneet silloin tällöin sympatioita puolelleen.

Foxtrot

  • Jäsen
  • Viestejä: 380
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #38 : 07.10.2004 klo 14:55:15 »
Nyt kun Sokalin 'Koiran paluu' ehti jo tulla mainituksi, niin ehdotan Frank Millerin 'Sin Cityä', sitä ekaa, jossa ei ole alaotsikkoa. Esittelee mm. minkälaisia ulottuvuuksia mustavalkoisuudella voi sarjakuvan teossa olla. (Yleissivistäviin jatko-opintoihin voisi ehkä kuulua tulevan elokuvatisoinnin katsominen.) Hassua, että olin ehdottaa Koiran paluuta, siinäkin menehtynyt pimu ja tämän kuoleman selvittäminen ovat vankkoja liikkeellepanevia voimia.

Sanjo

  • Jäsen
  • Viestejä: 312
  • hölömö
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #39 : 07.10.2004 klo 15:30:03 »
No jos sieltä Disney-universumista pitäisi poimia yhden miehen yksi tuote olisi se tietenkin Barksin Takaisin Klondikeen. Sensuroimattomana.
???
Kerrotko oppimattomalle nulikalle mitä tuossa sensuroimattomassa versiossa on erilaista verrattuna sensuroituun, olen tuon tarinan aikanaan lukenut ja haluaisin näin ihan huvin ja urheilun sekä yleissivistyksen nimissä tietää mistä olen mahdollisesti jäänyt paitsi.
« Viimeksi muokattu: 07.10.2004 klo 15:31:46 kirjoittanut Sanjo »

Otto Sinisalo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 292
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #40 : 07.10.2004 klo 15:36:52 »
..eiku oho sori, löytyyhän noita ansiokkaita perusteluja  lähempääkin..

Jimmy olisi ollut seuraava valintani. Ware on pelottava tekijä, mutta jos uskaltaa, hän palkitsee, olen huomannut.

Jukka Laine:
Lainaus
Minusta Oton antamista ohjeista on tingitty. Täällä ketjussa on sekä lehtiä että albumisarjoja.

Kuten tuossa aiemmin kirjoitin, määrittelin rajat vähän kehnosti. Tarkoitukseni oli rajata valinnat yhteen fyysiseen esineeseen, ts. albumiin tai kirjaan (ei tosin lehteen, koska niistä ei juuri oteta uusintapainoksia. Eli vaikkapa "Cerebus: Jaka's Story" on käypä valinta, "Cerebus, numerot #1 - #300" ei ole. Ensimmäisen saa yhtenä niteenä, jälkimmäistä ei. Eli sinällään "sääntöjä" ei ole rikottu, kun Bonetkin saa yhtenä tiiliskivenä kaupasta.

Mutta hyvä valinta, Jukka, ainakin minun mielestäni. Preacher: Until the End of the World on yksi minulle henkilökohtaisesti tärkeimmistä sarjakuvista. Ja sarjan paras kokonaisuus.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #41 : 07.10.2004 klo 15:44:46 »
Kerrotko oppimattomalle nulikalle mitä tuossa sensuroimattomassa versiossa on erilaista verrattuna sensuroituun,

Suomessa julkaistu versio on lähestulkoon kokonainen. Sarjasta napattiin aikoinaan kapakkatappelukohtaus ja vähän muutakin pois. noin 5 sivua. Olikohan 5 ja 1/2. Aku Ankan ensijulkaisu ko. jutusta v. 1980 olikin lähes maailmanlaajuinen sensaatio. Siinä laajuudessa (lähes kokonaisena) se oli ensi kertaa missään. Rope-setä -lehden julkaisuun taidettiin saada mukaan vielä vähän lisää, olikohan se Jippesin rekonstruktio uupuvasta sivunpuolikkaasta.

Timo

Sanjo

  • Jäsen
  • Viestejä: 312
  • hölömö
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #42 : 07.10.2004 klo 16:15:22 »
Kiitos Ronkaisen Timolle tyhjentävästä vastauksesta koskien Barksin klassista Roope tarinaa.

 :)


Vielä kun joku knoppailija osaa selvittää jo mainitsemani Sininen Lootus Tintti albumin kannen lohikäärmeen varpaiden lukumäärään aikoinaan liittyneen kalabaliikin ja sen oliko siinä yhtään mitään merkityksellistä pointtia.
« Viimeksi muokattu: 07.10.2004 klo 16:18:16 kirjoittanut Sanjo »

Ilja Rautsi

  • Jäsen
  • Viestejä: 645
  • Kvaak!
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #43 : 07.10.2004 klo 16:38:17 »
Dave McKean: Cages

Aika järisyttävä teos niin kooltaan kuin sisällöltäänkin. McKean osoittautuu käsikirjoittajana jos nyt ei aivan yhtä suureksi lahjakkuudeksi kuin kuvittajana, niin ainakin sinnepäin. Ei ole nyt aikaa luetella kasaa syitä (eli olisin voinut jättää siis mainitsemattakin...), mutta Cages on kyllä täydellisyyttä hipovaa kuvan ja tekstin synteesiä.
"I'd prefer not to be reminded of his continued existence, frankly. If he's hit by a bus--let me know so I can go piss on his grave--otherwise, give it a rest."

-Erik Larsen Rob Liefeldista

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Sarjakuvayleissivistys: Pakollinen oppimäärä
« Vastaus #44 : 07.10.2004 klo 17:50:06 »
Vielä kun joku knoppailija osaa selvittää jo mainitsemani Sininen Lootus Tintti albumin kannen lohikäärmeen varpaiden lukumäärään

Ei siinä sen kummempaa kun ensimmäiseen väriversioon (194?) tuli kanteen vahingossa louhikärmeksen yhteen koipeen neljä varvasta. Korjattiin myöhempiin painoksiin. Ainakin mulla suomenkielisessä ykköspainoksessa on nuo neljä varvasta tallella. En tiedä muista suomipainoksista. Tintti Neuvostolassa kirjan takakannen pikkukuvissa on myös nelivarpainen lohikäärme.
Lukekaa myös Lietzenin Mikan mukava pikkualppari Lohikäärmeen varvas. :)

Timo